قرص اگزازپام؛ کاربرد، نحوه مصرف، عوارض و تداخل دارویی

قرص اگزازپام (oxazepam) از داروهای ضداضطراب است که برای رفع اضطراب، بی‌خوابی و برطرف شدن علائم ترک اعتیاد، استفاده می‌شود. سرگیجه و احساس بی‌قراری برخی از عوارض مصرف این داروست.

قرص اگزازپام

ستاره | سرویس سلامت – استرس و اضطراب را می‌توان قاتل سلامتی دانست. اضطراب می‌تواند باعث بی‌خوابی شود و آرامش را از فرد مبتلا سلب کند. بهترین کار برای پیشگیری و کنترل اضطراب تغییر شیوه زندگی است. تعیین هدف برای زندگی، انجام ورزش به صورت منظم و داشتن یک تغذیه سالم به دور از پرخوری همگی می‌توانند به روند درمان این مشکلات کمک کنند.

اگر با وجود رعایت این نکات باز هم از اضطراب رنج‌ می‌برید. بهتر است در اسرع وقت به یک روانپزشک و یا روانشناس مراجعه و تا بهبودی کامل تحت نظر ایشان بوده و از دستورات او پیروی کنید. گاهی روانپزشکان در شرایطی که اضطراب بیمار به مرحله حاد رسیده باشد، از درمان‌های دارویی استفاده می‌کنند، قرص اگزازپام یک داروی آرامش‌بخش است که برای این منظور به کار می‌رود. در ادامه با این دارو بیشتر آشنا می‌شوید.

قرص اگزازپام و درمان اضطراب

 

قرص اگزازپام چیست؟

اگزازپام (oxazepam) از داروهای ضداضطراب است که برای درمان اختلالات اضطراب، رفع بی‌خوابی یا علائم ترک اعتیاد، استفاده می‌شود. از آنجایی‌که مصرف داروهای ضدافسردگی حساسیت بالایی دارد، به هیچ عنوان نباید به صورت خودسرانه استفاده شوند و مصرف آن حتما باید با نظر پزشک، صورت گیرد. مصرف چنین داروهایی اگر به صورت مداوم و بیشتر از مقدار توصیه‌شده از سوی پزشک باشد؛ می‌تواند سبب ایجاد وابستگی نسبت به دارو شده و به نوعی فرد به آن دارو، اعتیاد پیدا می‌کند.

 

استرس

 

نام های تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی

نام های تجاری
Serax
موارد مصرف درمان اضطراب و بی‌خوابی
عوارض

سرگیجه، احساس چرخش، احساس بی‌قراری یا هیجان، خواب‌آلودگی، سردرد، یا تاری دید (مرجع: ۱)

 تداخل دارویی
الکل، سایر داروهای ضد اضطراب و آرامبخش، داروی ضد درد، داروهای ضد سرفه، داروهای خواب‌آور، داروهای ضدافسردگی و تشنج (مرجع: ۲)

 

مقدار و نحوه مصرف

این دارو برای بیماران مختلف، متفاوت بوده و توسط پزشک تعیین می‌شود. مقدار معمول برای کنترل اضطراب در بزرگسالان مقدار ۱۰ تا ۱۵ میلی‌گرم خوراکی، ۳ یا ۴ بار در روز، است.

 

قرص اگزازپام

 

نکات قابل توجه در ارتباط با مصرف قرص اگزازپام

  • هرگز از اگزازپام در مقادیر بیشتر از مقدار تجویز شده، استفاده نکنید.
  • در صورت حساسیت به اگزازپام یا سایر بنزودیازپین‌ها (مانند آلپرازولام، دیازپام، لورازپام، میدازولام، آتیوان، والیم، ترانکسن، ورس، زاناکس و…)، نباید از اگزازپام، استفاده کنید.
  • چنانچه سابقه افسردگی، بیماری روانی، افکار خودکشی، سابقه اعتیاد به مواد مخدر یا الکل، بیماری کبد یا کلیه دارید، قبل از مصرف این دارو با پزشک در این رابطه، مشورت کنید.
  • در صورتی که پس از مصرف این دارو دچار گرفتگی شدید معده، تنگی نفس یا درد شدید، به پزشک معالج خود اطلاع دهید. همچنین در صورت مشاهده بثورات پوستی، کهیر و یا هر گونه واکنش آلرژیک به این دارو، از مصرف دارو خودداری کرده و به پزشک، مراجعه کنید.
  • فهرست تمامی داروهای خود را (چه گیاهی و چه شیمیایی) در اختیار پزشک قرار دهید. ممکن است برخی داروها، اثرگذاری داروی اگزازپام را کاهش یا افزایش دهند.
  • در حین استفاده از اگزازپام، ممکن است به آزمایش خون مکرر نیاز داشته باشید.
  • قبل از مصرف این دارو، هر نوع سابقه بیماری که داشته‌اید را به اطلاع پزشک معالج خود، برسانید.

 

  • در صورت بارداری از اگزازپام استفاده نکنید. این دارو می‌تواند باعث آسیب جدی به جنین شود. بنابراین اگر باردار هستید یا قصد دارید باردار شوید؛ به پزشک خود بگویید.
  • در دوران شیردهی به کودک، نباید از اگزازپام استفاده کنید.
  • اگزازپام برای کودکان زیر ۶ سال، نباید استفاده شود.
  • مادران بارداری که با شیر خود فرزندشان را تغذیه می‌کنند، باید در مورد خطرات و مزایای استفاده از اگزازپام با پزشک خود، صحبت کنند.
  • این دارو را دقیقا مطابق با دوز تعیین شده از سوی پزشک و در مدت تعیین شده، استفاده کنید.
  • اگزازپام را به طور ناگهانی، متوقف نکنید. این کار ممکن است باعث ایجاد عوارض ناخوشایندی (مثل تشنج) شود.
  • در صورت فراموش کردن یک دوز به محض به یاد آوردن، آن را مصرف کنید. اما در صورتی که زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیده است؛ دوز فراموش شده را استفاده نکنید و دوز بعدی را نیز دو برابر، ننمایید.
  • در صورتیکه با مصرف این دارو به علائمی نظیر لرزش، ضعف، گفتار مبهم، احساس هیجان، سردرگمی، عصبانیت، پرخاشگری، توهم، احساس سرخوشی شدید، عدم تعادل، مشکلات حافظه، زردی (زرد شدن پوست یا چشم)، ضعف ناگهانی، احساس بیماری، تب و لرز و یا گلو درد شدید؛ مصرف دارو را متوقف کرده و به پزشک، مراجعه کنید.
  • مصرف این دارو ممکن است باعث بروز خواب‌آلودگی گردد، بنابراین توصیه می‌شود طی مصرف دارو، از انجام اعمالی كه نیاز به مهارت و هوشیاری دارند (مانند رانندگی)، پرهیز کنید.
  • سالمندان نسبت به عوارض این دارو، حساس‌تر هستند. بنابراین باید دارو با میزان کمتری برای آن‌ها، تجویز شود.
  • دوره درمان باید کامل شود. معمولا این دارو فقط برای مدت کوتاهی استفاده می‌شود.
  • درباره بهترین زمان مصرف دارو، بهتر است با پزشک صحبت کنید.
  • عوارض قرص اگزازپام در مقایسه با برخی داروهای دیگر مثل دیازپام، کمتر است.

 

درمان اضطراب با راهکارهای آسان

 

مدیتیشن

 

تغییر شیوه زندگی یکی از گام‌های مهم برای داشتن یک زندگی شاد و به دور از استرس است. اگر بتوانیم مثبت‌اندیش باشیم و تعاملات اجتماعی خوبی با دیگران برقرار کنیم، می‌توانیم بدون مصرف هر دارویی، به آرامش برسیم.

 

سخن آخر

اغلب ما ممکن است با مشکلاتی نظیر بیماری، از دست دادن یک عزیز، مشکلات مالی و… دچار اضطراب یا بی‌خوابی شویم. در خیلی از موارد با گذشت زمان، مشکل برطرف می‌شود اما در مواردی که این بی‌خوابی یا اضطراب طولانی شود بیمار به درمان‌های دارویی نیاز پیدا می‌کند.

نکته حائز اهمیت درباره چنین داروهایی این است که مصرف آن‌ها حتما باید تحت نظر پزشک و برای دوره کوتاهی باشد. در کنار مصرف دارو می‌توانید با راهکارهای خانگی نیز به درمان اضطراب کمک کنید. در این رابطه توصیه می‌کنیم مطلب رفع اضطراب و دلشوره با راهکارهای ساده خانگی را از دست ندهید. اگر شما هم تجربه استفاده از چنین داروهایی را دارید و درمان‌های دارویی برای شما نتیجه‌بخش بوده است، لطفا دیدگاه خود را با ما و سایر همراهان ستاره به اشتراک بگذارید.

منبع: drugs.com

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید