زمانی که کشور آمریکا از برجام خارج شد تجارت ایران با کشورهای اروپایی نیز کاهش چشمگیری پیدا کرد در حال حاضر تحریمهای ایجاد شده علیه ایران تجارت با کشورهای اروپایی را سخت کرده است در این صورت تاجران ایرانی برای خرید کالاهای خود از کشورهای اروپایی باید از یک کشور واسط استفاده کنند به این صورت که در ابتدا کالاهای خریداری شده به کشور واسط مانند ترکیه و یا دبی ارسال میشود سپس از آنجا به ایران منتقل میشوند. هرچند که خرید کالا از کشورهای اروپایی به این صورت نیز خالی از مشکل نیست و برای خرید برخی از کالاها نمیتوان حتی از این روش نیز استفاده کرد مانند کالاهایی که در صنایع نظامی کاربرد دارند و نیز برخی از کالاهای دارویی.
نمیتوان نقش تجارت و روابط تجاری در سطح جهان را در رشد و توسعه اقتصاد هر کشور نادیده گرفت به خصوص برای کشورهای در حال توسعهای مانند ایران روابط تجاری یک جهش بزرگ تلقی میشود اما تحریمهای اقتصادی وضع شده در سالهای اخیر علیه ایران رشد اقتصادی ایران را بسیار کندتر از گذشته کرده است. در حال حاضر ایران بخواهد با کشورهای اروپایی و برخی از کشورهای آسیایی روابط تجاری داشته باشد باید تحریمها را دور بزند تا کالاهای مورد نیاز کشور را از طریق واردات به کشور منتقل کند و برای صادرات کالاهای خود اقدام کند.
انواع حمل و نقل برای واردات کالا از اروپا به ایران
برای واردات کالا از کشورهای اروپایی به ایران بسته به اینکه کشور در کدامبخش از قاره اروپا واقع شده باشد میتوان از روشهای مختلف حمل و نقل دریایی، هوایی و نیز روش حمل و نقل زمینی استفاده کرد. برخی خی از کشورهای اروپایی که دارای بنادر دریایی هستند کشور مناسبی برای انتخاب روش حمل و نقل دریایی کالا به شمار میرود این کشورها به دلیل بنادر مختلفی که دارند حمل و نقل دریایی را سریعتر از سایر کشورها عضو اتحادیه اروپا انجام میدهند. همانطور که اشاره کردیم یکی از شرکای اروپایی تجاری اصلی ایران کشور آلمان است عمده محصولاتی که از کشور آلمان به ایران وارد میشوند عبارتند از ماشین آلات صنعتی، روغنهای خام، و مکملهای دارویی.
انواع روشهای واردات کالا از اروپا به ایران
یکی از روشهای حمل کالا از اروپا به ایران روش حمل هوایی است. شما میتوانید از طریق حمل هوایی کالاهای خود را در کوتاهترین زمان ممکن از انواع کشورهای مختلف حوزه اتحادیه اروپا به ایران ارسال کنید. اما در سالهای اخیر با توجه به شرایط وضع شده علیه ایران یعنی تحریمهای ایجاد شده استفاده از روش هوایی سختتر و دشوارتر شده است نمیتوان به راحتی برای حمل هوایی انواع کالاهای مختلف از این روش استفاده کرد.
روش حمل هوایی مزایای زیادی برای حمل کالاهای مختلف دارد از جمله اینکه شما میتوانید در کوتاهترین زمان ممکن کالاهای خود را به مقصد ارسال کنید اما توجه داشته باشید که این روش هزینه زیادی را برای شما در پی دارد. شما باید برای واردات کالا از اروپا به ایران موارد امنیتی بسیار بالایی را در نظر بگیرید تا کالای شما در هیچ مرحلهای از ارسال بلوکه و یا دچار مشکل نشود.
بازرگانان و تاجران میتوانند کالاهای خود را به سه صورت هوایی، زمینی و دریایی بر اساس نوع کالا از اروپا به ایران منتقل کنند هرچند که در تمامی این موارد باید محدود شدن روابط تجاری ایران را نیز در نظر بگیرید برای مثال ممکن است کشوری که شما از آن محصول مورد نظر خود را میخرید ایران را تحریم نکرده باشد اما کشور واسطهای که قرار است محصول شما از آن عبور کند کشور ایران را تحریم کرده باشد در نتیجه ممکن است محصول شما در کشور عبوری توقیف شود.
روابط تجاری ایران و اروپا با وجود تحریم ها
با توجه به تصمیمی که دولت آمریکا در سالهای اخیر در مورد ایران گرفته است و برجام را یک راه حل سازنده برای مقابله با ایران در نظر گرفته است واردات کالا از اروپا به ایران تا یک سوم کاهش پیدا کرده است. واردات کالا از اروپا به ایران و معاهده FATF که یک نظام بانکی بینالمللی است انجام میشود این نظام روابط مالی توسط چند کشور را تنظیم میکند و کل نظامهای بانکی جهان را در بر میگیرد. متاسفانه در سالهای اخیر این نظام بانکی نیز برای انتقال پولهای ایران با بازرگانان و تاجران ایرانی همکاری نمیکند به همین دلیل خرید از کشورهای اروپایی سختتر شده است. عمده پولهای ایران در این نظام بانکی بلوکه شدهاند.
FATF توسط تمام کشورهای جهان پذیرفته شده است و تمامی کشورهای جهان قوانین آن را پذیرفتهاند اما در صورتی که ایران عضو این نظام نباشد روابط تجاری بینالمللی نیز به درستی انجام نمیشود در واقع ایران از انجام روابط تجاری بینالمللی محروم میشود. این معاهده چندین توافقنامه دارد که ایران برخی از آنها را پذیرفته است.
بهترین کالاهایی که از اروپا به ایران وارد میشوند چه کالاهایی هستند؟
محبوبترین کالاهایی که از کشورهای اروپایی به ایران وارد میشود و طرفداران زیادی در ایران دارند کالاهای مکانیکی و صنعتی هستند پس از این کالاها محبوبترین کالاها برای واردات از اروپا به ایران مواد اولیه ساختمانی و نیز لوازم جانبی موبایل هستند، مواد معدنی و شیمیایی نیز در رتبه بعدی کالاهای محبوب برای واردات از اروپا به ایران قرار دارند.
حداقل سرمایه برای واردات کالا از اروپا به ایران چقدر باید باشد؟
برای واردات کالا از کشورهای اروپایی نمیتوان رقم خاصی را مد نظر گرفت اما باید بدانیم که حداقل سرمایه برای واردات کالا از اروپا به ایران بسته به نوع کالایی که قصد واردات آن را دارید متفاوت خواهد بود. علاوه بر این در سالهای اخیر با توجه به نوسانات ایجاد شده در بازار ارز اگر قصد خرید کالاهای اروپایی را دارید باید این نوسانات را نیز در نظر بگیرید و سپس بودجه مناسب را برای خرید کالای خود محاسبه کنید.
هزینه واردات کالا از اروپا به ایران چگونه صورت میگیرد؟
برای واردات کالا از هر کشور به کشور دیگر باید هزینههای مرتبط با امور وارداتی مانند حمل و نقل و نیز هزینه ترخیص کالا از گمرک را در نظر بگیرید این هزینه بسته به نوع کالا متغیر خواهد بود. علاوه بر این چگونگی وارد کردن کالا به کشور ایران یعنی انتخاب روش حمل و نقل نقش زیادی در کاهش و افزایش هزینه کالاهای وارداتی در پی دارد. دیگر از هزینههایی که باید برای واردات کالا از اروپا به ایران در نظر بگیرید هزینههای مربوط به بیمه کالا است شما باید تمامی کالاهایی که خریداری میکنید را از مبدا تا مقصد بیمه کنید تا در صورت بروز هر نوع مشکل بتوانید خسارت وارد شده را از شرکت بیمه دریافت کنید.
هزینههایی که برای واردات کالا از کشورهای اروپایی به ایران باید مد نظر قرار بگیرید عبارتند از:
- هزینههای مربوط به خرید
- هزینه مربوط به بیمه کالا
- هزینه تعرفه حمل و نقل
- هزینههای مربوط به ترخیص کالا از گمرک
- هزینههای مربوط به انبارداری
- تعرفه حمل و نقل کالا
- ترخیص کالاهای وارداتی
تعرفه حمل و نقل چیست؟
تعرفه حمل و نقل کالا از اروپا به ایران متغیر است و در برخی موارد ممکن است تاجر یا وارد کننده از پرداخت تعرفه حمل و نقل معاف شود. عوامل مختلفی در قیمت نهایی واردات کالا از اروپا و تعرفه حمل و نقل موثر هستند این موارد عبارتند از:
- وزن و حجم کالای وارداتی به کشور
- تناسب قیمت حجمی کالا به قیمت باری که ارسال شده
- هزینه حمل کالای وارداتی به هر طریقی که به گمرک رسیده
- پرداخت قیمت کالا در کشور مبدأ
پرسودترین کالاها برای واردات از اروپا به ایران
عمده کالاهایی که از اروپا به ایران منتقل میشوند کالاهایی هستند که درون ایران تولید نمیشود یا کالاهای مشابهی که در ایران تولید میشوند کیفیت قابل قبولی ندارند. پرسودترین کالاها برای واردات از اروپا به ایران کالاهایی هستند که در ایران مشابه داخلی ندارند و یا مشابه داخلی آنان کیفیت قابل قبولی ندارند این کالاها عبارتند از:
- واردات قطعات الکترونیکی
- واردات مواد اولیه مصارف صنعتی
- واردات ماشینهای صنعتی
- واردات تجهیزات پزشکی و دارو
- واردات قطعات کامپیوتری
مراحل ترخیص کالاهای وارداتی از اروپا به ایران
ترخیص کالا از گمرک یکی از مهمترین فرایندها در حوزه واردات کالا است این فرایند بسته به قوانین و مقررات کشورها متغیر است و مراتب مختلفی دارد اگر شما از یک کشور واسط برای خرید کالاهای خود استفاده میکنید باید قوانین گمرکی مربوط به آن کشور را نیز به صورت کامل بدانید تا حین ترخیص کالای خود از گمرک آن کشور و بارگیری مجدد کالاییهای خود دچار مشکل نشوید. برای ترخیص کالای خود از گمرک باید مراحل ترخیص کالا از گمرک را به درستی بشناسید و قوانین و مقررات مربوط به این حوزه را بدانید چرا که در صورت بروز هر نوع مشکل و بیدقتی به دلیل عدم شناخت کافی از مراحل تحریف کالا از گمرک ممکن است کالای شما به عنوان کالای قاچاق شناخته شود در نتیجه این امر خسارتهای مالی و اعتباری زیادی برای شما ایجاد میشود و اصل کالای شما نیز توسط گمرک توقیف میشود.
اگر کالای خریداری شده توسط شما در دسته کالاهای خطرناک قرار دارد باید قوانین و مقررات مربوط به ترخیص این دسته از کالاهای خاص از گمرک را نیز بدانید و برای تخصیص آنها به درستی اقدام کنید. شناخت تمامی قوانین و مقررات جابجایی کالاهای وارداتی و آشنایی با چگونگی انجام مراحل ترخیص کالا از گمرک برای هر تاجر و بازرگانی امری مهم است اما با توجه به اینکه بازرگانان و تاجران مشغلههای بسیار زیادی دارند بهتر است که انجام این مراحل را به افراد خبره و شرکتهای حمل و نقل بین المللی فعال در این حوزه واگذار کنند.
شرکتهایی که در زمینه حمل و نقل بینالمللی کالا و در حوزه ترخیص کالا از گمرک فعالیت میکند علاوه بر اینکه با تمام قوانین و مراحل تخصیص کالا از گمرک آشنا هستند به صورت متمادی این مراحل را انجام دادهاند و در خصوص جابجایی انواع مختلف کالا اطلاعات کافی و تجربه بالایی در اختیار دارند به همین دلیل شما میتوانید فرایند ترخیص کالاهای تجاری خود از گمرک را به این شرکتها بسپارید و هم در وقت خود صرفهجویی کنید و هم از پرداخت هزینههای سنگین و بیهوده جلوگیری کنید.
آشنایی با مراحل ترخیص کالا از گمرک
همانطور که گفتیم فرایند واردات کالا در کشورهای مختلف یک فعالیت اقتصادی مهم به شمار میرود که هر بازرگان و تاجری باید به خوبی با آن آشنا باشد. کوچکترین مشکل و بیدقتی در حوزه واردات کالا و نیز تخصیص کالا از گمرک میتواند سبب شود تا کالای وارداتی شما در گمرک توقیف شده و پیامدهای ناگواری را برای تجارت داشته باشد.
مراحل مربوط به ترخیص کالا از گمرک مهم و بسیار خطرناک در حوزه تجارت بینالمللی هستند که تاجرین و بازرگانان فعال در حوزه بینالملل باید با قوانین و مقررات مربوط به این حوزه به خوبی آشنا باشند. خت کامل مراحل ترخیص کالا از گمرک سبب میشود تا فرایند جابجایی کالا در کوتاهترین زمان ممکن و به بهترین شکل ممکن انجام شود.
به صورت کلی برای ترخیص کالاهای مد نظر خود از گمرک باید مراحل زیر را طی کنید:
- دریافت پروفرما و پکینگ لیست
- اخذ مجوز ثبت سفارش بازرگانی
- بیمه کردن کالا
- اقدام برای دریافت ارز و حواله بانکی
- برقراری ارتباط با یک شرکت فعال در حوزه حمل و نقل بین المللی
- دریافت اسناد مربوط به حمل کالا از شرکت حمل و نقل بین المللی
- تکمیل و اسناد و ایجاد یک پرونده
- تنظیم پیشنویس دور اظهاری
- بررسی و تایید توسط کارشناس فنی گمرکی و بازرگانی
- دور اظهاری واردات
شرایط لازم برای ترخیص کالا از گمرک
فرایند ترخیص کالاهای وارد شده از اروپا به گمرک ایران طبق یک سری از سلسله مراتب از پیش تعیین شده انجام میشود و شما به عنوان تاجر باید تمامی قوانین و این مقررات را از قبل بدانید و تمامی مراحل را به ترتیب برای ترخیص کالای خود طی کنید. اگر میخواهید فرایند ترخیص کالای شما از گمرک در کوتاهترین زمان ممکن انجام شود شما باید تمامی مجوزهای مورد نیاز برای ترخیص کالای خود از گمرک را پیش از رسیدن کالا به گمرک جمعآوری و در دست داشته باشید در واقع شما علاوه بر تهیه اسناد و مدارک مورد نیاز گمرک برای حمل و انتقال کالاهای وارداتی خود به تعدادی مجوز نیز نیاز دارید که نشان دهد تمام انتقالات تجاری شما به صورت قانونی انجام شده است و دارای تاییدیه از سازمانهای مربوطه است.
از جمله مجوزهای لازم که هر تاجر و بازرگانی باید برای ترخیص کالای خود از گمرک آن را داشته باشد کارت حق العمل کاری و کارت بازرگانی است. بازرگانی توسط سازمان گمرک کشور صادر میشود این کارت در اصل نشان میدهد که تمام نقل و انتقالات تجاری شما مورد تایید سازمانهای نظارتی کشور است و تمامی فعالیتهای تجاری و بازرگانی که شما انجام میدهید قانونی هستند. از جمله نکات مهم و کلیدی دیگر که همواره برای ترخیص کالای خودت گمرک باید به آن توجه کنید این است که ارزش کالای شما در گمرک تعیین میشود، به همین دلیل لازم است که یک ترخیص کار گمرک و یا یک تاجر با تجربه پیش از انجام این فرایند به این موضوع توجه کند و ارزش کالای ترخیصی را بررسی کند.
چگونگی انجام برخی از فرآیندها و مراحل ترخیص کالا از گمرک
همانطور که گفتیم مراحل تخصیص کالا از گمرک در هر کشوری متفاوت هستند و بسته به قوانین داخلی کشور و نیز توجه به قوانین بینالمللی مربوط به حمل و نقل کالا تعیین میشوند به طور کلی تمامی این فرایندها و مراحل را در ۱۰ مرحله میتوان به صورت کلی دستهبندی کرد تا فرایندهای تخصیص کالا با سرعت بیشتری انجام شوند. توجه داشته باشید که این دستهبندی مربوط به گمرک کشور جمهوری اسلامی ایران است.
تاجران و بازرگانان با سابقه و فعال در حوزه تجارت بینالمللی معمولاً با تمامی این مراحل و نحوه چگونگی انجام آنها آگاه هستند و همچنین تجربه کاملی در این خصوص دارند اما اگر شما به تازگی تجارت خود را در این حوزه آغاز کردید و با فرایندها و مراحل ترخیص کالای خود از گمرک آشنایی کافی ندارید به شما توصیه میکنیم در ادامه مقاله همراه ما باشید و اطلاعات خود در این حوزه را بالا ببرید، در کنار این مورد اگر میخواهید کالای شما بدون مشکل از گمرک ترخیص شود بهتر است از یک شرکت بین المللی فعال در حوزه حمل و نقل برای تخصیص کالای خود از گمرک کمک بگیرید.
تکمیل اسناد و مدارک مورد نیاز ترخیص کالا
برای ترخیص کالا از گمرک به اسناد و مدارک مختلفی نیاز دارید باید این اسناد و مدارک را برای ترخیص کالای خود به گمرک ارائه دهید اما اینکه این اسناد و مدارک چه مواردی را شامل میشوند سوالیست که اغلب برای تاجران تازه کار ایجاد میشود.
شما باید بدانید که برای ترخیص هر نوع کالا ابتدا به اسناد و مدارکی نیاز دارید که در کنار معرفی تجارت شما و قانونی بودن نقل و انتقال مربوط به کالای شما اظهارات و درخواست قانونی شما را در خصوص حمل و نقل بینالمللی کالا به گمرک ارائه دهد شما مورد تایید سازمانها و مراجع قانونی در کشور ایران برسد تا کالای شما از مبادی قانونی وارد کشور شود. برای انجام این امر به اسناد و مدارکی مانند اظهارنامه واردات کالا تصویر کارت بازرگانی، قبض انبار، بارنامه، ترخیصیه، گواهی مبدا، فاکتور یا سیاهه خرید، اعلامیه تامین ارز با نامه برات، پروفرما یا پیش فاکتور، مجوز ثبت سفارش، لیست عدلبندی بیمه نامه، پروانه بهرهبرداری شرکتهای تولیدی، مجوزهای قانونی برای ترخیص کالا، وکالتنامه رسمی و پروانه صادراتی نیاز دارید. این اسناد و مدارک از جمله اسناد و مدارکی هستند که هر تاجر و بازرگانی باید آنها را آماده کرده و به اداره گمرک ارائه دهد.
ثبت اظهارنامه ها
پس از اینکه اسناد و مدارک خود را تکمیل کردید باید اظهارنامه را در خصوص ترخیص کالاهای وارداتی خود از اروپا به ایران تنظیم و ثبت کنید و به اداره گمرک ارائه دهید. این اظهارنامه دو فرم مختلف را در بر میگیرد که ترخیص کار یا تاجر موظف به تکمیل و ثبت آن هستند پس از تکمیل فرمها حالا باید فرایند ثبت اظهارنامهها را در دو مرحله اظهار کالا و احراز هویت تکمیل کنید. در این مرحله پس از ثبت اسناد توسط اظهار کننده و نیز درج مشخصات کالاهای ترخیصی در سیستم بررسیهای گمرکی آغاز میشود. در آخرینبخش از بررسیهای گمرکی شماره ثبت کالا تحت نام شماره کوتاژ توسط گمرک ثبت و به سایر اسناد و اظهارنامهها ضمیمه میشود. این شماره نشان میدهد که کالا تحت نظارت اداره گمرک جابجا شده و مراحل حمل و نقل آن به صورت کاملا قانونی انجام شده است.
احراز هویت
در این مرحله لازم است که مالکیت صاحب کالای ترخیصی به اثبات برسد چرا که گمرک قبل از هر چیزی باید مالکیت فردی که اظهارنامه و اسناد و تنظیم شده است را ثابت کند بنابراین پیش از هر اقدامی مالکیت کالاها توسط اداره گمرک بررسی میشوند.
بنابراین مالکیت کالا توسط گمرک بررسی میشود. پس از تکمیل و ثبت اسناد توسط وارد کننده کالا وارد مرحله اصلی و مهم یعنی ترخیص کالا میشوددر مرحله اول کالاها کنترل میشودو در واقع پس از این مرحله شما میتوانید کالاهای خود را از گمرک ترخیص کنید.
واردات از اروپا با آریا حمل
برای اینکه واردات از اروپا به شکل کاملاً درست و قانونی انجام شود و در تمامی مراحل واردات کالای خود دچار مشکل نشوید میتوانید از شرکت حمل و نقل بینالمللی آریا حمل کمک بگیرید، کارشناسان خبره و با تجربه این مجموعه به شما کمک میکنند تا بتوانید تمامی مراحل انتقال کالای خود را بدون مشکل انجام دهید و در نهایت کالای خود را در کوتاهترین زمان ممکن از گمرک ترخیص کنید. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره در این حوزه با کارشناسان ما تماس بگیرید عمده فعالیت شرکت آریا حمل در حوزه حمل و نقل کالا از کشورهای اروپایی به ایران است.
مشاوره با کارشناسان آریا حمل: ۰۹۳۵۸۷۰۰۳۲۱ و ۸۶۱۲۱۰۰۰-۰۲۱
وبسایت: ariahaml.com