ستاره | سرویس تکنولوژی – حوله خشک کن چیست؟ حوله خشک کن در عمل نوعی ابزار گرماساز است که میتوان آن را گونهای از رادیاتورها قلمداد کرد. پیش از این در مطالب پیشین خود با انواع و اقسام رادیاتورها آشنا شدیم.
حوله خشک کن چیست؟
البته حوله خشک کنها را میتوان مستقل از رادیاتور نیز طبقهبندی کرد. به خصوص آن که این ابزار گرماساز برخلاف رادیاتور یک ابزار کاملا ضروری تولید گرما محسوب نمیشود و استفاده از آن کاملا اختیاری است. با این حال این روزها استفاده از حوله خشک کن در آپارتمانها بسیار باب شده است.
حوله خشک کنها انواع و اقسام گوناگونی دارند و میتوان آنها را در چند شاخهی مختلف طبقهبندی کرد. با وجود آن که این ابزار گرماساز از نظر ماهیت بسیار به رادیاتور شبیه است، اما از نظر ظاهر تا حدی با آن تفاوت دارد. البته پیش از آن که به انواع و اقسام این ابزار گرماساز بپردازیم بهتر است ابتدا بدانیم که دلیل استفاده از حوله خشک کن چیست؟
دلیل استفاده از حوله خشک کن
حوله خشک کن همان گونه که از نام آن بر میآید بیش از هر کار دیگری برای خشک کردن حولههای حمام مورد استفاده قرار میگیرد. از همین رو مهمترین مکان نصب این ابزار گرماساز در حمام خانهها است.
برخلاف خانههای سنتی که از وجود حمامهای بسیار بزرگ بهره میبردند، آپارتمانهای امروزی معمولا از متراژ پایینی برخوردار هستند. به همین دلیل حمام این خانهها مساحت چندان گستردهای ندارد. از همین رو در بسیاری از حمامهای امروزی دیگر رادیاتور به شکل جداگانه نصب نمیشود. چرا که محیط کوچک حمام آپارتمان با یک حوله خشک کن ساده نیز قابل گرم شدن است. بنابراین حوله خشک کنها این روزها علاوه بر آن که به منظور خشک کردن حولههای حمام مورد استفاده قرار میگیرند، نقش یک رادیاتور کوچک را نیز بازی میکنند.
البته حوله خشک کنها را میتوان در بخشهای دیگر آپارتمانهای کوچک نیز به کار برد. با توجه به کم بودن مساحت اتاق آپارتمانها میتوان از حوله خشک کن برای گرم کردن محیط آنها هم بهره گرفت. به خصوص آن که حوله خشک کنها معمولا از ظاهر بهتر و چشمنوازتری نسبت به رادیاتورهای معمولی برخوردارند و استفاده از آنها میتواند نمای اتاق را زیباتر نماید. از سوی دیگر میزان مصرف انرژی توسط حوله خشک کنها در قیاس با رادیاتورها کمتر است. به این ترتیب میتوان با استفاده از آنها تا حدی در مصرف انرژی نیز صرفه جویی کرد.
گذشته از اتاق خواب یا انبارهای کوچک، آشپزخانه نیز مکان مناسبی برای نصب حوله خشک کن به شمار میرود. به طور کل در هر بخشی از خانه یا آپارتمان که رطوبت بالایی وجود دارد میتوان از وجود حوله خشک کن بهره گرفت. چرا که این ابزار گرما ساز میتواند محیط اطراف خود را کاملا خشک نگه داشته و از پوسیدگی لوازم موجود در آن یا کپک زدن و خراب شدن آنها جلوگیری به عمل آورد.
طبقهبندی حوله خشک کن ها
حوله خشک کنها را میتوان بر اساس شکل ظاهری و جنسی که از آن ساخته شدهاند به سه دستهی کلی تقسیمبندی کرد. حوله خشک کنهای استیل، شیشهای و آلومینیومی این سه دسته را تشکیل میدهند. این سه دسته از حوله خشک کنها بیش از هر چیز از نظر شکل با یکدیگر متفاوت هستند. وگرنه از نظر نوع کاربرد تفاوت چندانی نمیتوان میان آنها مشاهده کرد.
در حالت کلی با توجه به نوع دکوراسیون محلی که حوله خشک کن قرار است در آن نصب شود جنسهای مختلف آن انتخاب میگردد. البته اگر بخواهیم حوله خشک کنها را به صورت اصولی طبقهبندی کنیم باید این ابزارهای گرماساز را به دو دستهی الکتریکی و هیدرونیکی تقسیمبندی نماییم.
حوله خشک کن های الکتریکی
حوله خشک کنهای الکتریکی کاملا مستقل از سیستم گرمایشی ساختمان کار میکنند و جدا از آن تعریف میشوند. به این معنی که حتی اگر ساختمانی که در آن زندگی میکنید از سیستم موتورخانهی مرکزی یا پکیج شوفاژ دیواری هم بیبهره باشد، شما میتوانید از حوله خشک کنهای الکتریکی در آن استفاده کنید.
منبع انرژی و عامل تولید گرما در این نوع خاص از حوله خشک کنها توسط سازه الکتریکی کوچک و کم توانی در داخل آنها تامین میشود. در عمل سیمهایی درون مجرای حوله خشک کن الکتریکی جریان دارد که توسط داغ شدن آنها گرمای این ابزار تولید کنندهی گرما تامین میگردد. البته انواع دیگری از حوله خشک کنهای الکتریکی نیز وجود دارد که گرمای ایجاد شده توسط آنها به کمک مایعات یا شبه مایعات داغی که در مجرای این ابزارهای گرمازا جریان مییابد تامین میشود.
نکتهی مثبتی که حوله خشک کنهای الکتریکی از آن برخوردارند این است که میتوان از آنها در ساختمانهایی که فاقد سیستم گرمایشی متمرکز هستند نیز استفاده کرد. به عنوان مثال اگر شما برای تامین گرمای منزل خود از بخاری گازی استفاده میکنید، میتوانید در صورت نیاز به تامین گرمای حمام منزل خود از وجود یک حوله خشک کن الکتریکی بهره بگیرید.
حوله خشک کن های هیدرونیکی
توان و انرژی مورد نیاز برای کار کردن حوله خشک کنهای هیدرونیکی از سیستم گرمایشی مرکزی مکانی که در آن نصب میشوند تامین میگردد. در واقع این نوع خاص از حوله خشک کنها به صورت مستقل کار نمیکنند. بنابراین اگر قصد خرید یک لوله خشک کن هیدرونیکی را دارید باید پیش از هر چیز به نوع سیستم گرمایشی منزل خود توجه کنید. اما چگونگی عملکرد نوع هیدرونیکی حوله خشک کن چیست؟
به طور معمول در مجرای یک لوله خشک کن هیدرونیکی آب یا مواد مایع و سیال مشابهی جریان دارد. دمای این مواد سیال در اثر توان سیستم گرمایشی مرکزی منزل بالا میرود و از این طریق دمای محیط را نیز تعدیل میکند. در مجموع نقطه قوت حوله خشک کن هیدرونیکی آن است که نوع کارکرد آن تفاوت خاصی با سایر رادیاتورهای موجود در منزل ندارد. اما مهم ترین نقطه ضعف مدل هیدرونیکی حوله خشک کن چیست؟
شاید بزرگترین نقطه ضعف حوله خشک کنهای هیدرونیکی همین وابسته بودن آنها به سیستم گرمایش مرکزی ساختمان باشد. به همین دلیل در صورت خاموش شدن رادیاتورها در فصل تابستان لوله خشک کنهای هیدرونیکی نیز در عمل کاربردی نخواهند داشت. برای پشت سر گذاشتن این مشکل میتوان از لوله خشک کنهای دوگانه سوز استفاده کرد. این لوله خشک کنها میتوانند علاوه بر کار کردن به شکل مستقل، به صورت وابسته به سیستم گرمایش مرکزی ساختمان هم انجام وظیفه کنند.
مهمترین ویژگی های حوله خشک کن های مختلف بر اساس جنس
نوع آلومینیومی
همان گونه که به آن اشاره شد میتوان حوله خشک کنها را از نظر جنس و خصوصیات ظاهری به سه گروه استیل، شیشهای و آلومینیومی تقسیمبندی کرد. مهمترین ویژگی حوله خشک کنهای آلومینیومی سبک بودن وزن آنها نسبت به نوع استیل است. از آنجایی که اکثر رادیاتورهای پرهای از جنس آلومینیوم ساخته میشوند، نصب حوله خشک کنهای آلومینیومی میتواند همخوانی مناسبی با آنها برقرار کند.
نوع شیشه ای
البته لوله خشک کنهای شیشهای حتی نسبت به نمونههای آلومینیومی نیز وزن سبکتری دارند. این لوله خشک کنها همچنین بسیار راحت و بی دردسر در محل مورد نظر نصب میشوند. از دیگر ویژگیهای مثبت حوله خشک کنهای شیشهای میتوان به تنوع شکل ظاهری، طرحهای گوناگونی که از آن برخوردارند و همچنین گستردگی رنگبندی آنها اشاره کرد. این ویژگی موجب شده است تا حوله خشک کنهای شیشهای از جنبهی تزیینی بسیار بالایی برخوردار گردند. به همین دلیل میزان محبوبیت و استفاده از آنها در ساختمانهای جدید روز به روز در حال افزایش است.
نوع استیل
در میان سه گونهی یاد شده حوله خشک کنهای استیل اگرچه از محبوبیت کمتری نسبت به دو گونهی دیگر برخوردارند، اما در قیاس با آنها قدیمیتر بوده و به شکل عمومیتری مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر آن حوله خشک کنهای استیل در مقایسه با نمونههای شیشهای یا آلومینیومی از وزن بالاتری هم برخوردار هستند. این حوله خشک کنها همچنین نسبت به دو گونهی دیگر دردسر بیشتری را هنگام نصب با خود به همراه دارند. شاید به همین دلیل است که این نوع قدیمی از حوله خشک کن به تدریج در حال خالی کردن میدان و دادن جای خود به گونههای جدیدتر یاد شده است.
نکات مهم در انتخاب و نصب حوله خشک کن
مهمترین نکتهای که هنگام انتخاب یک حوله خشک کن باید به آن توجه داشت، نوع سیستم گرمایشی مرکزی ساختمانی است که این ابزار گرماساز در آن نصب میشود. اگر ساختمانی که قصد نصب حوله خشک کن در آن را دارید از وجود گرمخانهی مرکزی بهره میبرد و بخشهای مختلف آن به رادیاتور مجهز است، بهتر آن است که از حوله خشک کنهای مدل هیدرونیکی در آن ساختمان استفاده کنید. چرا که در این صورت میتوان از منبع اصلی ایجاد گرما برای تامین توان حوله خشک کن بهره گرفت. در غیر این صورت میتوانید به سراغ حوله خشک کنهای نوع الکتریکی بروید که به شکل کاملا مستقل قابل استفاده و نصب هستند.
نکتهی دیگری که باید پیش از انتخاب حوله خشک کن به آن توجه داشت مساحت فضایی است که قصد نصب حوله خشک کن را در آن دارید. در واقع بهتر است اندازهی حوله خشک کن و توان گرمایشی آن را متناسب با فضای اتاق یا حمام خود انتخاب کنید. چرا که در صورت کمتر یا بیشتر بودن اندازه یا توان حوله خشک کن نسبت به حالت عادی انتظارات شما از کیفیت عملکرد آن برآورده نخواهد شد.
در مورد نصب حوله خشک کن نیز تقریبا همان شرایطی که هنگام نصب رادیاتورها رعایت میشود را باید مد نظر قرار دارد. معمولا در ساختمانهای جدید، اگر به شکل استاندارد ساخته شده باشند، عایقبندی مناسبی وجود دارد. بنابراین محل نصب حوله خشک کن تنها به سلیقهی صاحبخانه و نوع دکوراسیون محل نصب آن بستگی خواهد داشت.
اما در ساختمانهای قدیمی یا آن دسته از خانههایی که به سیستم عایقبندی مناسبی مجهز نیستند، محل نصب حوله خشک کن از اهمیت بیشتری برخوردار است و تنها جنبهی تزیینی ندارد. در این ساختمانها باید حوله خشک کن را در سردترین قسمت اتاق یا حمام نصب کرد. در این میان حوله خشک کنها از نظر نوع نصب نیز با یکدیگر متفاوت هستند. اما تفاوت نوع نصب حوله خشک کن چیست؟
تفاوت نوع نصب حوله خشک کن ها
حوله خشک کنها را از نظر نوع نصب میتوان به دو مدل مستقل و دیواری تقسیمبندی کرد. حوله خشک کنهای مستقل که به طور عمده نوع الکتریکی را در بر میگیرند به صورت ایستاده نیز قابل نصب در مکان مورد نظر هستند. در واقع هیچ لزومی ندارد که این نوع از حوله خشک کنها را به دیوار متصل کرد.
در سوی مقابل هم حوله خشک کنهای دیواری قرار دارند که باید آنها را به دیوار متصل نمود. این نوع از حوله خشک کنها معمولا مدل هیدرونیکی را شامل میشود. از آنجایی که منبع انرژی حوله خشک کنهای هیدرونیکی به طور مستقیم از سیستم گرمایش مرکزی ساختمان تامین میشود، این نوع از لوله خشک کنها قابلیت نصب مستقل به شکل ایستاده را ندارند و حتما باید به شکل دیواری مورد استفاده قرار گیرند. به هر حال در هنگام نصب لوله خشک کنهای دیواری باید این موضوع را مد نظر قرار دهید که آنها را حتما روی سردترین دیوار اتاق یا حمام نصب کنید.
در مجموع امید میرود که با خواندن این مطلب توانسته باشید آشنایی بیشتری با انواع و اقسام لوله خشک کن و ویژگیهای مهم این ابزار گرماساز بیابید.
هیتر هدف
راهنمای خوبی رو ارائه دادین. من خودم حوله خشک کن جنس استیلش خریداری کردم و ازش راضیم. موفق و سربلند باشید.