گوش درد چه علت هایی دارد و درمان خانگی و دارویی آن چیست؟

گوش درد یکی از عوارض عفونت گوش یا آسیب به ناحیه گوش است که عموما با آنتی‌بیوتیک یا داروهای بدون نسخه و خنگی درمان می‌شود.

گوش درد

ستاره | سرویس سلامت – گوش درد عموما در کودکان دیده می‌شود، اما گاهی در بزرگسالان نیز رخ می‌دهد. این درد ممکن است در یک یا هر دو گوش باشد، اگرچه بیشتر اوقات در یک گوش مشاهده می‌شود. گوش درد ممکن است ثابت باشد یا بیاید و برود و همچنین ممکن است تیز، سوزناک یا راکد باشد. در صورت بروز عفونت گوش، تب و افت موقت شنوایی نیز ممکن است رخ دهد. کودکان کوچک که به عفونت گوش مبتلا می‌گردند، اغلب تحریک‌پذیر و ایرادگیر می‌شوند و ممکن است ببینید که گوش خود را می‌گیرند یا مالش می‌دهند. در این مطلب می‌توانید با سایر علائم، علل و درمان‌های پزشکی و سنتی گوش درد آشنا شوید.

گوش درد چه علتی می‌تواند داشته باشد و درمان آن چیست؟

 

علائم گوش درد چیست؟

گوش درد می‌تواند در اثر عفونت یا آسیب اتفاق بیافتد. علائم آن در بزرگسالان شامل موارد زیر است:

  • درد گوش
  • کم‌شنوایی
  • ترشح مایعات از گوش

کودکان، اما ممکن است علائم دیگری نیز تجربه کنند:

 
گوش درد کودکان

 

علائم گوش درد کودکان

  • گوش درد
  • شنوایی خفه
  • مشکل در واکنش به صدا‌ها
  • تب
  • احساس پر بودن گوش
  • دشواری در خواب
  • مالش یا کشیدن گوش
  • گریه کردن یا بیش‌تر از همیشه تحریک‌پذیر بودن
  • سردرد
  • از دست دادن اشتها
  • از دست دادن تعادل

 

علت گوش درد چه می‌تواند باشد؟

آسیب‌دیدگی، عفونت، التهاب و تحریک در گوش یا درد رجوعی ممکن است علت گوش درد شما یا فرزندتان باشد. درد رجوعی دردی است که از عفونت یا آسیب در جایی دیگر ناشی می‌شود. به عنوان مثال ممکن است دردی که در فک یا در دندان وجود دارد، به گوش منتقل شود و در آن احساس شود. دلایل گوش درد می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

عفونت گوش

عفونت گوش یکی از دلایل عمده‌ی گوش درد است. این عفونت ممکن است در گوش بیرونی، میانی و داخلی ایجاد شود. عفونت گوش بیرونی ممکن است در اثر شنا، استفاده از سمعک یا هدفون که به پوست داخل کانال گوش آسیب می‌رسانند، یا قرار دادن گوش پاک‌کن یا داخل کردن انگشت در کانال گوش ایجاد شود. اگر پوست موجود در کانال گوش خراشیده یا تحریک شود، می‌تواند منجر به عفونت گردد. آب نیز پوست کانال گوش را نرم می‌کند که این می‌تواند زمینه‌ی رشد باکتری‌ها باشد.
عفونت گوش میانی، می‌تواند در اثر عفونت‌های ناشی از عفونت دستگاه تنفسی ایجاد شود. تجمع مایعات در پشت پرده‌ی گوش که ناشی از این عفونت‌هاست می‌تواند پرورش باکتری‌ها را تقویت کند. «لابیرینیتیت» نوعی بیماری گوش داخلی است که بعضی اوقات در اثر عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی ناشی از بیماری‌های تنفسی ایجاد می‌شود و می‌تواند از دیگر دلایل گوش درد باشد.

