معرفی بیت باکس؛ تاریخچه، تکنیک‌ها و هنرمندان مشهور حنجره نوازی

بیت باکس یا هنر حنجره نوازی از دهه ۸۰ جای خود را در هنر باز کرد و امروزه به یک نوع موسیقی محبوب در تمام دنیا تبدیل شده است. در ایران کیا رکنی، نیما نیموش و بسیاری دیگر در این زمینه به طور حرفه‌ای فعالیت می‌کنند.

بیت باکس

ستاره | سرویس هنر – هر کسی می‌تواند هنر بیت باکس را یاد بگیرد و خوشبختانه در هر جایی و با هر امکاناتی قابل اجراست. آیا به این هنر علاقه دارید اما نمی‌دانید که از کجا باید شروع کنید؟ خب ما در این مقاله به شما کمک می‌کنیم. درادامه‌ این مطلب ما این هنر را به شما معرفی می‌کنیم و بعد از مرور برخی تکنیک‌های آموزشی، چند نفر از هنرمندان این زمینه در ایران را معرفی خواهیم کرد؛ با ما باشید.

 

معرفی بیت باکس

 

بیت باکس 

 beatboxing، ضرب دهانی یا حنجره‌نوازی، بیان موزیکال و نوآورانه صداها، تنها با استفاده از دهان، گلو و بینی است. بر خلاف باور عموم، این هنر، به سرعت رو به رشد است و امروزه فراتر از تکرار درام و جلوه‌های صوتی رفته و به یک اجرای موسیقیایی کامل تبدیل شده است. حنجره‌نوازی یک هنر اولیه انسانی است که از فیزیک و بدن به عنوان یک ابزار موسیقی چندمنظوره استفاده می‌کند. بیان موسیقیایی از طریق بدن، از مهم‌ترین نوع ارتباطات انسانی است. در نتیجه حنجره‌نوازی ارگانیک‌ترین شکل هنر است.

 

تاریخچه بیت باکس

این هنر اولین بار در شهر نیویورک، در ارتباط با پیدایش فرهنگ هیپ هاپ، در خیابان‌های هارلم ایجاد شد. در اوایل تا اواسط دهه هشتاد، سه نام به عنوان برترین‌های این هنر برجسته شدند: دارن بوفی رابینسون (Darren ‘Buffy’ Robinson)، دوگ‌ای فرش (Doug E. Fresh) و بیز مارکی (Biz Markie)؛ آن‌ها به دلیل نوآوری‌هایشان به عنوان پیشگامان هنر حنجره‌نوازی شناخته می‌شوند.

 

بیت باکس در دنیای امروز

به لطف شبکه اینترنت، این هنر امروزه به یک پدیده هنری جهانی تبدیل شده که میلیون‌ها نفر در سراسر جهان از اجرا و شنیدن آن لذت می‌برند. رقابت‌های گوناگونی در سرتاسر جهان در این حوزه برگزار می‌شوند. دو رقابت بزرگ لیگ جهانی حنجره‌نوازی، توسط شبکه Beatbox Battle هر سه سال یکبار برگزار می‌شود. رقابت‌های سالانه گرند بیت باکس که توسط Swissbeatbox برگزار می‌شود، از جمله این رقابت‌ها هستند. همچنین بیت باکسر‌ها در انجمن‌های آنلاین در پلتفرم‌های گروهی مثل واتس اپ، فیس بوک و دیسکورد فعالیت می‌کنند.

 

آموزش بیت باکس

اگر  کاملا در این زمینه مبتدی هستید و می‌خواهید صدا‌های پایه‌ این هنر را یاد بگیرید، آموزش‌های متعددی در YouTube وجود دارند که می‌توانند به شما کمک کنند. نگران نباشید، شما می‌توانید این صدا‌ها را با تمرین، تمرین و تمرین تولید کنید. برای برخی تنها چند دقیقه زمان لازم است تا مسلط شوند و برای برخی دیگر چند ساعت یا چند روز طول می‌کشد. مهم این است که قاطعانه تمرین کنید!
کاور کردن آهنگ‌ها کار سرگرم کننده و موثری در موسیقی است و حنجره‌نوازی هم از این قاعده مستثنی نیست. می‌توانید کار‌های بیت باکسر‌های بزرگ دنیا را دنبال کنید و تنها سعی کنید کار آن‌ها را کپی کنید. این اولین قدم برای یادگیری است. همچنین می‌توانید آهنگ‌هایی در ژانر هیپ هاپ، راک، پانک، heavymetal و … را کاور کنید. بعد از اینکه کاملا بر تقلید کردن مسلط شدید، نوبت تولید و خلاقیت است.

 

هنرمندان بیت باکس ایرانی

کیا رکنی

کیا رکنی در سال ۱۳۷۸ به دنیا آمد و از هفت سالگی وارد حوزه موسیقی شد. او در ابتدا نوازنده ارگ بود، اما با یک سرماخوردگی حنجره او را دچار تغییر شد. پس از آن او توانست گستره‌ صدایی خود را افزایش دهد. کیارکنی در ۱۴ سالگی در ارمنستان با این هنر آشنا شد و بعد از آن این هنر را به طور حرفه‌ای دنبال کرد. دو سال بعد، وقتی شانزده ساله بود برای اولین بار در مسابقات بیت باکس ارمنستان شرکت کرد و موفق به کسب مقام قهرمانی شد. کیا رکنی این روز‌ها مشغول اجرای برنامه‌های کوتاه در مراسم‌های مختلف و آموزش بیت باکس است و از همین طریق کسب درآمد می‌کند.

 

کیا رکنی
 

نیما نیموش

نیما نیموش در سال ۱۳۶۶ در آلمان متولد شد، اما بعد از مرگ پدرش به ایران آمد؛ در ابتدا در بابلسر و بعد در تهران ساکن شد. نیما در واقع با رپ وارد هنر موسیقی شد. او با رپر‌های فارسی زبان معروفی مثل علی اوج، حصین، حسام استپس و تی دی اجرا داشته است.

سایر بیت باکسر‌های معروف ایرانی zero، Iran Beatbox و تورج پارازیت هستند.

 

نیما نیموش
 
 

آکاپلا 

آکاپلا اجرای بیت باکس به صورت گروهی است. در واقع آکاپلا را قبلا در مراسم‌های مذهبی اسلامی و مسیحی تحت عنوان تواشیح یا سرود‌های کلیسا دیده‌ایم. اما به دلیل پتانسیل این هنر و جذابیت آن، امروزه کاربرد گسترده‌تری پیدا کرده و طرفداران زیادی در دنیا دارد. در تهران هم گروه‌های زیادی هستند که شاید در صدا و سیما هنر آن‌ها را دیده باشید؛ معروف‌ترین گروه آکاپلا در ایران «گروه آوازی تهران» است. گروه آوازی تهران در سال ۱۳۸۴ توسط میلاد عمرانلو با همراهی ۱۶ هنرمند زن و مرد ایجاد شد. این گروه تا جایی پیش رفته که بعد از برگزاری کنسرت‌های گروهی متعدد، در کنار همایون شجریان روی صحنه رفته است.

 

گروه آوازی تهران

 

سخن پایانی

سه قدم اولی که برای ورود به دنیای بیت باکس باید بردارید مشخص شد! برای اینکه به یک هنرمند خوب تبدیل شوید باید از ابتکار عمل، قوه تخیل و احساساتتان کمک بگیرید و تمرن کنید. هیچ چیز مهم‌تر از تمرین نیست. شما از بیت باکس چه می‌دانید؟ آیا به آن مسلط هستید؟ در قسمت نظرات به ما و همراهان ستاره بگویید که چگونه این مسیر را طی کرده اید.

 بیشتر بخوانید: معرفی انواع سبک‌ های موسیقی در دنیا

 

برگرفته از: humanbeatbox.com
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید