سندرم استکهلم چیست و در سینما چه تعریفی دارد؟

سندرم استکهلم پدیده روانیست که در آن گروگان حس همدردی نسبت به گروگان گیر پیدا کرده و در مواقعی این حس وفاداری تا حدیست که از کسی که تهدیدش می‌کند دفاع نموده و به صورت اختیاری و با علاقه خود را تسلیمش می‌کند.

ستاره | سرویس روانشناسی – سندرم استکهلم چیست و در سینما چه تعریفی دارد؟ در ادامه پاسخ را به طور کامل بخوانید.

 

سندرم استکهلم چیست و در سینما چه تعریفی دارد؟

 

سندرم استکهلم چیست؟

سندرم استکهلم پدیده ایست روانی که در آن گروگان دچار احساس همدردی و یکدلی به گروگان گیر می شود. در مواقعی این حس وفاداری تا حدی پیش می رود که از کسی که جان و آزادیش را تهدید می‌کند، دفاع کرده و به صورت اختیاری و با علاقه خود را تسلیم او می‌کند. در اصل این سندرم، پاسخ فیزیولوژیک گروگان های ربوده شده است. این سندرم در موارد دیگری مثل همسرآزاری، تجاوز یا سوء استفاده از اطفال هم ممکن است دیده شود.

 

علت نام گذاری این اختلال به سندرم استکهلم

در سال ۱۹۷۳ و از ۲۳ تا ۲۸ آگوست گروگانگیری در کردیت بانک شهر استکهلم سوئد روی داد و چند نفر از کارمندان بانک به گروگان گرفته شدند. اما بر خلاف سایر گروگان گیری ها این واقعه شهرت جهانی پیدا کرد. برخلاف انتظار، گروگان ها از نظر احساسی جذب دزدها شدند و حتی بعد از آزادی، از آنها دفاع کردند و حاضر نشدند علیه آنها، شهادت بدهند. 
اصطلاح «سندرم استکهلم» اولین بار به وسیله روانپزشکی به نام نیلز بجروت، که در سال ۱۹۷۳ در جریان مذاکرات گروگان گیری استکهلم در زمینه اعمال قانون مشاوره می داد به کار رفت. در آن زمان مردم و رسانه ها از احساسات همدلانه و تدافعی گروگان ها نسبت به گروگان گیرانشان گیج شده بودند.

 

علت بوجود آمدن سندرم استکهلم

سندرم استکهلم که به عنوان پیوند تروما و یا پیوند ترور نیز شناخته می شود، از حس غریزی افراد به اسارت گرفته شده یا گروگان ها برای حفاظت از خود منشأ می گیرد. به این ترتیب که ادامه حیات آنها به وسیله به اسارت گیرندگانشان تعیین می شود بنابراین افراد اسیر شده به جای نفرت از به اسارت گیرندگانشان، به طور ناخودآگاه پیوندی با آنها ایجاد می کنند تا زنده بمانند.

 

سندرم استکهلم در سینما

در سینما نیز در برخی از فیلم ها به این سندرم اشاره شده و از جذابیت و عجیب بودن رفتار گروگان گرفته شده و حرکت او به سمت برقراری رابطه عاشقانه و وجود حس همدردی و یکدلی با کسی که مال و جان و آزادیش را در معرض خطر گذاشته است، در راستای ایجاد جذابیت  فیلم استفاده شده است. 

 

سندرم استکهلم چیست و در سینما چه تعریفی دارد؟

فیلم Highway – نمونه ای از گروگانی که دچار سندرم استکهلم می شود

 

نمونه های دیگر اشاره به سندرم استکهلم در سینما

در سينما فيلم جيمزباندي هرگز نگو نه؛ بابازي شان كانري ساخته ايروين كرشنر و يا  جان‌سخت محصول ۱۹۸۸ با بازي بروس ويليس ساخته جان مك‌تيرنان يكي از كالت‌هاي اين نوع ساخته‌هاست. كينگ كنگ محصول۲۰۰۵ ساخته پيتر جكسون نيز يكي از ساخته‌هاي جديدتر در اين مورد است.
  • (Heist (۲۰۱۵ که در آن جفری دین مورگان که در نقش راننده اتوبوس و دستیار گروگان گیر است، به گروگان کمک می کند تا از مهلکه نجات یابد.
  • (Black Ice (۲۰۱۴ دختری که بر روی یک رشته کوه یخی به گروگان گرفته شده است، با یکی از ربایندگان، وارد رابطه عاشقانه می شود.
  • (Highway (۲۰۱۴  در آن زنی که توسط مردی ربوده شده در انتها عاشق او می شود. هر دوی این افراد با وجود رشد در شرایط اقتصادی متفاوت، دارای دوران کودکی سخت و دشواری بودند.
  • (Catchfire (۱۹۹۰
  • (Beauty and the Beast (۱۹۹۱
  • (The Chase (۱۹۹۴
  • (Excess Baggage (۱۹۹۷
  • (Out of Sight (۱۹۹۸
  • (Buffalo ’66 (۱۹۹۸
  • (The World Is Not Enough (۱۹۹۹ 
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید