ستاره | سرویس عمومی – پست، قدیمیترین ابزار ارتباطی مردم یک کشور با ساکنان دیگر سرزمینها و مناطق جهان است. هر پستچی از انجام ۳۰۰۰ سفر جلوگیری میکند، که هر سفر افزون بر هزینه، پیامدهای دیگری چون اتلاف وقت، فشارهای عصبی و روحی، آلودگی هوا و انواع خسارتهای احتمالی مالی و جانی را نیز به همراه دارد.
روز جهانی پست |
|
تاریخ |
۹ اکتبر مصادف با ۱۷ مهر
|
علت نامگذاری | این روز، سالروز امضا قرار داد برن و تشکیل اتحادیه کل پست در «برن» سوئیس است. نام اين اتحاديه پس از ۴ سال با پيوستن كشورهاى ديگر به “اتحاديه جهانى پست” تغيير كرد. |
تاریخچه روز جهانی پست
روز ۱۷ مهر ۱۲۵۳ برابر با ۹ اكتبر ۱۸۷۴ ميلادى براى اولين بار به پيشنهاد “هنريخ ون استفان” مدير كل پست كنفدراسيون آلمان شرقى، قرار دادى با عنوان “قرار داد برن ” در زمینه تاسيس «اتحاديه كل پست» در «برن» سوئيس، توسط ۲۲ كشور جهان به امضا رسيد. كشورهاى امضا كننده بر اساس توافق به عمل آمده، یک قلمرو پستى را تشکيل دادند. اين قرار داد، آزادى ترانزيت براى مبادله متقابل مراسلات را در سراسر قلمرو اتحاديه، تامين و تضمين مى كرد. نام اين اتحاديه پس از ۴ سال با پيوستن كشورهاى ديگر به “اتحاديه جهانى پست” تغيير كرد.
در سال ۱۹۶۹ کنگره توكيو در قطعنامه ۲۱۱ خود بـه كشورهاى عضو توصيه كرد، روز ۹ اكتبر (۱۷مهر) هر سال را به عنوان “روز جهانى پست” تعيين كنند. به اين ترتيب از سال ۱۹۷۰ و در روز جهانى پست، بسيارى از اداره هاى پست در سراسر جهان به اقدامات گسترده اطلاعاتى و تبليغاتى و تشريح نقش پست در زندگى بشر مى پردازند.
اكنون بيش از ۱۷۰ كشور، عضويت اين اتحاديه را دارند و ايران نيز در ۲۲ مهر ۱۲۵۶ شمسى (۱۳ سپتامبر ۱۸۷۷ ميلادى)، به عنوان بيست و نهمين عضو، به اين اتحاديه پيوست. دفتر بين المللى اتحاديه از سال ۱۸۷۵، مجله ماهانه به نام ” اتحاديه پستى” كه به هفت زبان زنده دنيا منتشر و يكى از قديمى ترين مجلات جهان است.
اتحادیه جهانی پست
اتحادیه جهانی پست نخستین انجمن در جهت همکاری بین کارکنان بخش پست و از مؤسسات تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد است. اتحادیه جهانی پست با تصویب معاهده برن در سال ۱۸۷۴ تأسیس شد. اتحادیه جهانی پست از نظر قدمت و سابقه دومین سازمان بینالمللی جهانی محسوب میشود. در ۱۸۷۸ عنوان اتحادیه عمومی پستها تبدیل به اتحادیه جهانی پست شد. هدف این اتحادیه کمک به سازماندهی و بهبود بخشیدن خدمات پستی در سطح بینالمللی است. مقر اصلی اتحادیه در برن، سوئیس است.
آشنایی با پست
پُست روشی برای فرستادن نامه و مرسولات پُستی مانند بسته و پاکتهای بزرگ است. معمولاً فرستهها و مدارک در پاکتی قرار میگیرند و تمبر بر آن چسبانده میشود که نشان دهنده پرداخت دستمزد اداره پست است.
ساختار اتحادیه جهانی پست
اتحادیه جهانی پست از ۴ رکن اصلی تشکیل شدهاست:
کنگره: کنگره رکن اصلی و عالی اتحادیهٔ جهانی پست است. هر ۴ سال یکبار، تمامی دولتهای عضو اتحادیه در کنگره جمع میشوند تا در خصوص برنامههای آینده اتحادیهٔ جهانی پست و تجدیدنظر در اسناد آن، که شامل سند مؤسس، کنوانسیونها و قرادادهای مراسلات پستی است، تصمیمات جدیدی اخذ نمایند.
شورای اجرایی: شورای اجرایی (CA) مرکب از ۴۰ کشور عضو است و سالی یکبار در مقر اتحادیه، برن تشکیل جلسه میدهد. شورای اجرایی در فواصل تشکیل کنگرهها مسئولیت نظارت بر اجرای قوانین اتحادیه و مصوبات کنگره و استمرار کارها را برعهده دارد. همچنین شورای اجرایی مسئول ارتقا و تعدیل تمامی جنبههای کمکهای فنی پستی، ما بین تمامی دولتهای عضو اتحادیهاست.
شورای بهرهبرداری پستی: شورای بهرهبرداری پستی (POC) از ۴۰ دولت عضو تشکیل شدهاست و سالی یکبار در برن تشکیل جلسه میدهد. شورای بهرهبرداری پستی، رکن فنی و عملیاتی اتحادیه است. این شورا همچنین مسائل فنی، اقتصادی و تجاری مربوط به امور پستی را بررسی میکند.
دفتر بینالمللی: دفتر بینالمللی (IB) اتحادیه در برن، سوئیس واقع است. نزدیک به ۲۵۰ کارمند از بیش ۵۰ کشور در دفتر بین المللی اتحادیه کار میکنند. دفتر بینالمللی به عنوان یک نهاد ارتباطی، اطلاعاتی، مشورتی و ارتقادهنده همکاریهای فنی بین ادارات پستی در اتحادیه عمل میکند. این رکن نقش دبیرخانهٔ اتحادیه را هم بر عهده دارد. اتحادیه جهانی پست علاوه بر این دفتر بینالمللی، دفترهای مرکزی دیگری هم در نقاط مختلف جهان تأسیس کردهاست تا بتواند هماهنگیهای بینالمللی بیشتری را در زمینهٔ خدمات پستی جهانی ارائه نماید.
سابقه پست در ایران
فعالیتهای پستی در ایران، قدمتی سه هزار ساله دارد و حتی برخی از مورخین، ایرانیان را مبتکر ارتباط پستی می دانند. در سال ۱۲۹۷ ه.ق ناصرالدین شاه دستور داد تا مؤسسه پست آن روز به وزارت تبدیل شود و اداره آن را به امین الملک، وزیر وظایف و رئیس دارالشوراء سپرد.
پس از صدارت امیرکبیر، تحولات تازهای در پست کشور ایجاد گردید، فعالیت پستی کشورهای استعمارگر تعطیل شد و پیکهای پست ایران، با نظم و نظامی تازه که امیرکبیر ایجاد کرده بود با سرعت و دقت بسیار، امور مراسلاتی را انجام می دادند. شایان ذکر است که چون پست در ایران از قدمتی طولانی برخوردار است، از فعالیت چاپارهای قدیم تا پست پیشرفته کنونی، ابزار و آثاری گرانبها و دیدنی گردآوری شده است که در موزه پست نگهداری میشود.
هدف از روز جهانی پست
هر سال بیش از ۱۵۰ کشور عضو اتحادیه جهانی پست در روز نهم اکتبر، به مناسبت روز جهانی پست مراسمی برگزار میکنند و در آن به دستاوردهای جدید و اهدافی که برای بالابردن کیفیت خدمات پستی مد نظر دارند اشاره میکنند. روز جهانی پست با هدف معرفی خدمات و دستاوردهای پست به عنوان کهنترین و گستردهترین ابزار ارتباطی میان مردم جهان برگزار میشود.
اهداف اتحادیه جهانی پست
- سازماندهی و کامل نمودن خدمات پستی
- ارتقا و توسعهٔ همکاریهای بینالمللی
- ارائه کمکهای فنی و نظرهای مشورتی به کشورهای نیازمند عضو اتحادیه
- ایفا کردن نقش رابط و میانجیگر بین اعضا
- تنظیم و تصویب قوانین برای تبادلات پستی بینالمللی
- ارائه توصیههایی در جهت برانگیختن سطح رشد در مراسلات و امانات پستی و بهبود کیفیت این خدمات برای مشتریان