ستاره | سرویس سلامت – برخی از ما تاکنون در زندگی ممکن است دردهای التهابی ناشی از برخی بیماریها را تجربه کرده باشیم. در این وضعیت زمانی که به داروخانه میروید و یک داروی مفید برای رفع درد درخواست میکنید، شاید مسئول داروخانه ناپروکسن را به شما پیشنهاد دهد، اما واقعا ناپروکسن برای چی خوبه؟ آیا عوارض هم دارد؟
در این مقاله قصد داریم داروی ناپروکسن را بررسی کرده و مواردی از جمله نحوه کارکرد آن، کاربردهای آن و عوارض جانبی احتمالی و هشدارهایی که باید در مورد این دارو در نظر داشته باشید را توضیح دهیم.
ناپروکسن برای چی خوبه؟
ناپروکسن از داروهایی است که مانند انواع مسکنها برای رفع درد و التهاب استفاده میشود و علاوه بر کاهش درد میتواند یک تب بر عالی باشد. در واقع یک داروی غیر استروئیدی مانند انواع هم خانوادههای خود شامل استیل اسیدسیلیک اسید، دیکلوفناک، ایبوپروفن و ملوکسیکام است که التهاب و سفتی مفصل را کاهش میدهد و برای دردهایی مانند آرتریت روماتوئید، استئوآرتریت و بهعنوان یکی از قویترین قرصها برای درد دندان مصرف میشود. بنابراین هم ممکن است بصورت تجویزی باشد و هم میتوانید در دوزهای پایین، بدون نسخه آن را تهیه کنید.
نحوه عملکرد ناپروکسن
ناپروکسن با مسدود کردن آنزیمی در بدن که مادهای به نام پروستاگلاندین را تولید میکند، کار میکند. پروستاگلاندینها نقش اساسی در به وجود آوردن التهاب دارند. بدن آنها را در محل بافت آسیب دیده تولید میکند و باعث ایجاد قرمزی، گرما، تورم و درد از وضعیت خفیف تا شدید میشود.
انواع قرص های ناپروکسن
۱- انواع ناپروکسن از نظر ترکیبات موثر
به طور کلی ناپروکسنها در دو نوع ناپروکسن معمولی و ناپروکسن سدیم در دسترس می باشد. تفاوت این دو نوع این است که ناپروکسن سدیم زودتر جذب شده و در نتیجه سریعتر تاثیر خود را در بدن نشان میدهد. به طوری که بعد از مصرف ناپروکسن معمولی حدود ۲ الی ۴ ساعت زمان لازم است تا درد و التهاب کم شود اما در صورت مصرف ناپروکسن سدیم این زمان به ۱ الی ۲ ساعت محدود میشود.
۲- انواع ناپروکسن از نظر نام تجاری
معمولا ناپروکسن بدون نسخه (OTC Aleve) نام دارد و ناپروکسن تجویز شده به نام ناپروسین و آناپروکس معروف است.
۳- انواع ناپروکسن از نظر اثرگذاری
۴- ناپروکسن مخصوص کودکان
ناپروکسن همچنین در قرصهایی برای بهبود عملکرد روده نیز موجود است. این قرصها به جای معده، ناپروکسن را در روده آزاد میکنند. این فرمولاسیون به جلوگیری از عوارض جانبی دستگاه گوارش ناشی از مصرف این دارو کمک میکند.
ناپروکسن برای چی خوبه؟ موارد مصرف آن چیست؟
فرد باید ناپروکسن را با کمترین دوز موثر برای دوره کوتاه مصرف کند تا به آن معتاد نشود. اما ممکن است براساس وضعیت بیمار دوزهای بالاتر نیز تجویز شود. به طور کلی از ناپروکسن در موارد زیر استفاده می شود:
۱- درد خفیف تا متوسط
۲- برای افراد مبتلا به استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید، اسپوندیلیت آنکیلوزان
۳- حملات نقرس حاد
۴- آرتریت روماتوئید نوجوانان
۵- سردرد
استفاده از ناپروکسن برای تسکین سردرد و درمان سریع دردهای میگرنی نیز کاربرد دارد. افراد مبتلا میتوانند از ناپروکسن ۵۵۰ میلی گرم هر ۱۲ ساعت یک بار استفاده کنند. اما به دلیل قوی بودن این دارو با دوز بالا، باید توسط پزشک تجویز شود.
سایر موارد مصرف ناپروکسن
- بهبود روماتیسم مفصلی
- آرتروز
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- تاندونیت
- بورسیت
- درد عضلات، فشارها و اسپرینها
- درد دندان
- درمان گرفتگی های قاعدگی
- تب
عوارض جانبی داروی ناپروکسن
عوارض جانبی رایج داروی ناپروکسن شامل سردرد و سرگیجه میباشد. البته افرادی که خودشان به دلیل سردرد از این قرص استفاده می کنند اگر طبق دستور پزشکی دارو را مصرف کنند بهبود مییابند و مشکلی برایشان ایجاد نمیشود.
- سوزش سر دل، یبوست، درد شکم، حالت تهوع
- سردرد، سرگیجه، خواب آلودگی، افسردگی، خستگی
- خارش پوست، اکیموز
- تنگی نفس، ورم بدن
- احساس صدای زنگ در گوش
عوارض جانبی جدی داروی ناپروکسن
با اینکه ناپروکسن یک داروی بدون نسخه میباشد اما گاها میتواند خطرات جدی ایجاد کند و به همین دلیل میگوییم در دوزهای بالا حتما باید طبق تجویز پزشک مصرف شود. افرادی که بیماری جدی شامل بیماری های قلبی، بیماری عروق مغزی و نارسایی احتقانی قلب، دارند ممکن است عوارض جانبی شدیدی را با مصرف ناپروکسن تجربه کنند.
عوارض جانبی شدید ناپروکسن شامل موارد زیر است:
- حمله قلبی
- سکته
- لخته شدن خون
افراد مبتلا به فشار خون بالا نیز باید با احتیاط ناپروکسن مصرف کنند. ناپروکسن میتواند باعث احتباس سدیم در کلیهها شود، که میتواند فشار خون را بالا ببرد. بنابراین فرد مبتلا به فشار خون بالا باید قبل از مصرف ناپروکسن با پزشک خود مشورت کند.
گاهی اوقات عوارض جانبی تاثیرگذار بر دستگاه گوارش نیز میتواند شدید باشد. این عوارض شامل خونریزی در معده، ایجاد زخم و انسداد معده یا روده هنگام مصرف ناپروکسن است. بنابراین افرادی که سابقه زخم معده یا خونریزی دستگاه گوارش دارند نباید حتی بهصورت کوتاه مدت هم از این دارو مصرف کنند.
تداخلات دارویی ناپروکسن
مصرف برخی مواد و داروها همراه با ناپروکسن میتواند در عملکرد آن داروی مصرفی یا عملکرد ناپروکسن تاثیرگذار باشد. این تاثیرات به شکل زیر میباشد:
- نوشیدن الکل و مصرف ناپروکسن ممکن است خطر عوارض جانبی دستگاه گوارش را افزایش دهد.
- در افرادی که از که از داروهای ضد افسردگی سروتونین (SSRIs) استفاده میکنند، در هنگام مصرف ناپروکسن، خطر خونریزی دستگاه گوارش و زخم معده افزایش می یابد. این داروهای ضد افسردگی عبارت هستند از:
- سیتالوپرام
- اگزیتالوپرام
- فلوکستین
- فلووکسامین
- پاروکستین
- سرترالین
- وورتيوكستين
استروئیدهای خوراکی، مانند پردنیزون و داروهای ضد پلاکت، در صورت ترکیب با ناپروکسن، ممکن است احتمال خونریزی معده و روده و زخم را افزایش دهند.
ناپروکسن تجمع پلاکتها را مسدود میکند، که یک مرحله اساسی در لخته شدن خون است. مسدود کردن تجمع پلاکتها می تواند مدت زمان لازم برای توقف خونریزی را افزایش دهد. افراد باید قبل از استفاده از ناپروکسن در کنار داروهای رقیق کننده خون، مانند داروهای ضد پلاکت و ضد انعقاد، با پزشک صحبت کنند.
مصرف ناپروکسن در بارداری و شیردهی
زنان باید از مصرف ناپروکسن در سه ماهه سوم بارداری خودداری کنند. زیرا میتواند باعث ناهنجاریهای قلبی در جنین شود. همچنین این دارو در دوران شیردهی توصیه نمیشود زیرا میتواند روی نوزاد تاثیرات منفی داشته باشد.
سخن آخر
همانطور که ملاحظه کردید ناپروکسن در دوز مناسب یک داوری مسکن و تب بر عالی برای بسیاری از دردها میباشد. اما درمان قطعی انجام نمیدهد و فقط به بیمار کمک میکند تا درد کمتری را تحمل کند. توجه داشته باشید که مصرف این دارو در طولانی مدت بخصوص در دوزهای بالا میتواند اعتیاد آور باشد. همچنین افرادی که دچار بیماری های قلبی، گوارشی یا کلیوی هستند نباید از این دارو استفاده کنند. پیشنهاد میکنیم با دیگر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی نیز در ستاره آشنا شوید.
برگرفته از: medicalnewstoday.com