آموزش مدیریت مسائل مالی و ارزش پول به کودکان

برای آموزش مدیریت مالی و ارزش پول، کودکان را در مورد دخل و خرج خانه آگاه کرده و مسئولیت پذیری و کار در خانه را با پول توجیبی آنها مرتبط کنید.

ستاره | سرویس روانشناسی – پول در زندگی نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند و انسان‌ را در موقعیت‌های تصمیم گیری خاصی قرار می‌دهد. لذا آشنا کردن کودکان و نوجوانان با ارزش پول و توانا کردن آنان در مدیریت مالی از مواردی است که ضرورت دارد خانواده‌ها به آن به طور جدی توجه کنند. این مهارتی است که در زندگی آینده به آن نیاز جدی دارند. آموزش، ‌تشویق و توانا ساختن کودکان در نحوه خرج کردن پول، آنها را قادر می‌سازد تا بهتر بتوانند درآمدهای خود را در آینده پس انداز کنند و فرصت‌های پیشرفت زیادتری برای خود مهیا کنند. در ادامه با روش‌های آموزش ارزش پول به کودک و نکات قابل توجه در این زمینه آشنا می‌شویم.

 

شیوه توجه دادن کودکان به ارزش پول

استفاده از پول را به کودکان خود توضیح دهید این کار را هرچه زودتر در سن سه سالگی شروع کنید. به او نحوه خرید از مغازه را یاد بدهید. به او بگویید که پول برای زندگی کردن ضروری بوده و با کار کردن آن را به دست می‌آوریم نه بدون تلاش. هزینه‌ها را به کودکان نشان بدهید و وقتی کودک به بلوغ رسید و پول توجیبی او افزایش یافت از او بخواهید تا از پول خود برای خرید بعضی از چیزها استفاده کند و متوجه شود که هر کس به دنبال تفریحات بیشتری است باید پول بیشتری هم پرداخت کند.

  • خرید اقتصادی را به کودکان یاد بدهید

کودکان خود را وادار کنید تا قیمت کالا را با یکدیگر مقایسه کنند. ببینند که مثلا کدام بسته‌بندی ارزش بیشتری دارد. به آنها دلیل انتخاب بعضی محصولات را بگویید. رفتن به کتابخانه و خواندن آگهی‌های روزنامه‌های قدیمی در مورد تورم توضیحاتی به آنها بدهید این کار برای کودکان سرگرم کننده خواهد بود. آنها به خاطر خواهند آورد که قبلا بابت خرید نان مقداری کمی پرداخت می‌کردند اما الان پول بیشتری پرداخت می‌کنند.

  • خرج کرن پول برای منزل را به کودکان یاد بدهید

به کودکان خود نحوه تخصیص پول به مواردی چون خرید غذا، لباس، تعمیرات، تاسیسات خانه، هزینه‌های اتومبیل و غیره را یاد بدهید. سعی نکنید تا کودکان را از درگیر شدن با این موارد دور نگه دارید بلکه هر یک از آنها را در این امور دخالت دهید. اجازه بدهید صورتحساب ماهانه خانه را حساب کرده و پولی بابت آن تخصیص بدهند.

 

آموزش ارزش پول به کودکان ، پس انداز کردن

 

  • پس انداز کردن پول را به کودکان یاد بدهید

بسیاری از کودکان تا سن ده سالگی معنای پس انداز پول را درک می‌کنند. کودکان موجوداتی هستند که در صرف پول معمولاً بی‌پروا عمل می‌کنند آنها را تشویق کنید تا درصدی از پول خود را پس انداز کنند. بعضی از والدین پس انداز بچه‌ها را با یکدیگر مقایسه می‌کنند. همچنین شیوه پس انداز جاری را به کودکان یاد بدهید. بسیاری از کودکان ۱۶ ساله آمادگی افتتاح حساب جاری محدود و یا کارت اعتباری محدود را دارند. نحوه استفاده از این ابزارها و اینکه چطور این ابزارها را در کنترل خود داشته باشند را به آنها بیاموزید.

  • برای کودکان خود اهداف مالی تعیین کنید

برنامه‌های خود را برای پرداخت شهریه دانشگاه برای آنها توضیح دهید. دانشگاه‌های دولتی که هزینه دریافت نمی‌کنند و دانشگاه‌هایی که بورسیه به دانشجویان می‌دهند را به بچه‌هایتان معرفی کنید. بگذارید هزینه‌های تحصیل و زندگی را خودشان محاسبه کنند و حتی اجازه دهید اگر می‌توانند پول مورد نیاز را خودشان در بیاورندبهترین زمان تعلیم شیوه پول درآوردن به کودکان زمانیست آنها به اندازه کافی بزرگ شده باشند. بگذارید در اوقات فراغت کاری را که خطری برایشان ندارد و در محیطی دوستانه و مطلوب صورت می‌گیرد برای خود پیدا کنند. داشتن کار و درآمد مستقل عزت نفس فرد را افزایش داده و نوعی سرگرمی نیز به حساب می‌آید.

  • بیش از اندازه بر ارزش پول تاکید نکنید

کودکان نیاز دارند تا ارزش پول را به درستی درک کنند. کودکان نیاز دارند تا مدیریت آن را بدانند. این موارد را به آنها یاد داده اما سعی نکنید از پول برای آنها بت بسازید.

 

آموزش ارزش پول و مدیریت مالی به کودکان با کارهای منزل

کارهای بسیاری در منزل هستند که کودکان می‌توانند آنها را به خوبی انجام بدهند. کار کردن به کودکان یاد می‌دهد که هرکس باید در منزل گوشه‌ای از کار را به دست گرفته و مفید باشد. همچنین با اختصاص دادن میزان خاصی از پول توجیبی به انجام کارهای منزل می‌توانید مدیریت مالی را به کودکانتان آموزش دهید. سعی کنید راهبردی مثبتی داشته باشید. هفته را بدون پرداخت پول شروع کنید و به بچه‌های خود بگویید که در صورت کار کردن پول دریافت خواهیدکرد (کار= پول توجیبی). به آنها بگویید که به بعضی از کارها پول خاصی تعلق می‌گیرد.

 

آموزش ارزش پول و مدیریت مالی به کودکان و نوجوانان

 

می‌توانید برای تمام کارهای فرزندان خود از یک جدول استفاده کنید. زمان شروع و اتمام کار و نیز امتیاز هر یک از کارها را معین کنید. کارها را بین کودکان تقسیم کرده طوری که کودکان بزرگتر بیشتر کار بکنند و بیشتر پول از شما بگیرند. این عمل به کودکان یاد می‌دهد که مسئولیت پذیری و گرفتن امتیاز با سن آنها رابطه مستقیم دارد. در صورت نیاز کارها را به کودکان به صورت چرخشی توزیع کنید. می‌توانید از موارد زیر برای سازماندهی بهتر استفاده کنید:
  • برای هر کاری که بچه در منزل انجام می‌دهد پول پرداخت نکنید به آنها بگویید که انجام بعضی از کارهای منزل جزء وظایف بود اما بعضی دیگر جزء وظیفه نمی‌باشد.
  • به آنها بگویید که ابتدا باید کارهای لازم و وظایف خود را انجام بدهند و در صورت لزوم بابت اضافه کاری پول اضافی نیز به آنها پرداخت خواهد شد.
  • منصفانه عمل کنید اگر کودکتان با جدیت در طول زمان معین کار را شروع کرده اما نتواند به موقع آن را تمام کند نشانگر این است که شما زمان کافی به آن اختصاص نداده‌اید. در این صورت سعی کنید رفتار معقول داشته باشید. بگذارید کودکتان کار را تمام کرده و امتیازش را بگیرد و بعد زمان انجام این کار را در جدول افزایش دهید.
  • وقتی نوجوان یا کودک شما برای فعالیت یافت مورد خاصی نیاز به پول دارد اجازه بدهید با انجام کار خاصی مثل تمیز کردن باغچه یا شستشوی ماشین آن را به دست بیاورد.
  • اگر کودکی کار خود را در زمان تعیین شده انجام ندهد کودک دیگر ممکن است به جای آن کار را انجام داده و امتیاز آن را بگیرد.
  • اگر کار محول تا زمان معین انجام نشود هیچ امتیازی به فرد مورد نظر داده نمی‌شود و اگر خودش بخواهد که کار را تمام می‌کند بگذارید کار را تمام کند اما امتیازی به او تعلق نمی‌گیرد.
  • مطمئن باشید که کار محوله با سن کودک تناسب دارد.

در زیر یک نمونه جدول تشویقی مرتبط با کار و پول توجیبی و آموزش ارزش پول را مشاهده می‌کنید:

برای مثال هر امتیاز می‌تواند ۲۰۰ تومان ارزش داشته باشد.

 چهارشنبه  سه شنبه  دوشنبه  یکشنبه  شنبه  
 حمام کردن
۴-۴:۳۰
 
 چیدن میز
۲:۳۰-۲:۴۵
۸ امتیاز
 
 بیرون بردن آشغال
۷-۷:۱۰
۱۰ امتیاز
کیان
 گردگیری
۴-۴:۳۰
۳۰امتیاز
 بیرون بردن آشغال
۷-۷:۱۰
۱۵ امتیاز
 
 چیدن میز
۲:۳۰-۲:۴۵
۱۵ امتیاز
   کیانا
 جاروکشیدن
۴- ۴:۳۰
۳۰ امتیاز
 چیدن میز
۲:۳۰-۲:۴۵
۱۵ امتیاز
   
 لباسشویی
۴-۴:۱۵
۱۰ امتیاز
 آتنا
 

 

منبع: کتاب چگونه با کودک خود رفتار کنیم؟

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید