خواص صدف خوراکی چیست و چرا باید همه آن را مصرف کنند؟

صدف خوراکی، یکی از بهترین و مغذی ترین غذاهای دنیا محسوب می‌شود. خواص صدف خوراکی بیشمار است و یک منبع غنی از انواع مواد معدنی مانند روی، آهن، کلسیم و … و بسیاری از ویتامین ها و مواد مورد نیاز بدن به شمار می‌آید.

ستاره | سرویس خواص شناسی – صدف‌ها جانورانی هستند که در آب‌های شور و در زیستگاه‌های دریایی مانند خلیج‌ها و یا اقیانوس‌ها زندگی می‌کنند. آن‌ها بخش مهمی از اکوسیستم هستند، زیرا آلاینده‌ها را از آب خارج و زیستگاه‌های آبی را برای گونه‌های دیگر مانند برناکل و سایر صدف‌های دوکپه‌ای مساعد می‌کنند. اگرچه آن‌ها به خاطر تقویت امیال جنسی شناخته شده هستند، اما خواص بسیار زیاد دیگری نیز دارند. ادر این مطلب به بررسی خواص صدف خوراکی برای سلامت می‌پردازد. پس اگر به این موجودات جالب علاقه‌مند هستید، از خواندن دست نکشید.

خواص صدف خوراکی

 

خواص صدف خوراکی

انواع مختلفی از صدف‌های خوراکی وجود دارند، اما خواص همه آنهاکم و بیش یکسان است.

۱. تقویت کننده قوای جنسی

به عنوان یک تقویت کننده قوای جنسی، صدف می‌تواند عملکرد و میل جنسی را به خصوص در مردان تقویت کند. میزان روی موجود در صدف خوراکی باورنکردنی است، به طوری‌که در یک وعده مصرف، تقریبا بیش از ۱۵۰۰ درصد از نیاز روزانه ما به این ماده معدنی را تامین می‌کنند! روی ارتباط بسیار نزدیکی با ناتوانی جنسی و اختلال نعوظ در مردان دارد. بنابراین قرار دادن آن در رژیم غذایی می‌تواند احساسات جنسی مردانه را افزایش دهد.
علاوه بر این، احتمال می‌رود که صدف‌ها قادر به افزایش سطح تستوسترون در مردان هستند. به عنوان مثال، آزمایشات نشان می‌دهند که کمبود روی در رژیم غذایی باعث کاهشقابل ملاحظه در غلظت تستوسترون شود. علاوه بر این، در تحقیقی که روی ۸۸ مرد انجام شد، مردانی که سطح تستوسترون طبیعی داشتند نیز افزایش قابل توجهی را در این هورمون تجربه کردند.

 

۲. کاهش وزن

صدف‌های خوراکی، نسبت به حجمی که دارند، یک غذایی عالی محسوب می‌شوند. این بدان معناست که افراد دارای رژیم لاغری، می‌توانند با خوردن صدف مواد مغذی مورد نیاز  بدن خود را تامین کنند و در عین حال کالری زیادی نیز مصرف نکرده باشند. در مقایسه با یک تکه مرغ با حجم مشابه، صدف‌ها تقریبا نصف مرغ کالری دارند، توجه داشته باشید که سینه مرغ به عنوان یک غذای کم کالری و پرپروتئین شناخته می‌شود. صدف‌ها در این زمینه بسیار بهتر هستند، اما باید توجه داشت که آن‌ها محتوای بالایی از سدیم دارند، بنابراین برای کسانی که در حال حاضر از چاقی رنج می‌برندف صدف ممکن است مشکل را تشدید کند.

 

صدف خوراکی

 

۳. منبعی غنی از پروتئین

پروتئین‌ها بخش مهمی از رژیم غذایی ما هستند و صدف خوراکی یک منبع غنی از این ماده است. پروتئین‌ها اغلب توسط فعالیت آنزیمی بدن تجزیه و سپس در هر قسمتی از بدن، دو مرتبه به پروتئین قابل استفاده انسان تبدیل می‌شوند. این امر فعالیت مناسب متابولیسم، ترمیم بافت‌ها، رشد سلولی، قدرت عضلانی و دیگر جنبه‌های ضروری سلامت انسان را تضمین می‌کند. اهمیت پروتئین در رژیم غذایی را نمی‌توان نادیده گرفت و تنها یک وعده صدف، تقریبا یک سوم نیاز روزانه بدن ما به پروتئین را فراهم می‌کند.

 

۴. محافظت از سلامت قلب

صدف‌ها می‌توانند سلامت قلب را به طرق مختلفی تحت تاثیر قرار دهند، اما در درجه اول سطح بالای اسید‌های چرب امگا ۳ در مقایسه با اسید‌های چرب امگا ۶ چیزی است که بر کلسترول تاثیر زیادی دارد. اسید‌های چرب امگا ۳ به عنوان کلسترول خوب (کلسترول HDL) شناخته می‌شوند و می‌توانند محتوای کلسترول بد (کلسترول LDL، اسید‌های چرب امگا ۶) را در جریان خون کاهش دهند و مانع رسوب اسید‌های بد در رگ‌های خونی و انسداد شریان‌ها شوند. در نتیجه بالا بودن سطح کلسترول خوب نسبت به نوع بد آن، نقش مهمی در سلامت قلب ایفا می‌کند.

دکتر ویلیام سارا هریس در مرکز تحقیقات متابولسیم و تغذیه، در این رابطه می‌گوید: «به این ترتیب احتمال انباشت پلاک‌ها و بروز بیماری‌های قلبی و عروقی به حداقل می‌رسد».
علاوه بر این، محتوای پتاسیم و منیزیم بالا در صدف‌های خوراکی می‌تواند به کاهش فشار خون و ریلکس شدن رگ‌های خونی کمک کند. در نتیجه گردش خون بهبود یافته و سطح اکسیژن خون افزایش می‌یابد و در مقابل فشار کمتری به سیستم قلبی و عروقی وارد می‌شود. در نهایت، ویتامین E موجود در صدف‌ها، می‌تواند باعث افزایش قدرت و انعطاف پذیری غشاء سلولی شود که این سومین سطح حفاظتی بدن در مقابل بیماری‌های خطرناک قلبی است.

 

۵. افزایش سرعت درمان

همانطور که اشاره شد، یکی از خواص صدف خوراکی ، بالا بودن بی نظیر محتوی روی آن است. روی مزایای بسیاری برای سلامتی دارد که از آن جمله می‌توان به افزایش سرعت بهبود زخم و تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل انواع عفونت و میکروب‌ها اشاره کرد. به علاوه این ماده معندی برای رشد و تقویت کودکان اهمیت بسیاری دارد.

 

صدف دریایی

 

۶. افزایش گردش خون

تحقیقات دکتر رالف جیمز اسمیت، استاد دانشگاه میشیگان نشان داد که صدف‌ها حاوی مقادیر بسیار زیادی از آهن نیز هستند. آن‌ها بیش از ۹۰ درصد نیاز‌ روزانه ما را نسبت به این ماده برطرف می‌کنند. آهن یک مولفه کلیدی در تشکیل گلبول‌های قرمز خون و درمان کم خونی ناشی از فقر آهن است. فقر آهن و کم خونی می‌تواند منجر به خستگی، نقص‌های شناختی، اختلالات معده و ضعف عضلانی عمومی شود.
همچنین با تامین سلول‌های خونی تازه در سیستم گردش خون، ارگان‌های بدن از سطوح بالای اکسیژن برخوردار می‌شوند، در نتیجه فعالیت‌ آنها بهبود پیدا می‌کند و عملکرد آن‌ها سریع‌تر و موثرتر می‌شود، همه این‌ها منجر به افزایش سرعت متابولیسم بدن می‌گردد.

 

۷. بهبود سلامت استخوان

همانطور که گفته شد، محتوای مواد معدنی صدف خوراکی یکی از بهترین تقویت کننده‌های استخوان است. سطوح بالای کلسیم، فسفر، روی، آهن، مس و سلنیوم به شیوه خود به افزایش تراکم استخوان کمک می‌کنند، در نتیجه خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می‌دهد.

 

۸. تقویت سیستم ایمنی بدن

محتوای ویتامین C و ویتامین E و همچنین انواع مواد معدنی و خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی صدف خوراکی، قادر به محافظت از بدن در مقابل رادیکال‌های آزاد هستند که محصولات جانبی متابولیسمت سلولیند. این رادیکال‌های آزاد می‌توانند به سلول‌های سالم حمله کنند و DNA را به سلول‌های سرطانی تبدیل کنند. این رادیکال‌های آزاد خطرناک موجب بیماری‌های قلبی، پیری زودرس و آسیب کلی به بدن می‌شوند. آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین‌های مختلف می‌توانند این رادیکال‌های آزاد را از بین ببرند و در نتیجه سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند.

 

۹. غنی از مواد معدنی

از دیگر خواص صدف خوراکی می‌توان به تامین مواد ضروری بدن اشاره کرد. صد گرم صدف حجم زیادی از نیاز روزانه بدن نسبت به انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری را فراهم می‌کند و همه این‌ها در کنار تنها ۶۸ کالری است! همین خاصیت صدف باعث می‌شود که بهترین غذا روی کره زمین باشد.

 

اثرات منفی صدف خوراکی

اکثر خوراکی‌ها از جمله صدف، علاوه بر ویژگی‌های مفید و مثبت، دارای نقایص بالقوه‌ای نیز هستند. در ادامه به تبعات منفی مصرف صدف خوراکی اشاره می‌کنیم.

۱. آلودگی ویبریو باکتری (ویبریوز)

متاسفانه صدف‌های خام یکی از رایج‌ترین علل عفونت ویبروز هستند، یک توده باکتری ویبریو، که گاهی در صدف‌ها یافت می‌شود. سالانه حدود ۸۰۰۰۰ نفر در ایالات متحده آمریکا به این عفونت مبتلا می‌شوند و تقریبا ۱۰۰ نفر از آن‌ها در اثر این عفونت جان خود را از دست می‌دهند. باکتری ویبریو می‌تواند در آب‌های سراسر جهان رشد کند، اما خطر وجود آن در آب‌های گرم و در فصول گرم سال بیشتر است و از آنجا که صدف‌ها، از ذرات آب‌های اطراف خود تغذیه می‌کنند، می‌توانند به این باکتری آلوده شوند .
نوع نادرتری از باکتری ویبریو وجود دارد که به عنوان Vibrio vulnificus شناخته می‌شود. تنها مصرف یک صدف دارای این باکتری باعث مرگ در عرض ۲۴ ساعت می‌شود. میزان مرگ و میر در اثر این باکتری ۵۰ درصد است.
صدف‌هایی که برای مصرف خام مورد استفاده قرار می‌گیرند، باید دارای ضمانت‌های تولیدی باشند تا اطمینان حاصل شود حاوی این باکتری‌های خطرناک نیستند. با این حال، مراکز کنترل بیماری معتقدند برای کاهش خطر ابتلا به عفونت ویبریوز، باید از مصرف غذا‌های دریایی خام از جمله صدف خودداری شود.

 

عوارض جانبی صدف خوراکی

 

۲. سایر مسمومیت‌های غذایی

علاوه بر عفونت ویبروز، صدف خام می‌تواند عامل خطر برای بروز برخی بیماری‌های دیگر نیز باشد که از آن جمله می‌توان به نورویروس، هپاتیت A سالمونلا اشاره کرد. توجه داشته باشید که صدف تنها در صورتی به این پاتوژن‌های غذای خوراکی آلوده می‎‌شود که آب‌های موجود در اطراف صدف حاوی این پاتوژن‌ها باشند.

برای جلوگیری از فروش صدف‌های آلوده به این بیماری‌ها، روش‌های ایمنی متعددی وجود دارد، اما تنها راه مطمئن برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری‌ها، طبخ مناسب صدف است.

 

۳. آلرژی به نرم تنان صدف دار

این آلرژی مربوط به حیوانات دریایی از گونه‌ کروستاکا مانند خرچنگ است، اما بسیاری از افرادی که به این آبزیان حساسیت دارند، همچنان می‌توانند صدف خوراکی را مصرف کنند.
برخی مطالعات نشان می‌دهند که تنها ۱۴ درصد افراد هم به نرم تنان صدف دار و هم صدف آلرژی دارند. مانند همه آلرژی‌ها، علائم معمولا خفیف هستند، اما احتمال وجود شوک آلرژیک شدید نیز وجود دارد.

 

ارزش غذایی صدف خوراکی

خواص صدف خوراکی ، از ذخایر وسیع مواد معدنی، ویتامین‌ها و ترکیبات آلی موجود در آن‌ها نشات می‌گیرد. در واقع، برخی از مواد معدنی بالاترین سطح را در صدف دارند، به این معنی که صدف‌ها به دلیل محتوای خود به ویژه روی، برترین غذا در سرتاسر جهان هستند. براساس پایگاه ملی داده‌های غذایی USDA، صدف‌ها حاوی مواد مغذی دیگر از جمله پروتئین، ویتامین D، ویتامین B۱۲، آهن، مس، منگنز و سلنیوم نیز هستند.
همچنین این خوراکی حاوی مقادیری از نیاسین، ریبوفلاوین، تیامین، ویتامین C، فسفر، پتاسیم و سدیم نیز است و منبع عظیمی از کلسترول مفید، آنتی اکسیدان و اسید‌های چرب امگا ۳ به شمار می‌رود. این عناصر باعث می‌شوند صدف به یک غذای بسیار سالم تبدیل شود که می‌تواند عملکرد کلی بدن شما را بهبود بخشد.

 

ویتامین مقدار
ویتامین B12

۳۲۴درصد

ویتامین D ۸۰ درصد
ویتامین B1 ۷ درصد
ویتامین B3 ۷ درصد
ویتامین C ۶ درصد
ویتامین B2 ۶ درصد
ویتامین E ۴ درصد
ویتامین B6 ۳ درصد
ویتامین A ۲ درصد
فولاد ۲ درصد
ویتامین B5 ۲ درصد

 

مواد معدنی مقدار
روی ۶۰۵ درصد
مس ۲۲۳ درصد
سلنیوم ۹۱ درصد
آهن ۳۷ درصد
منگنز ۱۸ درصد
فسفر ۱۴ درصد
منیزیم ۱۲ درصد
سدیم ۹ درصد
کلسیم ۴ درصد
پتاسیم ۴ درصد

 

کالری/ مواد مغذی مقدار
کالری ۶۰ کیلوکالری
کربوهیدرات ۳.۹ گرم
فیبر
قند
چربی ۲.۵ گرم
چربی اشباع شده ۰.۸ گرم
چربی تک اشباع نشده ۰.۳ گرم
چربی ترانس ۱ گرم
امگا ۳ ۶۷۲ میلی گرم
امگا ۶ ۵۸ میلی گرم
پروتئین ۷ گرم

 

نظر شما چیست؟ آیا از خواص صدف خوراکی مطلع بودید؟ تا به حال این خوراک دریایی را امتحان کردید؟ تجربیات خود را در این زمینه با ما و مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.

برگرفته از: nutritionadvance و nutritionadvance

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید