ستاره | سرویس خودرو – در این مطلب با وجوه تفاوت خودروی بنزینی و دوگانه سوز آشنا میشویم و همچنین نحوه عملکرد آنها ، معایب و مزیت هر کدام بررسی میگردد. در آخر مقایسهای کلی میان دو نوع خودرو که از سوخت فسیلی استفاده میکنند خواهیم داشت.
چه زمانی خودروهای دوگانه سوز وارد بازار شدند؟
خودروهای دوگانه سوز از زمانی وارد بازار شدند که قیمت بنزین نسبت به قبل افزایش پیدا کرده و دیگر برای بسیاری از صاحبان خودرو که از خودرو امرار معاش میکردند از جمله تاکسیرانها به صرفه نبود و به مرور به شغل های دیگر سمت و سو گرفته بودند. ثانیا مصرف سوخت بنزین به نقطه ای رسیده بود که اگر سوخت جایگزین یا سوختی به مراتب کم هزینهتر وارد بازار نمیشد، دیگر سوختی فسیلی به نام بنزین وجود نداشت.
معایب و مزیتهای خودروی دوگانه سوز
قطعا تفاوتهای خودروهای بنزینی و دوگانه سوز از اینجا شروع میشود که هر کدام مزیتها و معایبی نسبت به دیگری دارد. بیایید مزایا و معایب خودروهای دوگانه سوز را نسبت به خودروهای بنزینی بررسی کنیم.
مزیتها
- صرفه جویی در سوخت فسیلی بنزین: اولین مزیت خودروهای دوگانه سوز نسبت به خودروهای تک سوز یا بنزینی صرفه جویی در مصرف بنزین است که از مهمترین سوختهای فسیلی به شمار میرود.
- آلودگی کمتر: خودروهای دوگانه سوز در دو نوع هستند یعنی CNG و LPG. این سوخت آلودگی بسیار کمتری نسبت به بنزین دارد و آسیب کمتری به محیط وارد می کند.
- صرفه اقتصادی برای مردم: از دیگر مزیتهای خودروهای دوگانه سوز که مردم آن را مهمتر از دلایل دیگر میدانند، «صرفه اقتصادی» آن است که هزینه سوختی را تقریبا به نصف میرساند.(نسبت به بنزین )
- هزینه کمتر برای دولت: مزیت دیگری که به چشم نمیآید این است که فرایند تولید گاز نسبت به تولید بنزین بسیار بهصرفهتر است و برای دولت هزینه کمتری را اعمال می کند.
معایب
- خطرناکتر: بنزین به حالت مایع است و میل زیادی به گاز شدن دارد و به اصطلاح فراریت ماده (بنزین) زیاد است، اما در کل مایعات حالت آتشزا دارند ولی گازها حالت انفجاری، پس گاز نسبت به مایع خطرهای بیشتری را ایجاد میکند که باید از آنها جلوگیری کرد.
- حساس و مهم بودن قطعات: قطعات خودروهای دوگانه سوز بسیار مهم هستند (مانند کپسول و…) که باید تمامی این قطعات به درستی و با ایمنی کامل به خودرو نصب شوند. به همین دلیل توصیه میشود خودروهای دوگانه سوز تا حد امکان از شرکتهای خودروسازی خریداری شوند و خرید خودروهای دوگانه سوز غیرشرکتی توصیه نمیشود؛ هر چند که استانداردهای لازم را داشته باشند.
- عمر کوتاهتر: بنزین به صورت مایع است در صورتی که LPG گازی است و گاز خشک است؛ به همین دلیل باعث میشود تا به سرسیلندرها و سوپاپها فشار وارد کرده و منجر به آسیب شود. این مشکل در خودروهای بنزینی بسیار کمتر رخ میدهد و عمر قطعات خودروی بنزینی بالاتر از خودروهای دو گانه سوز است.
- توان کمتر: از معایب دیگر خودرو های دو گانه که از گاز استفاده می کنند این است که استهلاک خودرو بسیار بالا می رود ، خاموش شدن ماشین رخ می دهد ، خودرو به اندازه بنزین توان حرکت ندارد ، از کولر نمی توان زیاد استفاده کرد به دلیل توانایی پایین خودرو و …
- وجود جایگاههای سوخت کمتر: جایگاههای سوخت گازی نسبت به جایگاه بنزین کمتر است و صفهای طولانی باعث هدر دادن زمان می شود
توجه: نکته دیگری که در خودروهای دوگانه سوز به وفور یافت میشود این است که تقریبا در تمام خودروهای دو گانه پس از گذشت ۱ یا ۲ سال از عمر خودرو، علامت چک موتور در روی صفحه کیلومتر روشن میشود که نشان دهنده آسیب به سوپاپها یا سر سیلندر است و باید جدی گرفته شود تا از خسارتهای احتمالی جلوگیری شود.
پس با توجه به تفاوتهای خودروهای بنزینی و دوگانه سوز متوجه این موضوع شدیم که خودروهای دو گانه سوز در نگاه اول کم هزینه هستند اما خطرها و آسیبهای وارده به آن نیز بیشتر است. با شرایط معاینه فنی خودرو + مدارک و مراحل معاینه فنی آشنا شویدو
تفاوت خودروی بنزینی و دوگانه سوز
مقایسه مصرف سوخت
در بازار امروز یک خودروی ۱۰۰ میلیون تومانی که حدودا سالانه ۲۵ هزار کیلومتر طی میکند یعنی ماهیانه ۱۴۰ لیتر سوخت بنزین مصرف میکند که ۱۴۰ هزار تومان صرف آن میشود و سالیانه حدود ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان میشود.
در حالی که برای یک خودروی دوگانه سوز که هر کیلوگرم گاز CNG ، ۶۰۰ تومان است، سالیانه مبلغی در حدود ۹۰۰ هزار تومن را به خود اختصاص میدهد.
مقایسه استهلاک و قدرت و توان خودرو
درست است که خودروهای دگانه سوز هزینهی کمتری نسبت به خودروهای بنزینی به خود اختصاص میدهند، اما قطعات ماشین در خودروهای دوگانه سوز در مدت زمان کمتری آسیب میببینند و هزینههایی که صرف تعمیر آن میشود نیز باید در نظر گرفته شود.
همچنین قدرت و توان خودرو بسیار کمتر میشود و مثلا در مسافتهای طولانی نمیتوان به مدت زیاد کولر خودرو را روشن کرد تا توان خودرو کم نشود و بتوان به مسیر ادامه داد.
توجه: نکتهای که در مورد خودروهای دوگانه سوز با سوخت LPG (گاز مایع) وجود دارد این است که استفاده از این گاز طبق استانداردها نیست، زیرا برای سوخت گیری جایگاهی وجود ندارد و با استفاده از کپسول گاز، به کپسول گاز خودرو منتقل و سوخت گیری میشود. این امر بسیار خطرناک است و در صورتی که هوا گیری انجام نگیرد یا اشتباهی رخ دهد سریعا انفجار رخ میدهد و خسارتهای جانی و مالی به همراه خواهد داشت.
جمع بندی
در آخر با جمع بندی تمام موارد درباره تفاوت خودروی بنزینی و دوگانه سوز، باید گفت خودروهای دوگانه سوز تنها از نظر آلودگی برای محیط مناسب است، ولی از نظر اقتصادی و خسارتهای وارده به خودرو اصلا مناسب و بهصرفه نیستند. اما باید این نوع خودروها تولید شوند تا تمام خودروها بنزینی نباشند و مصرف بنزین و آلودگی محیط را در حد مجاز نگه دارند. همراهان گرامی پیشنهاد میکنیم روش صحیح گرم کردن خودرو در سرما (کاربراتوری و انژکتوری) را نیز در ستاره مطالعه کنید و با نکات ایمنی در این موزد بیشتر آشنا گردید.