ستاره | سرویس سلامت – اینترفرون چیست؟ به طور کلی میتوان گفت ما زمانی دچار بیماری میشویم که ویروسها توانسته باشند بر سیستم دفاعی بدن ما غلبه کنند. در این موارد چنانچه دچار ضعف سیستم ایمنی باشیم میتوان با داروهایی این ضعف را برطرف و از بروز بیماریهای دیگر پیشگیری کرد. شاید نام اینترفرون را تاکنون نشنیده باشید. این دارو یکی از تقویتکنندههای سیستم ایمنی است که در ادامه قصد داریم بیشتر با آن آشنا شویم.
اینترفرون چیست؟
اینترفرونها (Interferon) نوعی از پروتئینها هستند که سلولهای میزبان آلوده به ویروس آزاد ساخته و موجب تحریک سیستم ایمنی و افزایش مقاومت بدن میشوند. درواقع اینترفرونها ملکولهایی در بدن هستند که با مقاوم ساختن سلول به حمله ویروسی، میتوانند علیه آنها وارد عمل شوند. اینترفرونها به خصوص در برابر عفونتهای ویروسی مقاومت میبخشند و در واکنشهای ایمنی طبیعی بدن، حتی در غیاب ویروسها (مثلا در سرطان) شرکت دارند.
اینترفرونها در سه گروه قرار میگیرند:
- آلفا که از لوکوسیتها منشا میگیرند و دارای ۱۴۳ اسید آمینه میباشد.
- بتا که منشاء آن، فیبروبلاستها بوده و ۱۴۵ اسید آمینه دارد.
- گاما که با منشا لنفوسیتی بوده و ۱۴۶ اسید آمینه دارد.
اندازه اینترفرونهای مختلف مشابه یکدیگر میباشد، اما از لحاظ آنتی ژنی با یکدیگر تفاوت دارند. اینترفرونها، برای نخستین بار، بر اساس قابلیت جلوگیری از عفونت ویروسی در سلولهای کشت شده، شناسایی شدهاند. اینترفرونها به فاصله زمانی کوتاهی (کمتر از ۴۸ ساعت) پس از عفونت ویروسی، در حیوانات سالم ساخته میشوند و سپس تولید ویروسها کاهش مییابد. اینترفرونی كه در پاسخ به یک نوع ویروس تولید میشود، سبب بروز مقاومت كوتاه مدت در برابر بسیاری از ویروسها نیز میشود.
موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی اینترفرون آلفا:
موارد مصرف |
هپاتیت HIV تنظیم سیستم ایمنی بدن |
عوارض | اختلال در هماهنگی، ضعف و بیحالی، آتاکسی، افسردگی، گیجی، خستگی، تب، دردشکم، بیاشتهایی، اسهال، خشکی دهان، درد مفاصل، درد عضلات، اسپاسم عضلانی، تنگی تنفس، اختلال در بینایی |
تداخل دارویی |
اینترفرون میتواند سطح تئوفیلین را افزایش دهد |
مقدار و نحوه مصرف
نکاتی که در ارتباط با مصرف اینترفرون باید بدانید
- بی ضرری و اثربخشی دارو در کودکان کوچکتر از ۱۸ سال ثابت نشده است.
- علایم شبه سرماخوردگی را میتوان با مصرف استامینوفن کاهش داد.
- دارو را به صورت منظم مصرف کنید.
- در صورت بروز عارضه بینایی جدید و یا بدتر شدن اختلالات بینایی مصرف دارو قطع شود.
- در صورت بدتر شدن عفونت و يا وجود يک عفونت پايدار و شديد مصرف دارو قطع گردد.
- مصرف این دارو در سالمندان باید با احتیاط صورت گیرد.
- دارو را در برابر نور حفاظت کنید.