ستاره | سرویس تکنولوژی – خرید رادیاتور نکات متعدد و گوناگونی را در بر میگیرد که باید به آنها توجه ویژهای داشت. رادیورها وسایل مختص به گرمایش هستند که آب داغ در دل آنها جریان دارد. دمای بالای آب درون رادیاتور موجب گرم شدن هوای پیرامون آن میشود. این هوای گرم به تدریج به سمت بالا حرکت کرده و جای خود را به هوای سرد میدهد. این روند مدام تکرار میشود تا هوای محیطی که رادیاتور در آن نصب شده است از دمای معین و قابل قبولی برخوردار گردد. به این ترتیب میتوان رادیاتور را یک شی واسطه لقب داد. واسطهای که گرمای آب و دمای بالای آن را به هوای محیط که از درجهی پایینتری نسبت به آن برخوردار است منتقل میکند.
دمای بالای آبی که در رادیاتور جریان دارد و به طور معمول حول و حوش ۸۰ درجهی سانتیگراد است توسط یک منبع گرما تامین میشود. از آن جایی که منبع گرمای ژنراتورها انواع و اقسام گوناگونی دارد، در بحث راهنمای خرید رادیاتور باید نوع منبع گرما را به طور دقیق مشخص کرد. به این معنی که شما باید با توجه به مساحت محیطی که قصد تامین گرمای آن را دارید اقدام به انتخاب و خرید رادیاتور مناسب نمایید.
به طور کل هنگام خرید رادیاتور همواره روی این نکته تاکید میشود که ابتدا باید منبع تولید کنندهی گرما را مشخص کرد و سپس با توجه به کم و کیف آن اقدام به انتخاب رادیاتور مناسب نمود. البته پیش از پرداختن به انواع گوناگون منبع گرما بهتر است اقسام مختلف رادیاتور را مورد بررسی قرار دهیم.
راهنمای خرید رادیاتور و انواع آن
اکثر رادیاتورهای موجود در ایران را با توجه به شکل و شمایل آنها میتوان به سه دستهی پرهای، تخت و لولهای تقسیم کرد. البته رادیاتورهای تخت بیشتر با نام پنلی شناخته میشوند. علاوه بر شکل ظاهری میتوان رادیاتورها را با توجه به جنس آنها نیز از یکدیگر تفکیک کرد. معمولا رادیاتورهای موجود در ایران از نوع آلومینیومی و فولادی هستند. البته گاهی از فلز چدن نیز در ساخت برخی از گونههای آنها استفاده میشود. هرچند که باید گفت تعداد رادیاتورهای چدنی در حال حاضر بسیار اندک است و به دلیل پایین بودن میزان کارایی و قدرت گرمایش آنها، این قبیل رادیاتورها دیگر به صورت گسترده تولید نمیشوند.
بد نیست بدانید که رادیاتورهای فولادی به طور عمده نوع پنلی را شامل میشوند. البته رادیاتورهای قرنیزی، شیشهای و حتی سنگی نیز در کشور ما یافت میشوند که از جنبهی تزیینی بیشتری نسبت به سایر مدلهای موجود برخوردارند. در میان مواردی که از آنها نام برده شد، رادیاتور پرهای در کشور ما نوع رایجتری به شمار میرود. پس از آن نیز رادیاتور تخت یا پنلی قرار دارد.
راهنمای خرید رادیاتور پرهای
رادیاتورهای پرهای به طور معمول از جنس آلومینییوم ساخته میشوند. جنس این رادیاتورها موجب میشود که در برابر رسوب، زنگ زدگی، خوردگی و استهلاک از مقاومت بیشتری برخوردار گردند. یکی از نکاتی که هنگام خرید رادیاتور پرهای باید به آن توجه داشت، تعداد بخشها یا پرههای موجود در این رادیاتور است. مسلما هر چقدر که این تعداد بیشتر باشد قدرت گرمایش رادیاتور نیز به همان نسبت بالاتر میرود.
به طور عمده رادیاتورهای پرهای موجود در ایران در سه نوع پنج پرهای، هفت پرهای و ده پرهای یافت میشوند. البته میتوان در صورت لزوم بر تعداد این پرهها افزود و قدرت گرمایش رادیاتور را توسط آن بهبود بخشید. در واقع هر کدام از این بخشها یا پرهها میزان حرارت مشخص و معینی را تولید میکند. به این ترتیب با توجه به مساحت محیطی که قرار است رادیاتور در آن نصب شود، تعداد پرههای معینی با یکدیگر ترکیب میشود تا بتواند حرارت مورد نظر برای آن محیط را تامین نماید.
رادیاتور پرهای معمولا در اندازههای شش سانیمتری، هفت سانتیمتری، هشت سانتیمتری و نه سانتمتری موجود است. مسلما یک رادیاتور پرهای نه سانیمتری از قدرت گرمایش بیشتری نسبت به یک رادیاتور پرهای شش سانتیمتری برخوردار است.
اگر هر کدام از پرههای رادیاتور خراب شود یا دچار مشکل گردد میتوان آن را به راحتی تعویض نمود. همچنین با توجه به جنس آلومینیومی رادیاتور پرهای، این گونه از رادیاتور مقاومت بالایی در برابر رطوبت از خود نشان میدهد. بنابراین رادیاتورهای پرهای در مکانهای مرطوبی نظیر حمام خانهها کیفیت و عملکرد بسیار مناسبی را به نمایش میگذارند. در مجموع رادیاتورهای پرهای از دیرباز در کشور ما مورد استفاده قرار میگرفتهاند و در طول این سالها تنها شکل و شمایل ظاهری آنها تغییر یافته است.
راهنمای خرید رادیاتور پنلی
پس از رادیاتور پرهای به رادیاتورهای نوع پنلی میرسیم. همان گونه که عنوان شد جنس این نوع رادیاتور از فولاد است. معمولا از رادیاتورهای پنلی به علت شکل ظاهری خاصی که دارند به منظور زیباسازی منازل استفاده میشود. رادیاتور پنلی با پیوستن بخشهای مجزای آن به یکدیگر شکل میگیرد. البته این بخشها در نهایت یک کل واحد را تشکیل میدهد. این بخشها در اندازههای مختلفی ساخته میشود و از اندازهی چهل تا دویست سانتیمتری را در بر میگیرد. مسلما به منظور استفاده معمولی در منازل عادی پنلهای کوچکتر این رادیاتورها به کار گرفته میشود.
جنس فولادی رادیاتورهای پنلی موجب میشود که نسبت به رادیاتورهای آلومینیومی از بازده گرمایشی پایینتری برخوردار گردند. البته استفاده از سیستم کنوکتور در رادیاتورهای پنلی بخشی از این کاستی را جبران میکند و حتی گاه موجب میشود که میزان بازدهی کلی رادیاتورهای پنلی نسبت به رادیاتورهای آلومینیومی افزایش یابد. افزون بر آن رادیاتورهای فولادی نسبت به همتایان آلومینیومی خود استعداد بیشتری برای جذب رسوب دارند. از همین رو میزان استهلاک آنها نیز بالاتر است. علاوه بر آن برخلاف رادیاتورهای پرهای که دارای پرههای قابل تعویض هستند، اگر مشکلی برای بخشی از رادیاتور پنلی به وجود بیاید باید کل پنل آن تعویض گردد.
البته با توجه به میزان حرارت کمتری که روی سطح رادیاتورهای پنلی وجود دارد، میزان استهلاک ظاهری آنها نسبت به رادیاتورهای پرهای کمتر است. شاید یکی دیگر از ویژگیهای مثبت رادیاتورهای پنلی، سوای مشخصات ظاهری آنها، قیمتشان باشد که کمتر از رادیاتورهای پرهای است.
در مجموع اگر بخواهیم نکات مثبت رادیاتور پنلی را برشماریم میتوان به مواردی نظیر گنجایش حرارتی نسبتا مناسب، مصرف کمتر میزان انرژی، بهینه بودن نوع عملکرد سیستم گرمایشی، پایین بودن گنجایش آبگیری، و عدم نیاز به هواگیری مکرر اشاره کرد.
به این ترتیب در بحث راهنمای خرید رادیاتور باید معیارهای فرد خریدار به طور کامل مشخص باشد. به این معنی که آیا شما بیشتر به زیبایی یک رادیاتور اهمیت میدهید یا این که میزان بازدهی و قدرت گرمایش آن برای شما از اهمیت بیشتری برخوردار است؟ با پاسخ به این پرسش میتوان به انتخاب بهتری دست یافت. البته همان گونه که در ابتدای متن به آن اشاره شد، نوع منبع گرما اولویت اصلی و ابتدایی را به خود اختصاص میدهد.
انواع منبع گرما
به طور عمده میتوان به دو نوع منبع گرما برای تامین حرارت آب موجود در رادیاتور اشاره کرد. نوع نخست موتورخانهی مرکزی است که در آن از وجود محفظهای دیگ مانند برای گرم کردن آب استفاده میشود. نوع دوم نیز پکیج شوفاژ دیواری است که طی سالهای اخیر استفاده از آن در منازل مسکونی بیش از پیش رواج یافته است.
اگر قصد دارید در منزل یا هر مکان دیگری از وجود موتورخانهی مرکزی برای تامین حرارت سیستم گرمایشی بهره بگیرید، بهتر است از رادیاتورهای پرهای برای تکمیل آن استفاده نمایید. چرا که موتورخانهی مرکزی به دلیل میزان تبخیر بالای آب از قابلیت بیشتری برای رسوبسازی برخوردار است. بنابراین از آنجایی که رادیاتورهای پنلی بیش از رادیاتورهای پرهای مستعد جذب رسوب هستند، بهتر است همراه با موتورخانهی مرکزی مورد استفاده قرار نگیرند.
از سوی دیگر نظیر همین عدم سازش را میتوان میان رادیاتورهای پرهای و پکیج شوفاژ دیواری مشاهده کرد. با توجه به این نکته که ساختار داخلی پکیجها درصد بالایی از فلز مس را در دل خود جای داده است، امکان سازش چندانی میان آنها با جنس آلومینیوم رادیاتورهای پرهای وجود ندارد. به طور کل واکنش شکل گرفته میان این دو فلز مشکلاتی نظیر خوردگی، هوازدگی و امکان اشتعال پکیج را به همراه خواهد داشت.
با توجه به نکاتی که به آنها اشاره شد، در بحث راهنمای خرید رادیاتور میتوان به این نتیجه رسید که در صورت بهرهمندی از سیستم موتورخانهی مرکزی بهتر است از وجود رادیاتور پرهای استفاده کرد. در کنار آن اگر قصد استفاده از پکیج شوفاژ دیواری را به عنوان منبع اصلی تولید گرما دارید، بهتر است از رادیاتورهای پنلی که سازگاری بیشتری با آن دارند بهره بگیرید.
از جمله دلایلی که این روزها موجب افزایش پکیج شوفاژ دیواری در منازل شده است میتوان استعداد ناچیز این نوع خاص از منبع تولید گرما برای تولید رسوب را برشمرد. برخلاف سیستم موتورخانهی مرکزی که هر بار مقادیر فراوانی آب را تبخیر کرده و بخشی از آن را به رسوب تبدیل میکند، در پکیج شوفاژ دیواری چنین موردی را شاهد نیستیم. در واقع پکیجها به علت بسته بودن ساختار گردش آب در آنها تنها یک بار آبگیری میشوند و در طول زمان طولانی نیازی به آبگیری مجدد نخواهند داشت. به این ترتیب میزان رسوب در آنها بسیار پایینتر از موتورخانهی مرکزی خواهد بود.
راهنمای خرید رادیاتور و نصب آن
حال که با نکات مهم مربوط به چگونگی انتخاب رادیاتور و منبع تولید گرمای مناسب برای هماهنگی با آن آشنا شدیم بد نیست نگاهی هم به محل مناسب برای نصب رادیاتور بیاندازیم. در بحث راهنمای خرید رادیاتور و نصب آن همواره باید به میزان اتلاف گرما توجه ویژهای داشت. در واقع رادیاتورها باید در مکانهایی نصب شوند که کمترین میزان اتلاف گرما را به همراه بیاورند.
همواره بخشی از حرارت موجود در یک محیط سربسته از طریق روزنهها یا درزهای موجود در آن به هدر میرود. این درزها ممکن است در کنارهی پنجرهها باشد یا از طریق سقف، جدارهی دیوارها و روزنههای موجود در کف آن محیط تلف شود. بر این اساس باید رادیاتور را به گونهای نصب کرد که میزان اتلاف انرژی به حداقل میزان ممکن برسد.
به طور کل در یک اتاق سربسته پنجرهها مهمترین عامل اتلاف انرژی به شمار میرود. بنابراین در بحث راهنمای خرید رادیاتور و چگونگی نصب آن اغلب توصیه شده است که در صورت امکان رادیاتور را زیر پنجرهی اتاق نصب کنند. به این دلیل که معمولا سردترین مکان در یک اتاق فضای نزدیک پنجره است. از همین رو با گرم نمودن هوای سرد کنار پنجره توسط رادیاتور، دمای سایر بخشهای اتاق راحتتر افزایش مییابد.
جمعبندی نکات مهم راهنمای خرید رادیاتور
اگر قصد خرید رادیاتور پرهای را دارید بهتر است مدلهای هشت سانتیمتری یا نه سانتیمتری آن را انتخاب کنید. چرا که این مدلهای عریضتر از نظر شکل ظاهری چشمنوازتر از مدلهای دیگر جلوه میکنند. همچنین سعی کنید مدلی را برگزینید که از پشتیبانی مناسبی برخوردار باشد. در غیر این صورت اگر یکی از پرههای رادیاتور شما دچار مشکل شود، برای یافتن نمونهی سالم آن دچار دردسرهای فراوانی خواهید گردید.
علاوه بر آن سعی کنید هرازگاه سطح خارجی رادیاتورها را به طور کامل تمیز نمایید. این کار موجب میشود که میزان کارایی رادیاتور به میزان محسوسی افزایش یابد. گذشته از آن در رادیاتورهای پرهای که بیش از نوع پنلی از خود دوده بیرون میدهند، این کار موجب افزایش زیبایی ظاهری آنها میگردد.
از دیگر نکاتی که باید به آن توجه داشت وجود فضای کافی در اطراف رادیاتور است تا جریان هوا بتواند بدون مشکل و دردسر دور و بر آن ایجاد شود. این فضا حتی در زیر و پشت رادیاتور نیز باید وجود داشته باشد. به این معنی که نباید رادیاتور را کاملا روی زمین قرار دهید یا آن را به دیوار بچسبانید.
با این توضیحات مطلب مربوط به راهنمای خرید رادیاتور به پایان میرسد. شاید به عنوان مخاطب همیشگی مطالب سایت ستاره از طریق خواندن این مطلب توانسته باشید با انواع و اقسام رادیاتورها و نکات مهم و کلیدی برای انتخاب آنها آشنایی بیشتری پیدا کنید.