نحوه نگهداری از نخل کنتیا (نخل بهشتی) در منزل

نور ملایم، هوای گرم، رطوبت متوسط و آبیاری منظم و به اندازه از شرایط نگهداری از نخل کنتیا در آپارتمان است. کنتیا یا نخل بهشتی گیاهی مقاوم است، عمر طولانی دارد و نگهداری از آن در منزل و محیط کار به تصفیه هوا کمک می‌کند.

نگهداری از نخل کنتیا

ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – نخل کنتیا معروف به نخل بهشتی یکی از زیباترین انواع نخل زینتی و از مقاوم‌ترین گیاهان آپارتمانی برای نگهداری در محیط منزل است. داشتن عمر طولانی، آفات و بیماری کم، برگ‌های زیبا و همیشه سبز آن، این گیاه دوست داشتنی را به یکی از ایده‌آل‌ترین گیاهان برای نگهداری در محیط آپارتمان، دفاتر کار، بانک‌ها و مجتمع‌های بزرگ تجاری تبدیل کرده است. با طریقه نگهداری از نخل کنتیا و نحوه تکثیر آن آشنا شوید.

 

نحوه نگهداری از نخل کنتیا (نخل بهشتی) در منزل

 

شرایط نگهداری از نخل کنتیا

۱. گلدان مناسب برای کاشت نخل کنتیا

اگرچه نخل کنتیا می‌تواند تا ارتفاع دو تا سه متر نیز رشد کند، ولی سرعت رشد آن بسیار کند است؛ بنابراین نگهداری از آن حتی در گلدان‌هایی که به لحاظ قامت برای گیاه به نظر کوچک می‌آیند، نیز مناسب خواهد بود. توجه داشته باشید محل قرارگیری گلدان نخل کنتیا دور از دستگاه‌های تهویه و سرمایشی / گرمایشی، در و پنجره باشد. همچنین بهتر است به شکل ماهانه گلدان را در همان مکانی که قرار دارد ۹۰ درجه بچرخانید. این کار کمک می‌کند که تمامی قسمت‌های گیاه به شکل یکنواخت از نور برخوردار شوند و تاج گیاه به طرف نور خم نشود.
 

۲. خاک مناسب برای پرورش نخل کنتیا

خاک حاصلخیز با مواد آلی زیاد و زهکش کافی، بهترین خاک برای پرورش نخل کنتیاست. ترکیبی از خاک معمولی باغچه، شن و ماسه، خاک پیت ماس و خاکبرگ برای کاشت این گیاه در گلدان توصیه می‌شود.
توجه کنید: استفاده از پرلیت و ورمی کولایت برای این گیاه توصیه نشده است.
 

۳. نحوه آبیاری

یکی از مهمترین اصول نگهداری از نخل کنتیا توجه به نحوه آبیاری گیاه است. این گیاه به آبیاری منظم در طول فصل رشد نیاز دارد. بهترین زمان آبیاری گیاه هنگامی است که سطح خاک رویی گلدان به عمق ۳ تا ۵ سانتیمتر کاملا خشک شده باشد. همچنین در فصل زمستان که هوا خنک‌تر است نیاز آبی گیاه کمتر شده و فواصل آبیاری بیشتر می‌شود.
در هنگام آبیاری گیاه از زهکش و خروج آب اضافی از کف گلدان اطمینان حاصل کنید، زیرا باقی ماندن آب در پای گلدان باعث پوسیدگی ریشه، بیماری‌های قارچی و از بین رفتن گیاه خواهد شد؛ بنابراین هنگامی که به گیاه آب می‌دهید، آبیاری را تا زمانی ادامه دهید که آب از سوراخ ته گودال خارج شود و بعد حتماً آب زیر گلدانی را خالی کنید.
 

۴. تامین رطوبت مورد نیاز کنتیا

نخل کنتیا برای داشتن رشد بهینه نیاز به رطوبت متوسط دارد، از این رو غبارپاشی با آب ولرم فاقد املاح روی برگ‌ها، هر چند وقت یکبار توصیه می‌شود. همچنین از روش جزیره‌ای نیز می‌توانید برای تامین رطوبت لازم برای گیاه استفاده کنید.
 

۵. نیاز نوری نخل کنتیا

نخل کنتیا به محیط سایه مقاوم است و بهترین مکان برای نگهداری از نخل کنتیا پشت پنجره‌های جنوبی و در برابر نور فیلتر شده (نوری که از پرده به آن بتابد) است. از قرار دادن گیاه کنتیا در برابر نور مستقیم خورشید پرهیز کنید، زیرا تابش مستقیم آفتاب باعث خشک شدن برگ‌ها خواهد شد. محیطی با نور ملایم را برای نگهداری گیاه انتخاب کنید و به یاد داشته باشید قرار دادن گیاه در محیط کاملا سایه نیز باعث علفی شدن ساقه و ناتوانی آن در نگهداری از برگ‌ها می‌شود.
 

۶. درجه حرات مناسب برای نگهداری از نخل کنتیا

اگرچه نخل کنتیا همانند سایر نخل‌ها متعلق به مناطق گرمسیری است، ولی نوسانات دمایی را به خوبی تحمل می‌کند. با این وجود توصیه می‌شود برای جلوگیری از تنش دمایی به گیاه از نگهداری آن در محیطی با دمای کمتر از ۱۰ درجه و بیشتر از ۳۷ درجه خودداری کنید. مناسب‌ترین دما برای پرورش نخل کنتیا در زمستان درجه حرارت ۱۷ تا ۲۰ و در تابستان دمای ۲۴ تا ۲۷ درجه سانتیگراد است.

 

نحوه نگهداری از نخل کنتیا (نخل بهشتی) در منزل

 

۷. نحوه کوددهی

برای داشتن یک نخل کنتیای شاداب و سرحال نیاز است که گیاه را به طور هفتگی با کود مایع که در بردارنده تمامی عناصر غذایی مورد نیاز گیاه است، کوددهی کنید. همچنین استفاده از کود‌های کند رها و قرار دادن آن‌ها در ابتدی فصل رشد داخل گلدان نیز می‌تواند برای کمک به رشد بهتر گیاه گزینه مناسبی باشد. نکته: کوددهی بیش از حد می‌تواند به نخل کنتیا آسیب وارد کند به ویژه اگر گیاه دچار تنش خشکی شده باشد، بنابراین توصیه می‌کنیم از کود مایع رقیق شده استفاده کنید و چنانچه از میزان کودی که باید به گیاه بدهید مطمئن نیستید، کمترین مقداری را که مطمئن هستید اشکالی ایجاد نمی‌کند، استفاده کنید چرا که کود کمتر بهتر از کوددهی بیش از اندازه است.

۸. آفات و بیماری‌های نخل بهشتی

کنه تارعنکبوتی، شپشک‌های آرد آلود و حشرات سپردار از جمله مهمترین آفات این گیاه محسوب می‌شوند. برای مبارزه با آن‌ها می‌توانید از سموم حشره‌کش سیستمیک استفاده کنید. همچنین شیوع بیماری‌های قارچی و پوسیدگی ریشه نیز از دیگر عوامل نابودی این گیاه است که عمدتا در اثر آبیاری بیش از اندازه رخ می‌دهد؛ بنابراین به طور قطع می‌توان گفت آبیاری زیاد و با فاصله کم از اصلی‌ترین عوامل از بین رفتن نخل کنتیا برای پرورش دهندگانی است که اطلاعات کافی ندارند.

۹. چگونگی انجام هرس نخل کنتیا

برای داشتن گیاهی زیبا بهتر است برگ‌های پایینی ساقه را که بعد از مدتی حالت افقی پیدا می‌کنند به وسیله قیچی باغبانی یا چاقوی تیز از گیاه جدا کنید. در هنگام جدا کردن دقت کنید ناحیه برش تا حد امکان نزدیک به تنه اصلی نخل باشد تا از دمبرگ‌ها مقدار کمتری روی ساقه بماند.

۱۰. زمان تعوض گلدان

تنها زمانی اقدام به تعویض گلدان نخل کنتیا بکنید که ریشه‌ها تمامی حجم گلدان را گرفته باشد. برای تعویض گلدان اجازه دهید خاک گلدان کاملا خشک شود، سپس با زدن چند ضربه ملایم خاک را از دیواره گلدان جدا کرده و به آرامی گیاه را خارج کنید. خاک کهنه اطراف ریشه گیاه را تکانده و ریشه‌ها را کمی از هم باز کنید. گلدانی با اندازه یک سایز بزرگتر از گلدان قبلی انتخاب و آن را با خاک نو پر کنید و گیاه را در گلدان جدید بکارید. بهترین زمان برای تعوض گلدان نخل کنتیا اواخر زمستان است و تجربه نشان داده هر ۳ تا ۵ سال نیاز است تا نخل کنتیا نیاز به تعویض گلدان داشته باشد.

 

گیاه‌شناسی نخل کنتیا 

به طور کلی نخل‌های زینتی انواع مختلفی داشته و تعدادی از آن‌ها به خوبی قابلیت نگهداری در محیط آپارتمانی را دارند. کنتیا که به دلیل زیبایی فوق‌العاده و داشتن برگ‌های سبز براق به نخل بهشتی نیز معروف است، از گران‌قیمت‌ترین و لوکس‌ترین انواع نخل بوده، در گلخانه‌های نیم‌گرم پرورش می‌یابد و بومی جزیره لرد هاوه در استرالیاست. برگ‌های کنتیا پهن، بلند و برگشته به طرف پایین هستند و برگچه‌ها به صورت شانه از دو طرف برگ خارج شده و شکلی نظیر برگ خرما به خود می‌گیرند.

 

عکس نخل کنتیا

 

نحوه تکثیر نخل کنتیا

نحوه تکثیر نخل کنتیا از طریق کاشت بذر است؛ با این وجود لازم است بدانید بیشتر گیاهانی که در خانه پرورش می‌یابند تولید دانه نمی‌کند و اگر قصد تکثیر این گیاه را دارید باید بذر آن را از مراکز تهیه بذر خریداری کنید.
برای کاشت بذر:
  • بذر گیاه را در ماسه نرم یا کمپوست مخصوص قلمه و در عمق سطحی خاک بکارید.
  • روی بذر را با لایه نازکی از خاک بپوشانید و بستر کاشت را کاملا آبیاری کنید.
  • گلدان را در محلی گرم و مرطوب در برابر نور ملایم خورشید قرار دهید.
  • جوانه‌زنی بذر‌های این گیاه بسیار آهسته است و ممکن است ۶ ماه یا بیشتر طول بکشد. نخل کنتیا سرعت رشد آهسته‌ای دارد و چندین سال طول می‌کشد تا گیاه شما بالغ و بزرگ شود.

 

سخن پایانی

نخل کنتیا یکی از زیباترین و لوکس‌ترین گیاهان آپارتمانی است که در محیط مناسب و با رعایت اصول صحیح نگهداری آن، می‌تواند تا ارتفاع دو متر نیز رشد کند و جلوه زیبایی را در کنار ستون‌های بزرگ برای بینندگان به وجود آورد. نخل کنتیا در تمام طول سال به نور ملایم و طبیعی نیاز دارد، بنابراین بهترین مکان برای قرار دادن گلدان کنتیا پشت پنجره آفتاب‌گیر است.

اگر به پرورش سایر نخل‌های زینتی علاقه‌مند هستید، مطالعه معرفی و روش نگهداری دو نخل تزیینی فونیکس و اریکا و نحوه پرورش و نگهداری از نخل شامادورا در منزل و محل کار را پیشنهاد می‌کنیم. تجربیات و سوالات خود درباره کاشت، تکثیر و نگهداری از نخل کنتیا را می‌توانید از طریق بخش نظرات و پرسش‌ها با ما در میان بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید