ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – درخت انگور میتواند در اغلب خاکها رشد کرده و محصول بدهد. شرایط کاشت درخت انگور با وضعیت آب و هوایی ایران بسیار سازگار بوده و پرورش و نگهداری از این گیاه در کشور ما بسیار رایج است و بسیاری نیز علاقه دارند که این درخت زیبا و میوه های پرخاصیت آن را در باغ و باغچه های محل سکونت خود پرورش دهند. برای اشنایی با مراحل کاشت درخت انگور در باغ و باغچه با ستاره همراه شوید.
مراحل کلی کاشت درخت انگور
۱. اماده سازی بستر مناسب کاشت
۲. تامین نهال مورد نظر
۳. چاله کنی برای کاشت نهال و قلمه
۴. آبدهی مناسب
۵. هرس کردن و فرم دادن به درخت
۶. نگهداری مناسب درخت انگور قبل از شروع باردهی
کاشت درخت انگور در باغ
دراین خزانه قلمه ها را بر روی ردیفهایی به فاصله ۷۵ سانتی متر از یکدیگر و با فواصل ۴۵ تا ۵۰ سانتیمتر بین هر بوته می کارند.
لازم است بدانید در مواردی که در سال اول کاشت، رشد شاخه های جوان بر روی قلمه و مقدار ریشه ایجاد شده در همان سال به اندازه کافی باشد ، می توان قلمه ها را از خزانه اول مستقیماً به محل اصلی انتقال داد. پس از کاشت قلمه در خزانه و یا در محل اصلی ، می بایستی مراقب بود که در آبیاری قلمه ها کوتاهی نشود و پس از هر آبیاری ، زمین را می بایستی سله شکنی و وجین کرد.
برای آشنایی با قلمه زدن انگور، مطالعه این مقاله در ستاره پیشنهاد میشود.
کاشت انگور در باغچه منزل
۱. محلی از باغچه منزل را که برای کاشت درخت انگور در نظر گرفته اید باید دارای خاک حاصلخیز و غنی باشد. همچنین بهترین زمان کاشت در مناطق با آب و هوای معتدل، در بهار تا اوایل تابستان است.
۲. نهال را طوری بکارید که حداقل دو جوانه اش داخل خاک مانده ولی سرشان حدود ۵ سانتیمتر خارج از خاک باشد و سپس چاله را با مخلوطی از خاک و کود پر کرده سر نهاله را حدود ۱سانتیمتر ببرید.
۳. پس از اتمام خاک ریزی خاکهای اطراف نهال را به شدت فشار داده و به دنبال آن به مقدار کافی آبیاری کنید.
۴. کودها را همه ساله باید به نهال داد ولی نه در کنار درخت یا در سطح چاله های قبلی بلکه در فاصله ای متناسب با رشد ریشه هایشان و دور از تنه درخت انجام شود.
۵. بعد از رفع خطر سرمای بهار و کمی پیش از باز شدن جوانه ها بدون توجه به ارتفاعی که نهال رسیده آنرا از بالای جوانه سوم میبرند به طوری که برای نهال۳جوانه باقی بماند در بهار یا تابستان پس از انکه جوانه ها رشد کردند به محض اینکه یکی از انها به۲۰سانتیمتر رسید دو جوانه دیگر را از ته هرس میکنند و جوانه۲۰ سانتی متری را یه عنوان شاخه اصلی بحساب اورده و به قیم مبندند.
۶. در اواخر پاییز شاخه اصلی را به ۶ جوانه میرسانند و شاخه های دیگر را هرکدام به ۲جوانه محدود میکنند.
۷. این هرس باید همه ساله به همین ترتیب تکرار شود تا شاخه اصلی درازای مورد نظر برسد.
۸. توجه داشته باشید، هرگاه نهال از بازار خریداری شده باشد انرا تا ۲۴ ساعت داخل اب میخوابانند به طوریکه آب روی آن را خوب بپوشاند. سپس نهال را بیرون آورده یکساعت در هوای آزاد گذاشته سپس فورا آنها را در محل اصلی به روش بالا کاشته و آب فراوان دهید.
نحوه آبیاری
بعد از کاشت درخت انگور مهمترین و اصلیترین نکته، ابیاری صحیح و به موقع نهال جوان است. نهال انگور در فصل زمستان که بارندگی زیاد است نیاز به آبیاری زیادی ندارد و در صورت شرایط مناسب باغ، هر دو هفته یک بار آبیاری برای رشد آن کفایت می کند اما در فصل تابستان به دلیل خشکی هوا و گرمای زیاد هفتهای دو الی سه مرتبه آبیاری برای رشد بیشتر این درخت بسیار لازم است.
هرس کردن و فرم دادن به درخت
بعد از گذشت یک بهار ( یک سال ) از کاشت درخت انگور که گیاه به خوبی رشد کرده و شکوفه داده است. شما می توانید به سراغ هرس کردن این درخت بروید و شاخ و برگ های اضافه و زرد را از آن جدا کنید البته این کار در سال اول خیلی ضروری نیست ولی انجام آن بهتر می باشد .
نگهداری درخت انگور قبل از شروع باردهی
منابع: کتاب اصول باغبانی، سایت راسخون، تک فارس