ستاره | سرویس روانشناسی – در اطراف ما همواره افرادی هستند که با دلیل یا بیدلیل به تحقیر ما میپردازند. گاهی این تحقیرها، با توهین نیز همراه میشوند و آرامش ما را به هم میزنند؛ هیچکس نیست که تحقیر شدن را دوست داشته باشد، مگر بیماران؛ افراد نادری مانند مبتلایان به مازوخیسم یا سادیسم. اما سوال این است که رفتار با افراد تحقیر کننده باید چگونه باشد؟ در این مطلب از سایت ستاره، با ارائه راهکارهایی موثر، نحوه رفتار صحیح با افراد تحقیر کننده را به شما آموزش خواهیم داد؛ با ما همراه باشید.
۱۲ نکته مهم در رفتار با افراد تحقیر کننده
۱. وارد صحنه بازی افراد تحقیر کننده نشوید
قطعا زمانی که فردی به شما توهين میکند، پاسخهای کوبنده زیادی برای او دارید؛ اما اگر چنين کاری را انجام دهيد، در واقع خودتان را با آن فرد هم مرتبه کردهاید و اين دقيقاً همان چيزی است که افراد توهینکننده منتظرش هستند. آنها میخواهند شما از کوره در بروید و برخورد شديدی از خود نشان دهيد. آنها میخواهند شما احساس بدی نسبت به خودتان پيدا کرده و هدفشان فقط آزار دادن شماست. شما با جواب دادن به آنها در واقع وارد صحنه بازی آنها میشوید و در پایان خودتان را آزار میدهید. پس با کنترل خشم خود درگیر این بازی نشوید!
۲. مانند یک پاستیل، منعطف باشید
در زندگی برای این که بتوانيد از کنار مسائل کوچک عبور کنید، بايد انعطافپذیر باشيد. (با انجام تست انعطاف پذیری متوه خواهید شد که انعطاف پذیر هستید یا خیر!)
افراد موفق همواره زيرک و باهوش نبودهاند، بلکه افرادی انعطافپذیر بودهاند. آنها توانستهاند با شرايط گوناگون خود را تطبیق دهند. در صورتی که نتوانيد خودتان را با موقعیتهای پیرامون تا حد لازم تطبیق دهيد، نمیتوانید به سمت جلو حرکت کنيد؛ از این رو، با اولين تحقير، خودتان را نبازيد و دست از تلاش برای موفقيت برنداريد.
۳. روی رفتارهایی که باعث تحقیر شما میشوند، خط قرمز بکشید
هر معضلی میتواند موقعيتی باشد برای پيشرفت؛ توجه کنید که شايد بعضی رفتارهای شما موجب شود تا ديگران شما را تحقير کنند. پس شخصيت خود را ارزیابی کنيد و روی رفتارهای بد خود خط قرمز بکشید.
۴. به تحقیر کنندگان پشت کنید
شما میتوانید به تنهایی با زبان بدن خود، پیامهای مستقیمی را به دیگران انتقال دهید. شانهها و پاهای خود را در جهت مخالف شخص مورد نظر بچرخانید. بازوهای خود را جلوی بدنتان قرار داده تا نسبت به خود فرد و حرفهای تحقیرآمیز او بیتفاوت بهنظر برسید. این رفتار یک راهکار مناسب برای رفتار با افراد تحقیر کننده است.
۵. ناراحتی خود را مستقیماً بروز دهید
درستترین رفتار با افراد تحقیر کننده، این است که خصومت خود را غیرمستقیم بیان نکنید. برای مثال طعنه نزنید، ترشرویی یا فرافکنی نکنید. مستقیماً با این افراد وارد جنگ شوید. با آنها چشم در چشم شوید و درباره موضوعی که شما را ناراحت کرده است، آنها را بازخواست کنید. این افراد تا متوجه رفتار بدشان نشوند، درس نمیگیرند. برای مثال اگر فردی در صف اتوبوس از شما جلو زد، به جای آه سوزناک کشیدن، به او بگویید که الان نوبت من است.
۶. وظیفه درست کردن رفتار دیگران بر عهده شما نیست
در صورتی که با رفتار تحقیر کننده فردی مشکل دارید و وضعیت بهتر نشد، قبول کنید که شما سعی خود را برای بهبود روابط خود انجام دادهاید. اگر کسی خواست که بیادبی و تحقیر کند، شما نمیتوانید او را مجاب کنید که مؤدب باشد. بهبود رفتار آنها وظیفه شما نیست. در واقع تلاش زیاد برای تغییر رفتار چنین افرادی باعث میشود آنها بهجای بهتر شدن، بدتر از قبل رفتار کنند. بعضی وقتها شما مجبور هستید گستاخی برخی افراد را قبول کنید؛ بدانید که تقصیر شما نیست و اجازه دهید آنها خودشان چارهای پیدا کنند.
۷. خودتان را دست کم نگیرید
بعضی مواقع باید خودتان را به ديگران ثابت کنيد و مهمتر این که خيلی وقتها لازم است خودتان را به خودتان ثابت کنيد. در مقابل عواملی نظیر تحقیر کنار نکشيد. نگذارید معضلات شما را بشکند. بعضی وقتها اين خود ما هستيم که توانايیهايمان را دست کم میگیریم، نه ديگران ! در واقع ابتدا خودمان، خودمان را تحقیر میکنیم.
پس برای افزایش اعتماد به نفس در مقابل دیگران تمرین کنید.
۸. با شوخ طبعی حق خود را بگیرید
اگر با رک بودن مشکل دارید و نمیتوانید با افراد تحقیر کننده برخورد کنید، برای کاهش فشار و تنش، از خودتان با شوخطبعی دفاع کنید. برای مثال اگر کسی در کنار شما نشسته و با صدای ناخوشایندی در حال جویدن ساندویچ خود است و این رفتار شما را آزار میدهد، لبخند بزنید و با همان لبخند، مثلاً بگویید: «از خوردن این ساندویچ خیلی لذت میبرید، نه؟» باید شوخطبعی با نشاط همراه باشد و به پرخاشگری نرسد؛ پس دوستانه رفتار کنید و لبخند بزنید. حرف شما باید شبیه جوکی باشد که هر دوی شما به آن بخندید نه اینکه حرفی بیادبانه بزنید و باعث درگیری شوید.
۹. سکوت نکنید و بدون ترس اعتراض کنید
سکوت حس تحقیر شما را بیشتر میکند! سکوت نمیتواند راه حل خوبی در برابر تحقیر باشد. بهترین رفتار با افراد تحقیر کننده، اعتراض کردن است. اگر در محل کار تحقير میشوید، به رئيس خود يا فردی که سمت بالاتری از آن فرد دارد، اطلاع دهید. در صورتی که در مراجعه به اداره يا سازمانی تحقير شديد، از راه قانونی شکايت کنيد. اعتراض میتواند شما و حس بدتان را تا به میزان زيادی کم کند و همچنین سبب میشود اين رفتار با ديگران نیز تکرار نشود.
۱۰. با گفتن جملات جادویی، افراد تحقیر کننده را کیش و مات کنید
یکی از روشهای صحیح در رفتار با افراد تحقیر کننده، این است که به آنها بگویید: “از پیشنهادت ممنونم «یا» ممنونم، شاید حق با تو باشد” و بعد هم به ادامه کار خود بپردازید. با گفتن این جمله شما در واقع به بحث پایان میدهید. آنها منتظر هستند که شما از خود عکسالعمل نشان دهید و زمانی که این کار را انجام نمیدهید، دیگر چیزی برای گفتن نخواهند داشت.
۱۱. افراد تحقیر کننده را تنها گیر بیاورید
کسی مایل نیست در برابر دیگران به علت اشتباهی که کرده است، بازخواست شود. پس اگر فردی در جمع شما را تحقیر کرد، صبر کنید تا بتوانید در تنهایی با او صحبت کنید. برای مثال اگر هنگامی که در جمع دوستان خود هستید، یکی از آنها شما را به هر دلیلی در برابر دیگران تحقیر کرد، صبر کنید تا او را تنها بیابید تا تنها با او صحبت کنید و درباره آن موضوع بحث کنید.
از طرفی صحبت کردن خصوصی با افراد تحقیر کننده باعث میشود دوستان دیگر در این بحث از کسی طرفداری نکنند؛ زیرا این کار باعث بدتر شدن وضعیت و بهطور کلی باعث ایجاد شکاف و اختلاف میان دوستان میشود.
۱۲. با عزت نفس محل را ترک کنید
بعد از تحقیر شدن، محل را ترک کنید. در هنگام دور شدن از محل، قامت خود را راست نگه داشته و با حفظ عزت نفس از او دور شوید. اگر از طرف مقابل خجالت میکشید که بدون گفتن چیزی از او دور شوید، فقط یک پاسخ کوتاه به او بدهید. این کار نشان میدهد که شما به حرفهایش گوش میدهید اما با او مخالفید. میتوانید پیش از دور شدن، فقط بگویید «خب»!
سخن پایانی
در این مطلب شما را با روشهای صحیح رفتار با افراد تحقیر کننده آشنا کردیم. با رعایت این روشها میتوانید در برابر این افراد بایستید و از حق خود دفاع کنید. همواره این نکته را به یاد داشته باشید که این افراد به دنبال خودنمایی هستند و شما نباید به رفتار زشت آنها دامن بزنید!
شما کدامیک از روشهای ذکر شده در این مقاله را موثرتر میدانید؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما و سایر کاربران ستاره به اشتراک بگذارید. همچنین شما میتوانید مطلب “عقده حقارت چیست و چه علل و علایمی دارد؟” را نیز در سایت ستاره مطالعه کنید.
منصور
سلام
مطالب خوب وآموزنده بود لطفا در برخورد با آدم هایی که خود را به تمارض می زنند مطالبی ارسال کنید مثال او سالم است وقتی با هاش روبرو می شویم خود را به مریضی می زند یا وقتی به او زنگ می زنیم صدایش را زار. ولرزان نشان می د هد باسپاس
Fafa
من مادرم اینطوریه متاسفانه 😑
محمد حسین
سلام فردی هستم هفده ساله که توسط همکلاسی هام مورد آزار و اذیتهای شدیدی قرار دارم و روزی نیست که تحقیر نشم ،ازتون ی سوال داشتم چطوری جواب کسی رو ک سرش رو به نزدیک صورتمون میاره و با حالت اخم و پرخاش بهمون زل زده رو بدیم،یا مثلا همکلاسی که سر پرسش درس با حالت طعنه بهم میگه آفرین
ریما
سلام.
در سومین راهحلی که برای جلوگیری از تحقیر شدن پیشنهاد دادین، یعنی “۳.روی رفتارهایی که باعث تحقیر شما میشوند، خط قرمز بکشید.”، عکسی از یه خانم باحجاب گذاشتین!!!! که دیگران دارن مسخرهاش میکنن!! و اینکه در بقیهی عکسها خانمها بدون حجابن!!!! یعنی اگه خانمی بخاطر حجابش تحقیر بشه، باید بخاطر کمدرکی دیگران، رفتارشرو در حد کمفهمی دیگران عوض کنه و در حد اونها تنزل بده؟!!!!
عکسی که شما گذاشتین از اون خانم باحجاب، به همراه جملاتی که پررنگ شدن، در ضمیرناخودآگاه خواننده اینجور القاء میکنه که، شخصی که محجبهاست و تحقیر میشه، بخاطرش حجابشه و باید اونو اصلاح کنه!!!! بهتره به فرهنگ جامعه هم توجه کنین. الان در خانوادههای همهی کسانی که حجاب ندارن اگه بگردین،متوجه میشین که مادربزرگهای همین افراد، همهشون محجبه هستن و نمازخوان! اینکه کوچکترها انقدر خودباخته شدن که بخاطر رنگ و لعاب ظاهری، به راهی غیر ار فرهنگ خودشون میرن، جای تعجب و تأسفه.
Zohre
بعضیاش چرت بود
فردین ساریخانی
حق با شماست. عکس مورد نظر حذف شد. سپاس از توجه شما.