ستاره | سرویس روانشناسی – حتما تا کنون اضطراب را تجربه کردهاید اما چقدر در کنترل اضطراب خود موفق بودهاید؟ میدانید چه زمانی اضطراب به یک اختلال روانی تبدیل شده و نیاز به درمان تخصصی دارد؟
اختلال اضطراب چیست؟
افراد مبتلا به اختلال اضطراب نمیتوانند نگرانیهای خود را تغییر دهند، با اینکه آنها معمولا از این واقعیت آگاه هستند که این نگرانیها بی مورد است. این افراد معمولا قادر نیستند به خوبی استراحت کنند و دچار مشکلات مربوط به خواب نیز هستند. نگرانیهای آنها با علائم فیزیکی مثل لرزیدن، انقباض یا تنش ماهیچه ها، سردرد، تعریق، گر گرفتگی و یا تنگی نفس همراه است.
سایر اختلالات اضطرابی، افسردگی یا سوء مصرف مواد معمولا با این اختلال همراه هستند و به ندرت به تنهایی اتفاق میافتد. اختلال اضطراب معمولا با درمان دارویی، رفتار درمانی و روان درمانی قابل معالجه است، اما روشهای درمانی و شرایط خاص دیگری باید همزمان با روند درمان اتفاق بیافتد.
علائم اختلال اضطراب
- نمیتوانند نگرانی بیش از حد خود را کنترل کنند.
- برای به خواب رفتن یا در خواب ماندن دچار مشکل هستند.
- دچار تنش ماهیچهای هستند.
- همیشه در انتظار بدترین اتفاقات هستند.
- نگرانی بیش از حد در مورد پول، سلامتی، خانواده و یا کار دارند. حتی زمانی که هیچ نشانی از مشکل وجود ندارد.
- نمیتوانند آرام باشند.
- عصبی هستند.
- به راحتی احساس وحشت میکنند.
- احساس خستگی زیادی دارند.
- در تمرکز کردن دچار مشکل هستند.
علائم فیزیکی معمول در بیماران مبتلا به اختلال اضطرابی:
- احساس خستگی بی دلیل
- سردرد
- درد و کشش ماهیچهای
- مشکل در بلع
- لرزش یا انقباض ماهیچهای
- تعریق
- حالت تهوع
- سرگیجه
- تنگی نفس
- احساس گر گرفتگی
- تکرر ادرار
در مورد اضطراب کودکان، نگرانیها و اضطرابها معمولا در رابطه با عملکردشان در مدرسه یا مسابقات است. علاوه بر این، آنها ممکن است بسیار نگران وقت شناسی یا مطابقت با معیارهای کمال گرایانه باشند. انها مدام نگران این هستند که نکند بهترین نباشند یا به بهترین شکل ممکن عمل نکنند.
درمان اختلال اضطراب
درمان دارویی و انواع روان درمانیهای خاص برای مقابله با این اختلال پیشنهاد شدهاند. انتخاب اینکه کدام روش باید به کار گرفته شود یا درمان همزمان دارویی با روان دروانی، به عهدهی پزشک و با توجه به شرایط بیمار صورت میگیرد.
قبل از اینکه درمان شروع شود، پزشک باید یک ارزیابی نسبت به شرایط بیمار انجام دهد تا مشخص شود که آیا این نشانهها و تنشها ناشی از اختلالات اضطرابی است یا خیر و اگر هست مربوط به کدام نوع از این اختلال میشود.
اختلالات اضطراب انواع گوناگونی دارند که با هم متفاوت هستند؛ بنابراین بسیار مهم است که پیش از شروع روند درمان نوع اختلال بیمار مشخص شود. گاهی بیماری یا اختلالات دیگری در بیمار مشاهده میشوند، مثل اعتیاد به مواد مخدر، که لازم است قبل از اقدام برای درمان اختلال اضطراب به آنها رسیدگی شود.
اگر شما قبلا برای یکی از انواع اختلالات اضطرابی تحت درمان بودهاید، به پزشک خود روشهای درمانی که امتحان کردهاید را بگویید. میزان دارویی که مصرف میکردید، متدهای روان درمانی که روی شما کار میشده و … اطلاعات بسیار مفیدی برای پزشک شما محسوب میشوند.
