خوردن یکی از لذتهای بزرگ زندگی است. پس چرا بسیاری از ما برای عبور از آن عجله داریم؟ مطمئناً، میتوانید از طریق تند غذا خوردن سریعتر انرژی بگیرید و در زمان، کمی صرفهجویی کنید؛ اما آیا با تند غذا خوردن سلامتی شما نیز حفظ خواهد شد؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را از عوارض و خطرات تند غذا خوردن آگاه کنیم.
چطور تند غذا خوردن به یک سبک زندگی تبدیل میشود؟
وقتی به افرادی که تند غذا میخورند میگوییم چرا اینقدر تند غذا میخورید؟ بسیاری از آنها میگویند اصلاً متوجه این موضوع نشدهاند، زیرا تند غذا خوردن برایشان به یک عادت و سبک زندگی تبدیل شده است. اگر همیشه در حال کار، بازی، راه رفتن، صحبت کردن و رانندگی در حالت عجله هستید، عادت کردن به تند غذا خوردن نیز برایتان آسان است اما این عادت بهایی دارد و کاهش لذت از خوردنِ یک غذای خوب تنها یکی از نتایج بد این عادت میباشد. مهمتر از کاهش لذت این است که ممکن است تند غذا خوردن آسیب جدی بهسلامتی شما وارد کند.
تند غذا خوردن چه خطرات و عوارضی دارد؟
وقتی با سرعت بالا غذای خود را میل میکنید، سلامتی شما به خطر میافتد. مهمترین خطرات و عوارض تند غذا خوردن عبارتاند از:
۱. چاقی
سریع غذا خوردن با افزایش خطر اضافه وزن یا چاقی همراه است؛ زیرا پیام سیر شدن تقریباً بعد از ۲۰ دقیقه به مغز میرسد و اگر شما تند غذا میخورید قطعاً در این ۲۰ دقیقه حجم بیشتری از غذا را نسبت به سایر افراد وارد معده خود خواهید کرد؛ بنابراین جای تعجب نیست که هم جویدن کمتر و هم سریع غذا خوردن با مصرف بیشتر غذا و کالری مرتبط است.
از طرفی افرادی که تند غذا میخورند سریعتر گرسنه میشوند؛ زیرا تند غذا خوردن ممکن است باعث اختلال در هورمونهای روده شود که به تنظیم اشتها کمک میکنند و به شما میگویند چه زمانی سیر هستید. درنتیجه منجر به گرسنگی بیشتر و مصرف کالری بالاتر خواهد شد که باز هم باعث چاقی میشود.
۲. دیابت
تند غذا خوردن بهخودیخود باعث دیابت نوع ۲ نمیشود؛ اما افرادی که تند غذا میخورند بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند، زیرا تند غذا خوردن میتواند عملکرد هورمونها را تحت تأثیر قرار دهد و خطر مقاومت به انسولین را در بدن افزایش میدهد. این وضعیت که در آن بدن بهطور مؤثر از انسولین استفاده نمیکند، ممکن است بهمرورزمان به دیابت منجر شود.
همچنین چاقی که یکی از خطرات تند غذا خوردن است از دلایل اصلی مقاومت به انسولین در بدن محسوب میشود. درنتیجه سریع غذا خوردن شما را در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار میدهد.
۳. سندرم متابولیک
مقاومت به انسولین ارتباط نزدیکی با سندرم متابولیک دارد. این سندرم نه تنها خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهد، بلکه احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را نیز افزایش خواهد داد؛ زیرا سندرم متابولیک مربوط به اختلالاتی است که وقتی با همدیگر اتفاق بیفتند، خطر بیماری قلبی، سکتهها و دیابت نوع ۲ را افزایش میدهند. ازجمله این اختلالات میتوان به فشارخون بالا، چربی بالای دور کمر، قند خون بالا و سطوح غیرطبیعی کلسترول یا تری گلیسیرید اشاره کرد.
درواقع افرادی که تند غذا میخورند، مستعد داشتن دور کمر بزرگتر و سطوح پایین کلسترول HDL یا همان کلسترول خوب هستند. این موارد دو عامل خطرساز هستند که سندرم متابولیک را تشکیل میدهند و اغلب منادی بیماری قلبی هستند.
۴. گاستریت
تند غذا خوردن میتواند باعث گاستریت فرسایشی شود. گاستریت فرسایشی التهابی است که پوشش داخلی معده را از بین میبرد و باعث زخمهای کمعمق یا گاهی اوقات زخمهای عمیق در این ناحیه میشود.
یکی از دلایل احتمالی این موضوع این است که افرادی که غذای خود را سریع میبلعند بیشتر در معرض پرخوری هستند و پرخوری به نوبه خود باعث میشود که غذا برای مدت طولانیتری در معده بنشیند. بنابراین پوشش معده بیشتر در معرض اسید معده قرار گرفته و کمکم دچار فرسایش و زخمهای متعدد میشود.
۵. خفگی
تند غذا خوردن بخصوص در بچهها میتواند بسیار خطرناک باشد و حتی منجر به خفگی شود. به همین دلیل، همیشه باید به بچهها یاد دهید که آهسته غذا بخورند و غذای خود را با دقت بجوند تا از خفگی ناگهانی آنها جلوگیری شود.
برای افراد بزرگسال هم در صورت تند غذا خوردن امکان خفگی وجود دارد و بهتر است با این کار خود را در معرض خطر خفگی قرار ندهید. در عوض، چند ثانیه بیشتر از وقت خود را صرف جویدن و قورت دادن کامل غذا نمایید تا مشکلی برایتان ایجاد نشود.
چطور میتوانم عادت تند غذا خوردن را ترک کنم؟
برای بسیاری از ما، عجله در خوردن غذا به یک عادت و سبک زندگی تبدیل شده است که ترک آن ممکن است برایمان سخت باشد. ترک این عادت نیازمند تلاشی آگاهانه است. استراتژیهای زیر میتوانند به شما کمک کنند راحتتر و سریعتر این عادت بد غذایی را ترک کنید:
۱. زمان کافی بگذارید
وعدههای غذایی را در اولویت برنامه خود قرار دهید. حداقل ۲۰ دقیقه برای هر وعده غذایی خود وقت صرف کنید. ممکن است مدتی طول بکشد تا بدن شما سیگنالهایی در مورد سیری به مغز شما ارسال کند. به همین دلیل ۲۰ دقیقه زمان بهترین طول زمان برای صرف یک وعده غذایی است.
۲. هنگام غذا خوردن تمام حواس خود را به خدمت بگیرید
هنگامی که شروع به غذا خوردن میکنید، چند لحظه وقت بگذارید و به خصوصیات مختلف غذا مانند عطر، طعم، تردی، بافت و سایر خواص حسی آن توجه کنید. در طول خوردن غذا نیز به این موارد توجه داشته باشید. این کار نه تنها به شما کمک میکند تا آرامتر غذا بخورید بلکه لذت واقعی از خوردن غذاهای رنگارنگ را به شما میچشاند.
۳. محتوای هر لقمه یا قاشق غذا را بیشتر بجوید
بهتر است لقمههای کوچک بردارید و به تعداد جویدنهای هر لقمه توجه کنید. سعی کنید کمکم تعداد جویدنها را افزایش دهید. خوب جویدن غذا علاوه بر اینکه سرعت غذا خوردن شما را کم میکند، هضم غذا را راحتتر کرده و باعث افزایش جذب مواد مغذی غذا در بدن میشود.
۴. گاهی بین غذا خوردن قاشق و چنگالتان را زمین بگذارید!
بیشتر ما عادت داریم از ابتدا تا انتهای غذا خوردن قاشق و چنگال دستمان است و با یک ریتم مشخص مانند ربات پشت سر هم لقمهها را سریعاً میبلعیم. اگر حواستان باشد و بین هرچند لقمه قاشق و چنگال خود را چند ثانیه زمین بگذارید، سرعت غذا خوردن شما خودبهخود کم میشود.
۵. هنگام غذا خوردن با خانواده خود گپ بزنید
گپ زدن بین لقمهها یکی از خوشایندترین راهها برای کاهش سرعت غذا خوردن است.
سخن آخر
تند غذا خوردن یکی از عادتهای بسیار غلط است که اگر اصلاح نشود، میتواند عواقب ناگواری مانند چاقی، دیابت، مشکلات متابولیسمی، خفگی و … را به همراه داشته باشد. این بار که خواستید غذا بخورید به این مورد توجه کنید و اگر متوجه شدید که شما نیز دچار این معضل هستید سعی کنید با استراتژیهای گفته شده در این مقاله این عادت غلط را به یک عادت صحیح یعنی درست غذا خوردن در زمان مناسب تبدیل نمایید تا از خطرات آن مصون بمانید.
برگرفته از: medicalnewstoday