امروزه ایراد بنی اسرائیلی گرفتن در گفتگوهای روزمره بسیار استفاده میشود و معنای ایراد گرفتن را دارد.
این ضرب المثل برای افرادی به کار گرفته میشود که ایرادهای بیجا میگیرند و به عبارتی لجباز هستند. این افراد حق را قبول نمیکنند و مانند قوم بنی اسرائیل که از موسی (ع) ایراد می گرفتند؛ لجبازی میکنند.
ایراد بنی اسرائیلی یک بهانه جویی است که به دلیل و مدرک نیاز ندارد؛ زیرا اصل بر ایراد گرفتن است.
حالا این سوال پیش میآید که بنی اسرائیل کیستند و ایرادات آنها چگونه بود که این ضرب المثل به وجود آمده است. در ادامه با داستان و ریشه ضرب المثل ایراد بنی اسرائیلی گرفتن آشنا خواهید شد.
ریشه و داستان ضربالمثل ایراد بنی اسرائیلی گرفتن
بیشتر بخوانید: معنی و داستان جالب ضرب المثل ” با همه بله، با ما هم بله؟”
بنی اسرائیل همان فرزندان یعقوب و پیروان کنونی دین یهود هستند که پیامبر آن حضرت موسی و کتاب آنها تورات است. این قوم به چند قبیله تقسیم میشد و هر کدام یک رئیس به نام شیخ یا پدر داشتند. از معروفترین آنها حضرت ابراهیم بود.
بنی اسرائیل در زمان یعقوب به مصر مهاجرت کردند و با راهنماییهای موسی به شبه جزیره سینا رفتند.
بعد از اینکه موسی پیامبر شد و آنها را به دین و آیین جدید خود دعوت کرد؛ اقوام بنی اسرائیل وی را مورد تمسخر قرار دادند و هر روز از وی معجزه میخواستند.
موسی (ع) هم به اذن خدا هر آنچه آنها میخواستند را انجام میداد؛ اما باز هم آنها ایراد میگرفتند و معجزه دیگری میخواستند.
در آن زمان فرعون مردم را شکنجه میکرد و موسی با شکافتن رود نیل، بنی اسرائیل را از دست فرعون نجات داد؛ با اینحال بعد از اینکه از مهلکه بیرون آمدند؛ همه چیز را تکذیب کردند و گفتند: ” ای موسی ما به تو ایمان نمیآوریم مگر آنکه قدرت خداوندت را در این بیابان سوزان و بی آب به ما نشان دهی.
سپس به اذن خدا سایبانی ایجاد شد و برای آنها غذایی فراهم آورد. بعد از موسی آب خواستند و موسی عصایش را به سنگی زد و از آن ۱۲ چشمه بیرون آمد.
سپس از او خواستند که برایشان عدس، پیاز، سیر و خرما بفرستد و گفتند: ای موسی! ما از غذاها خسته شدیم! به خدا بگو برایمان عدس و پیاز و سیر و خیار بفرستد! (بقره ۶۱)
بعد از مدتی در بین قوم یک قاتل پیدا شد و از موسی خواستند تا قاتل اصلی را پیدا کند. موسی گفت اگر گاوی را بکشید و دم گاو را بر دهان مقتول بزنید؛ اسم قاتل را خواهد گفت. قوم بنی اسرائیل در مورد پیر یا جوان بودن گاو، رنگ و مشخصات آن از موسی سوال میکردند و هی ایراد میگرفتند.
این ها تنها بخشی از رفتارهای قوم بنی اسرائیل و ایرادات عحیب و غریب آنها بود. به همین دلیل وقتی شخصی ایرادهای نابجا و اشتباه میگیرد؛ این ضرب المثل را به کار میبرند.
آیا از ریشه و داستان این ضرب المثل آگاهی داشتید؟ آیا خود شما اهل گرفتن ایرادات بنی اسرائیلی هستید یا خیر؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما به اشتراک گذارید.