آشنایی با نحوه تکثیر نخل ماداگاسکار

تکثیر نخل ماداگاسکار به سه روش کاشت بذر، قلمه زدن و کاشت پاجوش انجام می‌شود. این گیاه به محیطی با نور کامل خورشید نیاز دارد و بستر کاشت شامل ترکیبی از شن و ماسه درشت، خاکبرگ و کود دامی پوسیده برای کاشت و تکثیر این گیاه نیاز است.

نحوه تکثیر نخل ماداگاسکار

ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – نخل ماداگاسکار یکی از محبوبترین گیاهان آپارتمانی است که به سادگی می‌توان آن را در اتاقی گرم و آفتابی نگهداری و تکثیر کرد و برای کسانی که به پرورش گیاهان در خانه علاقه‌مند هستند، انتخاب خوبی است. در مطالب قبلی ستاره، شرایط نگهداری نخل ماداگاسکار در خانه را توضیح دادیم. در این مطلب شما را با روش‌های تکثیر نخل ماداگاسکار در خانه آشنا می‌کنیم.

 

عکس نخل ماداگاسکار

 

معرفی گیاه

نخل ماداگاسکار به دلیل شباهت ظاهری که با درختان نخل دارد به این اسم مشهور شده است، ولی در حقیقت به خانواده ساکولنتها تعلق داشته و بومی بخش‌های جنوبی ماداگاسکار است. این گل زیبا بسیار مقاوم است و رشد سریعی دارد. نخل ماداگاسکار ساقه‌ای بلند، ضخیم، آبدار و گوشتی دارد که پوشیده از تیغ است و برگ‌ها همانند برگ‌های نخل در بالای تنه قرار دارند و در فصل تابستان گل‌های سفیدی در بالاترین قسمت برگ‌های گیاه مشاهد می‌شود. نخل ماداگاسکار در محیط آپارتمان میتواند تا حدود یک تا دو متر رشد کند، گیاهی خزان کننده است و نگهداری از آن در خانه به تصفیه هوای منزل کمک می‌کند.

 

روش‌های تکثیر نخل ماداگاسکار

نخل ماداگاسکار به سه روش کاشت بذر، قلمه زدن و کاشت پاجوش تکثیر می‌شود که در ادامه شرح داده می‌شود:

۱)‌ تکثیر نخل ماداگاسکار از طریق کاشت بذر

تکثیر نخل ماداگاسکار از طریق بذر را به کسانی پیشنهاد می‌کنیم که در باغبانی تبحر خاصی دارند، زیرا کاشت بذر بسیار سخت است و ممکن است شش ماه طول بکشد تا اولین جوانه‌های گیاه مشاهده شود. مراحل کاشت بذر عبارتند از:
۱- بذر گیاه را در اواخر تابستان تا اوایل پاییز از غلاف‌های قهوه‌ای رنگ گیاه مادر، جمع‌آوری کنید. توجه داشته باشید بذر‌های این گیاه به سرعت قوه نامیه خود را از دست می‌دهند، به همین دلیل حتما از بذر تازه برای تکثیر استفاده کنید.

 

بذر نخل ماداگاسکار

 

۲- دانه‌ها را به مدت ۲۴ ساعت در آب ولرم داخل یک فنجان کوچک بخیسانید. دقت کنید برای خیساندن بذر‌ها حتما از آب بدون کلر استفاده نمایید.
۳- سینی بذر را با شن درشت و ماسه پر کنید و بذر‌ها را در عمق نیم سانتیمتری بستر کاشت بکارید و روی آن را با لایه نازکی (۳ تا ۵ میلیمتر) خاک حاصلخیز بپوشانید و به طور کامل آبیاری کنید. بهتر است قبل از کاشت دانه، بستر کاشت را نیز مرطوب کرده باشید.
۴- سینی بذر را در محیطی گرم با دریافت نور کافی خورشید، در دمای ۲۱ تا ۲۶ درجه سانتیگراد قرار دهید. از وجود سوراخ کافی برای خروج آب اضافی از انتهای سینی نشا اطمینان حاصل کنید.
۵- گیاه شما در مدتی حداقل سه هفته تا شش ماه جوانه خواهد زد.

 

تکثیر نخل ماداگاسکار از طریق بذر

 

۲) تکثیر نخل ماداگاسکار از طریق قلمه زدن

قلمه زدن ساقه یا ریشه از دیگر روش‌های تکثیر این گیاه است.
۱- برای قلمه زدن ساقه، ساقه‌ای سالم، قوی و بدون آفت را از گیاه مادر انتخاب کنید.
۲- ساقه را به طول ۱۰ تا ۲۲ سانتیمتر با قیچی باغبانی تیز که قبلا ضدعفونی کرده‌اید، برش بزنید و برگ‌های گیاه را به غیر از یکی دو تا، حذف کنید تا تمام انرژی قلمه صرف ریشه‌زایی شود.

 

قلمه نخل ماداگاسکار

 

۳- توجه داشته باشید همه قسمت‌های نخل ماداگاسکار سمی است، بنابراین هنگام کار؛ حتما از دستکش استفاده کنید.
۴- قلمه ساقه را روی تکه‌ای روزنامه و در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد، در محلی سایه به مدت چند روز قرار دهید تا شیره داخل آن خشک شود.
۵- بسته به دما و میزان رطوبت محیط چهار تا هشت روز طول می‌کشد تا شیره درون گیاه کاملا خشک شود.

 

قلمه نخل ماداگاسکار

 

۶- گلدان حاوی بستر کاشت را کاملا خیس کنید و سپس قلمه را در آن بکارید. بستر کاشت مناسب برای کاشت قلمه این گیاه بایستی از زهکش کافی برخوردار باشد. ترکیبی از شن و ماسه، کود دامی پوسیده و خاکبرگ یا خاک معروف به خاک کاکتوس که در بازار موجود است، برای کاشت و تکثیر این گیاه مناسب است.
۷- گلدان را در محیطی گرم (دمایی بین ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد) و مرطوب قرار دهید.
۸- برای ریشه دار شدن سریعتر گیاه می‌توانید انتهای قلمه را با هورمون ریشه‌زایی آغشته کنید و با کشیدن پلاستیک شفاف روی گلدان، شرایط گلخانه‌ای ایجاد کنید. روی پلاستیک را چند سوراخ بزنید تا تهویه هوا بهتر انجام شود.
۹- ریشه‌های گیاه بعد از گذشت چهار تا شش هفته پدیدار خواهند شد. بعد از گذشت چند هفته میتوانید گیاه را به گلدان اصلی منتقل کنید.

 

تکثیر نخل ماداگاسکار از طریق قلمه

 

۳) تکثیر نخل ماداگاسکار از طریق کاشت پاجوش

تکثیر از طریق کاشت پاجوش ساده‌ترین راه ازدیاد این گیاه است. به این منظور شما در اولین زمانی که پاجوش‌ها را در نزدیکی انتهای ساقه گیاه مشاهد کردید، اقدام به جدا کردن پاجوش‌ها کنید.
۱- پاجوش‌های جدا شده را در در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد و در محلی خنک و سایه روی روزنامه قرار دهید تا شیره داخل آن خشک شود و اصطلاحا کالوس ببندد. (کالوس یا پینه قسمتی از سلول‌های پارانشیمی گیاه است که در محل زخم و بریدگی ایجاد می‌شود. ایجاد کالوس نوعی پاسخ مقاومتی از طرف گیاه برای ترمیم قسمت‌های تخریب شده است.)

 

آشنایی با نحوه تکثیر نخل ماداگاسکار

 

۲- بعد از تشکیل کالوس پاجوش‌ها را در گلدانی حاوی خاک سبک و حاصلخیز بکارید.
۳- از وجود زهکش مناسب در کف گلدان مطمئن شوید، زیرا باقی ماندن آب در پای گیاه باعث فاسد شدن و از بین رفتن پاجوش‌ها خواهد شد.
۴- با کشیدن پلاستیک شفاف روی گلدان و ایجاد شرایط گلخانه‌ای شرایط محیطی را برای رشد بهتر پاجوش‌ها گیاه فراهم کنید.
۵- توجه داشته باشید در طول مدت ریشه‌دار شدن همواره سطح بستر کاشت مرطوب و نه خیس باشد. در حقیقت پوشاندن گلدان با پلاستیک به حفظ رطوبت مورد نیاز کمک شایانی خواهد کرد.
۶- زمان که گیاه ریشه‌دار شد، پلاستیک را برداشته و به گلدان اصلی انتقال دهید.

نخل ماداگاسکار برای رشد بهینه و بزرگ شدن، نیاز به نور کامل و مستقیم خورشید دارد، اما می‌تواند سایه نسبی را نیز تحمل کند، بنابراین نگهداری و تکثیر آن را به کسانی که در منزل پنجره‌های آفتابگیر دارند، پیشنهاد می‌کنیم. برای آشنایی با روش نگهداری دو نخل تزیینی فونیکس و اریکا، این مقاله را در ستاره مطالعه کنید.

آیا شما تاکنون این گیاه را در منزل تکثیر کرده‌اید؟ کدام نحوه تکثیر نخل ماداگاسکار را روش مناسب‌تری می‌دانید و به چه دلایلی؟ تجریبات خود را از طریق بخش ارسال نظر با ما به اشتراک بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید