سندروم پیش قاعدگی و بارداری
منظور از سندروم پیش قاعدگی گروهی از علائم و نشانهها هستند که به دوره قاعدگی مرتبط میباشند. به طور کلی علائم سندروم پیش قاعدگی یک تا دو هفته پیش از پریود نمایان میگردد و پس از شروع پریود قطع میشوند. علائم سندروم پیش قاعدگی میتواند بسیار شبیه به علائم اوایل دوره بارداری (بارداری هفته اول) باشد. در این مقاله به تفاوت علائم این دو اشاره خواهیم کرد. البته نباید فراموش کرد که این علائم میتواند در بین زنان نیز متفاوت باشد.
تفاوت علائم پریود و بارداری چیست؟
درد سینه
- سندروم پیش قاعدگی: در طول سندروم پیش قاعدگی، ورم و حساسیت سینه در نیمه دوم چرخه قاعدگی شما اتفاق میافتد. این حساسیت میتواند متعادل و یا شدید باشد و زمانی که به پریود نزدیک میشوید حساسیت به حداکثر شدت خود میرسد. فراموش نکنید زنان عموما در سالهای فرزند آوری علائم شدیدتری را از درد سینه تجربه میکنند.
در این حالت بافت سینه به خصوص در نواحی بیرونی ممکن است ناهموار و سفت باشد. همچنین در سندروم پیش قاعدگی ممکن است احساس کنید سینهتان پر شده است و از حساسیت و درد شدید آن رنج ببرید. عموما این درد با کاهش سطح پروژسترون در طول پریود و یا بلافاصله پس از آن از بین میرود. - بارداری: سینه شما در اوایل دوره بارداری ممکن است احساس درد و حساسیت به لمس داشته باشد و احساس کنید که سنگین شده است. از آنجایی که سطح پروژسترون شما در پی بارداری افزایش مییابد ممکن است چنین دردی تا مدتی ادامه داشته باشد.
خونریزی
- پیش قاعدگی: به طور کلی در صورتی که مشکل شما پیش قاعدگی باشد نباید خونریزی داشته باشید، اما در صورتی که پریود شما آغاز شود خونریزی شدیدتر و سنگینتری را تا یک هفته تجربه خواهید کرد.
- بارداری: برای برخی یکی از اولین علائم بارداری خونریزی آرام واژن است که عموما به رنگ صورتی و یا قهوهای تیره نمایان میگردد. این نشانه عموما ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از لقاح اتفاق میافتد و آنقدر نیست که نوار بهداشتی و یا تامپون را پر کند. این نوع خونریزی عموما برای یک تا دو روز طول میکشد و بسیار کوتاهتر از یک پریود عادی است.
تغییرات روانی
- پیش قاعدگی: شما احتمالا در طول دوران پیش قاعدگی احساس بدخلقی و عصبانیت میکنید. همچنین ممکن است در این شرایط گاهی اوقات گریه کنید و مضطرب شوید. این علائم پس از آن که پریود شما آغاز شود از بین خواهد رفت.
ورزش و خواب میتواند در کنترل تغییرات روانی در دوره پیش قاعدگی به شما کمک کند. با این وجود اگر احساس ناراحتی، ناامیدی، کمبود انرژی و خستگی را برای دو هفته و یا بیشتر احساس کردید ممکن است دچار افسردگی شده باشید. در این شرایط بهتر است با پزشک خود صحبت کنید. - بارداری: اگر باردار باشید نیز ممکن است تغییرات روانی را تا زمان زایمان تجربه کنید. عموما افراد در دوران بارداری احساساتی، عصبانی و هیجانزده هستند. انتظار برای دیدن عضو جدید خانواده میتواند باعث شود لحظاتی عصبانی و ناراحت باشید و گاهی گریه کنید.
زمانی که صحبت از پیش قاعدگی میشود این علائم میتواند نشانهای از افسردگی باشد. از این رو، اگر نگران علائم افسردگی هستید و فکر میکنید به افسردگی رسیدهاید حتما با پزشک خود مشورت کنید. برعکس در بارداری افسردگی طبیعی است و به راحتی میتواند درمان گردد.
خستگی
- پیش قاعدگی: خستگی و کسالت در دوران پیش قاعدگی با توجه به وجود مشکلاتی مانند کم خوابی عادی است. این علائم با آغاز پریود از بین میرود. همچنین به خاطر داشته باشید ورزش میتواند میزان خواب شما را بهبود بخشد و خستگیتان را کاهش دهد.
- بارداری: زمانی که شما باردار هستید، افزایش سطح هورمون پروژسترون میتواند خستگی شما را به وجود آورد. این نوع خستگی میتواند در سه ماهه اول بارداری شما بیشتر دیده شود، اما میتواند تا پایان دوران بارداری شما نیز ادامه یابد. برای این که بتوانید بدنتان را با این موضوع سازگار کنید باید به اندازه کافی غذا بخورید و به خوبی بخوابید.
حالت تهوع
- پیش قاعدگی: اگر پریود شما رو به پایان باشد نباید تهوع و استفراغ را تجربه کنید، اما برخی ناراحتیهای گوارشی مانند تهوع میتواند همراه با علائم سندروم پیش قاعدگی اتفاق بیفتد.
- بارداری: تهوع بارداری یکی از قدیمیترین و واضحترین نشانههای بارداری در افراد است. این نوع تهوع از ماه دوم بارداری شما نمایان میشود. تهوع هم میتواند با استفراغ همراه باشد هم میتواند بدون استفراغ به وجود آید. با این حال باید بدانید که همه زنان این احساس تهوع را درک نمیکنند.
ولع و نفرت از غذا
- پیش قاعدگی: زمانی که شما درگیر پیش قاعدگی باشید متوجه خواهید شد که عادات غذاییتان دچار تغییر شده است. احتمالا در این حالت شما دچار ولع به شکلات، کربوهیدرات، قند، شیرینی و یا غذاهای نمکی خواهید بود. میزان این تمایلات در زمان بارداری متفاوت از زمان قاعدگی هستند.
- بارداری: در این بارداری ممکن است دچار تمایلات شدید غذایی شوید و یا از یک سری از غذاها کاملا متنفر گردید. در این حالت شما ممکن است به بوها و طعمهای خاصی احساس نفرت داشته باشید. این نشانه تا پایان دوره بارداری شما ممکن است ادامه داشته باشد.
همچنین شما ممکن است دچار اختلال هرزه خواری شوید. در این بیماری شما به غذاهایی مانند یخ، خاک، رنگ و یا تکهای از فلز و … روی میآورید که هیچ ارزش غذایی ندارند. اگر احساس کردید چنین تمایلی در شما وجود دارد با پزشک خود صحبت کنید.
دلپیچه
- پیش قاعدگی: اگر شما دچار پیش قاعدگی باشید، ممکن است قاعدگی دردناک را تجربه کنید که در آن از ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت دچار دلپیچه میشوید. این درد احتمالا در طول پریود کاهش مییابد و در پایان آن از بین میرود.
دلدردهای قاعدگی پس از اولین بارداری شما و به مرور با افزایش سن از بین میرود. با این حال برخی از خانمها در زمانی که وارد یائسگی میشوند دل درد بیشتری را تجربه میکنند. - بارداری: در اوایل بارداری ممکن است شما دلپیچههای کم و یا متعادلی را تجربه کنید. شاید به نظر این دل دردها مانند دلپیچههای عادی دوران پریود به نظر بیاید، اما این نوع درد در قسمت پایین شکم و در کمر بیشتر احساس میشود.
اگر شما سابقه سقط جنین داشتهاید، این علائم را جدی بگیرید و اگر کاهش نیافتند با پزشک خود مشورت کنید. احتمالا شما برای چند هفته تا چند ماه در دوران بارداری دل درد را تجربه خواهید کرد، اما اگر میدانید که باردار هستید و این دل دردها با هرگونه خونریزی همراه بود سریعا به پزشکتان مراجعه کنید.
نتیجه گیری
- علائم مختص و عمومی پیش قاعدگی: عدم خونریزی و افزایش ناگهانی اشتها
- علائم مختص و عمومی بارداری: خونریزی کم واژن، تهوع و استفراغ
- علائم مشترک: درد سینه و دلپیچه
مهم است که دلایل ایجاد چنین علائمی را در بدن خود بدانید، اگر باردار باشید هرچه زودتر متوجه شوید و سریعتر اقدام به مراقبت از خود کنید. بهترین راه برای بیان تفاوت بین پیش قاعدگی و بارداری انجام تست بارداری است. همچنین وقتی علائم را بشناسید، میتوانید تغییرات را در بدن خود متوجه شوید. در صورتی که دچار هر مشکل و یا سوالی شدید صبر نکنید و حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
تجربیات شما در موضوع بارداری و پیش قاعدگی چیست؟ آیا تفاوت دیگری بین این دو وجود دارد؟ نظرات خود را با ما درمیان بگذارید.
برگرفته از: healthline
گروه سلامت ستاره