 

سایر علل شایع گوش درد

  • تغییر در فشار، مانند قرار گرفتن در هواپیما
  • تجمع جرم گوش
  • وجود جسم خارجی در گوش
  • گلودرد میکروبی
  • عفونت سینوس
  • گیر کردن شامپو یا آب در گوش
  • استفاده از گوش پاک‌کن در گوش
  • نورالژی تریژمینال (درد مزمن عصب صورت)

 

علل زیر نادرتر هستند:

  • سندروم مفصل گیجگاهی فکی
  • پرده گوش سوراخ شده
  • آرتروز موثر بر فک
  • دندان عفونت کرده
  • دندان آسیب دیده
  • اگزما در کانال گوش
  • نورالژی تریژمینال

 

درمان پزشکی گوش درد

در صورتی که گوش درد در اثر عفونت گوش باشد، پزشک حتما آنتی‌بیوتیک خوراکی یا قطره گوش تجویز می‌کند. در برخی موارد نیز ممکن است هر دو تجویز شوند. پس از بهبود علائم، نباید این دارو‌ها متوقف شوند. بسیار مهم است که نسخه‌های خود را کاملا تمام کنید تا اطمینان حاصل شود که عفونت کاملا از بدن شما پاک شده‌است.
اگر تجمع جرم گوش موجب گوش درد شما شده‌است، ممکن است به شما قطره‌های نرم‌کننده‌ی موم گوش داده شود. آن‌ها ممکن است باعث شوند که جرم گوش به خودی خود از بین برود. همچنین این احتمال وجود دارد که پزشک شما با استفاده از روشی به نام شستشوی گوش، جرم را خارج کند یا برای این کار از دستگاه مکش استفاده کند. جهت درمان گوش درد ناشی از سندروم مفصل گیجگاهی فکی، عفونت‌های سینوسی و سایر عوامل پزشک به سراغ درمان منبع مشکل خواهد رفت.

 

درمان خانگی گوش درد

در صورتی که گوش درد شدید نباشد، یا اگر فرد منتظر دریافت درمان پزشکی است، ممکن است استفاده از درمان‌های سنتی و خانگی جهت تسکین درد کمک‌کننده باشد. از جمله این درمان‌ها در ادامه آمده است:

۱. مصرف دارو‌های بدون نیاز به نسخه

دارو‌های ضد التهاب غیراستروئیدی می‌توانند گوش درد شما را به طور موقت کاهش دهند. افرادی که از این درد رنج می‌برند می‌توانند دارو‌های زیر را امتحان کنند:

اطلاعات بیشتر در این زمینه را در مطلب ۵ مسکن قوی برای گوش درد؛ نحوه مصرف و عوارض هر کدام خواهید یافت.

 

درمان پزشکی گوش درد

 

یادآوری این نکته ضروری است که؛ دادن آسپرین به نوزادان و کودکان خردسال ایمن نیست. این به دلیل احتمال ابتلای آن‌ها به بیماری کشنده سندروم ریه است. سازمان غذا و داروی آمریکا توصیه می‌کند والدین قبل از دادن دارو‌های بدون نسخه به کودکان زیر دو سال، با پزشک مشورت کنند. این دارو‌ها می‌توانند در نوزادان و کودکان خردسال عوارض جانبی جدی ایجاد کنند. همچنین باید توجه داشت که دوز مناسب برای کودکان اغلب به میزان قابل توجهی کمتر از دوز مناسب بزرگسالان است.

 

۲. کمپرس گرم

گرمای ناشی از یک پد گرمکن برقی یا یک کمپرس گرم می‌تواند التهاب و گوش درد را کاهش دهد. از یک حوله یا پد گرم به مدت ۲۰ دقیقه روی گوش استفاده کنید. برای دریافت بهترین نتیجه، شما باید منبع گرما را روی گوش و گلو به طور همزمان قرار دهید. این گرما نباید بیش از حد تحمل داغ باشد. شما همچنین نباید با این پد‌ها بخوابید، یا اجازه دهید کودک بدون نظارت یک بزرگسال از آن‌ها استفاده کند.

 

۳. کمپرس سرد

کمپرس سرد نیز می‌تواند به درمان گوش درد کمک کند. یک کمپرس یخ را درون یک حوله بپیچید و به مدت ۲۰ دقیقه به طور مستقیم زیر گوش و ناحیه‌ی اطراف آن قرار دهید. این سرما نباید موجب درد بیشتر شود، بنابراین از تماس مستقیم یخ با پوست خودداری کنید. برخی از افراد ممکن است با گرما نتیجه‌ی بهتری ببینند. اما عموما توصیه می‌شود ۲۰ دقیقه کمپرس گرم و به دنبال ان ۲۰ دقیقه کمپرس سرد به کار ببرید.

 

۴. ماساژ

ماساژ ملایم می‌تواند به درد گوش که از فک یا دندان‌ها نشات می‌گیرد یا ایجاد سردرد تنشی می‌کند کمک کند. افراد می‌توانند ناحیه‌ی دردناک و همچنین عضلات اطراف آن را ماساژ دهند. به عنوان مثال، اگر ناحیه‌ی پشت گوش است که درد می‌کند، سعی کنید عضلات فک و گردن را ماساژ دهید. ماساژ همچنین ممکن است به گوش درد عفونی کمک کند.
با استفاده از یک حرکت رو به پایین، ابتدا پشت گوش و پایین گردن را فشار دهید. سپس به سمت جلوی گوش حرکت کنید. این نوع ماساژ ممکن است به تخلیه‌ی مایعات اضافی از گوش کمک کرده و از بدتر شدن درد جلوگیری کند.

 

۵. سیر برای گوش درد

سیر مدتهاست که در طب سنتی برای تسکین انواع درد مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از تحقیقات نشان می‌دهند که سیر دارای خاصیت ضدمیکروبی است و می‌تواند با عفونت مبارزه کند. افراد نباید از آن به عنوان یک جایگزین برای آنتی‌بیوتیک‌هایی که پزشک توصیه کرده است، استفاده نمایند. بلکه برای سریع‌تر کردن تسکین، اضافه کردن سیر به رژیم غذایی خود را در نظر داشته باشید. برای جلوگیری از عفونت گوش، هر روز یک حبه سیر میل کنید.

 

استفاده از سیر برای درمان گوش درد

 

قطره گوش سیر نیز ممکن است باعث کاهش درد شود و از بدتر شدن عفونت جلوگیری کند. دو یا سه حبه را در دو قاشق غذاخوری خردل یا روغن دانه کنجد بپزید تا قهوه‌ای شود. سپس مخلوط را از صافی رد کنید و یک یا دو قطره را به گوش‌ها بمالید.

 

۶. پیاز

پیاز نیز مانند سیر، می‌تواند به مبارزه با عفونت و کاهش درد کمک کند و همچنین نمی‌تواند جایگزین دارو‌های پزشکی مانند آنتی‌بیوتیک‌ها باشد. یک یا دو دقیقه پیاز را در مایکروویو گرم کنید. سپس آب آن را بگیرید و چند قطره را روی گوش بمالید. خوب است پس از این کار ۱۰ دقیقه دراز بکشید و سپس اجازه دهید که مایع از گوش خارج شود. این کار را در صورت لزوم می‌توانید تکرار کنید.

 

۷. مکیدن

مکیدن می‌تواند به کاهش فشار در لوله‌های استاش کمک کند و موجب تسکین گوش درد شود. کودکان شیرخوار، ممکن است با شیر خوردن احساس بهبودی بیشتری داشته باشند. بزرگسالان و کودکان می‌توانند از یک آب‌نبات سفت یا قطره‌ی سرفه کمک بگیرند.

 

۸. تسکین گوش درد با شیر مادر

شیر مادر دارای خواص ضد میکروبی است. برخی تحقیقات نشان می‌دهند که شیر مادر براساس میکروب‌هایی که کودک در معرض ان قرار دارد تغییر می‌کند. این بدان معناست که شیر مادر در نوزادان موثر است. اما برخی منابع اظهار داشته‌اند که شیر مادر حتی ممکن است به بزرگسالان نیز کمک کند. در نوزادان شیرخوار و همچنین در کودکان و بزرگسالان، استفاده موضعی از شیر مادر نیز، می‌تواند موثر باشد. خوشبختانه این کار، اگر فایده‌ای نداشته باشد دست کم ضرری هم ندارد. افراد می‌توانند چند قطره شیر مادر را در گوش بریزند و هر چند ساعت یکبار در صورت لزوم تکرار کنند.

 

سخن پایانی

گوش درد عموما خطر جدی به همراه ندارد، اما اگر در اثر عفونت گوش کودک شما همراه با درد دچار تب بیش از ۴۰ درجه شد، حتما به دنبال پزشک باشید. این عدد در نوزادان به ۳۸ درجه می‌رسد. همچنین اگر فردی که درد را تجربه می‌کند، سرگیجه، سردرد شدید، تورم گوش خون یا ترشح مایعات را نیز دارد، باید سریعا به پزشک مراجعه کند. قرارگیری در معرض سیگار، خیس نگه داشتن گوش و قرار دادن اشیاء خارجی در داخل گوش می‌تواند موجب گوش‌درد شود و شما باید از آن‌ها اجتناب کنید. نظر شما در این رابطه چیست؟ آیا تجربه‌ای در این خصوص دارید؟

برگرفته از: healthline ،medicalnewstoday

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید