درمان عفونت گوش میانی با دارو و روش‌های خانگی

درمان عفونت گوش میانی به عوامل مختلفی مانند سن و شدت علائم بستگی دارد. از روش‌های درمان عفونت گوش می توان به مصرف آنتی‌بیوتیک، استفاده از لوله گوش و همچنین چکاندن سرکه سیب در گوش اشاره کرد.

درمان عفونت گوش میانی

ستاره | سرویس سلامت – از هر چهار کودک در دنیا، یک نفر تا سن ۱۰ سالگی، به عفونت گوش میانی مبتلا می‌شود. التهاب گوش میانی نوعی عفونت گوش است که باعث التهاب (قرمزی و تورم) و تجمع مایع در پشت پرده گوش می‌شود. هر کسی ممکن است به عفونت گوش میانی مبتلا شود، اما نوزادان شش تا ۱۵ ماه بیشتر در معرض این عفونت قرار می‌گیرند. در ادامه به بررسی روش‌های درمان عفونت گوش میانی می‌پردازیم.

درمان عفونت گوش میانی

برخی از عفونت‌های گوش بدون مصرف آنتی بیوتیک درمان می‌شوند. درمان عفونت گوش در کودک بستگی به عوامل مختلفی مانند سن و شدت علائم دارد. درمان عفونت گوش میانی با روش‌های زیر امکان پذیر است: 

۱. روش صبر و انتظار

علائم عفونت گوش معمولا در طی چند روز اول بهبود پیدا کرده و اکثر عفونت‌ها در طی یک تا دو هفته بدون هیچ گونه درمان خاصی برطرف می‌شوند. پزشک ممکن است در شرایط زیر، روش صبر و انتظار را پیشنهاد کند:

  • کودکان ۶ تا ۲۳ ماه که کمتر از ۴۸ ساعت، درد خفیفی در یکی از گوش‌های خود داشته و دمای بدن آن‌ها کمتر از ۳۹ درجه سانتی‌گراد است.
  • کودکان ۲۴ ماهه و بزرگتر که کمتر از ۴۸ ساعت، درد خفیفی در یک یا هر دو گوش خود داشته و دمای بدن آن‌ها کمتر از ۳۹ درجه سانتی‌گراد است.

برخی از شواهد نشان می‌دهند که مصرف آنتی بیوتیک ممکن است برای برخی از عفونت‌های گوش در کودکان مفید باشد. با پزشک خود در مورد مزایا و عوارض جانبی مصرف آنتی بیوتیک مشورت کنید.

 

۲. مدیریت درد

پزشک ممکن است روش‌های زیر را برای کاهش درد عفونت گوش به شما توصیه کند: 

  • کمپرس گرم. قرار دادن یک حوله گرم و مرطوب بر روی گوش، می‌تواند به کاهش درد کمک کند.
  • مصرف دارو‌های ضد درد. پزشک ممکن است برای کاهش درد، استامینوفن یا ایبوپروفن را تجویز کند. دارو‌ها را مطابق با دستور پزشک مصرف کنید. برای دادن آسپرین به کودکان یا نوجوانان، احتیاط کنید. کودکان و نوجوانانی که مبتلا به آبله مرغان یا آنفولانزا بوده اند و در دوره نقاهت به سر می‌برند، نباید آسپرین مصرف کنند، زیرا مصرف آسپرین با بیماری سندرم ری در ارتباط است.

 

۳. درمان عفونت گوش میانی با آنتی بیوتیک

پس از معاینات اولیه و گذشت دوره صبر و انتظار، پزشک ممکن است در موارد زیر، درمان با آنتی بیوتیک را توصیه کند:

 

درمان عفونت گوش میانی با دارو و روش های خانگی

  • کودکان ۶ ماهه و بزرگتر که حداقل برای ۴۸ ساعت، دچار درد گوش متوسط یا شدید در یک یا هر دو گوش بوده و دمای بدن آن‌ها ۳۹ درجه سانتی گراد یا بالاتر است.
  • کودکان ۶ تا ۲۳ ماه که کمتر از ۴۸ ساعت، درد خفیفی در یک یا هر دو گوش خود داشته و دمای بدن آن‌ها کمتر از ۳۹ درجه سانتی‌گراد است.
  • کودکان ۲۴ ماهه و بزرگتر که کمتر از ۴۸ ساعت، درد خفیفی در یک یا هر دو گوش خود داشته و دمای بدن آن‌ها کمتر از ۳۹ درجه سانتی‌گراد است.
  • اگر کودکان کمتر از ۶ ماه، مبتلا به عفونت گوش میانی شوند، احتمالا پزشک بدون اتلاف وقت، درمان با آنتی بیوتیک را شروع خواهد کرد.

حتی پس از بهبود علائم، تمام آنتی بیوتیک‌ها را مصرف کنید. در غیر این صورت، این امر می‌ تواند منجر به برگشت عفونت و مقاومت باکتری نسبت به آنتی بیوتیک شود.

 

۴. لوله گوش

اگر کودک شما دچار عفونت مکرر گوش میانی یا عفونت همراه با برون ریزی شده، پزشک ممکن است تخلیه مایع از گوش میانی را پیشنهاد دهد. عفونت گوش میانی می‌تواند سه بار در ۶ ماه یا ۴ بار در یک سال عود کند. عفونت گوش میانی همراه با برون ریزی می‌تواند پس از پاکسازی عفونت نیز همچنان در گوش باقی بماند.

طی یک عمل جراحی سرپایی به نام میرینگوتومی، جراح یک سوراخ کوچک در پرده گوش ایجاد می‌کند تا بتواند مایعات را از گوش میانی بیرون بکشد. یک لوله کوچک (لوله تهویه یا لوله تیمپانوستومی) در قسمت سوراخ شده قرار می‌گیرد که به تهویه گوش میانی کمک کرده و از تجمع مایعات بیشتر جلوگیری می‌کند. برخی از این لوله‌ها شش ماه تا یک سال در گوش باقی می‌مانند و سپس خود به خود می‌افتند. اما برخی دیگر از لوله‌ها باید توسط جراح خارج شوند. پرده گوش معمولا پس از افتادن یا خارج کردن لوله، جوش می‌خورد.

 

درمان عفونت گوش میانی

 

درمان عفونت گوش میانی بسیار حاد

درمان درد

  • کودکان شش ماه یا بزرگتر که مبتلا به ترشح بلغم در گوش یا علائم و نشانه‌های شدید هستند (گوش درد متوسط یا شدید، گوش درد به مدت حداقل ۴۸ ساعت، دمای بدن ۳۹ درجه سانتی‌گراد یا بالاتر): درمان با آنتی بیوتیک به مدت ۱۰ روز.
  • کودکان شش تا ۲۳ ماه که مبتلا به عفونت حاد گوش میانی در هر دو گوش بوده، بدون علائم و نشانه‌های شدید: درمان با آنتی بیوتیک به مدت ۱۰ روز.
  • کودکان شش تا ۲۳ ماه که مبتلا به عفونت حاد گوش میانی در یکی از گوش‌ها بوده، بدون علائم و نشانه‌های شدید: روش صبر و انتظار یا درمان با آنتی بیوتیک به مدت ۱۰ روز.
  • کودکان دو سال یا بزرگتر بدون علائم و نشانه‌های شدید: روش صبر و انتظار یا درمان با آنتی بیوتیک برای ۵ تا ۷ روز.

علائم مزمن (۴۸ تا ۷۲ ساعت)

  • معاینه دوباره گوش برای بررسی علائم عفونت گوش میانی
  • اگر عفونت گوش میانی وجود داشته باشد، درمان با آنتی بیوتیک را شروع کرده یا تغییر دهید
  • اگر با وجود درمان با آنتی بیوتیک، علائم از بین نرفتند، آمپول سفتریاکسون، داروی کلیندامایسین یا تیمپانوسنتز (تخلیه گوش) را در نظر بگیرید.

 

دارو‌های مسکن

مصرف دارو‌های ضد درد برای علائم گوش درد، تب و تحریک پذیری توصیه می‌شوند. استفاده از این دارو‌ها به ویژه در زمان خواب مهم هستند، زیرا اختلال خواب یکی از شایع‌ترین علائم ناشی از بروز درد است. ایبوپروفن و استامینوفن در تسکین درد موثر هستند. استفاده از ایبوپروفن به علت تاثیر طولانی‌تر آن بهتر بوده و همچنین در صورت مصرف بیش از حد، ویژگی سمیت آن کمتر است. استفاده از پماد بنزوکائین نیز می‌تواند مفید باشد.

 

روش صبر و انتظار یا درمان با آنتی بیوتیک؟!

مقاومت باکتری‌ها در برابر آنتی بیوتیک ها، موضوعی چالش برانگیز است. یک استراتژی برای بهبود کنترل عفونت حاد گوش میانی این است که درمان با آنتی بیوتیک را در بیماران به تاخیر اندازند به ویژه کسانی که کمتر از مصرف آنتی بیوتیک سود می‌برند. آنتی بیوتیک‌ها باید به طور معمول برای کودکان ۶ ماه یا بزرگتر که مبتلا به عفونت حاد گوش میانی بوده و علائم یا نشانه‌های شدید دارند (یعنی گوش درد متوسط یا شدید، گوش درد به مدت حداقل ۴۸ ساعت، دمای بدن ۳۹ درجه سانتی‌گراد یا بالاتر) و برای کودکان کمتر از دو سال با عفونت حاد گوش میانی در هر دو گوش بدون در نظر گرفتن علائم بیشتر، تجویز شود. 

در کودکانی که مبتلا به علائم خفیف هستند، استفاده از روش صبر و انتظار می‌تواند گزینه‌ای برای کودکان شش تا ۲۳ ماه با عفونت حاد گوش میانی در یک گوش و یا کودکان دو سال یا بیشتر با عفونت حاد گوش میانی در یک گوش یا هر دو گوش باشد. یک مطالعه نشان داده است که با استفاده از این روش، از هر ۳ کودک، ۲ نفر از آن‌ها بدون مصرف آنتی بیوتیک بهبود پیدا خواهند کرد. اخیرا برخی پزشکان توصیه می‌کنند اگر روش صبر و انتظار گزینه مناسبی باشد، از آنتی بیوتیک برای عفونت گوش میانی در کودکان دو تا ۱۲ سال که علائم شدیدی ندارند، استفاده نشود. اگر روش صبر و انتظار را انتخاب کردید، بهتر است حواس تان به علائم باشد. در صورت تداوم علائم بیش از ۴۸ ساعت تا ۷۲ ساعت، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و یا شروع به مصرف آنتی بیوتیک کنید.

 

درمان عفونت گوش میانی

 

درمان‌های خانگی برای عفونت گوش میانی

برای درمان عفونت گوش میانی می‌توانید از روش‌های خانگی زیر استفاده کنید.

۱. سرکه سیب

به نظر می‌رسد که از سرکه سیب می‌توان برای درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله عفونت گوش استفاده کرد. سرکه سیب، درمانی موثر برای از بین بردن قارچ‌های ایجاد شده در گوش است. سرکه سیب با تغییر سطح pH درون گوش، از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کند.

نحوه استفاده از سرکه سیب برای درمان عفونت گوش میانی:

مقداری سرکه سیب را با آب رقیق کرده و چند قطره از آن را در گوش خود بریزید. گوش خود را با کمی پنبه پوشانده و طوری دراز بکشید که گوش آلوده به سمت بالا قرار بگیرد. با چکاندن سرکه سیب به داخل گوش، به طور طبیعی می‌توانید درد گوش را تسکین دهید.

 

درمان عفونت گوش میانی

 

۲. روغن زیتون

با تجمع چرک در گوش، شما بیشتر در معرض ابتلا به عفونت گوش قرار می‌گیرید. بنابراین، یک روش خوب برای درمان عفونت گوش، از بین بردن چرک گوش است.

نحوه استفاده از روغن زیتون برای درمان عفونت گوش میانی:

به جای استفاده از گوش پاک کن، می‌توانید از روغن زیتون برای از بین بردن چرک گوش خود استفاده کنید. همانند مخلوط سرکه سیب، چند قطره روغن زیتون را مستقیما در گوش خود بریزید. کمی صبر کنید تا تاثیر کند. سپس، متوجه خواهید شد که چرک گوش نرم شده و راحت‌تر از گوش خارج می‌شود.

 

۳. نمک

نمک یکی از مواد موثر برای درمان عفونت گوش است. به ویژه، نمک به تسکین درد گوش نیز کمک می‌کند.

نحوه استفاده از نمک برای درمان عفونت گوش میانی:

کمی نمک را در دستگاه مایکروویو گرم کنید. توجه داشته باشید که نمک نباید زیاد داغ شود. نمک گرم شده را درون یک جوراب ریخته و آن را مستقیما بر روی گوش خود قرار دهید. گرما باعث کاهش التهاب و درد خواهد شد.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید