فواید و خواص برنج قهوه ای چیست؟

مقابله با سرطان، کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی، تقویت استخوانها، پیشگیری از ریزش و سفید شدن موها از خواص برنج قهوه ای (برنج سبوس دار ) است.

ستاره | سرویس خواص شناسی –  برنج بعد از گندم مهمترین غذای بشر را تشکیل میدهد. یکی از انواع برنج، برنج قهوه ای (برنج سبوس دار) است که جایگاه مهمی در طب سنتی داشته و متخصصان تغذیه قرار دادن برنج قهوه ای در رژیم غذایی روزانه حداقل به میزان دو بار در هفته، برای همه گروههای سنی را توصیه میکنند. برنج قهوه ای جزو غلات کامل محسوب شده و بسیاری از افراد مصرف آن را به خاطر خواص فراوانی که دارد به برنج سفید ترجیح میدهند. خواص برنج قهوه ای شامل مقابله و پیشگیری از بروز سرطان، کمک به کاهش وزن و لاغری، حفظ سلامت دستگاه گوارش، تقویت استخوانها، مفید برای سلامت پوست و مو و کمک به تنظیم فشار خون است. برای آشنایی بیشتر با خواص برنج قهوه ای و مزیت استفاده از آن برای سلامتی با ستاره همراه باشید.

عکس برنج قهوه ای، خواص برنج قهوه ای

 

برنج قهوه ای چیست؟

برنج، گياهي يكساله از خانواده غلات است. برنج را به صورت شلتوک به کارخانه می برند. شلتوک دارای چندین لایه است. اگر پوسته اولیه یا خارجی ترین لایه آن برداشته شود، برنج قهوه ای به دست می آید.

 

خواص برنج قهوه ای و مقایسه آن با برنج سفید

طبع برنج قهوه ای نیز همانند برنج سفید سرد و خشک است. برنج قهوه ای همان خواص برنج سفید را داشته، علاوه بر آن خواص درمانی زیر را نیز در بر میگیرد:

  • برنج قهوه ای میزان فیبر بیشتری نسبت به برنج سفید دارد ، لذا مصرف آن باعث احساس سیری و در نتیجه کمک به کاهش وزن و لاغری میشود.
  • مصرف برنج قهوه ای باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری دیابت و پیشرفت این بیماری میگردد.
  • از خواص برنج قهوه ای حفظ سلامت سیستم عصبی بدن و هورمونهای جنسی است. برنج قهوه ای سرشار از منگنز بوده، مصرف یک پیمانه از این برنج ۸۰ درصد نیاز بدن به این عنصر را تامین میکند. منگنز جزو مهم مواد آنتی اکسیدان است و از تخریب سلول پیشگیری میکند؛ همچنین مانع رعشه، ضعف روحی، جوشهای پوستی و آسیبهای لوزالمعده است.
  • استفاده از برنج قهوه ای در رژیم غذایی روزانه به تقویت استخوانها کمک شایانی میکند.
  • برنج قهوه ای به دلیل غنی بودن از ویتامین ب۱ بر قلب و اعصاب تاثیر مطلوب می گذارد و به دلیل سرشار بودن از ویتامین ب۳، رفع کننده آشفتگی های روحی و اضطراب بوده و موجب خوش خلقی می شود.
  • برنج قهوه ای در درمان یبوست مفید بوده و به پیشگیری و درمان سرطان روده کمک میکند.
  • یکی دیگر از مهمترین خواص برنج قهوه ای، تاثیر آن بر سلامت مو و پوست بوده، مصرف این برنج از ریزش مو و سفید شدن زودرس موها جلوگیری میکند.
  • برنج قهوه ای به دلیل دارا بودن میزان بالایی از عنصر سلنیوم بر عملکرد غده تیروئید موثر بوده، به طور کلی در تنظیم متابولیسم هورمون تیروئید و عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز اهمیت اساسی دارد.

 

ارزش غذای برنج قهوه ای

ازش غذایی برنج قهوه ای به دلیل دارا بودن سبوس بسیار بیشتر از برنج سفید میباشد. این برنج حاوی بیشتر املاح و ویتامینهای ضروری مورد نیاز بدن بوده، منبع خوبی از منیزیم، فسفر، سلنیوم، ویتامین ب۱، ب۳، ب۶، منگنز و فیبر است که در تامین سلامتی بدن نقش زیادی دارد، جالب است بدانید زمانی که برنج قهوهای به برنج سفید تبدیل می شود تقریبا ۹۰ درصد ویتامین ب۶، نیمی از منگنز، فسفر، آهن، فیبر و اسیدهای چرب ضروری آن از بین می رود. همچنین نحوه پخت این برنج نیز مهم بوده بر میزان جذب مواد موجود در آن توسط بدن موثر است.

 

جدول ارزش غذایی برنج قهوه ای در مقایسه با برنج سفید (در ۱۰۰ گرم)

 مواد و محتویات  برنج قهوه ای  برنج سفید
 کالری  ۳۶۰ کالری  ۳۶۲ کالری
 آب  ۱۲ گرم  ۱۲ گرم
 پروتئین  ۷/۵ گرم  ۶/۶ گرم
 نشاسته  ۷۶ گرم  ۸۰ گرم
 کلسیم  ۳۲ میلی گرم  ۲۵ میلی گرم
 فسفر  ۲۲۰ میلی گرم  ۹۵ میلی گرم
 آهن  ۱/۶ میلی گرم  ۰/۸ میلی گرم
 سدیم  ۱۰ میلی گرم  ۵ میلی گرم
 پتاسیم  ۲۱۵ میلی گرم  ۹۰ میلی گرم
 ویتامین ب۱  ۰/۳۵ میلی گرم  ۰/۰۶ میلی گرم
ویتامین ب۲   ۰/۰۵ میلی گرم  ۰/۰۳ میلی گرم
 ویتامین ب۳  ۴/۸ میلی گرم  ۱/۵ میلی گرم
 فیبر  ۰/۵ گرم  ۳/۵ گرم
 چربی  ۰/۴ گرم  ۱/۶ گرم
 اسید چرب غیر اشباع  ۰/۱ گرم  ۰/۶ گرم

 

 

مضرات برنج قهوه ای (موارد احتیاطی و منع مصرف)

لازم به ذکر است در مورد مصرف برنج قهوه ای، در مواردی دیده شده است که زرد یا قهوه‌ای بودن رنگ برنج به دلیل شرایط بد انبارداری، نم زدن برنج‌ها در اثر رطوبت هوا و شرایط بد نگهداری است و خطر آلودگی برنج به قارچ وجو دارد. در چنین شرایطی، برنج می‌تواند به سموم قارچی آلوده بشود و تغییر رنگ بدهد. متاسفانه برخی از سودجویان، این برنج‌های رنگ‌گرفته و قارچ‌زده را با برنج‌های قهوه‌ای سالم مخلوط می‌کنند و تمام محصول را به نام برنج قهوه‌ای می‌فروشند. با این حساب توصیه می‌شود هنگام خرید برنج قهوه‌ای، دقت کنید که محصولی با مارک و نشان معتبر و دارای تاییدیه‌های بهداشتی لازم را خریداری کنید تا گرفتار مصرف برنج‌های ناسالم و مشکلات ناشی از آن نشوید.

شما چه تجربه ای در این زمینه دارید؟ خوشحال می‌شویم تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید