آشنایی با ماهی گورامی، نحوه پرورش و نگهداری از آن

یکی از انواع ماهی‌های بسیار زیبایی که ممکن است در برخی آکواریوم‌ها دیده باشید، ماهی گورامی است. ماهی گورامی انواع مختلفی دارد و یکی از بهترین انتخاب‌ها برای آکواریوم است. در این مقاله به معرفی کامل گورامی‌ها می‌پردازیم.

ماهی گورامی

یکی از انواع ماهی‌های بسیار زیبایی که ممکن است در برخی آکواریوم‌ها دیده باشید، ماهی گورامی است. این ماهی انواع مختلفی دارد و اگر بتوانید شرایط خوبی برایش فراهم کنید می‌تواند یکی از انتخاب‌های مناسب برای نگهداری در آکواریوم باشد. در این مقاله توضیحات مختصر اما مفیدی را در مورد این ماهی برایتان شرح خواهیم داد.

 

زیستگاه طبیعی ماهی گورامی

ماهی گورامی از خانواده Osphronemidae است. گورامی‌ها ماهی‌های آب شیرین و بومی آسیای جنوب شرقی هستند که به‌طور خاص در کره، پاکستان و اندونزی بیشتری یافت می‌شوند و طیف وسیعی از رنگ‌ها و الگوها را دارند.

گورامی‌ها به دلیل طبیعت ملایم، مقرون‌به‌صرفه بودن و سرسختی که دارند در بین ماهی داران بسیار محبوب هستند. از طرفی بیش از ٩٠ نوع مختلف گورامی وجود دارد. گورامی‌ها در آب‌های کم اکسیژن در طبیعت رشد می‌کنند. زیرا برخلاف اکثر ماهی‌های دیگر، این ماهی‌ها می‌توانند اکسیژن هوا را تنفس کنند. این توانایی به این دلیل است که گورامی‌ها ساختار تنفسی مکمل منحصربه‌فردی دارند که به آن اندام لابیرنت گفته می‌شود.

 

مشخصات ظاهری ماهی گورامی

به‌طورکلی این ماهی همانند ماهی تترا یکی از بهترین انتخاب‌ها برای نگهداری در آکواریوم با آب شیرین است. بسته به نوع گونه، گورامی دارای اندازه‌هایی بین ۵/٣ تا ٢٨ اینچ یا ١٢/٧١ الی ٨٩/٨ سانتیمتر می‌باشد. ماهی‌های گورامی می‌توانند بین ٣ تا ٨ سال زندگی کنند. از نظر رنگ نیز بیشتر با رنگ‌های آبی، نارنجی، زرد، قرمز، قهوه‌ای، راه‌راه‌ها و الگوهای مختلف دیده می‌شوند. این نوع ماهی‌ها همه‌چیزخوار هستند و به‌طورکلی صلح‌آمیز و سازگار می‌باشند.

 

ماهی گورامی به‌صورت طبیعی به کدام منطقه تعلق دارد؟

 

انواع ماهی گورامی

همان‌طور که قبلاً نیز به آن اشاره کردیم بیش از ٩٠ نوع گورامی وجود دارد که معروف‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

گورامی غول‌پیکر

این ماهی رنگ‌پریده با فلس‌های زرد و راه‌راه‌های نقره‌ای مشخص، با پوزه نوک‌تیز و سر صاف است. گورامی‌های غول‌پیکر می‌توانند تا حدود ۵١ سانتیمتر رشد کنند.

 

گورامی اوپالین

این نوع ماهی گورامی به رنگ آبی با نوارهای تیره در سراسر بدن است. لکه‌هایی روشن نیز روی باله‌ها و دم آن وجود دارد. گورامی‌های اوپالین می‌توانند تا ١۵ سانتیمتر رشد کنند.

 

گورامی طلایی

این گورامی‌ها دارای رنگ طلایی و طرح راه‌راه منحصربه‌فردی هستند. باله‌های آن‌ها نیز بزرگ و گرد می‌باشند و تا ١۵ سانتیمتر رشد می‌کنند.

 

گورامی مهتابی

گورامی مهتابی دارای فلس‌های سبز رنگین‌کمانی به رنگ نقره‌ای، با سر شیب‌دار و بدنه صاف است. باله‌ها نیمه شفاف و رنگین‌کمانی هستند. گورامی‌های مهتابی کوچک هستند و تنها تا ١٣ سانتیمتر رشد می‌کنند.
سایر گورامی‌هایی که بیشتر توسط ماهی داران پرورش داده می‌شوند عبارت‌اند از:

  • گورامی آبی
  • گورامی مرواریدی
  • گورامی کوتوله
  • گورامی سامورایی
  • گورامی عسلی
  • گورامی درخشان
  • گورامی بوسنده

 

رفتار و سازگاری ماهی گورامی چگونه است؟

 

ویژگی های رفتاری و سازگاری ماهی گورامی

گورامی‌ها ماهی‌های صلح‌جو و مطیع هستند که در مخزن‌های بزرگ به‌خوبی عمل می‌کنند. آن‌ها در سطوح بالا و میانی مخزن شنا می‌کنند و اغلب به سمت سطح شنا حرکت خواهند کرد تا هوای دارای اکسیژن را تنفس کنند. این ماهی‌ها به‌کندی حرکت می‌کنند و نباید با ماهی‌های تندرو یا باله نیپر نگهداری شوند.

اگرچه گورامی‌ها مقاوم هستند، اما زمان می‌برد تا ماهی به محیط‌های جدید عادت کند. برخی از گونه‌های گورامی مانند گورامی طلایی و گورامی بوسنده، تهاجمی‌تر از سایرین هستند و فقط باید با ماهی‌هایی نگهداری شوند که با این نوع رفتار آن‌ها مطابقت دارد.

گورامی‌های دیگر مانند گورامی‌های سامورایی ترسو هستند و بیشتر وقت خود را در ته مخزن می‌گذرانند. نقاط پنهان فراوان باید در این مخازن با ابزار مختلف مانند گیاهان ایجاد شده داشته باشد تا به این ماهی‌ها کمک کند که احساس امنیت و آرامش کنند. گورامی‌ها هنگام استرس رنگ‌پریده و کسل‌کننده می‌شوند. پارامترهای مناسب در مخزن‌های مناسب و رژیم غذایی مغذی این ماهی‌ها را شاد و سالم نگه می‌دارد.

 

روش تشخیص ماهی گورامی نر از ماده

گورامی‌های ماده اجتماعی هستند و با سایر ماده‌ها به‌خوبی کنار می‌آیند. ماهی‌ها در گروه‌های چهار نفره یا بیشتر بهترین عملکرد را دارند. بااین‌حال، گورامی‌های نر باید جدا نگهداری شوند، زیرا این ماهی‌ها می‌توانند با سایر نرها تهاجمی رفتار کنند و اجازه ندهند ماهی‌های دیگر به منطقه آن‌ها وارد شوند.

تعقیب و گریز، گاز گرفتن و دعوای دهان همگی نشانه‌های پرخاشگری و گورامی نر هستند. اطمینان از اینکه اندازه مخزن به‌اندازه کافی بزرگ است تا ماهی را در خود جای دهد، به جلوگیری از رفتار تهاجمی نرها کمک می‌کند.

 

شرایط آکواریوم برای نگهداری ماهی گورامی چگونه است؟

 

شرایط لازم برای نگهداری از ماهی گورامی

گورامی‌ها طبیعتی سرسخت دارند و نگهداری از آن‌ها آسان است. در طبیعت، گورامی‌ها در آب‌هایی با پوشش گیاهی متراکم و کم‌حرکت زندگی می‌کنند. تکرار این شرایط در آکواریوم به گورامی‌ها اجازه رشد بیشتری می‌دهد.

اندازه مخزن ایده‌آل برای گورامی بستگی به نوع گورامی دارد. برای گورامی‌های کوچک، یک مخزن ٢٠ گالنی کافی است، اما گورامی‌های غول‌پیکر حداقل به یک مخزن ٢٠٠ گالنی نیاز دارند. هر زمان که ماهی جدید اضافه می‌کنید، اندازه تانک را افزایش دهید. مخازن محلی با گورامی‌های کوچک باید حداقل ٤٠ گالن یا مقدار بیشتری آب را در خود جای دهند.

برای نگهداری گورامی از مخزن‌های کشیده استفاده کنید. زیرا گورامی‌ها اغلب برای دریافت اکسیژن به سطح شنا می‌کنند و شکل مخزن با سطح بیشتر به ماهی اجازه می‌دهد تا این کار را به‌راحتی انجام دهد. مخزن باید دارای یک درب مطمئن باشد، زیرا گورامی‌ها به بیرون پریدن از مخازن معروف هستند.

گورامی‌ها می‌توانند اکثر شرایط آبی را تحمل کنند. بااین‌حال، این نوع ماهی در دمای آب بین ۵/٢٧ تا ٢٢  درجه سانتی‌گراد بهترین عملکرد را دارد. همچنین آب باید خنثی یا کمی اسیدی (pH ٦ تا ٨)، با سختی ٤ تا ١۵ dGH باشد.

دمای آب را ثابت نگه دارید تا گورامی‌ها دچار استرس یا بیماری نشوند. اندام پرپیچ و خم ماهی می‌تواند با دمای نامناسب آب آسیب ببیند.

تعویض منظم ٢۵ درصد آب به تمیز نگه‌داشتن مخزن از زباله کمک می‌کند. همچنین باید از یک سیستم فیلتراسیون استفاده کنید که جریان قوی ایجاد نمی‌کند، زیرا گورامی‌ها شناگران کندی هستند.

گورامی‌ها از کاوش لذت می‌برند و به مکان‌های زیادی برای پنهان شدن نیاز دارند. نقاط مخفی با غارها، شاخ و برگ، گیاهان شناور و چوب را برایشان ایجاد کنید. بااین‌حال، گورامی‌ها گیاهان را می‌خورند. بنابراین باید گیاهان ارتجاعی و روینده مانند سرخس جاوا و آناخاریس را به مخزن اضافه کنید.

نورپردازی باید متوسط باشد و در شب خاموش باشد تا گورامی‌ها استراحت کنند. شن و ماسه گزینه‌های مناسبی برای بستر هستند. زیر لایه‌ای با رنگ تیره انتخاب کنید تا رنگ‌های گورامی در آن بدرخشد. برای جلوگیری از کدر شدن آب مخزن، بستر را قبل از افزودن به مخزن کاملاً بشویید. همچنین پیشنهاد می‌کنیم مقاله روش صحیح تمیز کردن آکواریوم ماهی آب شیرین را مطالعه کنید.

 

سخن آخر

همان‌طور که ملاحظه کردید گورامی‌ها انواع مختلفی دارند که می‌توانید با توجه به سلیقه خود آن‌ها را انتخاب کنید. از طرفی ماهی‌های سازگاری هستند که برای نگهداری در آکواریوم مناسب می‌باشند و اگر شرایط خوبی برای زندگی آن‌ها فراهم کنید می‌توانند زیبایی خیره‌کننده‌ای برایتان ایجاد کنند.

 

برگرفته از: fishkeepingworld

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید