خواص شلغم
۱. کاهش فشار خون
از مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۳ میلادی نتیجه گرفته شد که کلم برگ و شلغم خوراکیهایی حاوی نیترات رژیمی هستند. درواقع، چنین خوراکیهایی مزایای بسیاری برای عروق خونی دارند. برخی از مهمترین خواص شلغم در این زمینه شامل کاهش فشار خون، جلوگیری از تجمع پلاکتها و بهبود عملکرد اندوتلیال است. اگر رژیم غذایی سرشار از سبزیجات سبز و میوههای سرشار از ویتامین C داشته باشید، احتمال فشار خون شما کاهش پیدا خواهد کرد، زیرا این رژیم غذایی عروق خونی را باز کرده و سدیم را دفع میکند.
۲. بهبود متابولیسم بدن
برای اینکه بدن آنزیمها و فرآیندهای هورمونی خود را کنترل کند، به ویتامین B احتیاج دارد و بدون آن بدن به عملکرد طبیعی خود را نخواهد داشت. شلغم حاوی مقدار مناسبی ویتامین بی است که میتواند باعث بهبود متابولیسم بدن شود.
۳. مدیریت آسم
از آنجا که شلغم دارای خواص ضد التهابی است، در مدیریت یا حتی درمان آسم بسیار مفید است. تحقیقات نشان میدهند که بیماران مبتلا به آسم که شلغم میخوردند کمتر دچار خس خس ریه میشوند.
۴. تقویت سلامت چشم
از آنجا که برگهای شلغم یک منبع غنی از نوعی «کاروتنوئید» به نام «لوتئین» هستند، این سبزیجات برای سلامت چشم بسیار مفید هستند و حتی از اختلالات چشمی مانند آب مروارید و تباهی لکه زرد پیشگیری میکنند. شلغم همچنین حاوی مقادیر زیادی ویتامین A است که باعث تقویت سلامت چشمها میشود.
۵. تقویت سلامت استخوان
شلغم حاوی کلسیم است و بدین ترتیب به رشد و ترمیم استخوانها در بدن کمک میکند. کلسیم برای افزایش مواد معدنی استخوان به خصوص در سنین بالا بسیار مفید است و از ابتلا به انواع بیماریهای استخوانی جلوگیری میکند. علاوه بر این، گلوکوزینولاتهای موجود در شلغم، فرآیند استخوان سازی را تحریک میکنند.
۶. تقویت سیستم ایمنی بدن
سیستم ایمنی بدن به ویتامین C نیاز دارد و شغلم حاوی مقادیر چشمگیری از این ویتامین است. ویتامین سی در این گیاه، به تولید گلبولهای سفید و آنتی بادیها کمک میکند و همچنین به عنوان یک آنتی اکسیدان در بدن عمل میکند. در نتیجه خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را کاهش و جذب آهن را افزایش میدهد.
۷. بهبود گردش خون
مقدار قابل توجهی آهن در شلغم وجود دارد که به بدن کمک میکند تا بر اثرات بد کمبود پلاکت یا کم خونی فائق آید. آهن در تولید گلبول قرمز خون که برای انتقال اکسیژن به قسمتهای مختلف بدن، ترمیم و عملکرد اندام بدن ضروری است، نقش مهمی دارد. در اصل، آهن موجود در شلغم به بهبود گردش خون کمک میکند.
۸. بهبود دستگاه گوارش بدن
شلغم مقدار چشمگیری فیبر دارد که برای دستگاه گوارش بسیار حیاتی هستند. فیبر میتواند عوارض انسداد در دستگاه گوارش، سستی رودهها، گرفتگی، تورم و سایر مشکلات معده را درمان کند. از اینرو فیبری که در شلغم موجود است، میتواند به جمعآوری مدفوع و حرکت آن در رودهها کمک کند و در عین حال باعث تسهیل جذب مواد مفید در بدن شود.
۹. بهبود سلامت قلب
شلغم مقادیر زیادی پتاسیم و فیبر دارد. پتاسیم به گشاد شدن عروق کمک میکند، بنابراین با پایین آمدن فشار گردش خون، فشار روی رگها و شریانها کاهش مییابد و در نتیجه، از احتمال ابتلا به آترواسکلروز، سکته مغزی و حملات قلبی کاسته میشود. فیبر موجود در شلغم نیز با کاهش جذب کلسترول در جریان خون، به تنظیم دوباره کلسترول اضافی در بدن کمک میکند.
۱۰. پیشگیری از سرطان
شلغم سرشار از فیتوشیمیاییها و آنتیاکسیدان است و خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. همچنین گلوکوزینولاتهایی که در شلغم یافت میشوند همین خاصیت را دارند. اینها مواد شیمیایی گیاهی هستند که به ترکیبات کبدی در دفع سموم بدن کمک میکنند. گلوکوزینولاتها با سرطان مبارزه میکنند و حتی میتوانند رشد سلولهای سرطانی را متوقف کنند. خوردن شلغم به طور مرتب میتواند خطر ابتلا به بسیاری از سرطانها از جمله سرطان سینه، روده و روده بزرگ را کاهش دهد.
۱۱. پیشگیری از آرتریوسکلروز (تصلب شرایین)
رادیکالهای آزاد بسیاری در بدن وجود دارند که موجب اکسیداسیون کلسترول، فعال شدن پلاکتها در بدن و در نتیجه آرتریوسکلروز میشوند، شرایطی که بیشترین تاثیر را روی رگها دارد. شلغم حاوی ویتامین C و ویتامین E است که برای مقابله با رادیکالهای آزاد مضر در بدن ضروری هستند. بنابراین، مصرف شلغم به خنثی کردن این شرایط کمک میکند و حتی در مواردی به درمان این بیماری منجر میشود.
ویتامین A و ویتامین C موجود در شلغم همچنین ماده مضری به نام هموسیستئین را خنثی میکنند که احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهدو به رگهای خونی آسیب میزند.
۱۲. بهبود تنفس
شلغم دارای خاصیت آرامبخشی و تسکیندهندگی است که درنتیجه به بهبود بیماریهای تنفسی مانند آسم کمک میکند. این خاصیت شلغم عمدتا به دلیل وجود ویتامین C است.
۱۳. کمک به سلامت ریه
۱۴. جلوگیری از التهاب
از دیگر خواص شلغم میتوان به ویژگی ضد التهابی آن به خاطر وجود ویتامین K اشاره کرد. شلغم همچنین دارای چربیهای اشباع نشده امگا ۳ است که میتواند درد را کاهش دهد و سلامت عمومی بدن را تضمین کند.
۱۵. کمک به سمزدایی بدن
برگهای شلغم تا حد زیادی به سمزدایی بدن از مواد مصنوعی مضر کمک میکند. از آنجا که شلغم حاوی گلوکوزینولات است، روش سمزدایی مواد شیمیایی مختلف را تنظیم و کنترل میکند.
۱۶. کمک به مدیریت وزن
شلغم برای کسانی که تلاش میکنند بدن متناسبی داشته باشند بسیار مفید است چرا که کالری بسیار کمی دارد و در نتیجه به کاهش وزن کمک میکند. علاوه بر این، شلغم مقادیر فوقالعادهای از فیبر خوراکی دارد که به هضم کمک میکند.
۱۷. بهبود ترک کف پا
در صورتی که در کف پاهای ترک یا زخم مشاهده میکنید شلغم را قاچ کرده و به ناحیه آسیب دیده بمالید. شلغم دارای خواص درمانی است که به بهبود چروک، ترک و زخم پا کمک میکند. به علاوه میتوانید شلغم را در آب بجوشانید، سپس آب آن را از صافی رد کنید و هنگامی که ولرم شد، برای مدتی پاهایتان را در آن قرار دهید تا به مرور ترکهای کف پا بهبود یابند.
۱۸. بهبود سلامت تخمدانها
ایجاد تومورهای تخمدان یک مشکل شایع در میان بانوان است. این مشکل در مراحل حاد میتواند منجر به مرگ شود. یکی از مواد موجود در شلغم مادهای به نام kaempferol است که از رشد این سلولها جلوگیری و به درمان سرطان تخمدان کمک میکند.
۱۹. خواص ضد میکروبی شلغم
شلغم همچنین خواص ضد میکروبی زیادی دارد که در مبارزه با عفونتهای کشنده و مضر برای سلامت بدن ضروری هستند. این خاصیت شلغم ممکن است به دلیل وجود گلوکوزینولاتهایی باشد که با ارگانیسمهای ایجاد کننده بیماری مبارزه میکنند.
۲۰. کاهش بوی بد بدن
مصرف آب شلغم روش خوبی برای کاهش بوی بدن بدن به خصوص در تابستان است. آب شلغم دارای خواص ضد باکتریایی است و میتواند در مناطقی از بدن که بیشتر عرق میکند، استفاده شود.
۲۱. خواص ضد پیری شلغم
شلغم دارای آنتی اکسیدانهایی از جمله ویتامین C است که به سلامت بدن و به جوان ماندن پوست با جلوگیری از ایجاد چین و چروک کمک میکند.
۲۲. خواص شلغم برای جنین
شلغم از آهن زیادی تشکیل شده است که برای رشد مغز کودک ضروری است؛ و همچنین ویتامین ث که باعث تقویت سیستم ایمنی جنین میشود.
۲۳. خواص شلغم برای مو
شلغم دارای مقادیر مناسبی از مس است که به افزایش ملانین کمک میکند و ملانین نیز رنگ مو را تقویت کرده و مانع از سفید شدن موها میشود. همچنین ویتامین C و روی موجود در شلغم برای سلامت مو ضروری هستند.
۲۴. خواص شلغم برای پوست
از جمله خواص شلغم کمک به بهبود سلامت پوست است. این خاصیت شلغم از وجود ویتامینهای C و A ناشی میشود. این ویتامینها از اثر رادیکالهای آزاد مضر که میتوانند مشکلات پوستی مختلفی مثل چین و چروک و لکههای تیره را ایجاد کنند، جلوگیری میکنند. شلغم همچنین دارای مواد معدنی و بتاکاروتن اس که به تقویت ساختار پوست کمک میکند.
۲۵. خواص شلغم در بارداری
همانطور که گفته شد شلغم حاوی کلسیم زیادی است، مادهای معدنی که برای حفظ سلامت استخوان زنان باردار و شیرده حیاتی است. مصرف این گیاه سیستم ایمنی بدن مادران باردار را تقویت میکند و در نتیجه بدن آنها بهتر با میکروبها و عفونتها مبارزه میکند. همچنین زنانی که در بارداری دچار یبوست هستند، میتوانند با مصرف شلغم این مشکل را حل کنند.
توجه داشته باشید که مادرانی که دچار کم کاری تیروئید هستند باید قبل از مصرف شلغم با پزشک خود مشورت کنند.
۲۶. خواص شلغم برای مردان
شلغم با طبع گرم و مقدار قابل توجهی از ماده معدنی روی، میتواند به تقویت قوای جنسی مردان کمک زیادی کند. شلغم همچنین با تاثیراتی که بر جریان خون دارد، میتواند به درمان اختلال نعوظ در آقایان کمک کند. به علاوه شلغم برای التیام زودانزالی و ناتوانی جنسی مردان بسیار مفید است و میتواند قدرت باروری آنان را تقویت کند.
خواص برگ شلغم
برگ شلغم حاوی مقادیر چشمگیری از مواد معدنی و مغذی است، باعث تقویت سلامتی و جلوگیری از بیماریها شود. به عنوان مثال، نیترات رژیمی موجود در آن از سیستم قلب و عروق محافظت میکند و خطر بیماریهای قلب و سکته را کاهش میدهد. البته این تمام خواص برگ شلغم نیست!
۱. کمک به سلامت پوست و مو
از خواص دیگر برگ شلغم میتوان به حفظ سلامت پوست و مو اشاره کرد، چرا که برگ شلغم سرشار از انواع ویتامینها از جمله ویتامین A است که عنصری اساسی در تشکیل بافتهای بدن از جمله پوست و مو محسوب میشود. این ویتامین همچنین در تولید «سبوم» نیز موثر است. سبوم به حفظ رطوبت موها کمک میکند. ویتامین ث برای ساخت و نگه داشتن کلاژن فاکتوری مهم محسوب میشود. همچنین سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. ریزش مو میتواند ناشی از کمبود آهن باشد. مصرف کافی خوراکیهای حاوی این ماده معدنی، مانند برگ شلغم میتواند از ریزش مو جلوگیری کند. کمبود آهن همچنین میتواند انرژی بدن را کاهش دهد.
۲. خواص برگ شلغم برای ورزشکاران
نیترات رژیمی موجود در برگ شلغم باعث تقویت و گشاد شدن عروق و بهبود اکسیژن رسانی به ماهیچهها هنگام ورزش میشود. مصرف آن همچنین ممکن است کیفیت زندگی کسانی که به دلیل بیماریهای قلبی و عروقی، تنفسی یا متابولیک، از کمبود اکسیژن رنج میبرند نیز بهبود یابد. برگهای سبز شلغم از بهترین منابع نیترات خوراکی است.
۳. دیابت
برگ شلغم سرشار از فیبر است، به طوریکه هر فنجان آن حدود ۵ گرم فیبر دارد. مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به دیابت نوع یک که رژیم غذایی غنی از فیبر دارند، سطح قند خون کمتری دارند و افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ ممکن است با مصرف آن سطح قند خون، لیپیدها و انسولین را بهبود بخشند.
۴. باروری
براساس انتشارات بهداشتی دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد، برای زنان در سن باروری، مصرف هرچه بیشتر آهن از منابع گیاهی مانند اسفناج، لوبیا، کدو تنبل و لوبیا سبز ممکن است باروری را افزایش دهد. برای محافظت از جنین در برابر نقص لولههای عصبی، مصرف کافی اسید فولیک نیز ضروری است. برگ شلغم منبع خوبی از اسید فولیک و آهن است.
۵. بهبود خواب
برگ شلغم حاوی کولین است، یک ماده مغذی مهم که به خواب، حرکت ماهیچهها، یادگیری و حافظه کمک میکند. کولین همچنین به حفظ ساختار غشای سلولی، کمک به انتقال تکانههای عصبی، کمک به جذب چربی و کاهش التهاب مزمن نیز کمک میکند.
فواید بخور شلغم
بخور شلغم برای باز شدن گرفتگی سینوسها و بینی بسیار تاثیرگذار است. شما میتوانید هنگام سرماخوردگی شلغم را در آب بجوشانید و در بخار آن نفسهای عمیق بکشید. همچنین میتوانید آب این جوشانده را بری تسکین درد گلو قرقره کنید. البته باید صبر کنید آب شلغم ولرم شود و گلو را نسوزاند.
خواص شلغم و عسل
شلغم و عسل هر دو به عنوان آنتی بیوتیک شناخته میشوند و ترکیب آنها یک درمان خانگی معجزهآسا است. گفته میشود این ترکیب میتواند از بروز سرطان نیز جلوگیری کند، سموم موجود در بدن که در اثر آلودگی هوا جذب شدهاند را دفع کند و از انسداد مجاری تنفسی جلوگیری کند.
همهی ما این ترکیب را به خوبی میشناسیم و با خواص درمانی آن در مقابل سرفههای خشک، آلرژی و سرماخوردگی آشنا هستیم. توصیه میشود ترکیب عسل و شلغم را قبل از خواب مصرف کنید.
نحوه مصرف شلغم
علاوه بر خود شلغم، برگها و ساقههای آن نیز قابل استفاده هستند. برگهای سبز شلغم مواد مغذی و ترکیبات مفید بسیار بیشتری نسبت به ریشه این گیاه دارند. اگر شلغم را همراه با برگهای آن خریداری کنید، میتوانید این برگها را جدا کنید، بشویید و بپزید. برگهای شلغم دارای خواص زیادی برای سلامتی است.
شلغم باید در جای خشک و خنک نگهداری شود. مصرف شلغم به صورت خام نیز ممکن است. فقط باید قسمت انتهایی شلغم را ببرید، آن را تکه تکه کنید و به سالاد اضافه نمایید. شلغم در پخت غذاهای زیادی نیز به کار میرود. شما میتوانید آن را کباب کنید، آبپز کنید یا به صورت خرد شده به سوپ اضافه نمایید.
سخن پایانی
شلغم یکی از مهمترین سبزیجاتی است که در جهان یافت میشود و فیلسوف بزرگ «پیلنی» نیز این را تایید میکند. خواص بی نظیر این خوراکی همه را مجبور به استفاده از آن میکند. همانطور که گفته شد شلغم را به دو صورت خام و پخته میتوان مصرف کرد، اما کدام یک بهتر است؟ برای یافتن پاسخ این سوال توصیه میکنیم مطلب مصرف شلغم خام بهتر است یا پخته؟ را از دست ندهید. شما چگونه از خواص شلغم بهرهمند میشوید؟ آن را خام مصرف میکنید یا پخته؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما و سایر همراهان ستاره به اشتراک بگذارید.
برگرفته از: medicalnewstoday ،healthyeating
لطفی
کسانی که عرق بدنشان ذاتا بوی نامطبوعی دارند با خوردن هر روزه ریشه شلغم و یا اضافه کردن چند قطره لیموی تازه به ریشه له شده شلغم که بخوبی پخته شده و مالیدن آن به زیر بغل هنگام خواب یا استراحت در منزل، از این مشگل رها شوند.