ستاره | سرویس تکنولوژی – یکی از دستگاههایی که امروزه در بازار بازیهای ویدیویی و تماشای فیلم هر روز محبوبتر از گذشته میشود، هدست واقعیت مجازی یا VR است. VR مخفف عبارت Virtual Reality یا همان واقعیت مجازی است و فرد با استفاده از این تکنولوژی میتواند در شرایطی قرار بگیرد که شباهت بسیار زیادی به واقعیت دارد.
واقعیت مجازی چیست؟
اصطلاح «واقعیت مجازی» یک واژهی ترکیبی با دو مفهوم مختلف است. منظور از «مجازی» این است که دنیایی که ما در آن قرار میگیریم توسط رایانهها ساخته شده است و موجودیت خارجی ندارد. یک دنیای مجازی که همانند دنیای اینترنت هیچ بعد خارجی ندارد و صرفا میتوان آن را درون یکسری دستگاههای مشخص مشاهده کرد. اما این که چرا به آن واقعیت مجازی میگویند به این دلیل است که برخلاف تجربههای قبلی همانند اینترنت ما در این وضعیت دقیقا در نقش بازیکن اصلی ماجرا درون محیط بازی قرار میگیریم. مثلا در یک حالت عادی هنگامی که ما میخواهیم یک بازی را روی رایانه و یا کنسول بازی خود انجام دهیم باید با استفاده از یکسری وسیلههای جانبی همانند موس و کیبورد و یا دسته کنسول درون محیط بازی حرکت کرده و آن را مشاهده کنیم. در چنین حالتی تمامی آن چیزی که ما از بازی مشاهده میکنیم صرفا آن چیزی است که روی یک صفحهی نمایشگر به ما نشان داده میشود. همچنین معمولا ما محیط اطراف نمایشگر را هم در مقابل چشمان خود داریم که کم و بیش موضوع خوشایندی نیست. اما در واقعیت مجازی و با استفاده از هدستهای ساخته شده برای آن، ما به گونهای در محیط مجازی بازی قرار میگیریم که باید برای دیدن اطراف خودمان درون بازی سر خودمان را همانند حالت واقعی به این طرف و آن طرف بچرخانیم و هیچ خبری از موس و دسته برای انجام این مسئله نیست. به دلیل وجود همین ویژگیها است که به آن واقعیت مجازی میگویند.
با این که تا همین چند سال پیش رسیدن به چنین ویژگی بیشتر شبیه یک رویا بود ولی با ورود هدست های واقعیت مجازی جدید کم و بیش میتوانیم ادعا کنیم که چنین چیزی محقق شده و صرفا به چند سالی برای رفع ایرادات آن احتیاج است. به عنوان مثال یکی از مشکلات هدستهای فعلی کیفیت پایین نمایشگرهای آنان و البته سختافزار گرانقیمتی است که برای اجرای محصولات مرتبط با آنان نیاز است. برای این که ما بتوانیم به کیفیتی کاملا مناسب مثلا در همان نمایشگر چنین هدستهای دست پیدا کنیم باید بتوانیم نمایشگرهایی تولید کنیم که تعداد پیکسلهای تشکیل دهندهی آنان حدودا دو برابر بهترین نمایشگرهای فعلی باشد که چند سالی برای دستیابی به آنها فاصله داریم.
هدست واقعیت مجازی و کاربرد آن
اگر چه بسیاری از افراد این گونه فکر میکنند که هدست های واقعیت مجازی صرفا برای انجام بازی استفاده میشوند، اما گسترهی کاربردهای آنان بیشتر از دنیای بازیها است. به عنوان مثال به دلیل این که در هدست واقعیت مجازی تصویر پخش شده بسیار به چشمان ما نزدیک است، اگر فیلمی روی آن پخش شود، مثل این میماند که شما در حال تماشای یک فیلم روی پردهی سینما به آن بزرگی هستید. البته برای رسیدن به این مسئله صرفا از نزدیکی نمایشگر هدست به چشم استفاده نمیشود و ما بین چشمان ما و نمایشگر هدست دو عدد لنز مخصوص برای این مسئله قرار داده شده است.
همچنین از دیگر کاربردهای این گونه هدستها میتوانیم به موارد مرتبط با رشتهی طراحی و معماری و مشاغل مرتبط با آنها اشاره کنیم. در چنین حالتهایی یک فرد میتواند به راحتی مثلا خانهی مدلسازی شدهی خودش را همانند فردی که در محیط آن قدم میزند مشاهده کرده و در مورد نتیجهی کار خود تصمیمگیری کند. حتی میتوان از این طریق نمونه کارهای خود را به سرمایهگذاران و مشتریان هم ارائه نمود و با استفاده از برنامههای آماده شدهای، تور بازدیدی از تمامی اجزای محیط برای آنان آماده کرد.
همچنین کاربردهای دیگری در بخشهای آموزشی و صنعتی برای این هدستها وجود دارد و روز به روز هم به کاربردهای این فناوری در دنیای ما افزوده میشود. از صنایع خودرو گرفته تا کلاسهای درس، همگی نمونههایی از مکانهایی هستند که این تکنولوژی به آنها وارد شده است.
هدست های واقعیت مجازی موبایلی
در دنیای واقعیت مجازی ما با دو گروه از هدستها روبرو هستیم. یک دسته هدستهای رده بالایی هستند که برای کارکردن به یک رایانهی شخصی و یا کنسول بازی احتیاج دارند و البته کیفیتی هم که به مخاطب ارائه میدهند به مراتب بالاتر از هدستهای گروه دیگر است. اما چند سالی است که هدستهایی روانه بازار شده است که صرفا برای گوشیهای موبایل طراحی شدهاند که با این که کیفیت پایینتری از واقعیت مجازی را به ما ارائه میدهند اما در مقابل قیمتهای به مراتب پایینتری به نسبت نمونههای دیگر دارند. تفاوت این دو دسته هدست در این است که برخلاف هدستهای رده بالای اولیه، هدستهای موبایلی برای ارائه یک تجربه واقعیت مجازی صرفا به یک گوشی موبایل احتیاج دارند. شما گوشی خود را پس از آماده شدن درون هدست قرار میدهید و پس از آن میتوانید هدست را روی سر خود گذاشته و بدون اتصال به جای دیگری واقعیت مجازی را تجربه کنید.
تقریبا در هر دو گروه میتوان به راحتی به تماشای فیلمهای سهبعدی و حتی معمولی پرداخت ولی در مبحث اجرای بازیها، بازیهای موجود در هدستهای موبایلی به مراتب سادهتر از هدستهای گروه دیگر هستند. دلیل این مسئله هم توان پایین سختافزار گوشیهای موبایل در مقایسه با رایانههای شخصی و البته کنسولهای بازی است.
با تمامی اینها برای دستیابی به تجربهای مناسب و البته مقرون به صرفه در واقعیت مجازی حداقل باید یکی دو سال دیگر را هم صبر کنیم ولی اگر شما هم عاشق تجربهی تکنولوژیهای جدید هستید، شاید بتوانید در زمان حاضر هم با کمی صرف هزینه حداقل برای خرید یک هدست واقعیت مجازی از نوع موبایلی آن اقدام کنید. دلیل این مسئله هم این است که این گونه هدستها را میتوان حتی با قیمتهایی پایینتر از ۱۰۰ هزار تومان هم به دست آورد و بعد از آن صرفا به نصب چند نرمافزار روی گوشی خود احتیاج خواهید داشت. البته نکتهای که در این میان وجود دارد این است که برای انجام بازی در هدستهای موبایلی، گوشی موبایل شما باید در کنار بهرهمندی از حسگر ژیروسکوپ، حداقل از لحاظ پردازشی هم جزو گوشیهای میانرده به حساب بیاید تا مشکلی از این جهت برای شما پیش نیاید.
sdhl;
سلام ببخشید چند سوال که خواهش می کنم جواب بدین:
1. در وی ار بوکس می شود از هندزفری استفاده کرد؟ اصلا کلا ما که در حال دیدن فیلم هستیم (در مدل vr box 2 ) صدایی پخش می شود؟
2. شما گفتین که زاویه دید این مدل 115 درجه است . پس اگر ما بخواهیم فیلم یا بازی 360 درجه ای دانلود کنیم چه می شود ؟