ستاره | سرویس سلامت – زگیل تناسلی به زگیلهایی گفته میشود که در ناحیه تناسلی (مردانه و زنانه) ظاهر میشود. این عارضه میتواند به شکل تکی یا مجموعهای ظاهر شود. افراد با مبتلا شدن به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) از فردی که در حال حاضر مبتلا به این ویروس است، به این بیماری دچار میشوند. ویروس پاپیلومای انسانی یکی از عفونتهای منتقله از راه تماس جنسی است که حتی در صورتی که شما نتوانید نشانههای این بیماری را در فرد ناقل مشاهده کنید، میتواند از طریق تماس مستقیم به شما منتقل شود. از بیش از ۱۰۰ نوع از این ویروس فقط تعداد محدودی از آنها میتواند باعث بروز بیماری زگیل تناسلی شود. برخی از گونههای این ویروس میتوانند باعث سرطان دهانه رحم، برخی دیگر باعث سرطان مقعد و سرطان آلت تناسلی مردان و… شوند.
علائم زگیل تناسلی چیست؟
زگیلهای تناسلی در شکلها و اندازههای مختلف بروز میکنند. در برخی از افراد ممکن است تعداد کمی زگیل ظاهر شود و در برخی دیگر با تعداد زیاد. علائم شایعی که شما میتوانید از این بیماری ببینید شامل موارد زیر میباشد:
- برامدگیهای کوچک و پراکندهای که باعث ایجاد تغییر رنگ بر روی پوست شده باشند و آن را کمی تیرهتر کرده باشند.
- مجموعهای از برامدگیها که شبیه به گل کلم شده باشند.
- رشد گوشت زیادی در ناحیه تناسلی که میتواند به شکل سطحی یا عمودی رشد کرده و از نظرلطافت نرم یا زبر باشد.
زگیلهای تناسلی اغلب بدون علامت و نشانه میباشند؛ ولی گاهی اوقات میتوانند باعث ایجاد خارش، احساس سوزش، درد و خونریزی شوند. این بیماری میتواند در قسمتهای مختلف از بدن ظاهر شود:
زگیل تناسلی در زنان
- فرج (قسمت بیرونی دستگاه تناسلی زنانه)
- کانال واژن
- دهانه رحم
- کشاله ران
زگیل تناسلی در مردان
- آلت تناسلی
- کیسه بیضه
- ران و کشاله ران
نقاط مشترک
- در دهان یا گلو پس از داشتن رابطه دهانی با فرد آلوده به ویروس پاپیلومای انسانی
- در مقعد یا اطراف ناحیه مقعد پس از رابطه مقعدی با فرد آلوده به این ویروس
علت زگیل تناسلی چیست؟
هر فردی که رابطه جنسی داشته باشد میتواند در معرض ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی قرار داشته بگیرد، ویروسی که علت زگیل تناسلی میباشد. تقریبا نیمی از افراد با رابطه جنسی، به این ویروس مبتلا هستند. اما لازم است بدانید که آلوده شدن به این ویروس الزاما به معنای مبتلا شدن به زگیل تناسلی نیست. در بسیاری از افراد، سیستم ایمنی بدن با این ویروس مقابله میکند و در نتیجه فرد به این بیماری مبتلا نمیشود. در بسیاری از افراد نیز این ویروس پس از چند سال از بین میرود و فرد دیگر ناقل آن نمیباشد. در افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف میباشند، بدن نمیتواند با این بیماری مقابله کند؛ زمانی که بدن نتواند با این ویروس مقابله کند، فرد به زگیل تناسلی مبتلا میشود. سیستم ایمنی بدن میتواند در اثر بیماریهایی نظیر ایدز یا ابتلا به سرطان ضعیف شود. مصرف برخی از داروها نظیر داروهایی که پس از پیوند عضو مصرف میشوند نیز میتوانند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شوند. تحقیقات نشان میدهد افراد سیگاری بیشتر در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند ولی علت این موضوع هنوز به طور دقیق روشن نیست.
بطور خلاصه زگیل تناسلی به روشهای زیر منتقل میشود:
- رابطه جنسی (واژینال، مقعدی و دهانی)
- تماس جنسی (حتی تماس پوست با پوست بین افراد میتواند خطر انتقال این بیماری را افزایش میدهد)
- زایمان (از مادر آلوده به کودک)
راه های درمان زگیل تناسلی چیست؟
برخی از زگیلهای تناسلی بدون درمان خاصی بهبود پیدا میکنند و بخودی خود از بین میروند؛ با اینحال درمان این بیماری میتواند بدلایل زیر سودمند باشد، زیرا:
- درمان آن خطر گسترش این بیماری را کاهش میدهد.
- میتواند باعث تسکین هر گونه درد یا خارش شود.
- میتواند در پیشگیری از سرطانهای دستگاه تناسلی و ناحیه مقعد پیشگیری نماید.
- برخی از گونههای این بیماری مقاوم هستند و به راحتی و بخودی خود درمان نمیشوند.
اگر تصمیم به درمان زگیل تناسلی های خود گرفتهاید به یک متخصص پوست مراجعه نمائید. بهتر است از مصرف داروهایی که بدون نسخه در داروخانهها فروخته میشود پرهیز نمائید. ممکن است این داروها برای شما مناسب نبوده و برای زگیل در قسمتهای دیگر بدن کاربرد داشته باشند.
روشهای مختلفی برای درمان زگیل تناسلی وجود دارد؛ قبل از انتخاب روش درمانی، پزشک شما موارد مختلفی را بررسی میکند؛ از جمله: تعداد و تراکم زگیلها، محلی که زگیل در بدن شما ظاهر شده است و شرایط کلی سلامت شما.
درمان بیماری شما ممکن است شامل انجام عمل یا مصرف داروهایی باشد که برای شما تجویز خواهد شد.
داروها: در اغلب موارد متخصص پوست برای شما داروهایی تجویز مینماید که با مصرف آن در منزل بیماری شما بهبود پیدا میکند؛ این داروها به شرح زیر میباشند:
- پودوفیلاکس (Podofilox): این دارو برای درمان زگیلهای تناسلی خارجی مورد استفاده قرار میگیرد
- کرم آلدارا (Aldara Imiquimod): این دارو به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و در نتیجه بدن میتواند با ویروس پاپیلومای انسانی به راحتی مبارزه نماید.
- پماد ساخته شده از عصاره چای سبز (sinecatechins: سینکاتچینها): این دارو برای زگیلهای خارجی و اطراف مقعد مورد استفاده قرار میگیرد.
عملها: ممکن است متخصص پوست بسته به شرایط و حد پیشروی بیماری در شما یکی از عملهای زیر را برای درمان این بیماری در شما انتخاب نماید:
- کرایوسرجری (Cryosurgery): در این عمل با فریز کردن زگیلها بوسیلهی نیتروژن مایع، درمان انجام میپذیرد.
- برش (Excision): در این روش زگیلها از روی پوست شما بوسیلهی برش برداشته میشوند.
- الکتروکوتر (Electrocautery): در این عمل زگیلها بوسیله جریان الکتریسته از بین برده میشوند.
- لیزر درمانی (Laser treatment): در این روش به کمک نور پر انرژی لیزر زگیلهای تناسلی از بین برده میشوند.
راههای درمانی دیگر: گاهی اوقات برای درمان این بیماری دراوهای مخصوصی به داخل زگیلهای شما تزریق میشوند. اینترفرون (یک دارو ضد ویروسی) یکی از این داروهایی است که به داخل زگیل تناسلی شما تزریق میشود. لازم به ذکر است این روش زمانی که روشهای دیگر موثر واقع نشوند مورد استفاده قرار میگیرد.
سخن آخر
گاهی اوقات درمان شما ممکن است به بیش از یک جلسه نیاز داشته باشد. لازم بذکر است که درمان، صرفا به از بین بردن علائم ظاهری که شما میتوانید آنها را مشاهده کنید کمک مینماید و شما را از شر ویروس پاپیلومای انسانی خلاص نمیکند. اگر ویروس در بدن شما باقی بماند ممکن است علائم این بیماری مجدد در شما ظاهر شود. استفاده از کاندوم در رابطه جنسی میتواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد ولی الزاما شانس ابتلا به آن را صفر نمیکند.