ستاره | سرویس سلامت – تغذیه مناسب روزه اولی ها چیست؟ آیا مصرف زیاد آب به روزه دار کمک میکند؟ پیشنهاد میشود نوجوانانی که اولین بار است روزه میگیرند برای افطار غذاهای سبک را انتخاب کنند. در وعده سحری نیز بهتر است از غذاهای بسیار سنگین خودداری شود تا بدن بتواند راحت غذا را هضم کند. اگر به دنبال بیان دقیقتری از اصول تغذیه مناسب روزه اولی ها هستید ما را در این مقاله همراهی کنید.
تغذیه مناسب روزه اولی ها
برای نوجوانان و کسانی که امسال برای سال اول روزه میگیرند شاید روزه گرفتن در ظاهر امری سخت و غیر ممکن باشد، اما با رعایت کردن برخی نکات میتوان هم از معنویت این ماه برخوردار شد و هم سلامتی خود را تضمین کرد. یکی از بهترین پیشنهادهایی که میتوان برای روزه اولیها داشت این است که افطار را مثل وعده صبحانه، شام را یکی دو ساعت پس از افطار همانند شبهای دیگر و وعده سحری را جایگزین ناهار کنند. حال با توجه به این موضوع تک تک این وعدهها را به طور مجزا توضیح میدهیم.
۱. افطار مناسب روزه اولی ها
یکی از اصول تغذیه مناسب روزه اولی ها خوردن افطاری سبک است. برای شروع کردن افطار و باز کردن روزه بهتر است از یک نوشیدنی گرم مثل یک استکان آبجوش یا یک لیوان شیر گرم به همراه شیرینیهای طبیعی مثل خرما یا کشمش استفاده کنید. پس از گذشت مدتی اگر هنوز تشنگی آزارتان میدهد بهتر است یک لیوان چای شیرین و یا یک لیوان آب میوه بخورید تا علاوه بر رفع تشنگی پروتئین از دست رفته بدن باز گردد. تغذیه مناسب روزه اولی ها برای وعده افطار، مصرف نان، پنیر، گردو و سبزی است. اگر نوجوان شما اضافه وزن دارد بهتر است این وعده غذایی را به طور کامل میل کند. اگر فرزند شما میل دارد که افطار خود را با غذای سبک باز نکند مصرف غذاهایی مثل کتلت، کوکو، شامی همچنین سوپ میتواند گزینههای مناسبی باشد.
بیشتر بخوانید: انواع سوپ برای افطار؛ طرز تهیه ۷ سوپ خوشمزه و مقوی
مصرف غذاهایی مانند حلیمهای چرب و آش رشته که حاوی مقدار زیادی حبوبات و رشته است فشار زیادی را به دستگاه گوارش وارد میکند؛ این در حالی است که معده ساعتهای زیادی خالی از هرگونه غذا و انرژی بوده است. نتیجه این اتفاق، بروز مشکلات گوارشی گاها شدید خواهد بود. اگر فرزندتان اصرار به خوردن غذاهایی از این نوع دارد بهتر است به مقدار کم بسنده شود.
۲. از افطار تا سحر
بهتر است شام را یکی دو ساعت پس از افطار میل کنید اما گاهی پیش میآید بنا یه هر دلیلی از جمله کوتاه بودن شب و یا تحمل نکردن فرزندتان بخواهید شام را پس از افطار داشته باشید. مهمترین نکته در صورت مصرف شام پس از افطار، آرام خوردن غذا و جویدن بسیار است زیرا مصرف مقدار زیاد غذا به طور ناگهانی و پر شدن غیرعادی معده باعث بروز مشکلاتی در جریان خون شده و باعث اختلالات گوارشی خواهد شد. انتخاب نوع غذا در این وعده میتواند مثل شبهای غیر از ماه رمضان باشد اما نکته حائز اهمیت در این مدت یعنی بین افطار تا سحر خوردن میوه در وعدههای متفاوت و یا نوشیدن آب میوه و همینطور چای کمرنگ است.
بیشتر بخوانید: چگونه در ماه رمضان گرسنه نشویم؟
۳. سحری
نوجوانان روزه اولی میتوانند برای این وعده از پلوهای مخلوط میل کنند. به عنوان مثال میتوانید به برنج کالری یا پروتئین اضافه کنید یا در کنار غذا از حداکثر یک فنجان ماست یا سالاد استفاده کنید. خورشتها میتوانند به دلیل داشتن پروتئین، حبوبات و سبزیجات به طور همزمان، تغذیه مناسبی برای روزه اولی ها باشند اما نباید فراموش شود که مصرف زیاد گوشت به شکل غذاهایی مانند چلو کباب یا جوجه کباب باعث بروز تشنگی در طول روز خواهد شد. از همین رو پروتئین باید از مخلوط حبوبات و سبزیجات مفید باشد.
۴. آب خوردن و رفع تشنگی
یکی از مهمترین معضلات روزه داران به ویژه روزه اولیها برطرف کردن تشنگی در طول روزه داری است. برای حل این مشکل نکاتی را بیان میکنیم که میتواند راه حل مناسبی برای این مشکل باشد.
- غذاهای سرخ شده و غذاهای گوشتی را از وعده سحری خود حذف کنید، زیرا دستگاه گوارش و معده برای هضم این نوع غذاها مقدار زیادی آب مصرف میکند.
- کاهو آب زیادی در خودش دارد. شما میتوانید مصرف کاهو را در ساعات افطار تا سحر زیاد کنید، اما فراموش نکنید که اگر همراه با سس خاصی مصرف شود نتیجه برعکسی دارد و کودکان و نوجوانان تشنهتر میشوند.
- از مصرف زیاد آب در وعده سحری خودداری کنید، زیرا نه تنها از تشنگی شما و فرزندتان کم نمیکند بلکه میتواند با رقیق کردن آنزیمهای گوارشی، باعث اختلالات گوارشی شود.
بیشتر بخوانید: با این نکات تشنگی در ماه رمضان را شکست دهید
ورزش فعلاً ممنوع!
اگر فرزندتان تمایل به انجام فعالیتهای ورزشی دارد بهتر است او را از این کار باز داشته و از او بخواهید ورزش کردن را به بعد از افطار موکول کند، زیرا ورزش کردن باعث تعریق بدن میشود و باعث هدر رفتن انرژی لازم برای روزه داری میشود. روزه اولیها چون که بدن خود را به روزه عادت ندادهاند، انجام فعالیتهای زیاد امکان آسیب دیدن قوای جسمیشان را افزایش میدهد.
روزه گرفتن در روز های طولانی
شاید با دیدن این تیتر شما دنبال راز ناگفتهای باشید، اما راز روزه گرفتن در روزهای طولانی چیزی نیست به جز رعایت کردن همین نکاتی که در این مقاله بیان کردیم. بسیاری از خانوادهها نگران روزه گرفتن دختران ۹ ساله خود هستند، اما در واقعیت رعایت همین نکات باعث خواهد شد تجربه روزه داری بهتری داشته باشید. خانوادهها هم از جهت انتخاب صحیح و مفید نوع غذا در وعدههای افطار و سحر و هم از جهت روحیه دادن به فرزندان خود میتوانند نقش بسزایی در روزه گرفتن روزه اولیها داشته باشند، زیرا که تمامی آنها یکبار این مسیر را گذراندهاند.
از اینکه با مقاله اصول تغذیه مناسب روزه اولی ها همراه ما بودید بسیار سپاسگزاریم. شما به عنوان یک روزه اولی چگونه از پس دشواری های روزه داری پس آمدید؟ اگر شما هم نکاتی برای روزه اولیها دارید که گمان میکنید در ایام روزه داری به آنها کمک خواهد کرد، این نکات را با ما در بخش “ارسال نظرات” به اشتراک بگذارید.