تامپون بینی؛ هر آنچه باید درمورد تامپون یا فیتیله بینی بدانید

تامپون بینی یک پانسمان داخلی است که به منظور جلوگیری از خونریزی بعد از جراحی بینی استفاده می‌شود. خارج کردن تامپون در گذشته با درد همراه بود و امروزه در اکثر موارد عمل بینی از تامپون استفاده نمی‌شود.

تامپون بینی

ستاره | سرویس پزشکی – با ظهور شیوه‌های نوین در جراحی پلاستیک بینی میزان استفاده از تامپون یا پانسمان داخلی بینی کاهش یافته است، اما همچنان در برخی شرایط به منظور جلوگیری از خونریزی از تامپون استفاده می‌شود. اگر قصد جراحی بینی دارید، برای آشنایی کامل با تامپون بینی با ما همراه باشید.

تامپون بینی؛ هر آنچه باید درمورد تامپون یا فیتیله بینی بدانید

 

تامپون بینی چیست؟

از تامپون برای کنترل خون دماغ شدید و یا خونریزی بعد از جراحی بینی استفاده می‌شود. تامپون که به آن مش یا فیتیله هم گفته می‌شود، یک پانسمان کوچک و باریک است که داخل بینی قرار می‌گیرد. این پانسمان‌ها که معمولا از جنس گاز استریل هستند، با پماد تتراسیکلین آغشته شده و برای جلوگیری از خونریزی داخل هر دو سوراخ بینی قرار داده می‌شوند. در گذشته بعد از عمل بینی از تامپون‌های بزرگ استفاده می‌شد و خارج کردن آن‌ها از بینی با درد همراه بود، اما با پیشرفت علم پزشکی اندازه فتیله‌ها یا مش‌های بینی هم کوچکتر شد و امروزه در جراحی بینی از مینی تامپون استفاده می‌شود.

 

تامپون بینی

 

در چه مواردی از تامپون بینی استفاده می‌شود؟

پانسمان داخلی بینی به دلایل زیر انجام می‌شود:

  • این پانسمان داخلی روی عروق خونی فشار وارد کرده و به کنترل خونریزی کمک می‌کند.
  • بعد از عمل بینی، تامپون تیغه بینی را در موقعیت مناسب نگه می‌دارد تا چسبندگی کافی بین تیغه، غضروف و استخوان بینی ایجاد شود. این فرآیند بین ۱ تا ۴ روز طول می‌کشد.
  • در برخی موارد انحراف تیغه بینی شدید است و پزشک برای رسیدن به اهداف زیبایی بعد از جراحی بینی از مش بینی استفاده می‌کند.
  • این پانسمان داخلی از تجمع خون زیر پوست جلوگیری کرده و ترشحات بینی را جذب می‌کند.

 

تامپون بینی

 

انواع تامپون بینی؛ از گاز استریل تا فیتیله‌های بسته بندی شده

انتخاب نوع تامپون به شرایط بیمار و تشخیص جراح بستگی دارد. انواع تامپون‌های بینی پرکابرد عبارتند از:

  • گاز یا پنبه استریل: برخی از جراحان از گاز استریل یا پنبه استریل فشره شده داخل حفره بینی استفاده می‌کنند، این تامپون‌ها از ابتدایی‌ترین روش‌های پانسمان داخل بینی هستند.
  • فیتیله آماده: امروزه فیتیله‌های آماده بسته بندی شده در دسترس هستند، این فیتیله‌ها که به صورت فوم، گاز یا پنبه طراحی شده‌اند، بعد از جراحی مستقیما داخل بینی قرار داده می‌شوند.
  • فیتیله بینی آماده دارای نخ: یکی از جدیدترین انواع تامپون، فیتیله‌های دارای نخ یا زائده هستند، این نخ یا زائده در خارج از بینی قرار می‌گیرد و جراح می‌تواند موقعیت تامپون را تغییر دهد و یا در صورت نیاز به آسانی آن را تعویض نماید.
  • تامپون‌های دارای لوله هوا: در برخی از فیتیله‌ها یک لوله در وسط آن‌ها وجود دارد، وجود این لوله‌ها تنفس را برای بیمار آسان‌تر می‌کند.

 

در چه مواقعی نیاز به استفاده از تامپون نیست؟

معمولا بعد از جراحی اصلاح تیغه بینی یا سیستوپلاستی از فیتیله بینی استفاده می‌شود، اما در برخی از شیوه‌های نوین امکان عدم استفاده از مش بینی وجود دارد. برخی از این موارد عبارتند از:

  • بخیه‌های قابل جذب داخل بینی: در برخی موارد جراح از بخیه‌های قابل جذب داخل بینی استفاده می‌کند، این بخیه‌ها برای نگه داری غشای مخاطی بینی کافی هستند. در این روش راه تنفس بیمار مسدود نمی‌شود و خبری از درد ناشی خارج کردن باند نیست.
  • جراحی بینی با روش آندوسکوپی: در این روش آندوسکوپ وارد بینی شده و بدون ایجاد برش به اصلاح بافت بینی می‌پردازد. معمولا بعد از این جراحی نیازی به استفاده از فیتیله بینی نیست.
  • اسپلینت‌های سیلیکونی داخل بینی: برخی از جراحان زیبایی به جای تامپون از اسپیلنت‌های سلیکونی استفاده می‌کنند، این اسپلینت‌ها داخل بینی قرار داده می‌شوند و خیلی زود از بینی خارج می‌شوند.

 

مراقبت‌های بعد از کشیدن تامپون، شست و شوی بینی و زدن پماد

توجه به دستورالعمل‌های زیر بعد از برداشتن تامپون فرآیند بهبود شما را سرعت می‌بخشد.

  • شست وشوی روزانه بینی با سرم نمکی: ۲۴ ساعت بعد از برداشتن تامپون به تمیز کردن داخل بینی بپردازید و برای شستشوی بینی از سرم نمکی استفاده کنید. شستشوی بینی در ماه اول دو بار در روز و در ماه دوم یک بار در روز انجام می‌شود، اما اگر متوجه بوی بد در بینی شدید، روزی ۳ الی ۴ بار بینی را شستشو دهید.
  • پماد پولیسپورین یا باسیتراسین: برخی از جراحان بعد از برداشتن تامپون پماد‌هایی مانند پولیسپورین یا باسیتراسین تجویز می‌کنند، استعمال این پماد‌ها داخل بینی مانع خشک شدن بینی می‌شود و به ترمیم سریع‌تر زخم‌ها کمک می‌کند.
  • اجتناب از فین کردن تا سه هفته: تا سه هفته بعد از جراحی بینی از فین کردن اجتناب کنید. بافت داخلی بینی بعد از جراحی بسیار آسیب پذیر است و فین کردن ممکن است باعث باز شدن بخیه‌های داخلی و پاره شدن مخاط داخلی بینی شود.

 

سوالات رایج در مورد تامپون بینی

۱. تامپون بینی تا چند روز باید بماند؟

زمان خارج کردن تامپون به شرایط بیمار و نظر جراح بستگی دارد، اما معمولا بین ۲۴ ساعت تا یک هفته بعد از جراحی پانسمان داخلی بینی خارج می‌شود.

 

۲. آیا کشیدن تامپون بینی درد دارد؟

معمولا پزشک قبل از خارج کردن مش بینی از قطره بی حسی استفاده می‌کند. این قطره‌ بعد از ۵ دقیقه اثر می‌کند و پزشک می‌تواند تامپون‌ها را بدون درد خارج نماید. همچنین ممکن است از بیمار خواسته شود یک ساعت قبل از این مرحله یک یا دو قرص مسکن بخورد. فراموش نکنید آسپرین و دارو‌های ضد التهاب خطر خونریزی را افزایش می‌دهند و نباید از آن‌ها استفاده کنید.

 

۳. آیا خونریزی بعد از برداشتن تامپون طبیعی است؟

مقدار کمی خونریزی بعد از برداشتن فیتیله بینی طبیعی است، اما اگر خونریزی شدید یا ادامه‌دار باشد باید به پزشک مراجعه کنید.

 

۴. طول تامپون بینی چقدر است؟

طول فیتلیه یا مش بینی به نوع آن بستگی دارد، اما معمولا به اندازه طول یک انگشت است.

 

سخن آخر

برای انجام جراحی بینی، یک پزشک مجرب انتخاب کنید، اما شیوه جراحی را به او بسپارید. علیرغم تمام تبلیغات امکان جراحی بینی بدون تامپون در برخی شرایط ممکن نیست، به ویژه زمانی که فرم بینی دارای انحراف شدید باشد. اگر نگران نتایج جراحی بینی هستید، روش‌های غیرجراحی هم برای اصلاح فرم بینی وجود دارد. برای آشنایی با این روش‌ها پیشنهاد می‌کنیم مطلب «زیبایی بینی بدون جراحی چگونه انجام می‌شود؟» را مطالعه کنید.

آیا شما تجربه جراحی بینی یا استفاده از تامپون بینی را دارید؟ از نتایج عمل بینی خود راضی هستید؟ لطفا تجربیات، نظرات و پیشنهادات خود را با ما و همراهان ستاره در میان بگذارید.

 
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید