ستاره | سرویس مذهبی – حکم خون مردگی زیر ناخن برای اقامه نماز چیست؟ یکی از اتفاقاتی که شاید برای هرکسی پیش بیایید، کوفتگی ناخن و در نتیجه، خون مردگی زیر ناخن است. به همین دلیل، مسلمانان این مسئله را یک دشواری برای اقامه نماز تلقی میکنند؛ چراکه مشخص نیست در چنین شرایطی ناخن نجس است یا پاک؟ در این مقاله، به حکم شرعی خون مردگی زیر ناخن و مسائل مربوط به آن میپردازیم.
خون مردگی زیر ناخن
خون مردگی زیر ناخن برای عموم مردم مشکلی آشناست؛ ولی برای وضوح بیشتر، توضیحی در اینباره ارائه میکنیم. زمانی که ناخن شما ضربه میخورد یا به هر دلیل دیگری کوفته میشود، لایهای سیاهرنگ زیر ناخن به وجود میآید که به خوبی با چشم دیده میشود. آیا با این خون مردگی میتوان نماز خواند؟ آیا این خون مردگی، از این جهت که زیر ناخت قرار دارد، نجس است؟
حکم خون مردگی زیر ناخن
تصور کنید که با یک خون مردگی در زیر پوست یا ناخن، قصد وضو گرفتن یا انجام غسل دارید:
- اگر این خون مردگی به شکلی باشد، که دیگر نتوان به آن عنوان “خون” داد، پاک است؛ یعنی میتوانید به راحتی وضو بگیرید یا غسل کنید. منظور از عبارت قبلی این است که اگر شکل و شمایل خون جمع شده در زیر ناخن جوری باشد که با خون جاری از یک زخم خیلی فرق داشته باشد، دیگر نجس نیست.
حال اگر این خون مردگی به شکلی باشد که ناخن یا پوست سوراخ شده باشد و مقداری خون از آن خارج شده باشد، به شکلی که بتوان به آن “خون” گفت، دو گزینه پیش رو است:
- اگر درد و سختی ندارد، باید عین خون را از زخم جدا کنید، سپس وضو بگیرید یا غسل کنید.
- اگر جدا کردن خون از زخم، سختی دارد، باید ابتدا زخم را بشویید سپس یک پارچه تمیز بر روی زخم قرار دهید و برای وضو یا غسل دستِتر را بر آن پارچه بکشید.
نکته: برخی از مراجع تقلید، نظیر آیت الله صافی گلپایگانی و آیت الله نوری همدانی معتقدند در صورتیکه بر روی خون مردگی یک پارچه تمیز قرار دادید، برای نمازهای روزانه، علاوه بر وضو گرفتن، باید تیمم نیز بکنید.
حکم خون مردگی زیر ناخن از دیدگاه مراجع تقلید
حکم شرعی که در بالا گفته شد، کلیت مسئله خون مردگی بود. لازم است بدانید که هریک از مراجع تقلید، درباره این مسئله یک نظر نسبتا مخصوص دارند که تا حدودی با نظر سایر مراجع متفاوت است. اگر این مشکل برای شما پیش آمده و نمیدانید دقیقا باید چطور وضو بگیرید یا غسل کنید، پیشنهاد میکنیم ابتدا مبحث بالا را با دقت بخوانید، سپس در این قسمت، نام مرجع تقلید خود را پیدا کنید و مطابق با فتوای وی عمل کنید.
۱. نظر آیت الله سیستانی
آیت الله سیستانی معتقدند که اگر نتوان به خون مردگی عنوان “خون” داد، پاک است و میتوانید وضو یا غسل را انجام دهید، اما اگر خون مردگی بسیار شبیه به خون باشد و زخم به شکلی دیده شود که پوست یا ناخن سوراخ شده و شما نیز نتوانید خون را به دلیل درد زیاد از زخم جدا کنید، باید تیمم کنید و نیازی به وضو یا غسل نیست.
۲. نظر آیت الله فاضل لنکرانی
آیت الله فاضل لنکرانی معتقدند در صورتی چنین خون مردگی نجس است که بر اثر زخم، ناخن یا پوست سوراخ شده باشد؛ در غیر این صورت، یعنی زمانیکه خون در زیر پوست و ناخن قرار دارد، نجاستی وجود ندارد و شما میتوانید براحتی وضو بگیرید یا غسل کنید. اگر هم پوست یا ناخن سوراخ شده است، مطابق با دستوری که در قسمت “حکم خون مردگی زیر ناخن” گفتهایم عمل کنید.
۳. نظر آیت الله تبریزی
ایشان معتقدند که اگر خون مردگی به نحوی است که به آن عنوان “خون” بدهند، باید برای وضو یا غسل خون را از زخم جدا کنید. اگر این عمل سختی و درد دارد، باید ابتدا وضو بگیرید سپس یک تیمم نیز بکنید.
۴. نظر آیت الله خوئی
نظر آیت الله خوئی دراینباره تا حدود زیادی نزدیک به نظر آیت الله فاضل است با این تفاوت که ایشان میفرمایند: اگر به خون مردگی بتوان عنوان “خون” داد، باید عین خون را از زخم جدا کنید و اگر این کار درد و مشقت دارد، بجای غسل یا وضو، فقط تیمم کنید.
۵. نظر آیت الله خامنهای
آیت الله خامنهای معتقدند که اگر خون مردگی در زیر پوست یا ناخن است، به نحوی که فقط آب زخم از درون زخم بیرون بیاید، اگر آب زخم به رنگ خون نباشد و خونی همراه با خود نداشته باشد، پاک است؛ اما اگر زخم بر روی پوست قرار دارد و آبی که از آن خارج میشود، خونین است، زخم و آب آن، هر دو نجس هستند.
۶. نظر آیت الله مکارم شیرازی
ایشان معتقدند که اگر خون مردگی در زیر ناخن یا پوست باشد، برای انجام وضو یا غسل، هیچ اشکالی ایجاد نمیکند؛ اما وقتی زخم باعث شود که ناخن یا پوست سوراخ گردد، اگر زحمت و درد زیادی ندارد باید عین خون را از زخم جدا کنید و در غیر این صورت، باید یک پارچه تمیز بر روی زخم بکشید و برای غسل و وضو، دستتر خود را بر روی آن پارچه بکشید. همچنین در پایان وضو و غسل، به سبب احتیاط، یک تیمم نیز بکنید.
اگر نتوانیم خون را تشخیص دهیم، حکم چیست؟
مطابق با نظر اکثر مراجع تقلید، اگر شخصی نداند که خون مردگی زیر پوست یا ناخن، حاصل جمع شدن خون بوده یا به سبب کوفتگی گوشت بدن چنین رنگی پیدا کرده است، زخمش پاک به حساب میآید و برای وضو و غسل، نیازی به انجام عمل خاصی ندارد.
آیا میدانید حکم کاشت مژه (اکستنشن مژه) هنگام وضو و غسل چیست؟
سخن آخر
خون مردگی زیر ناخن، با توجه به این که به چه شکلی باشد، احکام متفاوتی دارد. جالب است بدانید که هریک از مراجع تقلید، درباره این حکم شرعی نظر نسبتا متفاوتی دارند و شما برای رسیدن به جواب صحیح، باید به دنبال نظر مرجع خود باشید. در کل میتوان گفت اگر خون مردگی به شکلی باشد که نتوانیم به آن عنوان “خون” بدهیم، مشکلی برای غسل و وضو به وجود نمیآورد.
یکی دیگر از مواردی که برای وضو میتواند ابهام ایجاد کند، وضو گرفتن در زمان استفاده از ژلیش ناخن است. اگر شما نیز این ابهام را دارید، با حکم شرعی ژلیش ناخن برای غسل و وضو نیز آشنا شوید. شما چه دیدگاهی درباره احکام مربوط به خون مردگی زیر ناخن دارید؟ فراموش نکنید که پل ارتباطی شما با کارشناسان ستاره، قسمت “نظرات و پرسشها” است.
زمستون
ممنون