ستاره | سرویس خودرو – بسترن X80 یک خودروی کراس اور در کلاس متوسط است که میتوان آن را تنها محصول کراس اور شرکت چینی بسترن در کلاس مذکور قلمداد کرد. البته خودروی بسترن X40 نیز کلاس خودروهای کراس اور کوچک جثه و کامپکت را در شرکت چینی بسترن نمایندگی میکند. در حال حاضر به جز این دو محصول هیچ خودروی کراس اور و شاسی بلند دیگری توسط شرکت بسترن تولید نمیشود.
این موضوع با توجه به قدمت شرکت خودروسازی بسترن چندان عجیب نیست. چرا که این شرکت اکنون تنها حدود ۱۲ سال است که به تولید خودروهای سواری میپردازد. همان گونه که پیشتر در مطلب مربوط به معرفی شرکت خودروسازی فاو (FAW) به آن اشاره شد، این شرکت چینی که حدود شش دهه قبل توسط دولت این کشور تاسیس شد از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که شرکت بسترن نیز جزیی از آن به شمار میرود. در واقع شرکت بسترن یکی از بازوهای تولیدی شرکت فاو در زمینهی ساخت خودروهای سواری است که عمر چندان درازی ندارد.
پیش از این زمزمههایی مبنی بر وارد شدن خودروی بسترن اکس ۸۰ به ایران توسط گروه خودروسازی بهمن به گوش میرسید. امری که البته تا کنون محقق نشده است. با این حال به دلیل آن که هنوز هم احتمالی هر چند اندک برای وارد شدن این خودروی کراس اور چینی به کشور ما وجود دارد، بد نیست نگاهی به زیر و بم آن بیاندازیم و با مهمترین ویژگیهای این محصول بیشتر آشنا شویم.
مشخصات فنی خودروی بسترن X80
در طراحی و ساخت تنها خودروی کراس اور کلاس متوسط شرکت چینی بسترن از پلتفرم خودروی مزدا ۶ استفاده شده است. البته به منظور سازگاری بیشتر با خصوصیات این خودروی کراس اور مسلما در پلتفرم مذکور تغییراتی نیز به وجود آمده است. البته با توجه به حمایت شرکت مزدا از شرکت نوپای بسترن و ارتباط تنگاتنگ این دو شرکت با یکدیگر این موضوع چندان دور از انتظار جلوه نمیکند.
خودروی بسترن X80 در حال حاضر در قالب دو مدل مختلف تولید و در کشور چین و برخی دیگر از کشورهای در حال توسعه عرضه شده است. نخستین مدل از این خودرو به یک موتور بنزینسوز تنفس طبیعی با بهرهمندی از گنجایش ۲ لیتر (۲۰۰۰ سیسی) مجهز شده است. این موتور بنزینسوز که در عین برخورداری از ۴ سیلندر خطی از وجود ۱۶ سوپاپ نیز بهره میبرد، قادر است حداکثر توانی معادل ۱۴۵ اسب بخار با احتساب ۶۵۰۰ دور در دقیقه تولید نماید و حداکثر گشتاوری برابر با ۱۸۴ نیوتنمتر را ایجاد کند. گفته میشود که شتاب صفر تا صد این خودرو رقمی حول و حوش ۱۴ ثانیه است.
مدل دوم خودروی بسترن X80 به یک موتور بنزین سوز ۴ سیلندر و ۱۶ سوپاپ با خصلت توربو شارژ مجهز شده است که از گنجایشی معادل ۱۸۰۰ سیسی بهره میبرد. این مدل از خودروی بسترن اکس ۸۰ با وجود برخورداری از گنجایش کمتر موتور، توان و گشتاور بیشتری را نسبت به مدل تنفس طبیعی این خودرو به نمایش میگذارد. حداکثر توان خروجی این موتور توربو شارژ برابر با ۱۷۷ اسب بخار است و حداکثر گشتاور تولیدی آن نیز حول و حوش رقم ۲۳۵ نیوتنمتر قرار دارد. از نظر شتاب صفر تا صد مدل توربو شارژ خودروی بسترن اکس ۸۰ عملکرد بهتری را نسبت به مدل تنفس طبیعی این خورو به نمایش میگذارد و در مدت زمانی حول و حوش ۱۰ تا ۱۱ ثانیه از حالت سکون و سرعت صفر به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت دست مییابد.
شاید اگر مدل توربو شارژ خودروی بسترن اکس ۸۰ با جعبه دندهی دستی ارائه میشد شتاب این خودرو میتوانست حتی به زیر ۱۰ ثانیه هم برسد. با این حال این مدل از خودروی بسترن اکس ۸۰ تنها با جعبه دندهی شش سرعتهی خودکار عرضه شده است. البته مدل تنفس طبیعی و ۲ لیتری این خودرو علاوه بر جعبه دندهی خودکار در قالب نسخهی مبتنی بر جعبه دندهی دستی نیز یافت میشود. مدل توربو شارژ این خودرو از نظر استاندارد آلایندگی هم بهتر از مدل تنفس طبیعی آن ظاهر شده است و استاندارد آلایندگی یورو ۵ را در برابر استاندارد آلایندگی یورو ۴، که در مدل تنفس طبیعی این محصول وجود دارد، قرار میدهد.
به هر حال در صورتی که برنامههای پیشین برای ورود خودروی بسترن X80 به ایران همچنان به قوت خود باقی است، افراد دخیل در این برنامهها بهتر است مدل توربو شارژ این خودرو را وارد ایران کنند. چرا که مدل مذکور از هر نظر نسبت به مدل تنفس طبیعی این خودرو برتری دارد. با این حال نمیتوان خودروی بسترن اکس ۸۰ را در مجموع یک خودروی شاسی بلند اسپورت و همه فن حریف لقب داد. چرا که این خودرو در زمینهی سرعت و شتاب حرف چندانی برای گفتن ندارد. علاوه بر آن مانند بسیاری از محصولات کراس اور هم رده از وجود تواناییهای آفرود نیز بیبهره است.
از همین رو میتوان خودروی بسترن X80 را تنها یک خودروی کراس اور کلاس متوسط با بهرهمندی از ویژگیهای شهری لقب داد. سایر خصوصیات مهم این خودرو در بخش فنی را هم میتوانید در جدول زیر مشاهده کنید.
مشخصات فنی خودروی بسترن X80 | |
طول خودرو | ۴۵۸۶ میلی متر |
عرض خودرو | ۱۸۲۰ میلی متر |
ارتفاع خودرو | ۱۶۹۵ میلی متر |
وزن خالص خودرو | ۱۵۴۵ کیلوگرم |
نوع موتور خودرو | بنزین سوز تنفس طبیعی – بنزین سوز توربو شارژ |
گنجایش موتور خودرو | ۲۰۰۰ سی سی – ۱۸۰۰ سی سی |
تعداد سیلندر | ۴ سیلندر خطی |
تعداد سوپاپ | ۱۶ سوپاپ |
حداکثر توان خروجی خودرو | ۱۴۵ اسب بخار (مدل ۲ لیتری) – ۱۷۷ اسب بخار (مدل ۱.۸ لیتری) |
حداکثر گشتاور تولیدی خودرو | ۱۸۴ نیوتن متر (مدل ۲ لیتری) – ۲۳۵ نیوتن متر (مدل ۱.۸ لیتری) |
نوع جعبه دنده ی خودرو | ۶ سرعته خودکار |
گنجایش مخزن سوخت خودرو | ۶۴ لیتر |
میزان مصرف سوخت در حالت چرخه ترکیبی | ۸.۵ لیتر (مدل ۲ لیتری) – ۹.۵ لیتر (مدل ۱.۸ لیتری) |
استاندارد آلایندگی خودرو | یورو ۵ |
امکانات و قابلیتهای خودروی بسترن X80
در خودروی بسترن X80 نیز مانند بسیاری از خودروهای هم سطح چینی تلاش اصلی سازندگان بر این بوده است تا با استفاده از امکانات و قابلیتهای متنوع و متعدد جذابیت بیشتری را برای مشتریان احتمالی این محصول ایجاد نمایند.
در این خودرو شاهد وجود یک نمایشگر ۷ اینچی لمسی به عنوان بخش اصلی سیستم سرگرمی هستیم. سیستمی که علاوه بر امکان پخش دی وی دی و رادیو به قابلیت بلوتوث و درگاه یو اس بی و AUX هم مجهز بوده و از وجود سیستم ناوبری ماهوارهای نیز بهره میبرد.
از نظر ایمنی و حفظ امنیت سرنشینان هم میتوان گفت که خودروی بسترن اکس ۸۰ شباهت فراوانی به سایر محصولات هم ردهی چینی دارد. به این معنی که این خودرو توانسته است مانند بسیاری از خودروهای چینی وارد شده به ایران هر پنج ستارهی ایمنی ممکن از موسسهی چینی سی ان سی ای پی را به خود اختصاص دهد. بنابراین خودروی بسترن اکس ۸۰ نیز مانند بسیاری از همتایان خود از ایمنی بیشتری نسبت به محصولات ساخت داخل برخوردار است.
برای آشنایی با سایر امکانات و قابلیتهای موجود در خودروی بسترن X80 میتوانید به لیست زیر مراجعه کنید. با این توضیح که برخی از قابلیتها و امکاناتی که در ادامهی متن به آنها اشاره خواهد شد تنها در نسخهی فول آپشن این خودرو مشاهده میشود.
- مجهز به سیستم کنترل سرعت و قابلیت کروز کنترل
- برخورداری از شیشههای برقی
- وجود صندلیهای چرم
- بهرهمندی از سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک و دوگانه
- مجهز بودن خودرو به دوربین پارک
- برخورداری خودرو از قابلیت استارت دکمهای که راننده را از وجود کلید بینیاز میسازد
- مجهز بودن صندلیهای جلوی خودرو به تنظیمات برقی و قابلیت گرمکن داخلی
- بهرهمندی خودرو از چراغ مهشکن جلو و عقب
- وجود آینههایی که علاوه بر امکان تنظیم شدن به شکل برقی از قابلیت گرمکن نیز برخوردار هستند
- برخورداری از ریل باربند و اگزوزهای کرومی دوگانه
- وجود سانروف
- مجهز به رینگ ۱۷ اینچی از جنس آلومینیوم
- برخورداری از لاستیکهایی با اندازهی ۲۱۵ میلیمتری
- وجود قابلیت روشن ماندن چراغهای داخلی خودرو مدتی پس از خروج از آن که با نام چراغ بدرقه هم شناخته میشود
- بهرهمندی از اسپویلر عقب
- وجود لامپ زنون در چراغهای خودرو و بهرهمندی آنها از قابلیت تنظیم شدت و قدرت نور
- برخورداری از قابلیت روشنایی خودکار در چراغهای خودرو
- مجهز بودن خودرو به سنسور باران
- برخورداری از چراغهای عقب ال ای دی همراه با چراغ روشنایی روز
- بهرهمندی از آنتن باله کوسهای
البته موارد اشاره شده در سطور فوق تنها قابلیتها و امکانات موجود در این خودروی کراس اور کلاس متوسط نیستند. با این حال به دلیل پرهیز از طولانی شدن متن از اشاره به سایر آپشنهای به کار رفته در این خودرو میپرهیزیم.
مشخصات ظاهری خودروی بسترن X80
به طور کل اگرچه شکل ظاهری خودروی بسترن اکس ۸۰ کاملا قابل قبول جلوه میکند اما در عین حال هیچ گونه نوآوری خاصی را نمیتوان در ظاهر این خودرو مشاهده کرد. در واقع هر آن چه که در نماهای مختلف این خودروی کراس اور چینی مشاهده میشود را پیش از این در خودروهای مشابه دیگر هم دیدهایم.
نمای جلو
در نمای جلو شاید یکی از معدود نکاتی که بتوان با اتکا به آن خودروی بسترن X80 را متفاوت از دیگر خودروها نشان داد نوع طراحی چراغ های جلوی این خودرو است. در واقع زاویهدار بودن بخش کناری چراغهای جلوی این خودرو جلوهی جذابی به آنها بخشیده و بر تاثیرگذاری هر چه بیشتر چهرهی این محصول افزوده است. با این حال میتوان گفت که بخش جلو پنجره و سپر جلوی این خودرو از طراحی معمولی و نسبتا کلیشهای بهره میبرد. به خصوص بخش سپر این محصول که در بسیاری از خودروهای کراس اور مشابه میتوان نمونهی نزدیک به آن را مشاهده کرد.
نمای کنار
در نمای کناری خودروی بسترن X80 خط حجم دهندهی نسبتا باریکی مشاهده میشود که چراغهای جلو و عقب این خودرو را به یکدیگر متصل کرده است. در بخش پایینی بدنهی این خودرو نیز نوعی تو رفتگی وجود دارد که در بسیاری از خودروهای مشابه میتوان چیزی نظیر آن را سراغ گرفت. البته نباید این نکته را از قلم انداخت که این خودروی کراس اور از نمای کنار بسیار جذاب به نظر میرسد.
نمای عقب
در نمای عقب خودروی بسترن X80 نقش خطوط حجم دهنده در گیرایی ظاهر این محصول چندان برجسته جلوه نمیکند. با این حال وجود جزییاتی نظیر اسپویلر پشتی این کاستی را جبران کرده و بر جذابیت نمای عقب این خودرو افزوده است. افزون بر آن مواردی نظیر درشت طراحی شدن چراغهای عقب این خودرو نیز نقش مهمی در این امر ایفا میکند. بد نیست به این نکته هم اشاره شود که در حال حاضر نسل دوم خودروی بسترن اکس ۸۰ در بازار وجود دارد. نسلی که از نظر ظاهر جذابیت بیشتری را نسبت به نسل نخست این محصول بازتاب میدهد.
نمای داخل
در بخش داخلی خودروی بسترن X80 هم نکتهی خاصی که بتواند بسیار چشمگیر و خارقالعاده جلوه کند وجود ندارد. با این حال نمیتوان فضای داخل کابین این خودرو را زشت یا غیر قابل قبول توصیف کرد. به خصوص آن که نمای درونی این خودرو از تمام محصولات ساخت داخل زیباتر جلوه میکند. با این حال نمیتوان نمای داخلی این خودرو را در قیاس با محصولات کراس اور غیر چینی و یا حتی برخی از محصولات رقیب که ساخت چین هستند، یک برندهی بیچون و چرا قلمداد کرد. با تمام این اوصاف میتوان به ظاهر خودروی بسترن اکس ۸۰ به عنوان یک خودروی کراس اور معمولی نمرهی قبولی داد.
قیمت خودروی بسترن X80
همان گونه که در بخشهای پیشین این متن به آن اشاره شد خودروی بسترن X80 هنوز به ایران وارد نشده است. بنابراین در حال حاضر نمیتوان به قیمت تمام شدهی ریالی آن اشاره کرد. با این حال بعید به نظر میرسد که با توجه به شرایط فعلی و وضعیت نا به سامان بازار خودروی ایران، این محصول کراس اور چینی بتواند در صورت ورود به بازار خودروی کشور با مبلغی کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان قیمتگذاری شود. بنابراین با توجه به چنین قیمتی میتوان گفت که خودروی بسترن X80 از ارزش خرید چندان بالایی برخوردار نخواهد بود. در کنار این موضوع وجود رقیبان فراوان در این سطح نیز موجب میشود که نتوان آیندهی چندان درخشانی را برای این خودرو در بازار ایران متصور بود.
به هر حال با بررسی شرایط و شواهد موجود میتوان به این نتیجه رسد که احتمال اندکی برای حضور خودروی بسترن اکس ۸۰ در بازار خودروی ایران وجود دارد. اما این موضوع موجب نمیشود که نتوان با مشاهدهی ویدیوی زیر ارتباط نزدیکتری را با این خودروی کراس اور کلاس متوسط چینی برقرار ساخت.