ترس از تغییر، عوامل و راه های مقابله با آن

ترس از تغییر می‌تواند عوامل بیرونی و درونی زیادی داشته باشد. علاقه شدید به ثبات داشتن یکی از عوامل ترس از تغییر است. اطلاع از عوامل و راه‌های مقابله با این نوع ترس به شما کمک می‌کند در فرایند تغییر موفق‌تر عمل کنید.

ترس از تغییر
ستاره | سرویس روانشناسی – ترس از تغییر چه نتایجی در پی دارد؟ ترس‌های ما از تغییر کردن یکی از علت‌های درونی پسرفت ما در روند زندگی است. در این مقاله به چند مورد از عوامل ترس از تغییر و راه‌های مقابله با آن اشاره می‌کنیم.
زمانی که سخن از تغییر به میان می‌آید بیشتر افراد تجربه‌ها و خاطراتی را به یاد می‌آورند از زمانی که قصد تغییر داشته‌اند. چالش‌هایی که تغییر کردن به همراه دارد یکی از بزرگترین عوامل ترس از تغییر در افراد است. محققین علم روانشناسی تحقیق‌های فراوانی درباره عوامل ترس از تغییر و راهکار‌هایی برای مقابله با آن انجام داده‌اند. برطرف کردن ترس از تغییر اولین قدم در راه تغییر است. اگر تا به حال با چنین مشکلی در روند تغییر روبرو شده‌اید مطالعه این مقاله می‌تواند به شما کند.

 

ترس از تغییر، عوامل و راه های مقابله با آن

 

عوامل ترس از تغییر

ما همواره در حال متقاعد کردن خودمان هستیم تا باور کنیم تغییر کردن ترسناک است در حالی که این باور همیشه همراه با عاملی است که خود از آن بی خبر هستیم. اطلاع از این عوامل، در بر طرف سازی آن کمک شایانی به ما می‌کند. به چند نمونه از این عوامل اشاره می‌کنیم.

۱. من نیاز به ثبات در زندگی دارم!

ذهن ما به صورت پیشفرض تمایل به قرار گرفتن در حالت ثبات دارد. البته همه می‌دانیم ثبات داشتن در انجام کارها، برنامه ریزی، موفقیت و حس آرامش در زندگی تأثیر زیادی دارد. حتی شاید پیش آمده باشد که با خودتان فکر کرده‌اید: “اصلاً من چرا باید تغییر کنم وقتی نیاز به ثبات دارم؟”
سؤال خوبی است، اما نه دقیقاً زمانی که به تغییر نیاز دارید!
شما همیشه نیاز به یک حداقل از ثبات در زندگی نیازمندید و درست زمانی که در مسیر پسرفت و افول قرار گرفته‌اید به جای تلاش برای تغییر، دنبال پیشفرض ذهنی‌تان که علاقه به ثبات است می‌روید. باید خوب بدانید اگر چه ذهن شما همیشه به دنبال ثبات است و به همین دلیل ترس از تغییر وجود شما را فراگرفته، اما ثبات در “شرایط خوب” است که باید به دنبال آن باشید. از دست دادن ثباتی که به معنای راکد بودن است نگران کننده نیست و ثبات و روزمرگی نیز تفاوت های زیادی با هم دارند.

 

ترس از تغییر، عوامل و راه های مقابله با آن

 

۲. دوباره شکست؟ هرگز!

تجربه شکست همیشه تلخ است. همه ما چند بار بعد از چندترم زبان خواندن یک روز عصر خسته شده‌ایم و کنار کشیده‌ایم، باشگاه‌ها همیشه پر هستند از افرادی برای چندمین بار تصمیم گرفته‌اند ورزش را بخشی جدانشدنی در زندگی‌شان بدانند، ولی باز هم میان راه رها کرده‌اند و حالا حتی شاید شما که به کار‌های شکست خورده‌تان فکر می‌کنید نیز از تغییر می‌ترسید. بهتر است بدانید ترس از شکستِ دوباره در روند تغییر یکی از علت‌های رایج ترس از تغییر است. با این حال حقیقت این است که باید دلیل شکست خوردن را پیدا کنید، نه اینکه به خاطر شکست‌های قبلی از تغییر‌های جدید بترسید! همچنین سعی کنید برای  کاهش ترس تلاش کنید.

 

ترس از تغییر، عوامل و راه های مقابله با آن

 

۳. یا بهترین یا هیچ!

گاهی وقتی به تغییر در زندگی فکر می‌کنیم غرق در خیالاتی می‌شویم که زیاد از حد بزرگ و دست نیافتنی هستند. در تصورات‌مان به تغییر‌های یک شبه و بزرگ فکر می‌کنیم و تغییر کردن را فقط در بهترین حالت با بهترین نتایج قبول داریم. علاقه به بهترین بودن در ترس از تغییر نقش زیادی دارد. افرادی که همیشه به دنبال بهترین بودن هستند از اینکه تغییر کنند می‌ترسند، زیرا می‌دانند بهترین بودن کار آسانی نیست و بهترین نبودن هم حتماً خیلی وحشتناک می‌تواند باشد! تغییر در لحظه امکان پذیر نیست و بزرگ‌ترین تغییرات همیشه مجموعه‌ای از تغییر‌های کوچک هستند که بسیاری از افراد از آن غافل می‌شوند.

 

ترس از تغییر، عوامل و راه های مقابله با آن

 

راه‌های مقابله با ترس از تغییر

شناخت عواملی که باعث ترس از تغییر می‌شوند قدم مؤثر و مفیدی در راستای مقابله با این نوع از ترس است اما راه‌های دیگری نیز وجود دارد که به ما کمک می‌کند بدون ترسیدن به سمت تغییر برویم و به جای ترسیدن، از روند تغییر لذت ببریم.

۱. تغییر کردن که مسخره است!

ما به دلیل‌های کاملاً واضحی مجبور به تعامل با انسان‌های دیگر هستیم و این همراهی همیشه فواید و مضراتی به همراه دارد. از اولین اتفاقاتی که بعد از تغییر کردن برای ما می‌افتد روبرو شدن با واکنش افراد دیگر است. ما تغییر می‌کنیم و دیگران خیلی زود به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به می‌فهمانند که نظرشان درباره این تغییر چیست. همنشینی با افرادی که تغییر‌های شمارا به تمسخر می‌گیرند هیچ کمکی به شما نمی‌کند و تا حد زیادی به شما آسیب می‌رساند. آن‌ها بر این باورند که “تغییر کردن مسخره است” و سعی می‌کنند این نظر را به شما هم انتقال بدهند. دوری از این افراد بهترین راه برای نزدیک شدن به تغییر است. تغییر کردن کردن تصمیم شماست و مسخره بودن تغییر نظر دیگران است که به شما ربطی ندارد!

 

ترس از تغییر، عوامل و راه های مقابله با آن

 

۲. قرار نیست چیزی را از دست بدهید

گاهی ترس از تغییر به خاطر چیز‌هایی است که قرار است از دست بدهید. تلاش کنید در قدم‌های اولیه تغییر خطرات و ریسک‌ها را کم‌تر کنید. وقتی در پروسه تغییر چیز‌های زیادی را به هصورت همزمان از دست بدهید حتماً تغییر وحشتناک خواهد بود. برای تغییر‌های کوچک برنامه ریزی کنید تا چیز‌های زیادی را از دست ندهید، این به شما آرامش و اطمینان می‌دهد و تغییر کردن را راحت‌تر می‌کند.

 

ترس از تغییر، عوامل و راه های مقابله با آن

 

۳. پشت سر را نگاه کنید

همانطور که گفته شد بهتر از تغییر را از قدم‌های کوچک شروع کنید و برنامه‌های خیلی بزرگ و یک شبه را با یک واقع بینی دور بریزید. این پیشنهاد برای کم کردن ترس از تغییر است نه برای کوچک کردن ابعاد رؤیا‌های شما! وقتی چند مرحله از تغییر‌های کوچک را پشت سر گذاشتید صبر کنید و به پشت سر نگاه کنید! حتماً تاریخ مشخصی را در ذهن داشته باشید که بعداً راحت‌تر اوضاع را مقایسه کنید. نگاه کنید! بدون اینکه اتفاق وحشتناکی برای شما افتاده باشد میزان قابل توجهی تغییر در اوضاع و شرایط و حال روحی شما پیش آمده است که الان متوجه آن‌ها نشده‌اید! شما تغییر کرده‌اید و خبری از ترس نبوده است. با مقایسه شرایط قبل و بعد از ” تغییرات کوچک” متوجه می‌شوید همانطور که در گذشته خبری از وحشت نبوده است در ادامه نیز اتفاق وحشتناکی با تغییر برای شما رخ نمی‌دهد.

 

ترس از تغییر، عوامل و راه های مقابله با آن

 

چند بار در تغییر کردن شکست خورده‌اید؟ مهم‌ترین عامل ترس‌های شما از تغییر کردن چه چیزی بوده است؟ فراموش نکنید از راه کار مقابله با ترس از تغییر برای ما بنویسید. می‌توانید نظرات خود را در بخش “ارسال نظرات “ برای ما ارسال کنید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید