ستاره | سرویس عمومی – گاهی برداشتهای اشتباهی از بهرهوری و بهبود آن میشود، بهطور مثال عدهای بهرهوری را بهعنوان سختتر كار كردن میدانند در صورتی كه معنا و مفهوم بهرهوری در ارتباط با كار كردن متفاوت است. بهره وری را میتوان هوشيارانه و آگاهانهتر كار كردن دانست نه سختتر كار كردن. روز بهره وری و بهینه سازی مصرف، بهانهای برای تكرار اهمیت استفاده مؤثر و مطلوب از منابع و سرمایههای موجود است. با ما همراه باشید تا بیشتر با بهرهوری و بهینهسازی مصرف آشنا شوید.
روز ملی بهرهوری و بهینه سازی مصرف | |
تاریخ |
۱ خرداد
|
علت نامگذاری |
تكرار اهمیت استفاده مؤثر و مطلوب از منابع و امکانات
|
تاریخچه روز ملی بهرهوری و بهینه سازی مصرف
روز اول خرداد ماه، روز ملی بهرهوری و بهینه سازی مصرف نامگذاری شده است، تا اهمیت استفاده بهینه و مطلوب از منابع و امکانات را یادآوری کند.
تعریفی از روز ملی بهرهوری و بهینه سازی مصرف
بهرهوری میتواند بیشترین استفاده از کمترین امکانات و منابع در راه رسیدن به رشد و شکوفایی همه جانبه زندگی انسان باشد. اگر میخواهیم در دنیای پررقابت امروز رونق اقتصادی، اجتماعی و زندگی بهتری داشته باشیم، لازم است به بهره وری بالایی برسیم؛ زیرا ایستادگی و تداوم حیات در صحنه جهانی، سرعت و دقت افزونتری میطلبد.
مفاهيم، نكات و پيامدهای بهره وری
۱- اگر سازمانی بخواهد به بهبود بهرهوری مستمر و پايدار دست يابد، بايد برای برای آن اهميت استراتژيك قائل شود و به بهبود بهرهوری به عنوان يك فرايند مديريتی نگاه كند. چون فرايند مديريتی، فرايندی مستمر، پيوسته و پايدار است و هنگامی كه شكل گرفت به طور مداوم و لاينفک به عملكرد سازمانی تبديل میشود و برخلاف برنامه به يك دوره زمانی خاص محدود نخواهد شد.
۲- بهره وری قبل از اين كه به عنوان يك شاخص اقتصادی و يا عامل توسعه مطرح شود يك فرهنگ است. براي اين كه بهره وری در يك جامعه پايگاهی پيدا كرده و ماندگار شود و در متن عقايد و سنت های بومی ريشه بدواند، بايد نه تنها به عنوان يك معيار اقتصادی صرف، بلكه به عنوان يك انديشه و تفكر قلمداد شود.
۳- هميشه اين باور وجود دارد كه هر فرد در حالت عادی دارای استعدادها، قابليت ها و ظرفيتهايی از قبيل خلاقيت، نوع آوری، ابتكار، اختراع، مديريت، رشد و ترقی و هم چنين ويژگیهای خاصی است كه بر اثر پرورش و آموزشهای صحيح و مناسب میتوان اين استعدادها، قابليتها و ظرفيتها را به مرحله ظهور رساند و موجب رشد و بهبود بهرهوری نيروی انسانی گرديد. بنابراين از جمله مهمترين ابزارهای رشد و بهبود بهرهوری توجه به آموزش و پرورش هدفمند نيروی انسانی است.
۴- سعادت، خوشبختی و بهروزی هر ملتی به كار و تلاش همه اقشار جامعه بستگی دارد و بهرهوری معياری برای ارزيابی عملكرد اين فعاليتها و تلاشها در بخشهای مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. بر اين اساس جوامعی كه مردمی سختكوش، فعال و تلاشگر دارند، از بهرهوری بالاتری نیز برخوردار خواهند بود.
برای بهرهور بودن، بايد باور و اعتقاد داشته باشيم كه امروز، بهتر از ديروز و فردا بهتر از امروز ميیتوان عمل كرد و اين مطلب همان سخن حضرت علی (ع) است كه میفرمايد: “هر كسی دو روزش مثل هم باشد زيان ديده است.” بر اين اساس بايد سعی و تلاش نمود كه هر روز ما بهتر از ديروز باشد، اين هم يك پيام بهره وری است.
هدف از روز ملی بهرهوری و بهینه سازی مصرف
از اهداف مهم بهرهوری میتوان به کاهش هزینه، افزایش تولید و خدمات، افزایش کیفیت و استفاده بهینه از زمان اشاره کرد. بهرهوری بدون ارتقای کیفیت، امری بیهوده است. افزایش کیفیت میتواند شامل بهبود امور مادی نظیر تولید کالا و خدمات و بهبود شرایط کار و امور معنوی مانند بهبود شیوه زیستن، عبادت و اجرای احکام الهی باشد. در اسلام به افزایش کیفیت توجه ویژهای شده است، به گونهای که خداوند در آیات نورانی قرآن کریم، بارها انسان را به انجام بهترینها دعوت می کند.
از دیگر اهداف مهم بهرهوری، کاهش هزینه است. دین مبین اسلام در موارد فراوانی به مؤمنان سفارش میکند از منابعی که در اختیار دارند، استفاده کنند تا با پیشگیری از خسارتهای احتمالی، هزینهها را کاهش دهند. اسلام با سفارش به استفاده معتدل از منابع، میخواهد از اسراف که هزینه فراوانی به افراد تحمیل میکند، جلوگیری شود تا هزینههای اضافی، در موارد ضروری تر و مهم تر به کار برود.
روز بهرهوری و بهینه سازی مصرف، بهانهای برای تكرار اهمیت استفاده مؤثر و مطلوب از زمان، امكانات، سرمایه، فرصتها و نیروی انسانی در جهت تولید، بهینه سازی مصرف و در نتیجه، رسیدن به رشد و شكوفایی همه جانبه اقتصادی و اجتماعی در جامعه است.