آموزش “کاشت هل در گلدان” شرایط پرورش و مراقبت های لازم

کاشت هل در گلدان از طریق کاشت بذر هل امکان پذیر است. برای این کار به گلدان مناسب، خاک حاصلخیز و بذر تازه هل نیاز دارید. از طرفی شرایط محیطی مناسب برای پرورش این گیاه باید رعایت شود.

کاشت هل در گلدان

هل یکی از ادویه‌ها و چاشنی‌های سرشار از خاصیت است. بسیاری از افراد، به دلیل فواید و خواص شگفت انگیز هل برای سلامتی، علاقه زیادی به کاشت این گیاه در گلدان داشته و دوست دارند تا از محصول ارگانیک خود استفاده کنند. کاشت هل خوشبو در گلدان، مانند کاشت بادام زمینی و یا کاشت سیب زمینی در گلدان بسیار راحت و لذت‌بخش است. از این‌رو قصد داریم در این مطلب از سایت ستاره، به شما روش کاشت هل در گلدان، مراقبت، پرورش و نحوه زمان برداشت آن را آموزش دهیم.

 

کاشت هل در گلدان

زمان کاشت هل در گلدان

بهترین زمان کاشت هل در گلدان، اواخر فصل تابستان و پاییز است؛ اما اگر قصد کاشت هل را دارید، با رعایت شرایط محیطی مورد نیاز این گیاه می‌توانید در هر فصلی از سال نسبت به کاشت آن اقدام کنید.

 

کاشت هل در گلدان
طرز کاشت هل در گلدان

 

مراحل کاشت هل در گلدان

۱. تهیه گلدان مناسب

گلدان‌هایی با سطح مقطع بزرگ برای کاشت هل مناسب هستند. همچنین گلدانی با ارتفاع متوسط، حدودا ۲۰ سانتی‌متر، برای کاشت این گیاه مناسب است. توجه داشته باشید که بهتر است که جنس گلدان از سفال باشد تا از پوسیدگی ریشه گیاه جلوگیری شود. از طرفی باید گلدان شما دارای سوراخ‌های زهکشی مناسب باشد تا آب اضافه از ته گلدان خارج شود.

۲. خاک مورد نیاز

هل برای رشد و پرورش به خاک غنی و حاصلخیز نیاز دارد. برای کاشت هل در گلدان می‌توانید از ترکیبی از خاک باغچه، پیت ماس یا کوکوپیت و مقداری کود پوسیده دامی استفاده کنید؛ همچنین برای افزایش زهکشی خاک، بهتر است مقداری ماسه به آن بیافزایید. بعد از تهیه بافت خاک مورد نظر، گلدان را با این خاک پر کنید.

۳. خیساندن بذر هل

برای این کار ابتدا کپسول‌های بذر را که همان دانه‌های هل هستند را برای چند دقیقه در آب قرار می‌دهیم. سپس به آرامی کپسول را باز می‌کنیم و بذرها را بیرون می‌آوریم. در مرحله بعدی، بذرها را با آب می‌شوییم تا پوشش چسبناک آن در آب از بین برود. بذرها را به مدت دو روز درون آب قرار می‌دهیم و پس از این مدت درون دستمال خیس قرار داده تا جوانه بزند. بعد از جوانه زنی می‌بایست بلافاصله بذرها را در گلدان بکاریم.

 

کاشت هل در گلدان
پرورش و کاشت هل در گلدان

۴. کاشتن بذر هل 

برای کاشتن دانه هل در گلدان، ابتدا سطح خاک را با استفاده از یک آب‌پاش به خوبی مرطوب کنید. سپس با استفاده از یک بیلچه باغبانی سطح خاک را صاف کرده تا آماده کاشت شود. بذرهای هل را که از قبل خیسانده‌اید و جوانه زده‌اند را روی سطح خاک بپاشید و با مقداری از خاک روی آن را بپوشانید. در پایان نیز با استفاده از آب‌پاش، مجدداً سطح خاک را مرطوب کنید.

 

مراقبت و نگهداری از جوانه هل

۱. نور

مکانی روشن و پر نور اما به دور از نور مستقیم آفتاب برای رشد و پرورش گیاه هل مناسب است. از این‌رو، پس از جوانه زدن بذرها، باید گلدان خود را به مکانی نورگیر منتقل کنید.

۲. دما

گیاه هل بهترین رشد را در دمای ۲۴ تا ۲۲ درجه سانتیگراد و حداکثر ۲۶ درجه سانتیگراد دارد. دقت داشته باشید که گیاه هل در دما‌های خیلی پایین و خیلی بالا از بین می‌رود.

 

کاشت هل در گلدان
آموزش کاشت هل در گلدان

 

۳. وزش باد

گیاه هل به وزش باد شدید بسیار حساس است. وزش باد باعث کاهش یافتن محصول این گیاه می‌شود. از این‌رو، از قرار دادن گلدان در معرض باد اجتناب کنید.

۴. آبیاری

از آنجایی که هل گیاهی رطوبت پسند است، باید همواره گلدان آن را مرطوب نگه دارید. زمانی باید این گیاه را آبیاری کرد که سطح خاک تا حدودی رطوبت خود را از دست داده باشد و نه اینکه کاملاً خشک شده باشد. همچنین باید با عمل غبارپاشی نسبت به افزایش رطوبت هوای اطراف برگ‌ها اقدام کنید. البته آبیاری بیش از اندازه و نامناسب این گیاه می‌تواند منجر به سیاه شدن برگ‌ها، بخصوص برگ‌های پایینی گیاه، پوسیدگی ساقه‌ها و ریشه‌های گیاه و از بین رفتن آن شود. خشکی و کمبود رطوبت خاک نیز در ابتدا موجب سوختگی و خشکی حاشیه و نوک برگ‌ها و سپس قهوه‌ای شدن و چروکیدگی تمامی برگ می‌شود.

۵. اسیدیته خاک

هل خاک‌های سنگین رسی و خاک لومی – رسی را ترجیح می‌دهد. پی اچ مناسب خاک برای رشد و نمو گیاه هل، بین ۴٫۲ تا ۶٫۸ است.

 

کاشت هل در گلدان
مراقبت و نحوه کاشت هل در گلدان

 

۶. آفات و بیماری‌ها

از مهم‌ترین بیماری‌های گیاه هل، بیماری پوسیدگی کپسول آن است. عامل این بیماری گونه‌های مختلف قارچ فیتوفتورا و فوزاریوم است. برگ‌های آلوده به این بیماری حالت آبگزیدگی پیدا کرده و این حالت از نوک و حاشیه برگ‌ها به سمت مرکز برگ توسعه یافته و به مرور تمام برگ را آلوده می‌کنند. محل آلوده خشک شده و در نهایت بافت‌های آلوده خرد می‌شوند. رطوبت بالا و پایین بودن دمای خاک طی ماه‌های تیر تا شهریور نیز سبب شیوع این بیماری می‌شود.

۷. کود دهی

با توجه به نیاز بالای گیاه هل به مواد و عناصر غذایی، افزودن مقادیر مناسبی از کودهای شیمیایی به همراه کودهای آلی، نقش مهمی در افزایش عملکرد میوه هل و همچنین بهبود کیفیت آن دارد.

 

زمان و نحوه برداشت دانه هل

مدت زمان مورد نیاز برای رشد و برداشت کپسول‌های هل، از ۴ الی ۶ هفته بعد از کاشت این گیاه است؛ اما گاهی بیش از ۲ ماه نیز زمان برای رسیدن دانه‌ها نیاز است. کپسول‌های هل را زمانی که تقریباً رسیده هستند، برداشت می‌کنند؛ یعنی قبل از اینکه رنگ آن‌ها به زرد گرائیده شود، باید نسبت به برداشت آن‌ها اقدام کرد.

 

کاشت هل در گلدان
بیماری‌های گیاه هل

 

سخن پایانی

در این مطلب، روش کاشت هل در گلدان و نحوه مراقبت از آن آموزش داده شد. شما می‌توانید با کاشت هل در منزل، تجربه‌ای جالب از کاشت این گیاه جذاب را داشته باشید. آیا شما تا به حال هل کاشته‌اید؟ لطفا تجربیات و نظرات خود را با ما و سایر کاربران سایت ستاره به اشتراک بگذارید. همچنین در انتها به شما پیشنهاد می‌کنیم با کاشت فلفل در گلدان و کاشت لوبیا سبز در گلدان نیز، در سایت ستاره آشنا شوید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

  • سلام من چهار بار کاشتم در گلدان اما سبز نشد اصلا جوانه نزد

  • بدون نام

    سلام بسیارعالی من بذر هل کاشتم یک هفته ای جوانه زده

  • علیرضا

    سلام میخواستم ازتون سوال کنم بعد از دو وز خیساندن دانه هل چه مدت آن را باید در دستمال نمناکی گذاشت تا جوانه بزند چون من این روش رو انجام دادم جوانه نمی زند که هیچ آخر هم می پوسد لطفا راهنمایم کنید ممنون

    • فردین ساریخانی

      درا بتدا از تازه بودن دانه هل مطمئن شوید. سپس کپسول‌های بذر را که همان دانه‌های هل هستند را برای چند دقیقه در آب قرار می‌دهید و به آرامی کپسول را باز می‌کنید و بذرها را بیرون می‌آورید.
      در مرحله بعدی، بذرها را با آب می‌شویید تا پوشش چسبناک آن در آب از بین برود. بذرها را به مدت دو روز درون آب قرار می‌دهید و پس از این مدت درون دستمال خیس قرار داده تا جوانه بزند.

  • سلام ببخشید من موز هم در خانه رشد میکنه حالا شرایطش مثل درخت موز هست؟

  • بدون نام

    بسیار عالی

  • بدون نام

    سلام
    از زمان کاشت دانه تا برداشت محصول چقدر زمان میبرد ؟
    با تشکر

    • فردین ساریخانی

      بذرهای هل آهسته و به کندی جوانه می زنند یعنی 4 الی 8 هفته جوانه زنی آنها می تواند طول بکشد. از زمان روییدن گیاه از بذر تا زمان بالغ شدن گیاه و تولید هل، نیز حدود سه سال زمان مورد نیاز است.

  • سلام واقعاممنونم ازسایت بسیارخوبتون
    استاد یه سوال داشتم زمانی که تخم هل رو می شویم وبعددر دستمال نگهداری میکنم هیچ جونه ای نمیزنه حتی بعضی مواقع تادوماه هم صبرمی کنم ولی جونه ای نمیزنه لطفا راهنمایم کنید

    • فردین ساریخانی

      لازم است دانه هل تازه و دارای قدرت جوانه زنی باشد. عمر بذرهای در داخل میوه‌ها حدود 2 سال است و اگر از بذرهای کهنه تر استفاده شود این بذرها جوانه نمی‌زنند. بذرها را می توان از داخل پوشش هل در آرود و مصرف کرد البته بذرهایی مناسب است که سبز و نارس نباشند و قهوه‌ای رنگ شده باشند. سبز بودن بذر نشانه نرسیده بودن آن است .از بذر استاندارد استفاده کنید.

  • سلام . خضری هستم ازتهران

    من لوبیا چیتی در گلدان کاشتم سبز شد ولی لوبیا نداد و خراب شد …

  • احمد نظری

    سلام. به قول شما دانه ی هل فراوری نشده را از کجا گیر بیاریم ، در تهران آدرس جای مشخص دارید؟

  • یک ماهه تو دستمال کرنکس مرطوب نگه داشتم دریغ از ی جوانه

    • فردین ساریخانی

      احتمالا دانه هلی که کاشته اید ، قدرت جوانه زنی پایینی دارد. از دانه هل تازه استفاده کنید

  • نیلوفر

    سلام ببخشید از اونجای که تو متن اشاره کردید که هل گیاهی رطوبت پسنده می شه براش جزیره درست کرد؟

    • فردین ساریخانی

      بله به شرطی که کف گلدان به هیچ عنوان با آب داخل زیرگلدانی تماس نداشته باشد. ترجیحا از طریق غبارپاشی با آب جوشیده سرد شده رطوبت گیاه را تامین کنید.

  • بدون نام

    باید گلدان در هوای آزاد باشد؟ یا داخل منزل هم میشه؟

    • فردین ساریخانی

      در صورت مناسب بودن فضای باز از نظر میزان درجه حرارت و نور، نگهداری آن در فضای باز نیز امکانپذیر است.

  • محمد حسین

    سلام اینطور که گفتید اصلا جوانه نزد بذر سال جدید ورسیده هم استفاده کردم روش دیگه ای نیست

    • فردین ساریخانی

      توجه داشته باشید شما نمی توانید بذرهایی که از فروشگاه های مواد غذایی تهیه می کنید و فراوری شده اند را بکارید و باید بذر دارای قدرت نامیه را برای کاشت تهیه کنید. همچنین میتوانید قلمه های ریزوم گیاه را از فروشگاههای محصولات کشاورزی تهیه کنید.

      • ناشناس

        من بذرهل سه روز توآب گذاشتم بعدسه روز توگلدون کاشتم دوسه روزبعدش جوانه زد تااینجای کارم خوب پیش رفته

  • بدون نام

    سلام ببخشید میخاستم ببینم خودتون پرورش دادید ؟ یعنی امکانش هست تو ایران پرورش داده بشه ؟

    • فردین ساریخانی

      منشاء هل، مناطق گرم و حاره ای گزارش شده است. از این رو این گیاه در طول رویش به نور کافی، اب فراوان و گرمای مناسب نیاز دارد. این گیاه در مناطقی که بارندگی سالانه آن بین 1500 تا 7000 میلی متر می باشد می روید.همچنین می توان آن را در ارتفاعات 760 تا 1500 متر از سطح دریا کشت کرد. کشت هل در ارتفاعات بالاتر (بیش از 1500 متر از سطح دریا) مناسب نبوده و سبب محدودیت در رشد گیاه می شود. ولی کاشت در گلخانه با تامین شرایط مورد نیاز امکانپذیر خواهد بود.

  • بدون نام

    با سلام من دانه های هل را به روشی که گفتید اماده کردم ولی جوانه نمیزن تا به گلدان انتقال بدهم باید چه کار کنم

    • فردین ساریخانی

      عمر بذرهای در داخل میوه‌ها حدود 2 سال است و اگر از بذرهای کهنه تر استفاده شود این بذرها جوانه نمی‌زنند. بذرها را می توان از داخل پوشش هل در آرود و مصرف کرد البته بذرهایی مناسب است که سبز و نارس نباشند و قهوه‌ای رنگ شده باشند. سبز بودن بذر نشانه نرسیده بودن آن است .

نظر خود را بنویسید