ستاره | سرويس سلامت – اگرچه، وجود توده در زیر پوست میتواند نوعی علامت هشدار دهنده باشد، اما اغلب اوقات، این تودهها خطرناک نیستند. از انواع شایع توده میتوان به کیست و تومور اشاره کرد. کیست و تومور را به سختی میتوان از هم تشخیص داد، زیرا هر دوی آنها میتوانند در قسمتهای مشابهای از بدن به وجود آیند. به عنوان مثال، ممکن است فرد، هم کیست تخمدان داشته باشد و هم تومور تخمدان. با این حال، کیست و تومور تفاوتهایی نیز با هم دارند.
آیا توده نوعی سرطان است؟
بسیاری از افراد، زمانی که متوجه یک توده میشوند، فکر میکنند که این سرطان است. در حالی که انواع خاصی از سرطان میتواند باعث ایجاد کیست شود، اما خود کیستها تقریبا همیشه خوش خیم هستند. تومورها نیز میتوانند خوش خیم یا بدخیم باشند. تومورهای خوش خیم معمولا در یک مکان باقی میمانند. اما تومورهای بدخیم رشد کرده و ممکن است باعث ایجاد تومورهای جدید در دیگر قسمتهای بدن شوند.
فرق کیست با توده و تومور چیست؟
کیست و تومور هر دو تودههای غیرطبیعی در بدن هستند. کیست نوعی کیسه کوچک بوده که پر از هوا، مایع و یا دیگر مواد است. در حالی که، به هر ناحیه غیرمعمول از بافت اضافه در بدن تومور گفته میشود. در واقع تومورها، تودههای غیر طبیعی از جنس بافت بدن یا نتیجه تورم این بافتها هستند. کیست و تومور میتوانند در پوست، بافت، اندام و استخوانها ظاهر شوند.
در اغلب موارد، نمیتوان فقط با نگاه کردن، تفاوت بین یک کیست و یک تومور را تشخیص داد. با این حال، با در نظر گرفتن چند ویژگی میتوانید فرق کیست با توده توموری را تشخیص دهید. در نظر داشته باشید که این موارد ثابت نیستند و بهتر است با پزشک مشورت کنید.
ویژگیهای کیست عبارتند از:
- قرمز و متورم بودن
- وجود جوشهای سرسیاه در مرکز
- ترشحات سفید، زرد یا سبز رنگ
- حساس و دردناک بودن در اثر لمس
- قابلیت حرکت در زیر پوست
ویژگیهای تومور عبارتند از:
- رشد سریع
- سفت بودن
گاهی اوقات، تومورها به اندازهای بزرگ میشوند که به بافتهای اطراف فشار وارد میکنند. بسته به محل توده، ممکن است علائمی مانند اختلال در تنفس، اختلال در حرکت مفاصل، اختلال در خوردن یا کنترل مثانه نیز پدیدار شوند.
علت بروز کیست چیست؟
عوامل مختلفی باعث ایجاد انواع کیست میشوند. برخی از آنها مرتبط با نوعی بیماری مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک است. برخی دیگر از آنها هنگامی که سلولهای مرده به جای از بین رفتن، شروع به تکثیر شدن میکنند، به طور مستقیم بر روی سطح پوست ایجاد میشوند. دیگر عوامل ایجاد کیست عبارتند از:
- تحریک یا آسیب فولیکول مو
- مسدود شدن مجرا در فولیکول مو
- زوال بافت مفصلی
- تخمک گذاری
علت بروز تومور چیست؟
رشد غیر طبیعی سلولها باعث ایجاد تومور میشود. معمولا، سلولها به هنگام نیاز بدن، رشد کرده، تقسیم میشوند و سلولهای جدیدی را به وجود میآورند. وقتی سلولهای قدیمی از بین میروند، سلولهای جدید جایگزین آنها خواهند شد. هر زمان که این روند مختل شود، تومورها شکل میگیرند. اگر در حالی که سلولهای قدیمی از بین نرفته و بدن نیاز به سلول ندارد، سلولهای جدید ایجاد شوند و این سلولهای اضافی تقسیم شوند، تومور به وجود میآید.
برخی تومورها خوش خیم هستند، به این معنی که آنها فقط در یک ناحیه ایجاد شده و گسترش پیدا نمیکنند. تومورهای بدخیم سرطانی هستند و میتوانند به بافتهای مجاور سرایت پیدا کنند.
نحوه تشخیص کیست و تومور
گاهی اوقات، پزشک ممکن است برخی از کیستها را در طی معاینه فیزیکی تشخیص دهد، اما اغلب، برای تشخیص از تصویربرداری تشخیصی مانند سونوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی و ماموگرام استفاده میکنند.
کیستها تقریبا همیشه خوش خیم هستند. اگر توده حاوی اجزاء سفت و جامد باشد، میتواند خوش خیم یا بدخیم باشد.
با این حال، تنها راه برای تشخیص سرطانی بودن کیست یا تومور، انجام نمونه برداری و بیوپسی است. بسته به محل توده، اکثر نمونه برداریها به صورت سرپایی انجام میشود.
علائم هشدار دهنده
کیست و تومور میتوانند باعث ایجاد علائم زیر شوند:
- خونریزی یا تراوش
- تغییر رنگ
- رشد سریع
- خارش
- پارگی یا ترکیدن
- قرمز یا متورم شدن
درمان کیست و تومور
درمان کیست و تومور به عوامل مختلفی بستگی دارد. مانند، علت و محل کیست یا تومور و همچنین سرطانی یا غیرسرطانی بودن آنها. با این حال، اکثر کیستها نیاز به درمان ندارند. اگر کیست دردناک باشد، پزشک میتواند آن را خارج کرده یا مایع موجود در آن را تخلیه کند. بعد از تخلیه، این احتمال وجود دارد که کیست دوباره رشد کرده و نیاز باشد که آن را خارج کنند.
تومورهای خوش خیم نیز معمولا نیاز به درمان ندارند. اگر تومور باعث بروز مشکلات دیگر شود، ممکن است پزشک، تومور را خارج کند. درمان تومورهای سرطانی معمولا با جراحی، پرتودرمانی و یا شیمی درمانی انجام میشود.
برگرفته از: healthline
زهرا
سلام برآمدگی بین دو کتف که با فشار درد بیاد چی هست؟؟
بهاره قاسم پور
حتما باید معاینه شوید و بدون آن نمی توان اظهار نظر کرد.