ستاره | سرویس گردشگری – کشور ما در منطقه جغرافیایی خشک و کم بارش قرار گرفته است. به همین دلیل در بیشتر نقاط آن شاهد وجود کویر و دشتهایی بزرگی هستیم که ما را از نعمت آب محروم کرده است. اما در همین جغرافیایی کویری، نقاطی هستند که قدرت طبیعت یک شاهکار متفاوت را خلق کرده اند. از جنگل و رودخانههای پرخروش گرفته تا دریاچههایی که از دل زمین بیرون آمدهاند و حتی محلی برای رفت و آمد پرندگان مهاجر شدهاند. ما در این مطلب قصد داریم تا شما را با یکی از دریاچههای زیبای منطقه جنوب کشورمان آشنا کنیم. دریاچه پریشان در کازرون که متاسفانه بخش عظیمی از آن رو به خشک شدن است و خطر جدی کم آبی آن را تهدید میکند.
ویژگیهای دریاچه پریشان
شهرستان کازرون در بخش جره و بالاده میزبان یک دریاچه زیباست که یکی از بزرگترین دریاچههای آب شیرین خاورمیانه محسوب میشود. مردم این منطقه دریاچه پریشان را به نامهای دیگری، چون دریاچه مور یا دریاچه فامور نیز صدا میزنند. بخش عظیمی از دریاچه امروزه خشک شده است.
وسعت محوطه اصلی دریاچه حدود ۴۳۰۰ هکتار است که البته این روزها بیشتر بخشهای آن به دلیل خشکسالی، کمبود بارش و استفاده بیرویه در زمینه کشاورزی رو به خشک شدن میرود. هرچند که اخیراً طرح احیای دریاچه آغاز شده و توانستهاند بخشهای زیادی را دوباره پرآب کنند، اما تا رسیدن به جایگاهی که در گذشته داشته است فاصله زیادی دارد. اگر این دریاچه به کلی خشک شود به یکی از مناطق تولید گرد و خاک در شهر کازرون تبدیل شده و آب و هوای شهر را آلوده میکند.
دریاچه پریشان در ارتفاع ۸۲۰ متری از سطح آبهای آزاد قرار گرفته است. اگر به آن نگاهی بیاندازیم میبینیم که دور تا دورش را رشتههای مختلفی گرفتهاند. در نزدیکی این دریاچه روستاهای زیادی از جمله روستای سی سخت، جروق، قلعه نارنجی، نرگس زار و شهرنجان قرار گرفتهاند. شرایط این دریاچه سبب شده تا گونههای مختلف پرندگان و جانوارانی از جمله درنا؛ غار، اردک، فلامینگو و چنگر در اطراف آن زندگی کنند. همچنین درون آب این دریاچه نیز چند گونه ماهی از نوع زردک، سرخه و پرک دران زندگی میکنند. گفته میشود عمق دریاچه در شرایط خوب به ۵ متر نیز میرسد.
با وجود شیرین بودن آب دریاچه، این محیط برای خوردن و همچنین شنا کردن اصلا مناسب نیست. اگر در فصلهای بهار و پاییز به این دریاچه سر بزنید شاید بتوانید با پرندگان مهاجر ملاقاتی داشته باشید. این پرندگان از مناطق سردسیر جهان به سمت مناطق گرم حرکت میکنند و توقفی در بخشهایی از جنوب ایران نیز دارند. چشم انداز زیبای منطقه که ترکیبی از کوهها و دریاچه پریشان است، سبب شده تا افراد زیادی آخر هفته خود را به بازدید از آن بگذرانند.
مشکلات دریاچه
خشک سالی امروزه خطرناکتر از تهدید تروریستی برای کشور ماست. اتفاقی که برای هامون بزرگ رخ داد اینجا نیز در دریاچه پریشان در حال روی دادن است و چه بسا چند سال دیگر اثری از آن بر جا نماند. متاسفانه همانطور که گفته شد این دریاچه در خطر جدی خشک شدن برای همیشه قرار دارد. هم اکنون فقط ۳۰۰ هکتار از ۴۳۰۰ هکتار دریاچه آب دارد. به گفته رئیس محیط زیست استان زمینهای کشاورزی که در اطراف آن وجود دارد سبب شده تا کشاورزان به صورت بی رویه آب دریاچه را مورد استفاده قرار دهند. همچنین وجود ۱۰۰۰ حلقه چاه عمیق در اطراف این دریاچه تمام آب زیر زمینی که قبلاً سبب تأمین آب دریاچه پریشان میشد را تمام کرده است.
به علاوه اینها آتش زدن نیزارهای اطراف دریاچه سبب برهم خوردن اکوسیستم آن شده است. رئیس محیط زیست کازرون اشاره کرده است که اگر حق آبهای برای دریاچه از طریق سد نرگسی کازرون اختصاص پیدا کند میشود به احیا این دریاچه تا حدودی امیدوار بود. اگر این دریاچه احیا نشود مردم کازرون باید در سالهای آینده منتظر وقوع طوفان های خاک و گرد و غباری باشند که نفس کشیدن آنها را به شدت تهدید خواهد کرد.
کجا اقامت کنیم؟
اگر برای دیدن دریاچه به شهر کازرون سفر کردید، میتوانید در تنها هتل شهر به نام هتل بیشاپرو کازرون که امکانات آن در حد ۲ ستاره است اقامت داشته باشید. اما در فصل های که هوا مطلوب است نیز میتوانید در پارکهای مختلف شهر چادر بزنید، زیرا در کازرون شبهای سردی را تجربه نخواهید کرد.
هتل بیشاپور
- آدرس هتل: استان فارس، کازرون، باهنر
- تلفن: ۰۷۱، ۴۲۲۱، ۸۲۰۰
دیدنیهای دیگر کازرون
کازرون به واسطه قرار گرفتن در منطقه جنوب کشور تاریخ و فرهنگ بالایی دارد. تاریخ طلایی این کشور به سده چهارم و پنجم باز میگردد. زمانی که اسلام به این شهر وارد شد و بعد از آن دانشمندان، شاعران و عارفان بزرگی از دل مردم آن بیرون آمدند. همین دلیل سبب شده تا آثار فراوان تاریخی در این شهر برای بازدید وجود داشته باشد. پس اگر برای دیدن دریاچه پریشان به کازرون سفر کردید، از این فرصت استفاده کنید و به دیدار سایر جاذبههای گردشگری کازرون بروید. مثلاً شما میتوانید معبد آناهیتا را ببینید یا اینکه به دیدن محوطه باستانی بیشاپور بروید. از آنجا بهتر است سری به غار شاپور اول ساسانی بزنید، همچنین دیدن آتش کده و مدرسه ساسانی را از دست ندهید.
چطور به کازرون برویم؟
برای رفتن به کازرون راههای مختلفی وجود دارد که بسته به مبدأ شما میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید. مثلاً اگر از تهران حرکت کنید میتوانید به سمت شیراز رفته و از آنجا به کازرون برسید. اگر از سمت غرب کشور حرکت کنید باید اول به یاسوج یا بهبهان بروید و بعد به کازرون برسید. کازرون از شیراز ۱۲۰ کیلومتر و از تهران ۱۰۶۰ کیلومتر فاصله دارد.
اگر شهرشما از کازرون دور است میتوانید از قطار یا هواپیما برای سفر استفاده کنید. به این ترتیب که ابتدا به شیراز بروید و از آنجا خودتان را به کازرون برسانید.