ستاره | سرویس خواص شناسی – پیازچه از سبزیجات تقریبا ثابت در در بین انواع سبزی های معروف به سبزی خوردن به حساب میآید و به همراه پیاز جز ثابتی از از مواد غذایی مورد نیاز روزانه محسوب شده و کمتر غذایی هست که برای تهیه آن نیاز به پیاز و پیازچه نباشد و با اضافه نمودن آن خوشمزه تر نگردد. پیازچهها در واقع همان پیاز هستند که قبل از رسیدن کامل برداشت میشوند. طعم پیازچه نسبت به پیاز ملایمتر بوده و همچنین تراکم مواد مغذی در پیازچهها بیشتر است. برای آشنایی بیشتر با خواص پیازچه و مزایای استفاده از آن در تهیه غذاها و مصرف خام آن، تا انتها همراه ما باشید.
گیاه شناسی پیازچه
پیازچه های واقعی بومی سیبری هستند و غده تولید نمی کنند و قسمت خوراکی آنها برگ به ویژه قسمت سفید انتهایی برگها است. اما بیشتر انواع پیازچهها، پیازهای جوان هستند که قبل از رسیدن برداشت میگردند و از نظر گیاه شناسی گیاهانی دائمی هستند یعنی چند فصل رشد مداوم می توانند زنده مانده و گل دهند.
خواص پیازچه (طبیعت و خواص درمانی)
خواص پیازچه بسیار شبیه به خواص پیاز و البته تا حدودی خواص تره میباشد. پیازچه دارای خاصیت ضد میکروب، ضد سرطان، ضد چربی، ضد فشار خون و ضد التهاب است. همچنین مصرف پیازچه تاثیر زیادی در جلوگیری و کاهش چربی، قند و فشار خون دارد و به دلیل دارا بودن مواد آنتی اکسیدان در پیشگیری از سرطان به ویژه سرطان روده بزرگ موثر است.
از دیدگاه طب سنتی طبع پیازچه گرم و خشک است. برخی از مهمترین خواص درمانی این سبزی پرخاصیت عبارتند از:
- یکی از مهمترین خواص پیازچه کمک به دستگاه گوارش و پیشگیری و محافظت بدن در مقابل زخم های گوارشی مانند زخم معده و زخم اثنی عشر میباشد.
- پیازچه سرشار از ویتامین ث بوده و از این رو برای سلامت پوست و پیشگیری از چین و چروک پوست مفید است.
- پیازچه نیز همانند پیاز به دلیل میزان بالای سولفور موجود در آن، دارای خاصیت ضد عفونی بوده و مصرف آن، برای درمان عفونت های قارچی موثر است.
- استفاده از ضماد پیازچه برای درمان ورم پا مفید است. به این منظور چند دقیقه پیازچه را به طور کامل در آب بجوشانید، پیازچه پخته را با کمی آب مخلوط و آسیاب کنید تا به شکل ضماد دربیاید و بر روی ورم پا قرا دهید.
- مصرف پیازچه همراه با غذا به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و اشتها را افزایش میدهد.
- ویتامین ب۱ موجود در پیازچه به کاهش خستگی و رفع استرس کمک میکند.
- از دیگر خواص پیازچه رفع گرفتگی بینی است. به این منظور تعدادی پیازچه را خرد کنید و پنبه را آغشته به آب آن کنید و در حفره بینی قرار دهید یا این که چند پیازچه روی بالشت کنار خود قرار دهید.
- پیازچه حاوی اسیدآمینه های متیونین و سیستئین، اسیدفولیک و ویتامین های کا، ب۱، ب۶ ویتامین ث است و از این رو مصرف آن در دوران بارداری بسیار مفید میباشد.
- از خواص پیازچه در طب سنتی کمک به دفع سموم بدن میباشد.
ارزش غذایی پیازچه
پیازچه منبع بسیار خوبی برای ویتامین ث، کروم، فیبر غذایی و منبع خوبی برای منگنز، مولیبدن، ویتامین ب۶، اسید فولیک، پتاسیم و فسفر است. از دیگر مواد اصلی و موثر موجود در پیازچه ترکیبات سولفیدی شامل سیستئین، سولفوکسید و فلاونوئیدها، ساپونین ها و ایزوتیوسیاناتها است. جالب است بدانید مواد مغذی گیاهی در پیازچه ۱۰۰ برابر بیشتر از پیاز معمولی و کاملا رشد کرده است و بیشتر این مواد مغذی در قسمت سبز رنگ پیازچه (دم پیازچه) قرار دارد.
مضرات پیازچه (موارد احتیاطی و منع مصرف)
- از مصرف پیاز چههای پوست کنده و مانده خودداری کنید چرا که پیازچه نیز همانند پیاز میکروبهای موجود در محیط را به سرعت جذب میکند.
- افراد مبتلا به بیماری پفیگوس بهتر است از خوردن پیاز و پیازچه و هم خانواده های آن نظیر سیر، تره و تربچه خودداری کنند.
- در مورد طبخ پیازچه توصیه میشود برای بهره گیری بیشتر از خواص پیازچه، از سرخ کردن زیاد آن پرهیز کنید.
- به طور کلی پیاز و پیازچه چون دارای طبع گرم است، زیاده روی در مصرف آن برای افراد با طبع گرم مضر بوده و موجب فراموشی و سردرد میشود.
شما چه تجربه ای در این زمینه دارید؟ خوشحال میشویم تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.