زمانی که اختلال اضطراب شما تشخیص داده شد، دقت داشته باشیدکه شما و پزشکتان در یک تیم هستید. همراه با هم تلاش خواهید کرد که بهترین رویکرد درمانی را پیدا کنید. اگر یک روش درمانی جواب نداد، باهم به سراغ روش دیگری میروید؛ بنابراین صبور باشید و احساس شکست نکنید. گاهی لازم است چند روش درمانی بر روی شما امتحان شود.
دارودرمانی
- داروهای ضد افسردگی: تعدادی از داروهای ضد افسردگی در درمان اختلال اضطراب موثر هستند. زمانی که شروع به مصرف این داروها میکنید، چند هفته طول میکشد تا علائم اضطراب شما کمرنگ شوند؛ بنابراین دلسرد نشوید و از قطع ناگهانی داروها پرهیز کنید. به آنها شانس و فرصت کافی برای عمل کردن بدهید.
- داروهای ضد اضطراب: بنزودیازپینها benzodiazepines در کاهش میزان اضطراب به سرعت عمل کرده و عوارض جانبی کمی دارند (البته شما را دچار خواب آلودگی میکنند). از آنجا که بدن به مرور نسبت به این داروها مقاوم میشود، تجویز قرص های ضد استرس به صورت کوتاه مدت اتفاق میافتد و ممکن است به مرور دوز مصرفی شما بیشتر شود. افرادی که سابقهی اعتیاد به مواد مخدر دارند بهتر است این داروها را مصرف نکنند.
روان درمانی
روان درمانی، شامل صحبت کردن با یک متخصص روانشناس است که با دریافت مشاوره به شما کمک میکند با مشکلات و شرایط استرس زا روبرو شوید.
- درمان شناختی – رفتاری: این روش درمانی در درمان اختلالات اضطرابی بسیار مفید است. بخش درمان شناختی، کمک میکند که الگوهای فکری که ترس را در ذهن فرد پرورش میدهد و حمایت میکند تغییر یابد و بخش رفتاری واکنشهای فرد را نسبت به شرایط اضطرابزا تغییر میدهد.
برای بسیاری از مردم، بهترین روش درمانی، ترکیب درمان دارویی و روان درمانی است. همانطور که قبلا گفته شد، بسیار اهمیت دارد که به روش درمانی فرصت منصفانهای بدهید تا اثر کند؛ و اگر یک رویکر کارساز نبود، احتمال اینکه یک روش دیگر موثر واقع شود وجود دارد. پس دلسرد نشوید.
اگر تجربهای موفق یا ناموفق در این زمینه دارید آن را از طریق بخش “ارسال نظر” با ما و سایر کاربران ستاره در میان بگذارید.
کیانا
سلام ممنون ازسایت خوبتون
من 2سالپیش دچار گرفتگی نفس شدم وبعدخوب شدم ولی چندماه پیش مجدد اومد سراغم اینبار خیلی دلشوره دارم ک این اتفاق هم اخرای امتحانام شروع شد ووقتی دلشوره میگیرم تموم بدنم سردمیشه مغزم میسوزه دست وپام میلرزه وهمش احساس دستشویی یا ادرار دارم دراخر نفسم نامنظم ومیگیره ک میبرنم بیمارستان دارو پرانول و… استفاده کردم هیچ تاثیری نداشت مداوم خسته وبیحالم دارو روش درمان چیزی هست که من ازاین حالت دربیام تموم زندگیمو درگیر کرده حتی مسافرت هم نمیتونم برم اگه راهی هست راهنماییم بفرمایید .مچکرم .
زهرا روشنایی
سلام دوست عزیز شما دچار اضطراب شدید بوده و یا احتمال دارد دچار اختلال پانیک یا وحشتزدگی شده باشید. تشخیص آن نیاز به مصاحبه بالینی توسط روانشناس دارد. در هر صورت روش های روان درمانی وجود دارد که قطعا برای شما مفید خواهد بود.