۲۱ اسفند؛ روز بزرگداشت نظامی

از سال ۱۳۹۵ روز ۲۱ اسفند روز بزرگداشت نظامی گنجوی اعلام شده است. این روز به پیشنهاد استاد سعید شفیعیون بوده و به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده و در تقویم ایران جای گرفته است.

از گنج پنجگانه نظامی چقدر خوانده اید و کدام ابیات زیبایش را در خاطر سپرده‌اید؟ نظامی گنجوی که خود تبدیل به گنجی برای زبان و ادب پارسی گشته و از مفاخر ما محسوب می‌شود در روز ۲۱ اسفند تجلیل می‌گردد. برای آشنایی بیشتر با این شاعر و روز بزرگداشتش با ما همراه باشید.

21 اسفند؛ روز بزرگداشت نظامی

 

روز بزرگداشت نظامی
تاریخ
۲۱ اسفند
علت نامگذاری
پیشنهاد دکتر شفیعیون برای بزرگداشت نظامی گنجوی به عنوان یکی از چهار قله ادب پارسی

 

تاریخچه روز بزرگداشت نظامی

سال ۱۳۹۵ به پیشنهاد دکتر سعید شفیعیون استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان و با تصویب اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی روز ۲۱ اسفند به نام روز بزرگداشت نظامی گنجوی نامگذاری شد و سپس در تقویم جمهوری اسلامی ایران ثبت گردید.

 

21 اسفند؛ روز بزرگداشت نظامی

 

تعریفی از شخصیت نظامی گنجوی

جمال‌الدین ابومحمّد الیاس بن یوسف بن زکی بن مؤید، متخلص به نظامی و مشهور به حکیم نظامی در قرن ششم هجری قمری در گنجه (آذربایجان کنونی) به دنیا آمد. این شاعر و داستان‌سرا و پارسی‌گوی ایرانی و هم دوره با سلجوقیان(دوازدهم میلادی)، به‌عنوان پیشوا و سرآمد داستان‌سرایی در ادب پارسی شناخته شده‌است.

نظامی را در کنار حافظ شیرازی، سعدی و فردوسی یکی از چهار ستون ادب فارسی می‌دانند. شاعری قصه پرداز که آثار مهمی را در حوزه ادبیات تعلیمی پدید آورده است. اگرچه پیش از نظامی نیز داستان سرایی در زبان فارسی وجود داشت اما تنها شاعری که توانست تا پایان قرن ششم  شعر تمثیلی را در زبان فارسی به اوج تکامل برساند، نظامی است. او در انتخاب کلمات مناسب و ایجاد ترکیبات نو و خاص و اختراع معانی و مضمون‌های تازه و دلپسند و در توصیف بی‌مانند است. مهارت او در تنظیم و ترتیب منظومه‌هایش مقلدان بسیاری را پس از او به دنبال آورد.

پنج گنج نظامی گنجوی عبارت‌ست از مخزن الاسرار، خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، هفت پیکر و اسکندرنامه. نظامی غیر از پنج گنج، دیوان قصاید و غزلیاتی هم دارد. قصاید او به پیروی از سنایی در وعظ و حکمت سروده شده است. او از آغاز جوانی به تحصیل ادب و تاریخ همت گماشت و با اصول عرفان و تصوف آشنا بود. نظامی گنجه‌ای نیز مانند فردوسی و سعدی به سبک و روشی خاص خود دست یافت. اگرچه زبان شعری نظامی دارای اطناب و بازی با الفاظ و اصطلاحات علمی و فلسفی و ترکیبات عربی و گاهی در بعضی ابیات دارای پیچیدگی معنی است، اما زیبایی‌های کلام او چنان است که او را یکی از بزرگترین شاعران فارسی زبان و مخصوصا در فن خود یعنی داستان‌سرایی بی‌همتا کرده است.

نظامی بیشتر عمر خود را در گنجه گذرانید و در نهایت در همین شهر در در فاصلهٔ سال‌های ۶۰۲ تا ۶۱۲ هجری درگذشت و به خاک سپرده شد. 

 

پنج گنج نظامی

 

هدف از بزرگداشت نظامی گنجوی

ادبیات فارسی سهم بسیار عظیمی در شناساندن فرهنگ غنی ایران دارد و نظامی گنجه‌ای که یکی از چهار قله ادبیات فارسی و استاد داستان سرایی است از مفاخر فرهنگی ما محسوب می‌شود. بی شک روز بزرگداشت نظامی می تواند حرکت موثری در نظامی‌شناسی ایجاد کند و چه در ایران و یا سایر نقاطی که برای زبان فارسی اعتبار قائل می‌شوند تاثیرگذار باشد. در این روز با برگزاری مراسم بزرگداشت و کنگره‌هایی نظامی و آثارش مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرد و شناسانده می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم گزیده ای از بهترین اشعار نظامی گنجوی را در سایت ستاره بخوانید و لذت ببرید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید