ستاره | سرویس پزشکی – حس نامطلوبی که بی اختیار میل به خاراندن را در انسان برمی انگیزد، خارش نامیده میشود. بسیاری از اختلالات و ناهنجاریهای پوستی یک مشکل مشترک دارند و آن ایجاد حس خارش در فرد است. در زیر پوست ما رشته های عصبی حساس و ظریفی قرار دارند که حس لامسه، سرما، گرما و درد را با آنها تشخیص میدهیم. همین اعصاب زمانی که تحریک شوند و آستانه تحریک کمتر از حس درد باشد، حس خارش را برای فرد تولید میکنند. به طور معمول با خاراندن، به طور موقت خارش کم می شود اما اين کار می تواند به عفونتهای پوستی منجر شود، زيرا با اين کار به پوست آسيب بيشتری میرسد. احساس خارش در قسمتهای مختلف بدن مانند چشم، بینی، گوش و … توام با سایر حساسیتهای فصلی به ویژه در فصل بهار افراد زیادی را درگیر میکند. بهترین راه مبارزه با خارش، استفاده از ترفندهای درمان خانگی خارش و داروهای گیاهی مفید برای رفع این مشکل است.
دلایل به وجود آوردنده و علت خارش
خارش یک مشکل شایع است که بسیاری از افراد در زندگی خود آن را تجربه کردهاند علت واقعی خارش، اغلب ناشناخته است، اما به طور کلی خارش ناشی از تحريک اعصاب پوستی است و علتهای مختلفی دارد، برخی علتهای خارش عبارتند از:
- گزیدگی و نیش حشرات
- برخی عفونتهای قارچی پوست
- واکنشهای دارویی
- حساسیت به مواد شیمیایی مانند صابونها، عطرها و …
- مشکلات عصبی
- خشکی و آلودگی هوا
- استفاده از برخی وسایل گرمایشی
- هنگام التیام زخمهای پوستی
- حساسیتهای فصلی و واکنشهای الرژیک به برخی گلها و گیاهان
درمان خانگی خارش
- یکی از راهکارهای درمان خانگی خارش، ماساژ روزانه پوست بدن با روغن کنجد گرم است.
- پوست پرتقال را خشک کنید، آنرا آسیاب کرده و با کمی آب خمیر کنید و به مدت یک هفته آن را استعمال نمایید.
- از دیگر شیوههای درمان خانگی خارش بدن، مالیدن مقدار مساوی مخلوط گوجه فرنگی تازه و عصاره نارگیل بر روی ناحیه دچار خارش است.
- لیموترش تازه نیز خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد. کمی آب لیموترش تازه را روی پوست خارش دار خود بچکانید و کمی صبر کنید تا خشک شود. همچنین میتوانید لیف خود را با آب لیموترش تازه خیس کنید و به آرامی روی پوست خود بمالید. این کار خارش را خیلی کم میکند. همچنین میتوانید قبل از استفاده، لیموترش را در یخچال قرار دهید تا خنک شود و سپس آن را استفاده کنید. این کار تأثیر لیموترش را به منظور درمان خانگی خارش و کاهش شدت آن، بیشتر میکند.
- استفاده از یک قاشق غذاخوری لپه آسیاب شده که با ماست تازه مخلوط و به صورت خمیر در آمده باشد، نیز برای رفع خارش مفید است، لازم است از این خمیر به مدت ۴ تا ۵ روز استفاده شود.
- استفاده از معجون عسل و دارچین نیز از دیگر شیوههای درمان خانگی خارش است، به این منظور ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری عسل را با ۳ قاشق غذاخوری پودر دارچین مخلوط کنید تا خمیر نرمی به دست آید. این خمیر را روی قسمتی که میخارد، برای چند دقیقه بمالید. این مخلوط خارش را برطرف میکند.
- چنانچه خارش پوست به دلیل خشکی بیش از اندازه پوست میباشد، بدن را با خامه تازه ماساژ داده و سپس با یک صابون ملایم و حمام اب گرم شستشو دهید.
- برای درمان خارش پوست در طب سنتی، خوردن عرقیات خنک مانند عرق بید، عرق کاسنی و عرق شاهتره توصیه میشود.
درمان خانگی خارش پوست سر
برای رفع خارش پوست سر، بایستی هفتهای یکبار پوست سر را با روغن زیتون، روغن افتابگردان و یا روغن کنجد ماساژ دهید.
- همچنین توصیه میشود از شامپوهای خانگی استفاده نمایید، به این منظور، یک تخم مرغ را هم زده و به آن مقداری آب پرتقال تازه و نصف فنجان جوشانده بندق هندی اضافه نمایید و خوب مخلوط کنید. این ترکیب را روی پوست سر خود قرار داده و موها را ببندید و اجازه دهید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی سر بماند، سپس با آب گرم سر خود را کاملا تمیز نمایید.
لازم به ذکر است چنانچه خارش پوست شما در طی چند روز و با راهحلهای ارائه شده برای درمان خانگی خارش بهبود نیافت، لازم است به پزشک مراجعه نمایید، همچنین سعی نمایید تا حد امکان پوست خود را نخارانید، زیرا این کار باعث خراش پوست و در نتیجه عفونت آن میشود.
علی
در مورد خارش پوستی ،انواع علتهای آن ناقص بود و علتهی با منشا بیماریهای داخلی موجود نیست و ضمناً درمانهای گفته شده مالیدنی و ضماد هستند که برای خارشهای موضعی میتواند مصرف شود ، درحالیکه اکثر خارشهای پوستی بصورت سطح کلی بدن هستند و باید انواع درمان آنها نیز ارایه میشد که در این متن نیست !!!