ستاره | سرویس مذهبی – حکم عادت ماهانه در زمان چله چیست؟ چله گرفتن یکی از کارهایی است که بندگان خداوند برای قرب به پروردگار خویش انجام میدهند. چله گرفتن به معنای سعی در چهل روز عبادت و توجه به خدا و خواست او و همچنین دوری از گناه و رذیلتهای اخلاقی است، به طوری که این دوری از گناه تبدیل به عادت انسان بشود و فرد پس از دوره چله نیز بتواند بر آن پایدار بماند. یکی از سؤالاتی که همواره برای بانوان پیش میآید این است که با توجه به اینکه آنان در دوران قاعدگی از انجام بعضی عبادات مثل نماز و روزه نهی شدهاند و نیز با توجه به اینکه در طول چهل روز، یک بار دچار عادت ماهانه میشوند، آیا میتوانند چله بگیرند؟ و اگر بله آیا چله گرفتن آنان آداب خاصی دارد؟ در این متن به این دو پرسش پاسخ میدهیم. با ما همراه باشید.
چله گرفتن چیست؟
عدد چهل در روایات اسلامی جایگاه ویژهای دارد. پیامبر اکرم (ص) فرمودهاند: «کسی که خود را به مدت چهل روز برای خدا خالص گرداند، خداوند چشمههای حکمت را از قلبش بر زبانش جاری میسازد.» عرفا و علمای شیعه به چله گرفتن اهمیت بسیاری دادهاند.
چله و چلهنشینی به معنای چهل روز ترک اموری است که توجه انسان را از خداوند دور میکند؛ یعنی انسان در این چهل روز باید به عبادت و ذکر خدا مشغول باشد و سعی در قرب به پروردگار داشته باشد و امور غیرضروری دنیوی را ترک نماید. در واقع چله گرفتن در اسلام به این معناست که فرد از خودش بگذرد و به حضرت حق بپردازد. در این چهل روز، بنده باید سعی کند مقابل وسوسههای شیطان مقاومت کند و خود را به امری جز عبادت و ذکر خدا مشغول نگرداند. عرفا و علما دستورالعملهای خاصی را برای این دوران پیشنهاد کردهاند که بیش از همه شامل پرهیزهایی در خوردن، خوابیدن و سخن گفتن است و فرد باید بیش از همه در حال ذکر و عبادت خدا باشد.
همچنین چله گرفتن برای ترک یک صفت یا عادت بد نیز توصیه شده است، چراکه مشهور است چهل روز انجام یک کار، موجب تثبیت آن در انسان میشود؛ بنابراین چله گرفتن برای ترک یک فعل یا عادت به انجام یک فعل نیز توصیه شده است.
چله گرفتن و عادت ماهیانه؛ خلوص اعمال ربطی به دوران قاعدگی ندارد
زنان در طول عادت ماهانه از انجام بعضی اعمال عبادی مثل نماز و روزه نهی شدهاند. سؤالی که برای بسیاری از بانوانی که قصد چله گرفتن دارند پیش میآید این است که آیا با وجود عادت ماهانه در میان دوره چهل روزه، چله آنان صحیح است یا احکام خاصی دارد؟
مهمترین شاخصه چله گرفتن این است که انسان در طول چهل روز، اعمال خویش را خالص گرداند. خلوص اعمال به طور کلی نیز ربطی به دوران قاعدگی و غیر آن ندارد.
همچنین خواندن دعا و قرآن (غیر از دعاها و سورههای سجدهدار) در دوران قاعدگی جایز است؛ بنابراین در دوران چله نیز، هر چند زنان حائض باشند، میتوانند دعا و قرآن بخوانند. تنها باید توجه داشته باشند که سورهها و دعاهای سجدهدار را در این دوران تلاوت نکنند.
از آنجا که در دوران چله، فرد باید به عبادات و ذکر خدا مشغول باشد و زنان در دوران قاعدگی از انجام بعضی عبادات نهی شدهاند، بسیاری از علمای دین توصیه کردهاند که زنان در دوران قاعدگی برای خود نائب بگیرند تا عبادات واجب آنان در این دوران را انجام دهند. همچنین بانوانی که اصرار به انجام اعمال واجب توسط خودشان را دارند، میتوانند از روشهایی مانند قرص خوردن برای پیشگیری از عادت ماهانه در این دوران استفاده کنند.
نکته: مسئلهای که در چلهنشی زنان متأهل اهمیت دارد، رعایت حق شوهر است. رعایت حقوق شوهر از وظایف واجب زنان است، در حالی که چله گرفتن از مستحبات است و در امر واجب نباید به خاطر امر مستحب کمکاری کرد. همچنین زنان متأهل برای انجام مستحبات، از جمله چله گرفتن، باید از شوهر خود اجازه بگیرند.
جمعبندی
چله گرفتن به معنای چهل روز مداومت در ذکر و عبادت خداوند است، به صورتی که فرد تمرکز خود را بر دعا و عبادات بگذارد و قرب خداوند را بجوید. در ابطه با چله گرفتن و عادت ماهیانه اشاره کردیم که اولاً مهمترین شاخصه چله خلوص اعمال است و زنان در این دوران نیز میتوانند اعمال خود را خالص گردانند. ثانیاً جز موارد نهیشدهای مثل نماز و روزه، ذکر و عبادت خدا و خواندن قرآن برای زنان حائض موردی ندارد. ثالثاً برای انجام واجباتی مثل نماز، زنان در روزهای قاعدگی میتوانند نائبی بگیرند تا اعمال واجب ایشان را انجام دهد.
زنانی که میخواهند چله بگیرند، باید نحوه محاسبه دوران قاعدگی خود را بدانند تا بتوانند پس از دوران حیض، دوباره به انجام واجبات مبادرت ورزند. برای آشنایی با نحوه محاسبه این دوران، خواندن مطلب «محاسبه ایام حیض چگونه انجام میشود و چه احکامی دارد؟» را به شما توصیه میکنیم. شما تا به حال چله گرفتهاید؟ شما میتوانید تجربیات خود و همچنین نظرات خود را درباره این نوشته با ما و دیگر همراهان ستاره به اشتراک بگذارید.
بدون نام
من ارزودارم ازدواج موفق بکنم خدایاکمکم کن وبرام جورکن
حیرانا
ای خوش آن کز نازنینان بخت برخوردار دارد….