ستاره | سرویس سلامت – پیش از آنکه شما را با طبع کلم بروکلی و مصلح آن آشنا کنیم، لازم است بدانید که کلم بروکلی که آن را به نام گل کلم سبز نیز میخوانند، از خانواده سبزیجات و کلمهاست. این سبزی سرشار از کلسیم بوده و مصرف آن برای پیشگیری از پوکی استخوان در افراد بالای پنجاه سال، توصیه میشود. این سبزی همچنین با دارا بودن مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان، در مقاوم کردن بدن در مقابل سرطان نیز بسیار مفید است.
یک کلم بروکلی کوچک معادل یک استکان جو، فیبر، و معادل دو عدد پرتقال، ویتامین ث دارد. کلسیم موجود در این گیاه باعث شده تا جایگزین خوبی برای استفاده افرادی که به لبنیات حساسیت دارند، باشد. در این مطلب به بررسی طبع کلم بروکلی و معرفی مصلحات آن خواهیم پرداخت؛ با ما باشید.
طبع کلم بروکلی چیست؟
بسیاری از متخصصان طب سنتی طبع کلم بروکلی را گرم و خشک ارزیابی میکنند. به همین علت افرادی که دارای مزاج گرم و خشک هستند بهتر است پس از مصرف آن از مصلح استفاده کنند. البته لازم به ذکر است که مصرف کلم بروکلی در تهیه انواع سالاد که اغلب از سبزیجات با طبع سرد تشکیل شدهاند، طبع بدن را به تعادل میرساند.
مصلح کلم بروکلی
بد نیست بدانید که برخی از پزشکان طب سنتی نیز معتقدند کلمها طبع سردی دارند و باید با مصلح مصرف شوند. به عنوان مصلح میتوان از زردچوبه، فلفل سیاه و آویشن در کنار آنها استفاده کرد. توجه کنید که اگر کلم بروکلی با سردی دیگری همراه شود، باید به ازای هر سردی، یک مصلح گرم افزوده شود؛ برای مثال اگر کلم بروکلی با ماهی مصرف میشود، باید به غذا زردچوبه و فلفل سیاه اضافه کرد.
روش مصرف کلم بروکلی
کلم بروکلی به خاطر بافت متراکمی که دارد ممکن است حاوی کرم یا انگل داخل بافت خود باشد؛ بنابراین بهتر است پیش از مصرف، این سبزی را به یکی از روشهای زیر آمادهسازی کنید.
- خیساندن در مخلوط آب و سرکه به مدت ۵ دقیقه
- به صورت بلانچ (یعنی کلم بروکلی را دو دقیقه در آب جوش قرار داده و سپس سه دقیقه آن را در آب یخ قرار دهید.)
توجه داشته باشید که درصورت تمایل به مصرف کلم بروکلی پخته، بهتر است زیاد آن را حرارت ندهید؛ چراکه جوشاندن زیاد این سبزی، قسمت اعظم ریزمغذیهای ضدسرطانی و همچنین ویتامین ث موجود در آن را از بین میبرد. به علاوه درصورت پخت زیاد کلم بروکلی بوی نامطبوعی که ناشی از آزاد شدن ترکیبات گوگردی آن به نام سولفورافان است، ایجاد میشود؛ سولفورافان موجود در کلم بروکلی از ترکیباتی است که در از بین بردن سلولهای سرطانی مؤثر است.
مختصری بر خواص کلم بروکلی
از خواص کلم بروکلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- پیشگیری و درمان سرطانها (به خصوص سرطان سینه، سرطان معده ، سرطان روده بزرگ یا کولون، سرطان پروستات، سرطان مثانه و سرطان ریه)
- پیشگیری و درمان افسردگی (به دلیل منیزیم موجود در رنگدانههای سبز آن)
- کاهش کلسترول، قند، تری گلیسرید و اسید اوریک (به دلیل محتوای فیبر بالای آن)
- تامین ویتامین ث و بتاکاروتن در بدن
- تقویت سیستم ایمنی
- بهبود جای زخم
- شادابی پوست
- پیشگیری از آلزایمر و ضعف اعصاب
- درمان التهاب در مجاری تنفسی و بیماری انسداد ریوی
- استحکام دادن به استخوانها و دندانها (به دلیل محتوای کلسیم آن)
- بهبود علائم کم خونی
هشدار: مصرف کلمها مشکلات افراد مبتلا به گواتر، نقرس و سنگ کلیه را افزایش داده و بنابراین این افراد باید در مصرف آنها احتیاط کنند.
سخن آخر
در این مقاله با طبع کلم بروکلی و خواص آن آشنا شدیم؛ این سبزی با دارا بودن ریزمغذیهای فراوان، در پیشگیری از بسیاری از بیماریها مؤثر است. اما باید توجه داشت که طبق توصیههای طب سنتی، افراط در مصرف هر ماده غذایی، هرچند که خواص فوقالعادهای داشته باشد، میتواند منجر به عدم تعادل در مزاج و در نتیجه تأثیرات سوء بر بدن شود. در انتها پیشنهاد میکنیم تا با نحوه نگهداری کلم بروکلی در یخچال و نحوه کاشت کلم بروکلی در گلدان نیز در ستاره آشنا شوید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.