ستاره | سرویس گردشگری – بندر ترکمن یکی از شهرهای شمالی قرار گرفته در بخش غربی استان گلستان است که در سال ۱۳۰۶ بنا نهاده شده است. اینجا یکی از شهرهایی است که رضاشاه با نام بندرشاه راهاندازی کرد و برای پیشرفت و توسعه آن تلاشهای فراوانی نمود.
از جمله کارهایی که به رشد شهر کمک کرد اتصال آن به راه آهن و احداث ۳ اسکله مجهز برای کارهای اقتصادی در حاشیه دریای کاسپین بود. بندر ترکمن از جمله شهرهایی است که ارتفاع کمتری از سطح دریا دارد، مساحت این شهر به حدود ۱۸ هزار کیلومترمربع میرسد و طبق سرشماری سال ۹۵ جمعیت آن چیزی در حدود ۵۵ هزار نفر است.
این بندر در گذشته مکانی تجاری بوده اما امروزه با گذشت زمان و تغییر سطح آب امکان بهرهبرداری جدی از اسکلهها فراهم نیست و اقتصاد مردمش بیشتر بر پایه شیلات و کشاورزی میگذرد. البته این تغییر وضعیت باعث شده تا بندر ترکمن از حالت تجاری به مکانی توریستی تبدیل شود و سالانه میزبان گردشگران فراوانی است که برای گذراندن تعطیلات خود به شمال کشور سفر میکنند.
رفتن به بندر ترکمن
برای رفتن به این شهر به فرض آنکه از تهران حرکت میکنید بهتر است به سمت جاده فیروز کوه به شهر ساری برسید. پس از رسیدن به ساری باید از شهرهای نکا، بهشهر، نوکنده و بند گز عبور کنید تا به بندر ترکمن برسید. شما مسیری ۴۰۰ کیلومتری را در طول ۶ ساعت پیش رو دارید.
آشنایی با جاذبه های گردشگری بندر ترکمن
جزیره آشوراده: اینجا روستایی در بندر ترکمن و شبه جزیره میان کاله است که تنها جزیره ایرانی دریای خزر نیز نام دارد و جزو مهمترین بخشهای زیست محیطی جهان به شمار میرود. این جزیره در بیشتر روزهای سال میزبان خیل عظیم پرندگان مهاجر است. ۱۰ سال پیش این جزیره دارای ۱۰۰۰ ساکن بود و مردم به زندگی عادی در آن مشغول بودند اما با بالا آمدن آب دریا سکونت دائمی در آن تقریبا غیر ممکن شد و مردم آنجا را ترک کردند. این جزیره در ۵ کیلومتری غربی بندر ترکمن قرار گرفته است و دارای پوشش گیاهی و جانوری مختلفی چون وتههای تمشک، نوعی خار خودرو و درختان انار ترش، شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، کبک و پرندگان دریایی است. به همین دلیل است که دولت اجازه توسعه گردشگری در ۱۰% از این جزیره را صادر کرده و شما هنگام سفر به بندر ترکمن نباید فرصت بازدید از این جزیره را از دست بدهید.
بازارچه مرزی: ایرانیان همیشه در سفرهای خود به بازارهای مختلف مقاصد اهمیت فراوانی میدهند. مخصوصاً اگر آن شهر دارای بازارچه مرزی باشد باید در فهرست دیدنیها شهر جای بگیرد. بندر ترکمن به علت موقعیت جغرافیایی خود دارای یک بازارچه مرزی است که در آن انواع وسایل خارجی و به خصوص محصولات صنایع دستی منطقه برای فروش وجود دارد.
جزیره گمیشان: جزیره گمیشان یا تالاب گمیشان در شهری به همین نام از توابع بندر ترکمن است که در نزدیکی مرز ایران و ترکمنستان و حاشیه دریا خزر قرار گرفته است. تالاب گمیشان نیز مانند جزیره آشوراده به علت داشتن شرایط بسیار مناسب جغرافیایی به مکان ثابت برای تردد پرندگان مهاجر تبدیل شده است. اگر علاقهمند به طبیعت و دیدن چنین حیواناتی با دوربینهای شکاری هستید. این جزیره را از دست ندهید، تجربه فراموش نشدنی بازدید از منطقه فوقالعاده زیبای گمیشان به همراه پرندگان مهاجرش به عنوان یک خاطره شیرین از سفر به بندر ترکمن در ذهن شما خواهد ماند. در این تالاب شما میتوانید پرندگانی چون سلیم طلایی، چکاوک، پرلا، سار، مرغابی سر حنایی، گیلانشاه خالدار، کوکر، کاکایی، فلامینگو، عقاب شاهی، بالابان، قو، حواصیل، لک لک، آبچلیک، خوتکا، پلیکان، مرغابی سرسبز، غاز خاکستری، پرستوی دریایی و.. را مشاهده کنید.
سواحل و اسکله: اما وقتی به منطقهای سفر میکنیم که دارای دریا است، پس حتماً بزرگترین جاذبه گردشگری در آن نیز بازدید از خط ساحلی آن است. خوشبختانه بندر ترکمن دارای سواحل زیبای دریای خزر است که در هر ساعت از شبانه روز مردم در حال شنا کردن، قدم زدن و بازی کردن در آن هستند. همانطور که در ابتدای متن هم گفته شد به دلیل اینکه قبلاً اینجا محلی تجاری بود، اسکلههای فراوانی در کنار دریای آن وجود دارد که امروزه هرچند کاربرد قدیم را ندارد اما مردم از بودن در آنها لذت میبرند. در واقع تلاقی غروب و طلوع خورشید در کنار دریا و روی اسکلههای چوبی، حسی خاص و تکرار نشدنی را به شما میدهد.
قدمگاه نقشبندی: در روستای خواجه لر که در فاصله ۱۰ کیلومتری شرق بندر ترکمن قرارگرفته است، یک ساختمان قرار دارد که گفته میشود قدمگاه بهاءالدین نقشبندی است. طبق گفتهها این شخص یک مرتاض معروف هندی بوده که مدت زیادی در اینجا زندگی کرده است. اکنون این مکان را به عنوان قدمگاه او میشناسند و حتی برخی از مردم مانند یک زیارتگاه به آنجا سر میزنند!!