اگر در حال ایجاد یک استراتژی سرمایهگذاری هستید که به شما در رسیدن به اهداف بلندمدت مالی کمک کند، بازار ارز دیجیتال یکی از بهترین حوزهها برای سرمایهگذاری است.
مارکت کپ و قیمت لحظهای ارز دیجیتال، اهمیت چشمگیری برای سرمایهگذاران و فعالان بازار دارد و درک رابطه بین اندازه شرکت یا پروژه، پتانسیل بازده و ریسک بسیار مهم است. با آگاهی و استفاده درست از این اطلاعات قادر خواهید بود تا یک پورتفولیو سودآور بسازید. این اطلاعات به سرمایهگذاران امکان میدهد تا با تحلیل و پیشبینی درست، تصمیمات موثرتری در خصوص خرید یا فروش ارز دیجیتال بگیرند و در نهایت به بهبود عملکرد سرمایهگذاری خود بپردازند.
اهمیت مارکت کپ و قیمت لحظه ای ارز دیجیتال
مارکت کپ و قیمت لحظهای ارز دیجیتال برای سرمایهگذاران و فعالان بازار بسیار مهم است و در تصمیمگیریهای آنها تاثیرگذار خواهد بود. افرادی که قصد خرید یک ارز دیجیتال را دارند دائما قیمت لحظه ای ارز دیجیتال را مشاهده میکنند، فعالان میتوانند با در نظر گرفتن مارکت کپ آن ارز دیجیتال در کنار قیمت لحظهای تصمیمات بهتری برای سرمایهگذاری خود بگیرند.
قیمت لحظهای ارز دیجیتال نشاندهنده وضعیت فعلی بازار و نوسانات قیمت است. همچنین مارکت کپ ارزش کل یک ارز دیجیتال را نشان میدهد که با محاسبه آن، ابعاد و اهمیت واقعی یک ارز دیجیتال در بازار مشخص میشود. زیرا میزان مارکت کپ نمایانگر اندازه و تاثیر ارز در بازار است.
مارکت کپ چیست؟
ارزش بازار یا مارکت کپ از واژه انگلیسی Market Capitalization گرفته شده است و به ارزش کل تمام یک پروژه ارز دیجیتال یا سهام یک شرکت اشاره دارد. مارکت کپ هر ارز دیجیتال را میتوانید با ضرب تمام سکههای در گردش در قیمت هر یک محاسبه کنید و در بازار سهام با ضرب قیمت یک سهم در تعداد کل سهام موجود آن به دست آورید. به عنوان مثال، یک ارز دیجیتال با ۲۰ میلیون کوین که قیمت هر کوین برابر ۵۰ دلار است و به فروش میرسد، ارزش بازاری معادل ۱ میلیارد دلار خواهد داشت.
دسته بندی مارکت کپ
دستهبندی مارکت کپ از بزرگترین تا کوچکترین ارزش بازار به مدیران کسب و کار و سرمایهگذاران دید بهتری میدهد تا بتوانند اندازههای نسبی شرکتها و پروژهها را مقایسه کنند. دستهبندیهای مختلف ارزش بازار به عوامل مختلف مانند میزان سرمایه یک پروژه و پتانسیل ریسک در مقابل بازده بستگی دارد. در ادامه ۵ دستهبندی مارکت کپ را بررسی میکنیم.
ارزش بازار مگا کپ Mega Cap
مگا کپ یا “Mega Cap” به شرکتهایی اشاره دارد که ارزش بازار آنها بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار است. این شرکتها از نظر تعداد بسیار معدود هستند و حدود ۲۰ درصد از شاخص S&P 500 را تشکیل میدهند که نمایانگر اهمیت و تأثیر چشمگیر آنها در بازار مالی است.
سهام مگا کپ نمونههای برجستهای از شرکتهای با سرمایه بزرگ را شامل میشوند، که بهعنوان پیشوندهای بزرگ در عرصههای فناوری و خدمات دیجیتال شناخته میشوند.
شرکتهایی همچون اپل، مایکروسافت، آمازون و فیسبوک بهعنوان بخشی از این دسته از شرکتهای با ارزش بازار عظیم معرفی میشوند که تأثیرات گستردهای در تغییرات بازارهای مالی و اقتصاد جهانی دارند. این شرکتها با استفاده از تکنولوژی و نوآوری، نقش بسیار مهمی در شکلدهی به روند تغییرات و پیشرفتهای اقتصادی ایفا میکنند و از اهمیت و تأثیر چشمگیری در رقابت و رهبری در بازار بهرهمند هستند.
