ستاره | سرویس تکنولوژی – بسیاری از ما دو واژه اینترنت (Internet) و اینترانت (Intranet) را با هم اشتباه میگیریم. اختلافات زیادی بین این دو وجود دارد، برای مثال دسترسی اینترنت به روی همه باز است درحالیکه اینترانت به عنوان یک سازمان خصوصی، برای دسترسی نیاز به اجازه ورود دارد. از آنجا که اینترنت به روی همه باز است، نیاز به ایجاد شبکهای وجود داشت که در انحصار یک محدوده مشخص مانند سازمان یا اجتماع خصوصی، مدرسه، کالج، دانشگاه و … باشد. در نتیجه اینترانت و اکسترانت پا به عرصه گذاشتند. اینترانت امنیت و حفظ حریم خصوصی را در شبکهای از گروه خاصی از افراد فراهم میکند. در این مطلب قصد داریم تفاوت اینترنت و اینترانت را به طور کامل بررسی کنیم. اگر شما هم همیشه این دو را با هم اشتباه میگرفتید، با ما همراه باشید.
تفاوت اینترنت با اینترانت
تفاوت اینترنت با اینترانت به شرح زیر است:
- اینترنت اطلاعات نامحدودی را در اختیار همه قرار میدهد، درحالیکه اینترانت دادهها را در یک سازمان پخش میکند.
- اینترنت دسترسی برای همه را فراهم میکند. در مقابل، اینترانت فقط به کاربران معتبر اجازه دسترسی به آن را میدهد.
- اینترانت یک شبکه خصوصی است که به یک شرکت یا یک موسسه تعلق دارد. در مقابل اینترنت متعلق به هیچ سازمان واحد یا چندگانه نیست.
- اینترنت در دسترس همهاست درحالیکه اینترانت محدود است.
- اینترانت نسبت به اینترنت امنتر است.
شباهتهای اینترنت با اینترانت
با وجود تفاوتهای ذکر شده برای اینترنت و اینترانت، این دو شباهتهایی نیز با هم دارند. این شباهتها عبارتند از:
- هر دو از طریق مرورگر قابل دسترسی هستند.
- آنها از پروتکلهای اینترنتی برای انتقال داده استفاده میکنند.
- از هردوی آنها برای به اشتراک گذاری اطلاعات با کاربران از طریق شبکه استفاده میشود.
مقایسه اینترانت و اینترنت در یک نگاه
مبنای مقایسه | اینترنت | اینترانت |
معنی | شبکههای مختلف رایانه را به هم متصل میکند. | بخشی از اینترنت است که به صورت خصوصی به یک شرکت خاص تعلق دارد. |
دسترسی | هرکسی میتواند به آن دسترسی داشته باشد. | تنها توسط اعضای سازمان، با داشتن جزئیات ورود، قابل دسترسی است. |
امنیت | در مقایسه با اینترانت امن نیست. | امن است. |
تعداد کاربران | نامحدود | محدود |
ترافیک بازدیدکنندگان | بیشتر | کمتر |
نوع شبکه | عمومی | خصوصی |
اطلاعات قابل عرضه | نامحدود است و هر کسی به آن دسترسی دارد. | محدود است و تنها اعضای سازمان به آن دسترسی دارند. |
تفاوت اینترنت با اینترانت و اکسترانت
درحالیکه اکسترانت ترکیبی از یک شبکه عمومی و خصوصی است که در آن نه تنها کارمندان شرکت به دادهها دسترسی دارند، بلکه شخص ثالث قابل اعتماد سازمان نیز به این دادهها اجازه دسترسی دارند. سرانجام، اینترنت اجازه میدهد تا از هر مکانی و هر زمانی، به دادهها دسترسی عمومی وجود داشته باشد و هر فرد بتواند آنها را به اشتراک بگذارد.
تعریف شبکه اینترنت
اینترنت یک شبکه جهانی است که یک اتصال میان رایانههای مختلف ایجاد و امکان انتقالات میان آنها را فراهم میکند. این شبکه از هر دو روش باسیم و بیسیم برای ارسال و دریافت هرگونه اطلاعات مانند صوت، فیلم، متن و … استفاده میکند. در حال حاضر، اغلب دادهها از طریق «کابلهای فیبر نوری» که متعلق به شرکتهای تلفن است، جابجا میشوند. ایده اولیه اینترنت توسط سازمان دفاع ایالات متحده در اواخر دهه ۶۰ میلادی شکل گرفت.
اینترنت تنها به یک شبکه عظیم، برنامهها یا نرمافزارهایی که کاربران اینترنت میتوانند استفاده کنند یا برخی اسناد و منابعی که از طریق اینترنت در دسترس هستند، محدود نمیشود. بلکه اینترنت از چندین عنصر مختلف به شرح زیر تشکیل شده است:
- جامعهای از افراد که قادر به استفاده و توسعهی شبکه هستند.
- مجموعهای از منابع که از این شبکهها قابل دسترسی است.
- راهاندازی یک همکاری میان چندین عضو انجمنهای پژوهشی و آموزشی در سراسر جهان.
- استانداردها و پروتکلها برای عملکرد صحیح شبکه.
امروزه همه از اینترنت برای دستیابی به اطلاعات، ارتباطات و انتقال دادهها از طریق شبکه استفاده میکنند. این یک شبکه عمومی است که از طریق آن کامپیوترها میتوانند به هم متصل شوند و یکدیگر را تقویت کنند. اینترنت منبعی عالی از اطلاعات را به کاربران ارائه میدهد.
نحوه عملکرد اینترنت
اینترنت شبکهای است که با اتصال داخلی تعداد زیادی از شبکههای رایانهای که متعلق به یک نهاد نیست ایجاد شده است و هرشخص در جهان میتواند عضوی از آن شود. کل این شبکه از طریق پیروی از برخی استانداردها و قوانین (پروتکلها) کار میکند. پروتکل TCP/IP قانون و استاندارد اصلی اینترنت است که به همراه سایر پروتکلها مانند HTTP ،FTP و SMTP توسط شبکههای متصل استفاده میشود. چندین پروتکل و برنامه دیگر وجود دارد که ما از زمان تکامل اینترنت تا به حال از آنها استفاده میکنیم، برخی از آنها به شرح زیر هستند:
- Telnet
- FTP مخفف File Transfer Protocol
- Internet Relay Chat
- Gopher
- Usenet News
- WWW مخفف World Wide Web
همانطور که در بالا ذکر شد اینترنت یک شبکه عمومی یا کلی است، پس چه کسی مسئولیت اجرای استانداردهای اینترنت را به عهده دارد؟ بیایید ببینیم استانداردها چگونه تعریف و اجرا میشوند. برخی سازمانهای غیرانتفاعی به منظور پیوند دادن فعالیتهای مختلفی که در اینترنت اتفاق میافتند ایجاد شدهاند. از جمله این سازمانها میتوان به IAB سرواژه عبارت Internet Architecture Board و IETF مخفف Internet Engineering Task Force و IESG مخفف Internet Engineering Steering اشاره کرد که هرکدام از این سازمانها هدف مشخصی دارند. با این حال سازمان Request For Comments که به اختصار RFC نامیده میشود، مسئول واقعی توسعه استانداردهای جدیدی است که توسط گروههای کاری مجاز تائید شده توسط IETF هدایت میشود.
تعریف شبکه اینترانت
اینترانت بخشی از اینترنت است که به یک سازمان تعلق دارد. اینترانت تمام رایانهها را به هم متصل میکند و دسترسی به فایلها و پوشههای موجود در آن شبکه خاص را فراهم مینماید. اینترانت توسط یک فایروال احاطه شده تا کاربران غیرمجاز به شبکه دسترسی نداشته باشند. تنها کاربران تایید شد اجازه دسترسی به این شبکه را دارند.
علاوه بر این، اینترانت برای اتصال رایانهها و انتقال دادهها، فایلها یا اسناد در شرکت مورد استفاده قرار میگیرد. این یک راه مطمئن برای به اشتراک گذاشتن جزئیات، مواد و پوشههاست، زیرا شبکه اینترانت بسیار ایمن بوده و محدود به سازمان است. این سرویس خدمات مختلفی از جمله ایمیل، جستجو، ذخیره اطلاعات و … را ارائه میدهد.
نحوه عملکرد اینترانت
با وجود اینکه اینترانت یک شبکه کامپیوتری اختصاصی است، اما از پروتکلهای اینترنتی، اتصال به شبکه و احتمالا سیستم عمومی ارتباط دور برد برای دسترسی و به اشتراکگذاری اطلاعات و عملکردهای سازمان به صورت ایمن میان کارکنان استفاده میکند. اینترانت از همان مدل مشتری – سرور که در مجموعه پروتکل TCP/IP اجرا میشود، استفاده میبرد. اطلاعات در میان یک سازمان میتوانند از طریق مرورگرهایی که به سیستم عامل بستگی ندارند، بازیابی شوند. همچنین میتوانند بدون نصب نرمافزارهای ویژه روی دستگاههای مشتری کار کنند.
فایروال نقش مهمی در عملکرد شبکه ایفا میکند. اینترانت برای فیلتر کردن عناصر ناخواسته به سرورها و شبکهها به فایروال احتیاج دارد. فایروال در محافظت از شبکه ما از مزاحمان خارجی بسیار مفید است. ویژگیهای فایروال عبارتند از:
- حفاظت از سیستمهای محلی
- از بینبردن تهدیدات امنیتی مبتنی بر شبکه
- تامین دسترسی به اینترنت امن و کنترل شده
- دسترسی محدود و کنترل شده از اینترنت به سرورهای محلی
نتیجهگیری
با توجه به آنچه گفته شد، نتیجه میگیریم که اینترنت و اینترانت با وجود شباهتهای بسیار، تفاوتهایی نیز باهم دارند. اینترنت مجموعهای از شبکههای مختلف LAN ،MAN و WAN است درحالیکه اینترانت عمدتا یکی از آنها را دربرمیگیرد. علاوه بر این، اینترانت در مقایسه با اینترنت امنتر است، زیرا ورود کاربر در فواصل منظم به روزرسانی میشود و دسترسی را تنها به یک سازمان محدود میکند. در کنار واژههای اینترنت و اینترانت مدتی است که مطالبی را در مورد اینترنت ملی شنیده و خواندهایم، اما منظور از اینترنت ملی چیست؟ در این رابطه توصیه میکنیم مطلب اینترنت ملی و یا شبکه ملی اطلاعات چیست؟ را مطالعه کنید. نظر شما چیست؟ چه تفاوتهای دیگری برای این دو شبکه سراغ دارید؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما و سایر همراهان ستاره به اشتراک بگذارید.
برگرفته از: techdifferences