محققان علم پزشکی امیدوارند بتوانند از آنتی بادی که در بدن شتر لاما (نوعی شتر بدون کوهان) تولید میشود، برای درمان و واکسن کرونا استفاده کنند. نتایج آنها نشان داده نانوبادیهای موجود در خون شتر لاما، پیشرفت ویروس کرونا را در بیماران متوقف میکند.
نسخه صوتی این مطلب را بشنوید! 🎧
ستاره |سرویس سلامت – شتر لاما از حیواناتی است که در علم پزشکی از آن برای کمک به درمان بیماریها استفاده میشود. پژوهشهای جدید که نتایج آن در مجله نیچر از معتبرترین مجلات علمی دنیا منتشر شده است، نشان داده است آنتی بادی موجود در بدن شتر لاما به کنترل ویروس کرونا کمک میکند و محققان امیدوارند بتوانند تا پایان سال جاری از آن برای درمان مبتلایان به کرونا ویروس استفاده کنند. در این مطلب چکیده نتایج منتشر شده در این زمینه را گردآوری کردهایم.
آشنایی با شتر لاما
خانواه شتر از دو دسته کلی شترهای کوهاندار (دارای یک کوهان یا دو کوهان) و شترهای بدون کوهان تشکیل شده است. به شترهای بدون کوهان لاماسانان گفته میشود که از قدیمیترین حیوانات اهلی کره زمین هستند و شامل گونههای لاما، ویکونا، گوآناکو و آلپاکا میشوند.
یکی از ویژگیهای رفتاری جالب لاماها تف کردن است که نوعی رفتار برای نشان دادن قدرت است و کاملا دقیق به هدف مدنظرشان اصابت میکند! البته آب دهان این حیوان برای انسان بی خطر است و به راحتی با آب قابل شستشو است.
استفاده از شتر لاما در تحقیقات پزشکی
از گذشته تا کنون از حیوانات در تحقیقات پزشکی استفاده میشده است، زیرا همچنان انسانها نیاز به مدلهای حیوانی دارند تا بتوانند بیماری را روی آنها پیاده کرده و نتایج دارویی را روی آنها آزمایش کنند و شتر لاما نیز همانند موش، میمون، دلفین، گوسفند و … از گروه جانورانی است که به دلیل دارا بودن شباهتهایی با ژنوم انسان در پزشکی از آن استفاده میشود. ویژگیهای آنتی بادی به خصوص نانوبادیها در خون شترهای لاما برای مبارزه با بیماریها اولین بار در سال ۱۹۸۹ در دانشگاه بروکسل کشف شد. محققان قبلا در مورد تاثیر آنتی بادیهای موجود در لاماها بر روی بیماران HIV تحقیقاتی انجام داده اند، همچنین برای بیماران مبتلا به آلزایمر، سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) و سندرم شدید تنفسی استفاده شده که بسیار موثر بوده است.
در ماههای اخیر نیز با شیوع ویروس کرونا تحقیقات روی این جانور توسط گروهی از محقققان بلژیکی بار دیگر انجام شد.
شتر لاما و کمک به درمان بیماری کرونا
طی تحقیقی که توسط گروهی از پزشکان بلژیکی انجام گرفت به یک شتر لامای ماده با نام وینتر، پروتئینی که در سطح ویروس جدید کرونا وجود دارد، تزریق شد و این حیوان با تولید آنتی بادی به آن واکنش نشان داد. آنتی بادی ترشح یافته در بدن لاما کوچکتر و موثرتر از آنتی بادی ترشح یافته در بدن انسانها بود و با دو نقش حفاظتی و خنثی کردن ویروس کرونا به آن واکنش نشان داد.
محققان این پروژه معتقدند شتر لاما دو نوع آنتیبادی در برابر کووید ۱۹ تولید میکند که یکی شبیه آنتیبادی بدن انسان است، اما آنتیبادی دیگر بسیار کوچکتر است و نانو بادی نامیده میشود. نانوبادیها میتوانند در مقابل ویروس جدید کرونا موثرتر عمل کنند و مانع چسبیدن ویروس کرونا به گیرنده در سطح سلولهای انسانی شوند.
این محققان بیان کردند دستکاری آنتی بادیهای شتر لاما بسیار آسان است و میتوانند به آنتی بادیهای انسان متصل یا ترکیب شوند، بنابراین هدف آنها استفاده از خون لاما برای کمک به درمان بیماران کرونایی است.
امیدواری به دستیابی محققان علم پزشکی برای ساخت واکسنی علیه ویروس کرونا و پیدا کردن دارویی برای درمان بیماران آرزویی است که همه افراد کره زمین در انتظار وقوع آن هستند. به نظر میرسد نانوبادی تولید شده در بدن شتر لاما نیز یکی از راههای موفقیت برای درمان و ایمنسازی بشر در مقابل این ویروس ناشناخته باشد، هر چند این تحقیق هنوز در مراحل ابتدایی است، لیکن پژوهشگران معتقدند بتوانند در پایان سال جاری این پیشرفت را به سمت کارآزماییهای قبل از بالینی سوق دهند. پروفسور جیمز نایسمیت از همکاران اصلی این تحقیق، مدیر انستیتو روزالیند فرانکلین و استاد زیست شناسی ساختاری در دانشگاه آکسفورد معتقد است: میتوان آنتی بادی گرفته شده از لاما را با آنتیبادیهای موجود در بدن انسان ترکیب و از آن به عنوان واکسنی برای خنثی کردن تاثیر ویروس کرونای جدید استفاده کرد.