ارزش بازار لارج کپ Large Cap
لارج کپ یا مارکت کپ بزرگ به سهام شرکتها و پروژههایی اطلاق میشود که ارزش بازار آنها بیش از ۱۰ میلیارد دلار است. هنگامی که این دستهبندیها مورد استفاده قرار گرفتند، شرکتهایی با ارزش بازار بزرگ معمولا به خوبی تثبیت شده بودند و در طول دهه اخیر بهطرز قابلملاحظهای رشد کردهاند اما امروزه، شرکتهای نوپا که سرمایهگذاران معتقدند پتانسیل رشد بالایی دارند، وارد حوزه شرکتهای با مارکت کپ بزرگ میشوند. با این حال سهامهای با ارزش بازار مگا کپ بازدهی ثابتی از سرمایهگذاری با ریسک کمتر نسبت به سهام کوچکتر اما با چشمانداز رشد متوسط ارائه میدهند.
شرکتهای بزرگ شامل معروف ترین برندهای دنیا هستند و در صنایع خود به عنوان پیشرو معرفی میشوند. آنها تمایل دارند بیشتر از آنچه برای مدیریت پروژه یا شرکت خود نیاز دارند پول نقد تولید کنند و آن مقدار سرمایه اضافی را به عنوان پرداخت سود به سهامداران بازگردانند.
ارزش بازار مید کپ Mid Cap
مید کپ یا مارکت کپ متوسط، شرکتها و پروژههایی هستند که مارکت کپ آنها بین ۲ میلیارد تا ۱۰ میلیارد دلار است. شرکتهای موجود در این محدوده معمولا در صنایعی فعال هستند که رشد دارند یا انتظار میرود که رشد کنند. این شرکتها و پروژهها سابقه افزایش سهم بازار خود و بهبود وضعیت رقابتی داشتهاند، اما با چالشهای مختلف مانند تلاش برای به دست آوردن ارزش بازار بزرگتر یا رقابت با سایر پروژههای با ارزش بازار متوسط روبهرو میشوند.
شرکتهایی با مارکت کپ متوسط ممکن است شرکتهای در آستانه رشد سریع باشند که از وضعیت سهام کوچک خود خارج شدهاند یا شرکتهای با ارزش بازار بزرگ سابق که ارزش بازار آنها کاهش یافته است. پروژههای با مارکت کپ متوسط احتمالا پتانسیل رشد بیشتری نسبت به مارکت کپ بزرگ داشته باشند و شاید کمترین نوسان را نسبت به مارکت کپ کوچک تجربه کنند.
ارزش بازار اسمال کپ Small Cap
پروژه یا شرکت با ارزش بازار اسمال کپ Small Cap مواردی را شامل میشوند که ارزش بازار آنها بین ۳۰۰ میلیون دلار تا ۲ میلیارد دلار است. شرکتهای با ارزش بازار کوچک به عنوان سهام و پروژه مستعد رشد در نظر گرفته میشوند و معمولا شرکتهای جوان در صنایع جدید و در حال رشد همراه با ریسک بالاتر و همچنین پتانسیل رشد جذاب هستند.
با توجه با گذشته ارزش بازارهای کوچک به طور معمول بازدهی بالاتری نسبت به میانگین زمانی ارائه دادهاند، اما اغلب به صورت گروهی عمل میکنند تا ریسک را کاهش دهند چرا که به صورت تکی در نوسانات بازار راحتتر تغییر پیدا میکنند. سهامهای با سرمایهی کوچک از نظر تاریخی بیشتر مستعد رکودهای صنعتی و اقتصادی هستند و در طول «بازارهای خرسی یا نزولی» عملکرد ضعیفی دارند و در مقابل در «بازارهای گاوی یا صعودی» عملکرد بهتری دارند.
میکرو کپ Micro Cap
میکرو کپ به مشاغلی گفته میشود که ارزش بازار آنها بین ۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار است. کسب و کارهای کوچک اغلب با محصولات یا خدمات جدید در این لیست قرار میگیرند.
نسبتهای مهم مرتبط با مارکت کپ
هنگام محاسبه مارکت کپ نسبتهای مهم دیگری وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانید تصمیمات بهتری در مورد یک پروژه ارز دیجیتال یا سهام شرکت بگیرید.
نسبت قیمت به درآمد: نسبت قیمت به درآمد برای تخمین بازده آتی که میتوان از خرید سهام یک شرکت انتظار داشت استفاده میشود. برای محاسبه این نسبت، عدد مارکت کپ بر درآمد خالص ۱۲ ماه تقسیم میشود.
نسبت قیمت به جریان نقدی آزاد: این نسبت با تقسیم مارکت کپ بر جریان نقدی آزاد ۱۲ ماهه محاسبه میشود. همچنین برای پیشبینی بازده مورد انتظار به کار میرود.
ارزش قیمت به ارزش دفتری: برای محاسبه ارزش قیمت به ارزش دفتری، مارکت کپ بر ارزش دفتری کل شرکت تقسیم میشود. با کسر ارزش کل بدهیها از کل ارزش دفتری داراییهای یک موسسه محاسبه میشود.
ارزش سازمانی به درآمد قبل از بهره، مالیات و استهلاک (EBITDA): این نسبت بازده عملیاتی قابل انتظار در کوتاه مدت را اندازهگیری میکند. EBITDA مخفف درآمد قبل از بهره، مالیات، استهلاک و سایر امورات است. ارزش شرکت (EV) با اضافه کردن ارزش بازار به ارزش سهام ترجیحی، اوراق قرضه و کسر کل وجه نقد محاسبه میشود. این نسبت با تقسیم EV بر EBTIDA محاسبه میشود.
نکته: واژهEBITDA مخفف عبارت Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortizationو به معنای سود قبل از بهره، مالیات، استهلاک و سایر امورات است که کارایی عملیاتی کوتاه مدت یک شرکت را نشان میدهد. EBITDA هنگام مقایسه شرکتهایی با سرمایهگذاریهای مختلف، بدهیها و مشخصات مالیاتی کارایی دارد.
چه چیزی میتواند بر ارزش بازار یک شرکت تأثیر بگذارد؟
عوامل متعددی وجود دارد که میتواند بر ارزش بازار یک شرکت تأثیر بگذارد. تغییرات قابل توجه در ارزش سهام چه این تغییرات به سمت بالا چه به سمت پایین باشد، روی ارزش بازار تاثیرگذار است همانطور که میتواند در تعداد سهام منتشر شده تاثیر بگذارد. هرگونه اعمال ضمانت روی سهام یک شرکت، تعداد سهام موجود را افزایش میدهد، در نتیجه ارزش کل آن کاهش پیدا میکند. از آن جایی که اعمال انواع ضمانت معمولا کمتر از قیمت بازار سهام انجام میشود، میتواند به طور بالقوه بر ارزش بازار شرکت تاثیر بگذارد.
اما ارزش بازار معمولا در نتیجه تقسیم سهام یا تقسیم سود تغییر نمیکند. شاید این سوال به وجود آید که چرا پس از تقسیم قیمت سهامکمتر میشود؟ قیمت سهام کاهش مییابد زیرا تعداد سهام موجود افزایش پیدا کرده است. به عنوان مثال، در تقسیم ۲ به ۱، قیمت سهم به نصف کاهش مییابد. اگرچه تعداد سهام موجود و قیمت سهام تغییر میکند، ارزش بازار یک شرکت ثابت میماند. همین امر در مورد سود سهام نیز صدق میکند. اگر یک شرکت سود سهام را به سهامداران بدهد، تعداد سهام نگهداری شده افزایش پیدا کرده و قیمت آن روند کاهش را تجربه خواهد کرد.
برای ایجاد یک سبد با ترکیب مناسبی از سهام با سرمایه کوچک، متوسط و بزرگ، باید اهداف مالی، تحمل ریسک و بازه زمانی سرمایهگذاری خود را ارزیابی کنید. یک سبد متنوع که شامل انواع ارزش بازار است به کاهش ریسک سرمایهگذاری کمک میکند و از پیگیری اهداف مالی بلندمدت شما حمایت کند.
آیا بررسی مارکت برای سنجش محبوبیت یک ارز دیجیتال کافی است؟
با وجود این که ارزش بازار یک پروژه هنوز به عنوان مهمترین شاخص مرتبط بودن در نظر گرفته میشود، مفهوم پشت آن اغلب مورد انتقاد فعالان بازار است. چرا که مفهوم ارزش بازار یک ارز دیجیتال کم و بیش محبوبیت یک کوین را در طولانی مدت نشان میدهد.
ارزهای دیجیتالی که مارکت کپ بالایی دارند به طور کلی به عنوان سرمایهگذاری امن در کریپتوکارنسی در نظر گرفته میشوند. در واقع سرمایهگذاری امن بر پروژههایی دلالت دارد که مارکت کپ آنها بیش از ۱۰ میلیارد دلار هستند. سرمایهگذاری در کوینهایی با ارزش بازار بزرگ معمولا یک استراتژی محافظه کارانه است. معمولا این کوینها نسبت به سایر ارزهای دیجیتال نوسان کمتری دارند، اما همچنان نسبت به داراییهای سنتی مانند سهام، نوسان بیشتری را مشاهده خواهند کرد.
ارزهای دیجیتال با ارزش بازار مید کپ، نوسان بیشتری دارند، اما در مقابل پتانسیل رشد بسیار بالاتری نسبت به ارزهای دیجیتال با ارزش بازار لارج کپ را میتوان برای آنها در نظر گرفت.
ارزهای دیجیتال با ارزش بازار اسمال کپ اغلب بسیار بیثبات هستند و به عنوان یک سرمایهگذاری با ریسک بالا در نظر گرفته میشوند، البته گاهی اوقات با رشد بالقوه بسیار زیاد در کوتاه مدت روبهرو هستند. با این حال، توجه داشته باشید که ممکن است آنها در زمان خیلی کوتاه نابود شوند و به صورت کامل ارزش خود را از دست بدهند.
مشاهده مارکت کپ ارزهای دیجیتال
در پاسخ به سوال مارکت کپ ارزهای دیجیتال را از طریق چه سایتهایی میتوان مشاهده کرد باید بگوییم شما میتوانید ارزش بازار ارزهای دیجیتال را از طریق وبسایتهای معتبری که به اطلاعات بازار رمزارزها میپردازند، مشاهده کنید. این وبسایتها اطلاعات جامعی از جمله ارزش بازار، قیمت، حجم معاملات، و سایر آمارهای مرتبط با ارزهای دیجیتال را ارائه میدهند. همچنین اطلاعاتی درباره تغییرات قیمت، گرافهای تاریخی و دیگر اطلاعات مفید نیز در این وبسایتها قابل دسترس است. برخی از سایتهای معتبر و محبوب برای مشاهده مارکت کپ ارزهای دیجیتال عبارتند از:
- کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)
- کوین گکو CoinGecko
- کوین کپ (CoinCap)
- کوین لر (Coinlore)
- لایو کوین واچ (Live Coin Watch)
سایت کوین مارکت کپ
در بین سایتهای معرفی شده کوین مارکت کپ محبوبترین سایت در بین فعالان حوزه کریپتو شناخته میشود. CoinMarketCap یکی از معروفترین و پراستفادهترین وبسایتها در زمینهی اطلاعات بازار رمزارزها است. این وبسایت اطلاعات جامعی از نزدیک به تمام ارزهای دیجیتال موجود در بازار ارائه میدهد. تعداد زیادی از سرمایهگذاران و علاقهمندان به رمزارزها از CoinMarketCap برای مانیتورینگ و پیگیری وضعیت بازار و مارکت کپ ارزهای مختلف استفاده میکنند.
ویژگیهای CoinMarketCap شامل اطلاعاتی چون ارزش بازار (مارکت کپ)، قیمت رمزارزها، حجم معاملات ۲۴ ساعته، تغییرات قیمت در دورههای زمانی مختلف، گراف تاریخی، و رتبهبندی ارزها بر اساس مارکت کپ میشود. همچنین، این سایت اطلاعاتی درباره تیم توسعه، لینکهای وبسایت رسمی پروژهها و دیگر جزئیات مرتبط با هر رمزارز را نیز فراهم میکند. CoinMarketCap یک منبع اطلاعاتی جامع برای کسانی است که به دنبال مطالعه و تحلیل بازار رمزارزها هستند.