بدمینتون ورزشی است که امروزه در میان مردم جهان شهرت چندانی ندارد، ولی به هرحال هنوز افرادی پیدا می شوند که در مورد این ورزش اطلاعات کافی دارند و آن را انجام می دهند. یکی از دلایلی که محبوبیت این ورزش در میان مردم کاهش یافته است این است که ورزش های توپی دیگر مانند تنیس و بیسبال تمام شهرت و علاقه را از آن خود کرده اند.
پیدایش بدمینتون
ورزشی که امروزه ما به عنوان بدمینتون از آن یاد می کنیم، در اواسط قرن نوزدهم توسط انگلیسی ها اختراع شد. اما بازی با راکت و توپ توری حدود صد سال بود که به همین صورت انجام می شد. مخصوصا در اروپا و آسیا ورزش هایی مانند بازی با چوگان و تخته چوگان از این ورزش مشتق گرفته شده اند. فدراسیون بین المللی بدمینتون (IBF) در سال ۱۹۳۴ تاسیس شد. در آن زمان، کشورهای زیادی به فدراسیون بین المللی بدمینتون پیوستند: مثل انگلستان، اسکاتلند، ولز، کانادا، دانمارک، فرانسه، ایرلند، هلند و نیوزیلند. از آن زمان به بعد شهرت ورزش بدمینتون در سراسر اروپا و جهان افزایش پیدا کرد. ورزش بدمینتون به عنوان یکی از ورزش های المپیکی شناخته می شود، که توسط کشورهای آسیایی انجام می شود؛ در کشورهایی مثل چین، اندونزی، هند، مالزی و کره جنوبی، و مردان و زنان بسیاری به ورزش بدمینتون علاقه مند هستند. در سال ۲۰۰۶، نام فدراسیون بین المللی بدمینتون به (BWF) تغییر یافت، امروزه فدراسیون جهانی این ورزش در کوآلالامپور مالزی کلیه فعالیت های ورزشی بدمینتون را زیر نظر دارد.
بازی بدمینتون
بازی بدمینتون که خود به صورت انفرادی و چند نفره نیز انجام شود، از سه بازی (گیم) تشکیل می شود (کسی که دو بازی اول را برنده شود، کل بازی را برده است). هدف این است که امتیازات به ۲۱ برسد ولی هر دو بازیکن باید دو امتیاز با همدیگر تفاوت داشته باشند که بازی تمام شده اعلام شود. اگر امتیازات دو بازیکنان به ۲۹ برسد، بازیکنی که زودتر به ۳۰ برسد، برنده می شود. بازی اینگونه شروع می شود که داور برای انتخاب سرویس و زمین از انداختن سکه استفاده می کند.
سرویس: همان طور که در تصویر پایین می بینید سرویس های این بازی باید در منطقه سرویس انجام شود. اگر امتیازات شما زوج است، باید در طرف راست زمین سرویس بزنید، در غیر این صورت در سمت چپ باید سرویس بزنید. سرویس باید به صورت موازی زده شود، یعنی اگر سرویس خود را در سمت راست اجرا کردید توپ باید به سمت راست زمین حریف برود. اگر توپ (هنگام اجرای سرویس) از زمین بیرون برود، حریف شما امتیاز می گیرد.
سرویس های بدمینتون به دو دسته تقسیم می شوند: کوتاه و بلند
سرویس کوتاه: اگر با دست راست سرویس میزنید ، پای چپ خود را کمی جلوتر بیاورید. برای گول زدن حریف خود هنگام زدن سرویس، سرعت راکت بدمینتون خود را کم و زیاد کنید تا در ضربه زدن شما دچار شک و تردید شود.
سرویس بلند: درست همانند سرویس کوتاه انجام می شود ولی قدرت ضربه و ارتفاع توپ باید بیش از اندازه بالا باشد که به راحتی به سمت زمین حریف برود. مراقبت باشید که زدن این ضربات توپ را به خارج را زمین نبرد.
قوانین زمین بدمینتون
مساحت زمین بازی بدمینتون بسته به تعداد بازیکنان تنظیم می شود. اگر بازیکن به صورت انفرادی بازی می کند زمین باید ۱۳.۴ متر طول و ۵.۱۸ متر عرض داشته باشد. ولی در صورتی که گروهی انجام می شود باید ۱۳.۴ متر طول و ۶.۱۰ متر عرض داشته باشد.زمین با یک تور بازی به دو قسمت تقسیم می شود. جنس این تور از طناب نازک و پارچه است. حاشیه اطراف تور از بالا ۷.۵ سانتی متر است. عرض این تور از بالا به پایین ۷۶ سانتی متر است و این تور ۱.۵ متر از زمین ارتفاع دارد.
خطوط اطراف زمین عرض زمین را تعیین می کند. خطوط آخر هر قسمت از زمین محدوده ضربات سرویس را تعیین می کند. در تصویر زیر می توانید ببینید که محدود سرویس در هر طرف زمین ۱.۹۸ است و شما باید در این محدوده سروی های خود را اجرا کنید. در طرف زمین مقابل نیز توپ باید فرود بیاید. اگر هنگام اجرای سرویس توپ در زمین شما اصابت کند به حریف شما امتیاز داده می شود.
تجهیزات لازم برای بدمینتون؛ توپ پردار/ راکت مخصوص تنیس / فضای مخصوص بدمینتون
شاتل یا تپ بدمینتون: توپ بدمینتون شانزده قسمت دارد، تمامی این قسمت ها باید از پرک باشند (اگر بازی خیلی رسمی نباشد می توان از پرک پلاستیکی نیز استفاده کرد). وزن این توپ باید حدود ۴.۷ یا ۵.۵ گرم باشد. قسمت پایینی توپ از جنس پلی راتن است و ضربه راکت به این قسمت زده می شود. به دلیل سبکی و سرعت بالای این توپ، توپ هایی که از جنس فابریک پر قو ساخته شده باشند سرعت بیشتری دارند که گاهی اوقات سرعت این توپ نیز به ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت می رسد.
راکت بدمینتون: راکت بدمینتون از فیبر کرین و تیتانیوم ساخته شده است ولی در عین حال سرعت و کارایی بالایی دارند.وزن این راکت 100 گرم است. طول این راکت به ۶۸ سانتی متر می رسد و از زنجیر هایی تشکیل شده است که به طور افقی و عمودی در هم دوخته شده اند. این راکت بدمینتون می تواند نیرویی بالغ بر حدود ۷ الی ۱۱ پوند را تحمل کند.
قضاوت در بدمینتون
بازی بدمینتون حدود ۱۲ تا داور دارد (بله، یک زمین کوچک و این همه داور!) که چندین کاربرد مختلف دارد:
داور: کسی است که داوران دیگر به او کمک می کنند. تصمیمات آخر در مورد خطا های بازی و قوانین بازی و امتیازات بر عهده ی وی خواهد بود.
داور روی خط: در یک بازی برای خطوط بازی ۱۰ داور در نظر گرفته می شود که باید ببینند که آیا توپ از زمین خارج شده است یا نه. این داورها می توانند در مورد صحت اجرای قوانین به داور هشدار بدهند.
داور سرویس: وظیفه این داور این است که قوانین مربوط به سرویس را زیر نظر گیرد تا بازیکنان از آن تخطی نکند، قوانینی مثل زمان زدن سرویس و طول زمین سرویس.
قوانین بازی بدمینتون
قوانین بدمینتون ساده و ابتدایی هستند و تعدادشان خیلی زیاد است. بنابراین تنها به چند مورد مهم از این قوانین نیز اشاره می کنیم.
- سرویس زنی: سرویس باید به صورت موازی انجام شود در غیر این صورت حریف امتیاز را کسب می کند.
- بازی روی تور: در صورت اصابت توپ، راکت و یا بدن بازیکن با تور، امتیاز به حریف داده می شود و به حساب بازیکن خاطی یک خطا محسوب می شود.
- اجرای سرویس از سمت اشتباه زمین: همان طور که گفته شد، نحوه اجرای سرویس به امتیازات شما بستگی دارد. اگر از جهت اشتباه سرویس بزنید به صورت خودکار خطا محسوب می شود و حریف مقابل امتیاز کسب می کند. اگر شما این حرکت را اشتباه زدید، حریف شما نباید حرکت کند. در صورتی که شما حرکت را اشتباه زدید و حریف شما حرکت کرد بازی ادامه می یابد، ولی در غیر این صورت حریف شما امتیاز کسب می کند.
- موارد زیر خطا محسوب میشود:
- اگر سرویس به درستی زده نشود.
- اگر توپ در هنگام بازی خارج از مقیاس های مشخص شده فرود آید.
- اگر توپ از داخل عرض تور عبور کند.
- اگر پس از اصابت به تور از آن عبور نکند.
- اگر توپ به سقف یا موانع دور زمین برخورد کند.
- اگر توپ به بدن یا لباس بازیکن برخورد کند.
- اگر به توپ در زمین حریف ضربه وارد شود.
- برخورد لباس یا راکت به تور
- زمانی که توپ در حال عبور از بالای تور است مانع ضربه زدن حریف شود.
- در طول بازی، بازیکن به طور عمد تمرکز حریف خود را بهم بزند. (مثل ایجاد سر و صدا و حرکات غیر ورزشی).
- در حین بازی، حمل توپ صورت گیرد – توپ بر روی راکت با کمی مکث حمل شده و سپس پرتاب پود.
- اگر دو ضربه به توپ توسط یک بازیکن وارد شود.
- برای هر اتفاق پیش بینی نشده یا تصادفی بازی از سر گرفته می شود (از سر گرفتن بازی همان به جا دادن است).
- به جز زمان سرویس اگر توپ روی تور یا بعد از عبور از آن در زمین حریف داخل مشبکهای تور گیر کند بازی از سر گرفته می شود.
- اگر زننده و گیرنده سرویس هر دو به طور همزمان هنگام سرویس مرتکب خطا شوند بازی از سر گرفته می شود.
- اگر زننده سرویس قبل از اینکه گیرنده سرویس آماده دریافت باشد اقدام به زدن سرویس نماید به جا داده می شود.
- اگر در جریان بازی توپ خرد شود یا نوک توپ از پرک آن جدا شود به جا داده می شود.
- اگر داور خط ورود توپ را ندیده باشد و داور نتواند تصمیم بگیرد به جا داده می شود.