قرص کلونیدین چیست و چه عوارضی دارد؟

قرص کلونیدین (Clonidine) برای‌ کنترل‌ فشارخون‌ و همچنین در مواردی مثل پیشگیری‌ از حملات‌ میگرن‌ تجویز می شود. خشکی دهان و خواب‌آلودگی از عوارض آن است.

ستاره | سرویس سلامت – قرص کلونیدین از داروهای کاهش دهنده فشار خون در افراد با مشکل پرفشاری خون می‌باشد. این دارو در صورت مصرف صحیح تا حد زیادی می‌تواند فشار خون را کنترل کند. در ادامه این مقاله از “ستاره” با این دارو بیشتر آشنا می‌شوید.

 

قرص کلونیدین

 

قرص کلونیدین چیست؟

قرص کلونیدین (Clonidine) برای‌ کنترل‌ فشارخون‌ استفاده می‌شود. این دارو در پیشگیری‌ از بروز حملات‌ میگرن‌ و همچنین درمان‌ قاعدگی‌ دردناک‌ و گرگرفتگی‌ ناشی‌ از یائسگی‌ و برای‌ رفع‌ سریع‌ عوارض‌ ناشی‌ از سندرم‌ قطع‌ مصرف‌ مواد مخدر شبه‌ تریاک‌ مصرف‌ می‌شود. توجه داشته باشید که این دارو، افزایش فشار خون را درمان نمی‌کند، بلکه آن را کنترل می‌نماید. از این رو مصرف دارو ممکن است تا آخر عمر ضروری باشد.

چنانچه به فشار خون بالا مبتلا هستید بهتر است با روش‌های درمان آن آشنا شده و اگر علاقه‌مند به درمان‌های خانگی هستید پیشنهاد می‌کنیم با درمان خانگی فشار خون بالا در طب سنتی هم آشنا شوید:

 

موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی:

 موارد مصرف  کنترل فشار خون
 پیشگیری از دردهای میگرنی
 درمان قاعدگی دردناک
 عوارض  خواب آلودگی، خشکی دهان، تسکین، افسردگی، احتباس مایعات، برادی کاردی، پدیده رینود، سردرد، سرگیجه، احساس سرخوشی، بی‌قراری شبانه، یبوست و به ندرت کاهش توانایی جنسی
 تداخل دارویی  داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای، ساير داروهاي پايين آورنده فشارخون، مسدودکننده‌های گیرنده‌های بتا-آدرنرژیک، داروهای آرام بخش، الکل، مهار کننده‌هاي منو آمين اکسيداز (MAO)، پروپرانولول، تضعيف کننده CNS

 

مقدار و نحوه مصرف

میزان دقیق مصرف این دارو باید طبق نظر پزشک تعیین گردد. به طور معمول به عنوان پایین‌آورنده فشار خون، ابتدا ۰/۱ میلی‌گرم ۲ بار در روز مصرف می‌شود. در صورت نیاز به کنترل فشار خون،مقدار مصرف هر هفته ۰/۱ میلی‌گرم افزایش می‌یابد.

توجه: به‌ منظور جلوگیری‌ از بروز بحران‌ زیادی‌ فشارخون‌، مصرف‌ این‌ دارو باید به تدریج‌  قطع‌ شود.

توجه: در صورت فراموش شدن یک نوبت مصرف دارو، به محض به یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شود. اگر بیش از ۲ نوبت مصرف دارو فراموش شد، به دلیل احتمال بروز واکنش شدید، حتماً با پزشک مشورت گردد.

 

نکاتی که در ارتباط با مصرف این دارو باید بدانید

  • مصرف این دارو حتی در صورت احساس بهبودی باید ادامه یابد.
  • مراجعه به پزشک، قبل از قطع مصرف دارو ضروری است، زیرا ممکن است کاهش تدریجی مقدار مصرف برای جلوگیری از بروز زیادی واجهشی فشار خون لازم باشد.
  • اگر برای‌ جراحی‌ نیاز به‌ قطع‌ درمان‌ باشد، توصیه‌ می‌شود که‌ آخرین‌ مقدارمصرف‌ حداکثر ۶ ـ ۴ ساعت‌ قبل‌ از جراحی‌ مصرف‌ شود و طی‌ جراحی‌ از داروهای‌ تزریقی‌ پایین‌ آورنده‌ فشارخون‌ استفاده‌ شود.
  • به علت احتمال بروز خواب‌آلودگی، از رانندگی و کار کردن با وسایلی که نیاز به هوشیاری دارد، باید خودداری شود.
  • کلونیدین در شیر مادر ترشح می‌ شود. مصرف این دارو در دوران شیردهی توصیه نمی‌شود.
  • توصیه می‌شود به منظور اطمینان از کنترل فشار خون در طول شب وکاهش حالت خواب‌آلودگی در روز، آخرین مقدار مصرف روزانه دارو هنگام خواب مصرف شود.
  • به منظور انجام معاينات مکرر و تعيين مقدار مصرف و پيشرفت درمان، به طور منظم به پزشک مراجعه کنيد.
  • اثر بخشی و بی ضرری مصرف دارو در کودکان ثابت نشده است. منافع دارو در برابر مضرات آن باید سنجیده شود.

 

قرص کلونیدین - عکس قرص کلونیدین - داروی فشار خون

 

مراقبت‌ها و توصیه‌های پرستاری

ضربان قلب و فشار خون بیمار باید بطور مرتب کنترل شود. مقدار مصرف بر اساس تحمل و پاسخ بیمار تنظیم می‌‌گردد.
کلونیدین را می‌‌توان جهت کاهش سریع فشار خون در بعضی از موارد اورژانس هایپرتانسیون مصرف کرد.
در شروع درمان، به منظور کنترل احتباس مایعات، باید هر روز وزن بیمار اندازه‌گیری شود.
بيماران سالمند ممکن است به دوز کمتر دارو احتياج داشته باشند، زيرا اين افراد احتمالاً نسبت به اثرات کاهش فشار خون کلونيدين حساس‌تر هستند.
در بیمار با نارسایی کلیوی ممکن است دوزهای کمتری کافی باشد.

 

برگرفته از: drugs.com
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

  • من کلوندین و آلپوروزلام برای قطع مصرف متادون دارم استفاده میکنم و بعد یک ماه کم کم قطع مصرف میکنم ان شاءالله

  • سامیار

    آیا مصرف ویسکی با این قرص مشکل ی. نداره

نظر خود را بنویسید