کهگیلویه و بویراحمد، از استانهای دیدنی جنوبغربی ایران، با طبیعتی دوستداشتنی و فرهنگی غنی، میزبان شهرها و مناطقی است که کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند. دهدشت هم به عنوان یکی از مهمترین شهرهای کهگیلویه، دارای پیشینهای درخشان و جایگاه تاریخی و جغرافیایی خاص در این استان است. بافت سنتی این شهر زیبا گنجینهای از شگفتیهای تاریخی و معماری را در برابر دیدگان هر بینندهای به نمایش میگذارد. در این بخش از ستاره به معرفی دهدشت و موقعیت جغرافیایی آن پرداختهایم، با ما همراه باشید.
مختصری از تاریخچه شهر دهدشت
نام قبلی دهدشت بلاد شاپور بوده و در دوران اسلامی بهویژه در عصر صفویه و قاجاریه به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است. بقایای تاریخی این شهر قدیمی، از کاروانسراها و حمامها گرفته تا مساجد و ابنیه کهن با معماری منحصربهفرد، از آثار تاریخی دهدشت محسوب میشود که یادآور گذشته شکوهمند این خطه بوده و از دوران گذشته باقی مانده است.
موقعیت جغرافیایی دهدشت
شهر زیبای دهدشت از جمله شهرهای تاریخی استان کهگیلویه و بویر احمد است که در مرکز شهرستان کهگیلویه واقع شده و از لحاظ موقعیت جغرافیایی در جنوبغربی کشورمان قرار دارد. دهدشت از شمال با شهرستان چرام و از جنوب با شهرستان لنده همسایه است. در شرق این شهر کهگیلویه و در غرب آن استان خوزستان قرار گرفته است. ضمنا خوب است بدانید شهر دیشموک که از سمت شرق خود با دهدشت همسایه است، با منطق دیدنی و طبیعی خود مانند کوههای غارون با قله بزرگ دیوک و مزارع کرفس کوهی، بسیار معروف و خاص بوده و همواره مورد توجه گردشگران قرار میگیرد.
همچنین در ستاره بخوانید: سفر به بهشت گمشده گچساران
چگونه میتوان به دهدشت سفر کرد؟
برای رسیدن به دهدشت در صورت استفاده از راه زمینی، میتوان از جادههای استان کهگیلویه و بویراحمد و یا دو استان خوزستان و فارس استفاده کرد. اما برای سفر به این شهر دیدنی از طریق هواپیما، باید بگوییم نزدیکترین فرودگاه به دهدشت، فرودگاه یاسوج است.
جاذبههای گردشگری دهدشت
شهر دهدشت با بافتهای تاریخی خود و طبیعت خاصش، دیدنیهایی دارد که گردشگران مختلف را بهسوی خود میکشاند. در ادامه به چند مورد از مهمترین دیدنی های دهدشت اشاره میکنیم.
تنگ سولک
تنگ سولک که از جمله شگفتیهای طبیعی دهدشت است، منطقهای طبیعی و تاریخی به شمار میآید که کتیبهها و سنگنگارههای مربوط به دوران ایلامیان را در خود جا داده است و از این منظر بسیار حائز اهمیت است.
بقعه امامزاده ابراهیم (ع)
دهدشت خالی از اماکن مذهبی نیست و از زیارتگاههایی مقدس هم دارد. بقعه امامزاده ابراهیم از جمله اماکن مذهبی مهم این شهر است که همه ساله زائران زیادی را به سوی خود جذب میکند.
جاذبههای تاریخی و معماری بلاد شاپور
برای گردشگرانی که به بازدید از اماکن تاریخی با بافت معماری خاص علاقه دارند، حمامهای قدیمی، مساجد زیبا و بازارهای محلی شهر تاریخی بلاد شاپور بسیار جذاب خواهد بود.
آبشارهای مارگون و تنگه گرگ
از جمله مناطق طبیعی با جاذبههای دیدنی و شگفتانگیز در نزدیکی دهدشت، آبشارهای مارگون و تنگه گرگ است. بازدید از آبشار مارگون، واقع در مرز استان فارس و کهگیلویه و بویراحمد، برای هر طبیعتگردی خاطرهانگیز خواهد بود؛ چراکه این آبشار بزرگترین آبشار چشمهای دنیاست.
چشمه بلقیس چرام
چشمه بلقیس چرام که در نزدیکی دهدشت واقع شده است، برای گردشگرانی که گشتوگذار در طبیعت و دیدن مناظر درخشان طبیعی مانند چشمهها را دوست دارند، جذابیت خاصی دارد.
قلعه نادرشاهی
بقایای قلعه نادرشاهی که از اماکن تاریخی دهدشت محسوب میشود، جاذبهای تاریخی است که همچنان قابل بازدید است.
مناسبترین زمان بازدید از دهدشت کهگیلویه
برای سفر به این شهر دیدنی در استان کهگیلویه و بویر احمد، بهار و یا پاییز بهترین زمان است، چراکه دهدشت در این دو فصل آبوهوایی گرم و مناسب و البته معتدل دارد.
فرهنگ و زبان مردم دهدشت
زبان مردم دهدشت لری است و آیین و سنن خاصی را که از پیشینیان به آنها رسیده است، همچنان با خود دارند. صنایع دستی دهدشت مهمترین سوغات این شهر است و همچنین باید گفت که دوغ محلی و نیز غذاهایی مانند کلگ و آش کارده از مهمترین غذاهای سنتی دهدشت محسوب میشود.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید سوغات یاسوج
فاصله دهدشت تا برخی شهرهای مهم
در ادامه برای اطلاع بیشتر شما، فاصله این شهر دیدنی را تا پنج شهر مهم نزدیک آن آوردهایم:
- فاصله دهدشت تا بهبهان: ۱۰۳ کیلومتر
- فاصله دهدشت تا شیراز: ۳۰۰ کیلومتر
- فاصله دهدشت تا یاسوج: ۱۳۳ کیلومتر
- فاصله دهدشت تا گچساران: ۱۲۲ کیلومتر
- فاصله دهدشت تا اصفهان: ۳۷۶ کیلومتر
جاذبههای گردشگری یاسوج را هم در ستاره مطالعه کنید.