ستاره | سرویس عمومی – ارزش، اعتبار و میزان تاثیر نوجوانان، توجه سازمان ملل متحد را نیز به خود جلب کرده است. این سازمان اولین بار در سال ۱۹۹۹، ۱۲ آگوست (امسال برابر با ۲۲ مرداد ماه) را روز جهانی نوجوان اعلام کرد که در برخی کشورها با چند روز اختلاف برگزار می شود. هدف از نامگذاری چنین روزی، پرداختن به مسائل حقوقی، فرهنگی و … نوجوانان سراسر جهان است.
سازمان ملل همچنین خواهان توجه به نوجوانان به ویژه از سوی خانوادههاست. ارائه راهکار چالشها و بهبود کیفیت این قشر آیندهساز از دیگر اهداف اعلام روز جهانی جوان است. به همین منظور سازمان ملل هر سال شعار و موضوع ویژهای در این راستا انتخاب میکند. تا کنون موضوعاتی مانند؛ نوجوانان در گذر نسلها، سلامت روانی، مشارکت مدنی را برگزیده است. سال ۲۰۱۶، شانزدهمین سالِ روز جهانی جوانان و با شعار «ریشه کنی فقر و دستیابی به تولید و مصرف پایدار» است. ارزش گذاشتن و پرداختن به این موضوعات از یک سوی اهمیت این قشر را در توسعه و پیشرفت یادآوری می کند و اینکه جامعه جهانی نیز به این اهمیت پی برده است. از سوی دیگر هرچند هر جامعه ای بنا بر شرایط خاص خود هنجارها و ارزش های گوناگون و البته قابل احترامی دارد، اما در عین حال جهانِ امروز با گسترش روابط و اطلاعات به جامعه ای بزرگ و بی مرز تبدیل شده است که با حفظ تفاوتها، نباید از مفاهیم و ارزشهای عمومی و جهانی غافل شد.
روز جهانی جوانان |
|
تاریخ |
۱۲ آگوست برابر با ۲۱ مرداد
|
علت نامگذاری | پرداختن به مسائل حقوقی، فرهنگی و … جوانان سراسر جهان |
تاریخچه روز جهانی جوانان
روز جهانی جوانان از سال ۱۹۶۵ ( ۱۳۸۶ شمسی ) در یکی از جلسههای مجمع عمومی سازمان ملل آغاز شد. در این زمان، نمایندگان کشورهای مختلف در سازمان ملل به اهمیت نقش نیروها و باورهای نوجوانان در توسعه جامعه های انسانی پی برده بودند و به همین سبب یک بیانیه به نام “بیانیه ترویج مفاهیم صلح، احترام متقابل و پذیرش دیدگاه های دیگر انسان ها برای نوجوانان”، منتشر کردند.
بیش از به ۲۰ سال پس از انتشار این بیانیه، سازمان ملل، سال ١٩٨٥ را “سال جهانی نوجوانان: توسعه، مشارکت و صلح” نامید. این نامگذاری توجه جهانیان را بیش تر از پیش به اهمیت نقش نوجوانان در ترویج این مفاهیم و بکارگیری آن ها در جامعه آینده متوجه کرد.
در سال ١٩٩٥ و ده سال پس از سال جهانی جوانان، سازمان ملل تعهداتش در ارتباط با جوانها را گسترش داد و به مشکلات این بخش از جامعه در هزاره پیش رو پرداخت. نتیجه، راهکاری بود که به نام “برنامه جهانی اقدام برای جوانان تا سال ٢٠٠٠ و پس از آن”، (World Programme of Action for Youth to the Year 2000 and Beyond)، منتشر شد و در دسترس همگان قرار گرفت. “برنامه جهانی اقدام برای جوانان تا سال ٢٠٠٠ و پس از آن” در “دیوان سیاستگذاری اجتماعی و توسعه”، (DSPD) سازمان ملل، برای آگاه کردن جامعه انسانی از شرایط زیست و حقوق و آرزوهای جوانان تنظیم شده و همزمان می کوشد جوانان را به عنوان بخشی فعال در تصمیم گیری کشورها برای دستیابی به صلح و توسعه جهانی وارد کند. نامگذاری روزی جهانی برای نوجوانان هم بخشی از همین برنامه است.
مجمع عمومی سازمان ملل در جلسه خود در دسامبر (دی ماه) سال ١٩٩٩، پیشنهاد گردهمایی جهانی “وزیران مسئول امور نوجوانان” را برای نامگذاری روزی به نام جوانان پذیرفت و ١٢ آگوست، روزی که این وزیران در لیسبن پرتقال گردهم آمده بودند را برای گرامی داشت جهانی نوجوانان برگزید. پس از نامگذاری این روز، سازمان ملل کشورها را به انجام فعالیتهای آگاهی بخش درباره اهمیت دادن به نوجوان ها و حقوق آنها با توجه به برنامه جهانی اقدام برای جوانان تا سال ٢٠٠٠ و پس از آن فراخواند.
تعریف روز جهانی جوانان
روز جوان، روزی که در آن قرار است از جوانان تکریم شود؛ در هر کشور روز خاصی برای این مناسبت در نظر گرفته شده است. در بعضی از کشورها مثل مراکش و تایلند سالروز تولد پادشاهان به عنوان روز جوان شناخته میشود و در برخی دیگر مثل ونزوئلا و چین سالروز جنگ و یا قیام ملی که متشکل از جوانان بوده است به عنوان روز جوان شناخته میشود و در کشور عزیزمان ایران روز میلاد حضرت علیاکبر، فرزند حسین بن علی (سومین امام شیعیان) که در کربلا به شهادت رسید، به عنوان روز جوان در نظر گرفته شده است.
روز جهانی جوانان با اندیشه «ساختن یک دنیای بهتر؛ به همراه جوانان» ایجاد گردید. به این بهانه، سازمان ملل از تمام کشورهای دنیا میخواهد تا عملاً در راستای توسعه امکانات و منابع به کمک جوانان و برای جوانان تلاش نمایند.
سازمان ملل میگوید جوانان امروز با شرایط سخت استخدام، امنیت پایین شغلی و کنار گذاشته شدن از تصمیم گیرهای مهم و حتی شراکت در امور، دچار ضعف در باورها و ضعف در اعتماد به نفس خودشان شدهاند. بنابراین دولتها، نهادهای خصوصی، دانشگاهها و افراد خیرخواه، میتوانند با فراهم آوردن شرایط کار و دادن فرصت به جوانان، اعمال نفوذ در مؤسسات و … به این قشر مهم و مالک آینده کشور کمک کنند.
نیمی از جمعیت جهان را افراد زیر ۲۵ سال تشکیل می دهند. آن ها با جهانی در بحران و مبتلا به دگرگونی های روزافزون روبه رو هستند. جهانی با نابرابریها و بیعدالتیها که یکی از اصلیترین قربانیانش هم همین نوجوانان هستند. بسیاری از آن ها در فقر زندگی می کنند و نمی توانند توانایی های نهفته شان را پرورش دهند و از نتیجه آنها بهرهمند شوند. شمار بسیار کمی از آن ها می توانند مهارت های لازم برای یافتن حرفه مناسب خود در جهان پر رقابت کنونی را بهدست آورند.
ایرینا بوکوا، دبیرکل یونسکو، در پیامی که به مناسبت روز جهانی نوجوان در سال ۲۰۱۲ نوشته، نوجوانان را سرچشمه نوآوری، متفکران و اندیشه های گره گشای جامعه امروز توصیف کرده است. او گفته که نوجوانان، پیشگامان صلح هستند. اما، آن ها به آموزش با کیفیت، شغل های خوب و بهره بردن تمام عیار از فرهنگ نیز نیاز دارند. او در پیام خود همه دولت ها، سازمان های مربوط به امور جوانان و جامعه بین المللی را دعوت کرده تا نوجوانان را در تصمیم گیری درباره اموری که به آن ها مربوط است سهیم کنند.
سازمان ملل متحد واژه نوجوان را برای افراد بین ۱۵ تا ۲۵ سال به کار می برد. بر اساس آماری که در سایت یونسکو قرار داده شده، هم اکنون ۸۵ درصد از نوجوانان جهان در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند. ۶۰ درصد از آن ها در آسیا و بقیه در کشورهای آفریقایی، آمریکای جنوبی و حوزه دریای کارائیب زندگی می کنند. براساس همین داده ها، تا سال ۲۰۲۵، بیش از ۸۹ درصد از نوجوانان در کشورهای در جهان سومی زندگی خواهند کرد. یونسکو نتیجه گرفته که باید پرداختن به مسائل جوانان و تصمیمگیری برای آینده آنها در دستور کار کشورهای مختلف قرار بگیرد.
یونسکو برای بهبود وضعیت کنونی و پایهریزی زندگی بهتر برای نوجوانان در آینده، برنامههای گوناگونی در دست اجرا دارد. از برنامههای آموزشی درباره توسعه پایدار، میراث فرهنگی و معنوی جهانی تا آموزش حقوق نوجوانان و مبارزه با خشونت و سو استفاده از نوجوانان.
هدف از روز جهانی جوانان
روز جهانی جوانان فرصت مغتنمی است برای کشورها و فرهنگهای مختلف تا با برگزاری برنامههای خاص و برآمده و هماهنگ با رسوم و اعتقادات ملی، در بهبود معنوی و مادی زندگی نوجوانان گام بردارند و حتی برخی از شاخص های فرهنگی برتر جامعه خود را به نوجوان جهان معرفی و آن را اشاعه دهند.
در ایران نیز علاوه بر برگزاری روز ملی نوجوان، پرداختن به روز جهانی جوانان و حضور جهانی متناسب و هماهنگ با دین و فرهنگ ایرانی ـ اسلامی و حتی برگزاری جشنوارهها و برنامه هایی با حضور جوانان کشورهای جهان، بستر مناسبی برای معرفی برخی جنبههای ناشناخته فرهنگ و رسوم شایسته کشور عزیزمان است.