استعلام و پیگیری کارت سوخت به چه ترتیبی است؟

استعلام و پیگیری کارت سوخت خودرو و روش‌های مختلف انجام این کار موضوعی است که در مطلب پیش رو به آن خواهیم پرداخت. موضوعی که پس از مدت‌ها دوباره داغ شده ست.

پیگیری کارت سوخت

ستاره | سرویس عمومی – استعلام و پیگیری کارت سوخت با توجه به وضعیتی که این روزها در آن به سر می‌بریم بار دیگر اهمیت یافته است. در واقع این روزها دوباره صحبت‌هایی در رابطه با سهمیه‌بندی یا بهتر است بگوییم جیره‌بندی بنزین و گازوییل از محافل مختلف به گوش می‌رسد. بنابراین احتمالا پس از مدتی وقفه دوباره استفاده از کارت‌های سوخت در پمپ بنزین‌ها رواج خواهد یافت.

فارغ از این بحث که چنین عقب‌گردی به چه معنی است و اصولا چرا باید صورت بگیرد، به سراغ توضیحات مربوط به بحث استعلام و پیگیری کارت سوخت می‌رویم تا افراد علاقه‌مند به این موضوع بتوانند از روش‌های انجام این کار باخبر شوند. 

 

استعلام و پیگیری کارت سوخت به چه ترتیبی است

 

در مجموع استعلام و پیگیری کارت سوخت از طریق دو روش کلی انجام می‌گیرد. به این معنی که اگر در طول یکی دو سال اخیر هیچ استفاده‌ای از کارت سوخت خود نکرده‌اید و اکنون قصد دارید از وضعیت آن با خبر شوید، می‌توانید ازطریق یکی از دو روشی که در ادامه‌ی متن پیش رو به آنها اشاره خواهیم نمود به استعلام و پیگیری کارت سوخت خودروی خود بپردازید و از وضعیت کنونی آن آگاه شوید.

 

روش نخست استعلام و پیگیری کارت سوخت

 

روش نخست استعلام و پیگیری کارت سوخت

نخستین روش برای استعلام و پیگیری کارت سوخت خودرو انجام این کار از طریق آنلاین است. از طریق روش آنلاین شما می‌توانید برای استعلام و پیگیری کارت سوخت خودروی خود به وب‌سایت https://sokht.epolice.ir:7001/index.jsp# مراجعه کنید. با مراجعه به وب‌سایت مذکور صفحه‌ای مشابه با آن‌چه که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید در اختیار شما قرار خواهد گرفت. در کادر کشویی نخست می‌توانید با توجه به نوع پلاک ماشین خود از میان دو گزینه‌ی «منطقه‌ای» و مناطق آزاد یکی را انتخاب نمایید.

در چهار کادر بعدی که در پایین کادر نخست قرار گرفته است نیز می‌توان سایر اطلاعات مربوط به پلاک خودرو را وارد کرد. در میان این چهار کادر یک کارد کشویی وجود دارد که در آن باید از میان هجده حرف الفبایی که در پلاک خودروها مشاهده می‌شود، یکی را انتخاب کنید. در واقع همان حرف الفبایی که در پلاک خودروی شما نیز مشاهده می‌شود. پس از وارد کردن اطلاعات مربوط به پلاک خودرو در کادر مربوطه با انتخاب گزینه‌ی پیگیری کرت سوخت می‌توانید به استعلام و پیگیری کارت سوخت خودروی خود پرداخته و از وضعیت کنونی آن با خبر شوید.

همان گونه که مشاهده می‌شود استفاده از روش آنلاین برای استعلام و پیگیری کارت سوخت دردسر چندانی به همراه ندارد و تنها می‌توان با وارد کردن اطلاعات مربوط به پلاک خودرو از وضعیت کارت سوخت مربوط به آن با خبر شد. با این حال شاید عده‌ای به اینترنت دسترسی نداشته باشند و نتوانند از طریق روش یاد شده به استعلام و پیگیری کارت سوخت خودروی خود بپردازند. این دسته از افراد می‌توانند از روش دوم استفاده کنند که انجام آن هیچ نیازی به اینترنت نخواهد داشت. 

 

روش دوم استعلام و پیگیری کارت سوخت

 

روش دوم استعلام و پیگیری کارت سوخت

روش دوم استعلام و پیگیری کارت سوخت از طریق ارسال و دریافت پیامک انجام می‌گیرد. به این ترتیب که ابتدا شما مشخصات خودرویی که قصد اطلاع یافتن از آخرین وضعیت کارت سوخت آن را دارید به سامانه‌ی مربوط به استعلام و پیگیری کارت سوخت خودروها ارسال می‌کنید و پس از آن وضعیت فعلی کارت سوخت خودروی شما در کوتاه‌ترین زمان ممکن از طریق پیامک به اطلاعتان خواهد رسید.

شیوه‌ی انجام این کار به این ترتیب است که شما باید شماره وی آی ان (VIN) خودرویی که قصد استعلام و پیگیری کارت سوخت آن را دارید از طریق پیام کوتاه به شماره‌ی ۱۱۰۱۲۰۲۰۴۰ ارسال کنید. پس از انجام این کار آخرین وضعیت کارت سوخت خودروی مذکور از طریق پیام کوتاه برای شما ارسال خواهد شد. البته برای کسب آگاهی از آخرین وضعیت کارت سوخت خودروی خود باید اطلاعات وی آی ان آن را بر طبق الگوی خاصی به شماره‌ی یاد شده ارسال نمایید. پیش از توضیح در رابطه با این الگوی خاص بد نیست اشاره‌ی مختصری به شماره وی آی ان (VIN) خودرو و ماهیت آن داشته باشیم.

 

اطلاعات وی آی ان (VIN) خودرو

 

اطلاعات وی آی ان (VIN) خودرو چیست؟

اطلاعات وی آی ان یا شماره‌ وی آی ان که گاه با نام شماره شاسی نیز شناخته می‌شود یک کد ۱۷ رقمی است که شامل اعداد و حروف انگلیسی به شکل مختلط بوده و برای شناسایی وسایل نقلیه مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. شماره وی آی ان را می‌توان همان کد ملی وسایل نقلیه موتوری دانست که مختص به همان وسیله نقلیه بوده و با سایر خودروها یا موتور سیکلت‌ها کاملا متفاوت است. بنابراین امکان این که دو خودرو از شماره VIN یکسانی برخوردار باشند وجود ندارد. پس توسط این کد ۱۷ رقمی می‌توان آنها را شناسایی کرد و به طور کامل از یکدیگر تشخیص داد.

این کد ۱۷ رقمی همچنین اطلاعات قابل توجهی را در مورد خودروی مورد نظر به شکل فشرده در اختیار متقاضیان قرار می‌دهد. به عنوان مثال می‌توان مواردی نظیر برخی از قابلیت‌های به کار رفته در خودرو یا سایر مشخصات مهم آن و همچنین اطلاعاتی مانند مدل دقیق خودرو، مشخصات شرکت سازنده‌ی خودرو، نام کشور سازنده‌ی خودرو‌، محل تولید خودرو، سال تولید خودرو، مشخصات موتور خودرو و مواردی از این دست را از طریق شماره VIN آن خودرو به دست آورد.    

به دلیل آن که شماره وی آی ان هر خودرو یک کد منحصر به فرد محسوب می‌شود، امکان اشتباه گرفتن آن با شماره وی آی ان سایر خودروها وجود ندارد. از همین رو این کد ۱۷ رقمی بهترین گزینه‌ی ممکن برای تفکیک خودروهای مختلف از یکدیگر و اطلاع یافتن از وضعیت فعلی کارت سوخت آنها است. به منظور یافتن شماره وی آی ان یک خودرو می‌توانید به چارچوب در خروجی سمت راننده، دریچه‌ی دیوار آتشین محفظه‌ی موتور یا فضای زیر شیشه‌ی سمت راننده مراجعه کنید. به طور کل شماره VIN خودروهای مختلف معمولا در یکی از این سه مکان یا روی هر سه آنها حک شده است. البته در اغلب موارد این کد ۱۷ رقمی در کارت خودروها نیز به ثبت رسیده است.

حال که با شماره VIN خودروها بیشتر آشنا شدیم بهتر است به سراغ بحث اصلی خود برویم و به توضیح چگونگی استعلام و پیگیری کارت سوخت خودرو از طریق آفلاین و از راه ارسال پیامک بپردازیم.

 

استعلام و پیگیری کارت سوخت از طریق پیامک

 

استعلام و پیگیری کارت سوخت از طریق پیامک

همان گونه که به آن شاره شد برای آگاه شدن از وضعیت فعلی کارت سوخت هوشمند وسیله‌ نقلیه خود باید شماره وی آی ان وسیله نقلیه مذکور را به شماره‌ی ۱۱۰۱۲۰۲۰۴۰ ارسال کنید. البته باید پیش از نوشتن شماره VIN خودروی مورد نظر عبارت V* را نیز به ابتدای آن اضافه کنید. به عنوان مثال اگر شماره وی آی ان خودروی شما IRHG16OM5N2137589 باشد باید عبارت V* IRHG16OM5N2137589 را به شماره‌ی ۱۱۰۱۲۰۲۰۴۰ ارسال کنید.  

البته این شیوه تنها به خودروها اختصاص دارد. به این معنی که اگر شما قصد استعلام و پیگیری کارت سوخت موتور سیکلت خود را داشته باشید باید به جای عبارت V* عبرت M* را به ابتدای شماره وی آی ان موتور سیکلت خود اضافه کنید. از همین رو با فرض این که کد ۱۷ رقمی اشاره شده در سطور بالا به موتور سیکلت شما اختصاص داشته باشد برای کسب آگاهی از آخرین وضعیت کارت سوخت آن باید عبارت M* IRHG16OM5N2137589 را به شماره‌ی ۱۱۰۱۲۰۲۰۴۰ ارسال کرد.

از طریق این دو روش یعنی روش اینترنتی و روش پیامکی می‌توان بدون مواجه شدن با مشکل خاصی به استعلام و پیگیری کارت سوخت وسایل نقلیه مختلف پرداخت و از آخرین وضعیت آنها باخبر شد.

در کنار زمزمه‌هایی که این اواخر در رابطه با احیا شدن مجدد کارت سوخت شنیده می‌شود سخنانی نیز در مورد تبدیل کارت بانکی به کارت سوخت مطرح شده است. حال که بحث استعلام وضعیت کارت سوخت به میان آمد بد نیست اشاره‌ای هم به چگونگی تبدیل کارت بانکی به کارت سوخت صورت گیرد. 

 

چگونگی تبدیل کارت بانکی به کارت سوخت

 

چگونگی تبدیل کارت بانکی به کارت سوخت

بر طبق اعلام رسمی صورت گرفته آن دسته از کسانی که از داشتن کارت سوخت هوشمند خودرو بی‌بهره هستند تا پایان آذر ماه امسال می‌توانند نسبت به ثبت‌نام و دریافت آن اقدام کنند. با این حال این موضوع نیز اعلام شده است که افراد علاقه‌مند از این امکان برخوردار خواهند بود تا به جای دریافت کارت سوخت جدید همان کارت بانکی تحت اختیار خود را به عنوان کارت سوخت مورد استفاده قرار دهند.

بنابر اعلام صورت گرفته مهم‌ترین مزیت انجام این کار رایگان بودن آن است. این در حالی است که برای دریافت کارت سوخت جدید باید هزینه‌ای معادل ۳۳ هزار تومان را متحمل شد. علاوه بر آن افرادی که کارت بانکی خود را به کارت سوخت تبدیل می‌کنند می‌توانند در زمان خود نیز صرفه‌جویی نمایند. به این دلیل که فرایند تبدیل کارت بانکی به کارت سوخت هوشمند تنها در مدت چند دقیقه از طریق اینترنت قابل انجام است. در حالی که برای دریافت کارت سوخت جدید باید به پلیس به علاوه ۱۰ مراجعه کرد و پس از آن منتظر صادر شدن کارت سوخت و دریافت آن از طریق پست باقی ماند.

از دیگر مزایای استفاده از کارت سوخت مبتنی بر کارت بانکی می‌توان به ترکیب شدن خدمات مختلف در کارت بانکی اشاره کرد. به این معنی که دیگر نیاز نیست برای انجام کارهای روزمره‌ی خود چندین کارت هوشمند ریز و درشت را با خود حمل کنید و تمام امورات شما از طریق همان کارت بانکی تحت اختیارتان انجام خواهد شد. علاوه بر آن هزینه‌ی سوخت مصرفی نیز از طریق تبدیل کارت بانکی به کارت سوخت به آسانی هر چه تمام‌تر قابل پرداخت خواهد بود. همچنین پس از انجام این کار می‌توانید کاملا راحت و بی‌دردسر از موجودی سهمیه سوخت خود باخبر شوید.

مسلما این مزایا دلیل موجهی برای برخی از افراد خواهد بود که بخواهند به جای ثبت‌نام برای دریافت کارت سوخت جدید، از کارت بانکی خود به عنوان کارت سوخت استفاده کنند. برای انجام این کار باید به درگاه ملی خدمات دولت به آدرس  https://mob.gov.ir/ مراجعه کرد. پس از مراجعه به این آدرس در گوشه‌ی سمت چپ وب‌سایت به گزینه‌ای با نام «ثبت نام کارت سوخت بانکی» مطابق با تصویر زیر بر می‌خورید.

 

استعلام و پیگیری کارت سوخت

 

پس از انتخاب این گزینه به صفحه‌ی دیگری منتقل می‌شوید که اطلاعات مورد نیاز جهت ثبت نام برای کارت سوخت مبتنی بر کارت بانکی را برای شما به نمایش در می‌آورد. ضمن آن که توضیحاتی هم در رابطه با چگونگی ثبت این اطلاعات و تقاضا برای استفاده از کارت سوخت مبتنی بر کارت بانکی ارائه می‌گردد. این اطلاعات و توضیحات عبارت است از:

  1. ثبت شماره تلفن همراهی که به نام مالک خودرو یا وسيله نقليه مورد نظر باشد. باید به این نکته توجه داشت که شماره تلفن همراه باید حتما با نام و کد ملی فرد متقاضی یا همان مالک وسیله نقلیه ثبت شده باشد. در غیر این صورت ثبت نام برای استفاده از کارت سوخت مبتنی بر کارت بانکی انجام نخواهد شد.
  2. درج كد ملی و تاریخ تولد متقاضی که باید در بخش مورد نظر ثبت شود. لازم به توضیح است که با ثبت كد ملی و تاریخ تولد مالک خودرو ساير اطلاعات شناسنامه‌ای او مانند نام و نام خانوادگی، نام پدر و شماره شناسنامه او نیز به صورت خودكار نمايش داده خواهد شد.
  3. ثبت اطلاعات شناسايی وسيله نقليه که شامل شماره هشت رقمی مندرج در ذيل باركد پستی پشت كارت خودرو متقاضی می‌شود یا این که می‌توان شماره وی آی ان(VIN)  وسیله نقلیه را نیز ثبت کرد.
  4. انتخاب يكی از شماره‌های كارت بانكی متقاضی كه به صورت خودكار در پنجره‌ی ثبت اطلاعات اين بخش به نمايش در می‌آيد.
  5. پس از ورود اطلاعات، پيامی مبنی بر تاييد عمليات ثبت نام به اطلاع متقاضی خواهد رسيد كه تنها به منزله پايان مراحل ثبت نام خواهد بود.
  6. زمان استفاده از کارت بانکی به عنوان کارت سوخت در جایگاه‌های سوخت کشور متعاقبا در اطلاعیه‌های آتی به اطلاع عموم خواهد رسید.

 

استعلام و پیگیری کارت سوخت و نکات آن

 

گفتنی است تمام مراحلی که در سطور فوق به آنها اشاره شد به ترتیب همان شماره‌ای که با آن درج شده‌اند انجام می‌گیرد. به این معنی که ابتدا فرد متقاضی شمار تلفن همراه خود را وارد وب‌سایت می‌کند و در صورت تایید آن، سایر مراحل اشاره شده یعنی ثبت کد ملی، تاریخ تولد، اطلاعات شناسایی وسیله نقلیه و سایر اطلاعات مورد نیاز برای استفاده از کارت سوخت مبتنی بر کارت بانکی انجام می‌شود. در این میان نکاتی هم وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. پس با ذکر این نکات مطلب خود را به پایان می‌بریم.

  1. آن دسته از مالكان وسایل نقلیه كه دارای بيش از يک دستگاه خودرو و موتور سيكلت فاقد كارت سوخت هستند، برای ثبت نام كارت المثنی بايد دوباره مراحل ثبت نام را به ازای هر دستگاه خودرو يا موتورسيكلت، با یک کارت بانکی جداگانه تكرار كنند یا از اپلیکیشن دولت همراه استفاده نمایند.
  2. آن دسته از مالكان محترم وسايل نقليه كه به هر دليلی نتوانند اطلاعات خود را ارسال نمايند یا تمایلی به ثبت‌نام اینترنتی و غیر حضوری ندارند می‌توانند با مراجعه حضوری به دفاتر خدمات مشتركين پليس به علاوه ۱۰ بر طبق ضوابط پیشین و با ارائه دادن مدارک قانونی مورد نیاز نسبت به اعلام و ثبت تقاضای خود برای صدور كارت المثنی سوخت اقدام نمايند.
  3. مالكان خودروهای عمومی و دولتی اعم از خودروهای سواری، وانت باربری و موتور سيكلت به منظور دريافت كليه خدمات مربوط به كارت سوخت از جمله درخواست صدور كارت المثنی، باید مانند گذشته فقط و تنها فقط با مراجعه به دفاتر خدمات مشتركين پليس به علاوه ۱۰ نسبت به ثبت تقاضای خود اقدام نمايند.

در پایان ذکر این نکته هم ضروری است که اگر شما در عین داشتن کارت سوخت اقدام به ثبت نام برای استفاده از کارت سوخت مبتنی بر کارت بانکی نمایید، پس از پایان مراحل ثبت نام و تایید نهایی، کارت سوخت شما باطل خواهد گردید و کارت بانکی شما جای آن را خواهد گرفت.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

  • محمدرحیم پور

    سلام من رفتم امورمشترکین برای ثبت نام کارت سوخت تمام کارهاروانجام دادن ولی موقع انتخاب کارت بانکی باوجودسه کارت بانکی فقط یه کارت نشون دادرفتم بانک شماره موبایلم ودرست کردم رفتم امورمشترکین بازم درست نشدبااینحال گفتم اشکالی نداره همون کارت بانکی وتاییدکنید اونا هم انجام دادن ولی بمن پیامک اومد که هویت وسیله نقلیه شماموردتایید قرارنگرفت تو روخدا راهنمایی کنید!

    • رضا حسینی

      به احتمال زیاد یک مورد سیستمی پیش آمده؛ بهتر است دوباره به امور مشترکین مراجعه کنید.

نظر خود را بنویسید